Nu este pacat. Era deja mort. Altfel murea si ea! Nu a fost nici vina, nici alegerea ei!
Nu a fost pacat ce a facut, dar tin sa mentionez ca cei care sunt cu adevarat crestini NU POT FACE PACATE si asta pentru ca ei nu sunt sub Lege (sunt sub Har) si unde nu este Lege nu este nici calcare de Lege iar unde nu este calcare de Lege nu este pacat (pacatul este calcarea de Lege).
1 Ioan 1:8 Dacă spunem: „N-avem păcat", ne inducem singuri în eroare şi adevărul nu este în noi. 9 Dacă ne mărturisim păcatele, el este fidel şi drept ca să ne ierte păcatele şi să ne cureţe de toată nedreptatea. 10 Dacă spunem: „N-am păcătuit", îl facem mincinos şi cuvântul său nu este în noi.
2 Copilaşii mei, vă scriu aceste lucruri ca să nu comiteţi vreun păcat. Şi totuşi, dacă cineva comite un păcat, avem un ajutor la Tatăl: pe Isus Cristos, cel drept.
Aceasta le-a fost creștinilor, deci "cei care sunt cu adevarat crestini NU POT FACE PACATE " nu e adevărat, creștinii sunt în continuare încă imperfecți și e normal să mai greșească, să păcătuiască. Altă treabă este dacă o fac intenționat, atunci " „Dacă păcătuim cu voia după ce am primit cunoştinţa deplină a adevărului, nu mai rămîne nici o jertfă pentru păcate" (Evrei 10:26)."
„Dacă păcătuim cu voia după ce am primit cunoştinţa deplină a adevărului, nu mai rămîne nici o jertfă pentru păcate" (Evrei 10:26)."
TU AI DAT VERSETUL! - eu il voi explica :
De ce spune ca " nu mai ramane nici o jertfa pentru pacate" in cazul in care un crestin pacatuieste? - pentru ca un crestin NU PACATUIESTE, iar daca cumva nu traieste in conformitate cu invatatura lui Iisus, atunci pierde Duhul Sfant (primit la botez) deoarece Duhul nu sta intr-un loc intinat, si odata cu El (duhul) pierde si calitatea de crestin. Crestini sunt aceia care, asa cum scrie in citatul de mai sus, dat de tine, care AU AJUNS LA CUNOSTINTA DEPLINA A ADEVARULUI, adica au fost botezati de Iisus cu Duhul Sfant asa dupa cum reiese din citatul urmator :
"Întru Care şi voi, auzind cuvântul adevărului, Evanghelia mântuirii voastre, crezând în El, aţi fost pecetluiţi cu Sfântul Duh al făgăduinţei,"
(Epistola catre Efeseni a Sf. Apostol Pavel – 1/13)
De ce sunt botezati la auzirea cuvantului? (la primirea cunostintei depline a adevarului). Pentru ca cuvantul lui Iisus este Duh si viata :
"Duhul este cel ce dă viaţă; trupul nu foloseşte la nimic. Cuvintele pe care vi le-am spus sunt Duh si viata "
( Sfânta Evanghelie după Ioan – 6/63)
In citatele date de tine cu Ioan, este mai greu de explicat si pot face asta doar daca iti trimit o explicatie amanuntita pe privat. In orice caz, scrie clar in Evanghelie ca cei care sunt crestini NU MAI SUNT SUB LEGE, sunt sub Har, si nemaifiind sub Lege nu mai pot pacatui deoarece unde nu este lege nu este nici calcare de lege.
"Căci păcatul nu va avea stăpânire asupra voastră, fiindcă nu sunteţi sub lege, ci sub har."
( Epistola catre Romani a Sf. Apostol Pavel - 6/14)
Mai scrie clar si faptul ca la botez esti curatat de toate pacatele - de aici rezulta clar ca un crestin nu are pacate, de aceea in rugaciunea crestinilor (Tatal nostru)nu scrie "iarta Doamne PACATELE " ci scrie "iarta Doamne GRESELILE" Eu cred ca tu faci parte dintr-o religie care are ca invatatura si vechiul testament dar si noul testament. Iisus a spus sa nu aveti o alta evanghelie si a mai spus :
Vai vouă, învăţătorilor de Lege! Că aţi luat cheia cunoştinţei; voi înşivă n-aţi intrat, iar pe cei ce voiau să intre i-aţi împiedecat."
(Sfânta Evanghelie după Luca – 11/52)
In concluzie, crestinii nu au pacate si neavand pacate nu vor fi nici judecati, asa cum reiese si din citatele urmatoare :
"Cel ce crede în El nu este judecat, iar cel ce nu crede a şi fost judecat, fiindcă nu a crezut în numele Celui Unuia-Născut, Fiul lui Dumnezeu.
(Sfanta Evanghelie dupa Ioan – 3/16-18)
"Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce ascultă cuvântul Meu şi crede în Cel ce M-a trimis are viaţă veşnică şi la judecată nu va veni, ci s-a mutat de la moarte la viaţă"
(Sfânta Evanghelie după Ioan – 5/24)
Daca nu esti de acord cu ce spun eu explica te rog citatele pe care ti le-am dat
Inteleg ca unii sunteti credinciosi si credeti ca o sa va trasneasca daca va spalati duminica sau dati cu matura de Craciun... da pana la aberatii din astea precum mai bine mor decat sa fac un avort pentru un fat mort ca e pacat... deja asta nu mai e credinta, e o boala.
Nu exista "pacat". Este doar o inventie stupida, o "vina" mostenita de la parinti in mitologia crestina. O aiureala de doi lei.
"rezulta clar ca un crestin nu are pacate, de aceea in rugaciunea crestinilor (Tatal nostru)nu scrie "iarta Doamne PACATELE " ci scrie "iarta Doamne GRESELILE"" - am înțeles poziția ta, totuși consider că și "greseala" și "păcatul" este una si aceiași (desigur, sunt unele păcate mai grave și unele mai puțin grave, dar e altă chestie asta).
despre Adam se spune că prin el a intrat păcatul în lume și cred că ești de acord că Adam a păcătuit. Romani 5:12 De aceea, așa cum printr-un singur om a intrat păcatul în lume și prin păcat moartea, și astfel moartea s-a extins la toți oamenii, fiindcă toți au păcătuit. . . 13 Căci până la Lege păcatul era în lume, dar păcatul nu i se pune la socoteală nimănui cât timp nu este o lege. 14 Totuși, moartea a domnit de la Adam până la Moise, chiar și peste cei ce nu comiseseră un păcat cum a fost încălcarea de lege a lui Adam, ( " cei care sunt crestini NU MAI SUNT SUB LEGE, sunt sub Har, si nemaifiind sub Lege nu mai pot pacatui deoarece unde nu este lege nu este nici calcare de lege. " - citatul de la romani arată că păcatul era înainte de a fi dată legea mozaică, da, noi nu suntem sub "lege" dar păcat este orice încălcare a poruncilor lui dumneeu, nu doar a legii.)
Aici treaba lui Adam e numită "păcat" dar în următorul verset e numită „gresală" - romani 5:15 Însă cu darul nu este ca și cu greșeala. Căci, dacă prin greșeala unui singur om au murit mulți, bunătatea nemeritată a lui Dumnezeu și darul său împreună cu bunătatea nemeritată a unui singur om, Isus Cristos, s-au înmulțit cu atât mai mult pentru mulți.
Ai menționat ""Căci păcatul nu va avea stăpânire asupra voastră, fiindcă nu sunteţi sub lege, ci sub har."
( Epistola catre Romani a Sf. Apostol Pavel - 6/14)" - dar dacă te uiți cîteva versete mai înainte, care au legătură, spune - 12 Păcatul să nu mai domnească deci în corpurile voastre muritoare ca să ascultați de dorințele lor. 13 Și să nu mai prezentați mădularele voastre păcatului ca arme ale nedreptății, ci prezentați-vă pe voi înșivă lui Dumnezeu ca vii, din morți cum erați, și prezentați-i mădularele voastre lui Dumnezeu ca arme ale dreptății. 14 Căci păcatul nu trebuie să stăpânească peste voi, deoarece nu sunteți sub lege, ci sub bunătate nemeritată.
Pavel îndeamnă să nu fim sclavi ai păcatului și ai corpului nostru imperfect și înclinat la păcat
ci să ne împotrivim și depunem eforturi de a face voința Tatălui.
"In concluzie, crestinii nu au pacate si neavand pacate nu vor fi nici judecati, asa cum reiese si din citatele urmatoare :
"Cel ce crede în El nu este judecat, iar cel ce nu crede a şi fost judecat, fiindcă nu a crezut în numele Celui Unuia-Născut, Fiul lui Dumnezeu.
(Sfanta Evanghelie dupa Ioan – 3/16-18)" - această concluzie s-ar contrazice cu ceea ce spune Biblia în altă parte 1 Ioan 1:8 Dacă spunem: „N-avem păcat", ne inducem singuri în eroare şi adevărul nu este în noi. 9 Dacă ne mărturisim păcatele, el este fidel şi drept ca să ne ierte păcatele şi să ne cureţe de toată nedreptatea
Suntem imperfecți și păcătuim neintenționat, dar avem speranța că vom fi declarați drepți datorită jertfei de răscumpărare al lui Isus, de aceia "nu suntem judecați!" și următorul verset confirmă aceasta - 2 Copilaşii mei, vă scriu aceste lucruri ca să nu comiteţi vreun păcat. Şi totuşi, dacă cineva comite un păcat, avem un ajutor la Tatăl: pe Isus Cristos, cel drept. 2 El este o jertfă de împăcare pentru păcatele noastre, dar nu numai pentru ale noastre, ci şi pentru ale întregii lumi.
" Eu cred ca tu faci parte dintr-o religie care are ca invatatura si vechiul testament dar si noul testament. Iisus a spus sa nu aveti o alta evanghelie " - am mai vorbit de aceasta și deja am spus că ne bazăm convingerile pe învățăturile date creștinilor nu pe "legea mozaică", dar studiem toată scriptura pentru a înțelege mai bine scopul lui dumnezeu și cum va realiza aceasta. 2 Timotei 3:16 Toată Scriptura este inspirată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte lucrurile, să disciplineze în dreptate, 17 pentru ca omul lui Dumnezeu să fie pe deplin competent, complet pregătit pentru orice lucrare bună.
Cele bune.
Ai scris mult si ca sa-ti raspund ar trebui sa-ti explic toata Biblia. Nu voi face asta, dar iti voi raspunde la intrebari punctuale
Și tu ai dat multe citate și trebuia să răspund la toate, nu?
Asa este, dar am explicat UN SINGUR VERSET. Se pare insa ca nu am fost destul de explicit, probabil ca trebuia sa o iau de la pacatul primordial, desi acela NU ARE NICI O LEGATURA CU INVATATURA LUI IISUS. El este important doar pentru cei care nu sunt crestini, cei care se afla sub Lege. Aici este problema - Cei de sub Lege nu inteleg de ce a venit Iisus. Cum ne-a scos Iisus de sub Lege daca noi suntem in continuare sub lege? - asta e intrebarea la care mi-as dori sa raspunzi
Prietene, ori tu ceva încurci ori eu nu înțeleg!
" Cum ne-a scos Iisus de sub Lege daca noi suntem in continuare sub lege? - asta e intrebarea la care mi-as dori sa raspunzi" - iar eu aș vrea să-mi răspunzi - când am afirmat eu că suntem în continuare sub "legea mozaică"?!
și apropo, scrii " pacatul primordial, desi acela NU ARE NICI O LEGATURA CU INVATATURA LUI IISUS." - Chiar scopul venirii lui Isus pe pământ, de a ne răscumpăra, nu are legătură cu păcatul lui Adam? Dacă nu păcătuia Adam nu mai era nevoie de o jertfă de răscumpărare, nu?
1 corinteni 15:21 Căci, având în vedere că moartea vine printr-un om, învierea morților vine tot printr-un om. 22 Fiindcă, așa cum toți mor prin Adam, tot așa toți vor fi readuși la viață prin Cristos.
romani 5:18 Astfel, așa cum o singură greșeală a făcut să vină condamnarea pentru oameni de orice fel, tot așa un singur act de justificare a făcut să fie declarați drepți pentru viață oameni de orice fel. 19 Căci, așa cum prin neascultarea acelui singur om mulți au ajuns păcătoși, tot așa și prin ascultarea acestuia singur mulți vor ajunge drepți
Hai sa incercam sa fim coerenti - care este legea sub care suntem acum?
1 corinteni 9:21 ...ci sunt sub legea lui Cristos...
Sau mai simplu - ceea ce a predat Isus personal și prin intermediul apostolilor mai târziu. (Mă refer la ceea ce au fost inspirați discipolii să scrie și se conține în scripturile grecești creștine, mai numite și noul testament.)
Corect!
Spune acum care este legea lui Hristos, cum se numeste incalcarea acestei legi, si care este pedeapsa incalcarii acestei legi?
"Spune acum care este legea lui Hristos" - deja am spus mai sus.
" cum se numeste incalcarea " - ca si orice încălcare a unei porunci, dispoziții, legi ce vine de la Dumnezeu - păcat! Mai sus deja arătasem că nu e diferență între denumirea de "păcat" și "greșeală".
" cum se numeste incalcarea " - moartea definitivă fără nici o speranță de înviere.
Accept ideea ca nu exista diferenta intre pacat si greseala, si ca de fapt toate sunt pacate. Trebuie insa sa recunoastem ca unele pacate aduc pedeapsa iar pentru altele nimeni nu este pedepsit - asta vreau, sa stiu cum faci diferenta intre pacatele care aduc pedeapsa si celelalte?
Stii ca se spune ca pacatul nu este luat in seama atata tmp cat nu exista o lege (asa cum era inainte de Moise)
"sa recunoastem ca unele pacate aduc pedeapsa iar pentru altele nimeni nu este pedepsit - asta vreau, sa stiu cum faci diferenta intre pacatele care aduc pedeapsa si celelalte?" - așa este, totuși pe de altă parte nu este vreo listă fixă de păcate grave și mai puțin grave, în plus aflăm că pot fi iertare chiar și păcate grave (1 corinteni 6:9 Cum? Nu știți că cei nedrepți nu vor moșteni regatul lui Dumnezeu? Nu vă lăsați induși în eroare. Nici fornicatorii, nici idolatrii, nici cei adulteri, nici bărbații folosiți pentru scopuri nenaturale, nici bărbații care se culcă cu bărbați, 10 nici hoții, nici cei lacomi, nici bețivii, nici cei ce insultă, nici extorcatorii nu vor moșteni regatul lui Dumnezeu. 11 Și totuși așa erați unii dintre voi. Dar ați fost spălați, ați fost sfințiți, ați fost declarați drepți în numele Domnului nostru Isus Cristos și cu spiritul Dumnezeului nostru." - deci au fost iertați) Pe de altă parte păcatul lui Anania care pare mai mic a fost pedepsit imediat (Faptele 5: 15 Însă un om numit Anania, împreună cu Safira, soția lui, a vândut o proprietate 2 și a oprit în ascuns o parte din preț, soția lui știind și ea lucrul acesta. El a adus numai o parte și a pus-o la picioarele apostolilor. 3 Dar Petru a zis: „Anania, cum de ți-a dat Satan îndrăzneala să cauți să înșeli spiritul sfânt și să oprești în ascuns o parte din prețul terenului? 4 Cât timp ar fi rămas la tine, nu rămânea al tău și, odată ce l-ai vândut, nu erai liber să faci ce vrei cu el? De ce-ai hotărât în inima ta o astfel de faptă? Ai căutat să-i înșeli nu pe oameni, ci pe Dumnezeu". 5 Auzind aceste cuvinte, Anania a căzut și și-a dat ultima suflare. )
Depinde de atitudinea persoanei.
"Stii ca se spune ca pacatul nu este luat in seama atata tmp cat nu exista o lege" - cred că ținînd cont de tot ce spune Pavel referitor la lege și păcat, sensul este că "legea" i-a ajutat să înțeleagă ce este "păcatul", de ce sunt păcătoși și nu se pot răscumpăra singuri și cum urma să fie eliberați. (Romani 3:20) De aceea, nicio carne nu va fi declarată dreaptă înaintea lui prin lucrările legii, fiindcă prin lege vine cunoașterea exactă a păcatului.
vreau să evidențiez anume " prin lege vine cunoașterea exactă a păcatului."
Tu cum crezi?
Da asa este, prin lege vine cunoasterea pacatului. Cert este ca cei care sunt crestini nu mai sunt sub lege - este exact ca presedintele Romaniei, el nu mai este sub lege(are imunitate) atata timp cat e presedinte prin urmare nu poate fi pedepsit. Ce rost avea ca Iisus sa scoata crestinii de sub Lege daca ei pacatuiesc in continuare ca si inante? Iisus a lasa lucrurile clare, El nu ne baga in ceata asa cum fac mai marii bisericilor pentru ca enoriasii lor sa nu vada tot adevarul si asta ca sa nu-si piarda veniturile > Cand a spus ca toti crestinii nu mai sunt sub lege ci sub har ASA ESTE! Nu incalci legea (ca nu ai nici o lege) nu faci pacate - de aceea crestinii erau numiti sfinti, pentru ca nu aveau pacate si asta cu toate ca fiecare mai gresea cate ceva
"Da asa este, prin lege vine cunoasterea pacatului." - exact! " Ce rost avea ca Iisus sa scoata crestinii de sub Lege daca ei pacatuiesc in continuare ca si inante?" - mai păcătuiau /greșeau anume din faptul că oamenii au devenit păcătoși nu din cauza că erau sub lege ci din cauza lui Adam.
"Ce rost avea ca Iisus sa scoata crestinii de sub Lege" - legea și-a îndeplinit rostul de a ne conduce la Cristos și cu asta s-a terminat, nu mai îndeplinim ce le cerea legea evreilor.
"toti crestinii nu mai sunt sub lege ci sub har ASA ESTE!" - o traducere mai bună redă har cu " bunătate nemeritată", bunătatea nemeritată cu care ne trateaă Dumnezeu iertîndune păcatele.
"Nu incalci legea (ca nu ai nici o lege) nu faci pacate " - da, nu suntem sub "legea mozaică" dar nu înseamnă că nu avem legi de respectat nu? 1 corinteni 9:21 Pentru cei ce sunt fără lege m-am făcut ca și cum aș fi fără lege — deși, față de Dumnezeu, eu nu sunt fără lege, ci sunt sub legea lui Cristos —, ca să-i câștig pe cei fără lege.
Prin Adam s-a cunoscut raul - daca raul nu era cunoscut nu ar fi fost infaptuit? Sau inainte de a cunoaste raul, Adam nu l-a infaptuit niciodata? daca da, inseamna ca a pacatuit?
Cu legea lui Hristos e o alta tema care cere timp, o putem discuta dupa ce am lamurit legea si poruncile din vechiul testament
"Sau inainte de a cunoaste raul, Adam nu l-a infaptuit niciodata? daca da, inseamna ca a pacatuit?" nu prea ți-am înțeles ideea, dar primul rău a fost anume neascultarea și încălcarea poruncii, nu?
Referitor la "cunoașterea binelui și răului", cum înțeleg eu chestia. Nu că Adam n-ar fi știut ce este bine și ce nu, de fapt Iehova i-a spus ce este bine (să aibă griă de creație...) și ce era rău (să nu asculte șă să mănânce din pom). Ci mai degrabă cine are dreptul de a stabili ce este bine și ce nu. Cu alte cuvinte Satan a afirmat că oamenii nu vor avea nevoie de conducerea lui Dumnezeu ci vor putea să se autoconducă stabilind singuri ce este bine și ce este rău.
" Iar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreşit!"
"Dar Dumnezeu ştie că în ziua în care veţi mânca din el vi se vor deschide ochii şi veţi fi ca Dumnezeu, cunoscând binele şi răul".
Ce sa inteleg de aici? Inteleg in primul rand ca nu este suficient de explicit deoarece l-i s-a deschis ochii, si au inceput sa cunoasca binele si raul NUMAI dupa ce au mancat fructul oprit. Pe de alta parte Dumnezeu le-a spus Sa nu manance ca in ziua in care vor manca vor muri - ce a gandit Adam, ca a muri e ceva rau?
Si eu pot emite multe ipoteze, si sunt in stare sa fac o interpretare diferita cu tot felul de argumente care sa stea la baza, dar tocmai acest lucru nu trebuie facut! trebuie doar sa stim cum traim iar cele acum nestiute le vom afla la momentul potrivit PE TOATE si EXACT ASA CUM SUNT si nu prelucrate de mintea unor oameni
""Dar Dumnezeu ştie că în ziua în care veţi mânca din el vi se vor deschide ochii şi veţi fi ca Dumnezeu, cunoscând binele şi răul"." - Dar îți aduci aminte și cine a afirmat aceasta? Cine a zis "nuuu, vă minte Dumnezeu, nu vți muri! Dimpotrivă veți fi ca el și veți cunoaște ce este bine și ce rău!"
Deci adam a mîncat nu pentru că nu știa că moartea e ceva rău, (doar omul a fost creat să trăiască veșnic, și Adam cu siguranță a văzut animale murind și știa ce este moartea) ci fiindcă l-a crezut pe satan că nu va muri.
"Si eu pot emite multe ipoteze, si sunt in stare sa fac o interpretare diferita cu tot felul de argumente care sa stea la baza," - dacă va fi în armonie cu Toată Scriptura, sunt curios să le aud.
Eu însă cred aceasta deoarece și Biblia îndeamnă să nu ne încrdem în inima noastră care e înșelătoare ci să ne bazăm pe Dumnezeu, El este cel mai în măsură să stabilească ce este bine și ce nu și are și dreptul s-o facă.
Vrei sa spui ca Adam cunostea binele si raul inainte de a manca din fructul oprit? Intreb deoarece ai spus ca Adam stia ca moartea e ceva rau, si nu putea sa stie asta daca nu cunostea binele si raul.
Poti si sa nu raspunzi - vechiul testament pentru mine este o istorie nu ceva ce sa ma indrume cum sa traiesc
"Dar Dumnezeu ştie că în ziua în care veţi mânca din el vi se vor deschide ochii şi veţi fi ca Dumnezeu, cunoscând binele şi răul".
(facerea 3/5)
De aici reiese ca va cunoaste binele si raul numai dupa ce vor manca fructul oprit
Prietene, uiți iarăși cine a spus lucrul respectiv - Satan Diavolul, pe care Isus l-a numit tatăl minciunii!
A afirmat că vor fi ca Dumnezeu în capacitatea de a stabili ce este bine și ce rău.
"Şi a făcut Domnul Dumnezeu să răsară din pământ tot soiul de pomi, plăcuţi la vedere şi cu roade bune de mâncat; iar în mijlocul raiului era pomul vieţii şi POMUL CUNOSTINTEI BINELUI SI RAULUI."
(Facerea - 2/9)
Asta spune autorul nu diavolul
"A dat apoi Domnul Dumnezeu lui Adam poruncă şi a zis: "Din toţi pomii din rai poţi să mănânci, Iar din POMUL CUNOSTINTEI BINELUI SI A RAULUI să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreşit!"
(Facerea - 2/16, 17)
iar asta a zis Dumnezeu!
Exista posibilitatea ca in Biblia voastre sa fie altfel, dar despre asta nu discut. Fiecare religie spune despre cei care au tradus ca sunt cei mai buni, cei mai extraordinari si ca ceilalti au tradus corect. Eu nu am interes sa cred pe nici unul deoarece nu apartin nici unei religii