| Mădă0611 a întrebat:

Nu e minunat sentimentul cand priviti in jur si vedeti ca oamenii sarbatoresc duminica in cinstea Soarelui sau pastele in cinstea zeite Ishtar, dar lupta impotriva credintelor pagane? Apropo, daca Ishtar era zeita fertilitatii si a sexului, "paste fericit" nu e o urare obscena?

13 răspunsuri:
| sublime89 a răspuns:

Si azi vedeam la stiri ca-n ceva sat din judetul Bihor, oamenii au aprins un foc foarte mare ca sa alunge spiritele rele. Se pare ca e un obicei pagan vechi. Ciudat cum are loc fix inainte de Pastehee hee Crestinismul s-a "impletit" cu atatea alte religii, incat poti sa spui linistit ca nu mai e deloc ce a fost la inceputuri, ci acum e un amalgam de religii diferite, unite intr-o super-religie. Doar atat ca s-a pastrat numele de "crestinism" si isi pastreaza ideile principale ale acestuia, si alea modificate mai mult sau mai putin.

| Moisie a răspuns:

Bingo!
Este frumos sa vezi cat de multi oameni sunt fericiti ...pentru 2 - 3 zile pe an, vorba aia "fericiti cei saraci cu duhul"

| milan9 a răspuns:

Cele care au fost vechi obiceiuri păgâne, au rămas păgâne şi astăzi, fără pretenţia asocierii cu fondul de învăţături creştine! Biserica nu a "infiat" nimic din ceea ce tine de paganism.

Dacă au eventual au supravieţuit până astăzi, acestea NU au însă absolut nimic creştin în ele, ci au supravieţuit în mod parazit, fără a li se atribui vreo semnificaţie creştină, dar şi fără a putea fi scoase cu forţa.

Nu stiu ce fel de crestina esti dar abuzul, forţa şi constrângerea nu ţin de creştinism! happy

| milan9 a răspuns:

Minoritatea care dintotdeauna nu şi-a cunoscut credinţa creştină, a transmis acele obiceiuri (cu roata de foc, cu martisorul, etc... - "iepuroii" stim ca doar de mass media au fost adusi) mai departe.

Nu se cădea ca acei oameni, fără legătură prea mare cu Biserica să fie "obligaţi" să renunţe la el. N-ar fi fost posibil...

| dogee92 a răspuns:

Dar nu e mai minunat cand vezi oameni care se inchina lui Dumnezeu? happy, in ziua care a zis.o El, prin faptele care le.a oranduit? happy

| Mădă0611 explică (pentru dogee92):

Care zi a zis-o el?

| dogee92 a răspuns:

Ziua a saptea happy.

| Mădă0611 explică (pentru dogee92):

Asta fiind care?

| dogee92 a răspuns:

Sambata... Scrie pe privat daca vrei happy...

| RockOrNothin a răspuns:

Că tot ziceai de ziua Soarelui
Englezii au așa
-Monday la care adaugi un o și iese Moonday (Ziua lunii)
-Saturday la care adaugi un n și iese Saturnday( Ziua lui Saturn)
-Sunday (Ziua Soarelui)

Nu mai știu sigur dacă la celelalte zile era la fel, dar e simpatic, nu?
Poate că înainte, astea simbolizau ceva si le-a ramas astfel denumirea

Cum am auzit că Duminică (dar in latina) vine de la Domine Deus (Dumnezeu)

| Mădă0611 explică (pentru RockOrNothin):

Da, Martea in cinstea lui Marte, sau Tiv, Miercuri pentru Mercur, Joi - Thor, Vineri - Venus, dar astea nu sunt sarbatorite de crestini, cum e duminica, si care era ziua Soarelui, romanii doar au amestecat religiile si au creat una noua, care a inceput sa isi vaneze "parintii" crezandu-se singura adevarata, penibil si amuzant, nici macar craciunul nu e al lor.

| RockOrNothin a răspuns (pentru Mădă0611):

Cum ar fi totuși dacă toate religiile lumii s-ar amesteca și toți ar fi fericiți și nu s-ar mai certa că ăla le-a luat sărbătoarea sau că ăla face blasfemii?
Minunabil

| Mădă0611 explică (pentru RockOrNothin):

Da, minunabil, doar ca fiecare om are propriul zeu, care vrea lucruri diferite, sau ca cel necredincios sa moara, asa ca mai minunabil ar fi sa nu mai existe deloc religii.