| mentholinks a întrebat:

Matei 23. "1 Atunci, Isus, pe când cuvânta gloatelor şi ucenicilor Săi,
2 a zis: „Cărturarii* şi fariseii şed pe scaunul lui Moise.
3 Deci toate lucrurile pe care vă spun ei să le păziţi, păziţi-le şi faceţi-le, dar după faptele lor să nu faceţi. Căci ei* zic, dar nu fac." Tinand cont de aceste spuse ale lui Isus catre gloate si ucenici ar trebui un crestin care vrea sa-l urmeze in intregime pe Isus sa respecte Legea propovaduita de carturari?

42 răspunsuri:
| SG1995 a răspuns (pentru minrest):

Exact, dar dacă ar fi său luăm contextual, mai tot ce vine la Pavel e apocrif din punct de vedere doctrinal yudeo-creștin.

| Florin9Florin9 a răspuns (pentru minrest):

Iisus le-a spus asta celor din vremea lui de ce preoții (reprezentații moderni) ar fi implicați și ei? Vrei să zici că s-a referit și la ei toți? Nu prea cred.

| minrest a răspuns (pentru Florin9Florin9):

Pai daca nu crezi, de ce afirmi asta? Ia uita-te mai sus, tu ai spus ca preotii ar fi cei la care s-ar aplica in zilele noastre, nu altul. Eu doar ti-am explicat DE CE nu se poate referi la preoti.

OK. Deci, dupa cum am spus si eu, NU se refera la preoti. Atunci cine sunt astasi acei carturari si farisei care sed pe scaunul lui-atentie!-Moise? Simplu, carturari si farisei pe scaunul lui Moise exista si acum, sunt rabinii, cum erau si atunci. Acesrtia afirma ca Isus nu este Dumnezeu, ce zici, sa ii ascultam? Nu vrei; te inteleg; atunci sa ii ascultam numai ce ziceau pe vremea lui Isus, inainte de rastignire. Surpriza! Ce spuneau pe vremea aia nu lasa posibilitatea ca mesia sa fie Dumnezeu; oamenii au continuitate perfecta in privinta asta. Exista totusi o posibilitate sa il ascultam pe Isus in privinta asta? Ce zici?

| Nilsson a răspuns:

Bineinteles ca trebuie sa respecte Legea, aceasta a fost data chiar de Dumnezeu nu de farisei.
Credinta fara fapte este moarta.
Iisus a venit sa implineasca Legea nu sa o anuleze.

| mentholinks explică (pentru Nilsson):

Adica sa implineasca Legea? Ce inseamna asta?

Nu m-ai înțeles! M-am referit că se poate aplica și la unii din preoți pentru că sunt unii care nu practică o viață creștină dar învață pe alții (mai auzi la știri despre astfel de preoți).
Vreau,, să-i aud'' și eu spunând ceea ce zici tu că spun.

| Nilsson a răspuns (pentru mentholinks):

Cu siguranta inseamna sa nu o strice.
Eu inteleg prin implinirea legii sa ne arate ca poate fi respectata, adica sa duci o viata fara de pacat si sa o intelegi in profunzine, adica sa ai scrisa in inima dupa cum a facut Dumnezeu un nou legamant cu oamenii.
Iisus a dat chiar si exemple concrede, a ucide nu inseamna doar a lua viata cuiva ci si a ii distruge demnitatea ca om facandu-l prost sau nebun.
La fel, desfrana nu inseamna doar actul doar actul efectiv ci pacatul se produce in momentul in care apare pofta.

Frumos spus, in paragraful 2. Sa ma gandesc, la ce lucrare sa te trimit, ca nu e simplu. Un an nou cat mai bun!

| leo59 a răspuns:

Biserica intemeiata de Mantuitorul pe marturia data de Sf. Petru ( Matei 16, 16), pe Golgota si la Cinzecime. Textul de la Matei 23, 1 -3 si urmatoarele se refera tocmai la formalismul practicat de carturarii VT si despre sfarsitul acestuia chiar daca Legea a fost buna ea s-a perimat prin neaplicabilitatea ei. Mantuitorul n-a desfiintat-o ci a desavarsit-o, in sensul ca a ramas doar Legea morala ( Decalogul) iar cea ceremoniala jerfele, sarbatorile, circumcizia)au fost desfiintate; unele dintre acestea erau date doar pentru poporul ales. Evanghelia si Biserica intemeiata de Domnul Hristos sunt universale si vesnice.

Asemenea!

| minrest a răspuns (pentru Nilsson):

Da, numai ca daca e respectata si inteleasa de o singura persoana, si aceea divina, asta nu arata ca poate fi respectata si inteleasa de oameni, ci dimpotriva. Deuteronom capitol 30. 11-15. Porunca aceasta pe care ți -o dau eu azi, nu este mai presus de puterile tale, nici departe de tine. Nu este în cer, ca să zici:,, Cine se va sui pentru noi în cer și să ne -o aducă, pentru ca s`o auzim și s`o împlinim?`` Nu este nici dincolo de mare, ca să zici:,, Cine va trece pentru noi dincolo de mare și să ne -o aducă, pentru ca s`o auzim și s`o împlinim?``Dimpotrivă, este foarte aproape de tine, în gura ta și în inima ta, ca s`o împlinești. Iată, îți pun azi înainte viața și binele, moartea și răul.
Dupa cum vezi, Dumnezeu afirma in Deuteronom, chiar dupa ce a dat legea, ca legea poate fi inteleasa si respectata de catre oameni, de catre intreaga multime de oameni care a primit lege, de catre urmasii lor si de catre strainii din mijlocul lor. Eu ce sa cred, interpretarea adventista, care spune ca legea a fost data ca sa se vada ca nu poate fi respectata, sau pe Dumnezeu? Am sa il cred pe El, ca stie mai bine.