De ce sa crezi ce spun altii? De ce sa nu ai propriile tale convingeri? Citeste Noul Testament si te vei convinge care este adevarul!
Pentru ca fiecare religie in parte crede ca e cea mai apropiata de adevar. In opinia mea, religia care iti vorbeste tie cel mai mult e cea care ar trebui sa te intereseze.
În primul rând pentru că Patriarhia creştină din Ierusalim a rămas cu zona ortodoxă la 1054, iar ortodocşii se consideră continuatori ai învăţăturilor primilor israeliţi trecuţi la creştinism în frunte cu apostolii.
Hristos a spus clar "Am şi alte oi, care nu sunt din staulul acesta." Ioan capitolul 16 versetul 10.
În pilda sutaşului (Matei cap 8-v11), ne asigură că "mulţi de la răsărit şi de la apus vor veni şi vor sta la masă cu Avraam..."
Aşadar, făgăduinţa Împărăţiei, nu este numai pentru evrei ci şi pentru cei ce sunt drept măritori al lui Hristos.
Ortodocşii au păstrat rânduielile, evreilor mozaici, actualizate de către Hristos, la care s-a adăugat tradiţia creştină consacrată prin sânge de către mucenici şi prin înalta interpretare teologică pusă în faţa ereziilor de către Sfinţii Părinţi.
Se pare ca primii crestini au fost ebionitii, asa ca putem trage concluzia ca cei din crestinismul primar erau eretici.
Pe ce sursă bibliografică, te bazezi?
Printre primii creştini s-au infiltrat, dizidenţe, sectarişti, înşelaţi şi diversionişti care încercau să lovească din interior, în dumnezeirea lui Hristos, în unitatea de credinţă şi în învăţătura cea dreaptă, de aceea, au apărut Sinoadele Ecumenice, în care s-a pus rânduială.
Unde a zis Iisus: Lege noua va aduc voua? Pentru ca eu imi amintesc un alt citat: "Eu n-am venit sa schimb legea ci sa o implinesc!"
Ori Iisus se contrazice, ori unul din noi vorbeste narozenii. Oi fi eu, oi fi tu?
Primele trei evanghelii nu sufla o vorbulita despre dumnezeirea lui Hristos, asa ca ea este o idee care nu a provenit de la apostoli, ci a fost dezvoltata ulterior, printr-un proces de othering al comunitatii ioanine.
Ca surse bibliografice vezi cartile lui Bart Ehrman, in special Lost Christianities. E foarte plauzibil ca ebionitii au fost primii dintre crestini, deoarece crestinii din Israel au continuat sa tina Legea lui Moise dupa ce au admis ca Isus a fost Mesia.
Pentru alte surse vezi http://en.wikipedia.org/....../Ebionites
"Primele trei evanghelii nu sufla o vorbulita despre dumnezeirea lui Hristos"
Nu ştiu la ce evanghelii (canonice sau gnostice) te referi, dar, în Evanghelia lui Matei, considerată a fi scrisă în primele trei evanghelii canonice, în cap.16 verset 16 apare mărturia lui Petru
"Răspunzând Simon Petru a zis: Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu."
Schimbarea la faţă apare tot în Evanghelia lui Matei.
"ea este o idee care nu a provenit de la apostoli"
Atunci CE SENS mai are propovăduirea apostolilor printre neamuri, dacă nu dumnezeirea lui Hristos şi mântuirea?
Ce au propovăduit ei?
Faptul că, sunt atâtea evanghelii gnostice, nu înseamnă neapărat că ele au fost propovăduite de Apostoli, multe sunt constituţia sectelor creştine, printre care şi ebioniţii conform sursei de pe wikipedia.
Ebioniţii nu-l recunoşteau şi îl calomniau pe Pavel, iar între teologia hristologica a lui Iacob cel Bun primul episcop, recunoscut al bisericii din Ierusalim şi teologia lor erau diferenţe dogmatice, ca dovadă că ei erau o sectă.
Orice lider de sectă, putea falsifica o evanghelie, folosindu-se fraudulos de numele unui apostol cu care era contemporan, pentru a promova deviaţiile lor şi pentru a le întări autoritatea în faţa celorlalţi.
Adevărul propovăduit de apostoli e unul singur.
Iar Sinoadele ecumenice au consacrat adevărul şi esenţa în dauna ereziilor şi exagerărilor.
Bineînţeles, că autorii de factură new age, au tot interesul să nege dumnezeirea lui Hristos şi evangheliile canonice, răspândind mesaje confuze, în care de multe ori se contrazic între ei.
Eu nu cred in New Age. Ma refeream la primele trei evanghelii in ordine cronologica: Marcu, Matei si Luca. Toate trei sunt canonice. Fiul unei pisici e pisoi, fiul unui caine e catel, dar fiul lui Dumnezeu insemna cu totul alt lucru la evrei, si anume un om care indeplinea vointa lui Dumnezeu pe pamant, fara a fi prin asta divin. Daca Isus ar fi sustinut ca e Dumnezeu, n-ar fi murit crucificat, ar fi murit omorat cu pietre (linsat), asta e ce afirma Bart Ehrman.
Hehe, toate cultele crestine pretind asta. Ortodocsii nostri is doar mai incluti si in acelasi timp mai aroganti si de aceea sustin mai cu inversunare ca ei sunt mai "adevarati" decat ceilalti cre(s)tini.
Nu-ti mai bate capul cu asta, toate sectele crestine mint si fiecare spune ca prajitura lui e mai buna si mai gustoasa cand toate au fix acelasi gust, rahat decorat frumos.
Incearca sa gandesti singur(a?) fara sa iti bazezi deciziile pe biblii si vorbe popesti, e mai sanatos asa.
Eu cred ca batranica aia o avut o viata la dispozitie ca sa-l cunoasca pe Dumnezeu, Biblia este talmacita la predica de catre preot iar scopul oamenilor prezenti in Biserica este sa retina invataturi si sa cunoasca o interpretare ''corecta'', facuta de cineva care se ocupa cu asa ceva.
Nu cred ca Dumnezeu ar face ceva in asa fel incat sa se contrazica, Dumnezeu a lasat Biserica si preotii sa-i invete pe oameni adevarata interpretare a Bibliei, nu sa citeasca fiecare dupa capul lui, daca acea persoana nu o avut interes sa studieze si sa cunoasca adevarul, sa respecte poruncile date de Dumnezeu, nu stiu cum ar putea sa o mantuiasca, parerea mea.
Da, ai dreptate este mult mai usor decat Vechiul Testament, dar uite: ''Dar n-a cunoscut-o, până ce ea a născut un Fiu. Şi el I-a pus numele Iisus''. Este Evanghelia dupa Matei, cap 1, Vers. 25, din cauza unei interpretari personale a cuvantului ''până ce'', cultele (neo)protestante o exclud pe Fecioara Maria din randul Sfintilor. si pe baza analizarii mai multor versete care le ''sustin'' conceptia, totusi de ce?
Psalmul 44
1. Cuvânt bun răspuns-a inima mea; grăi-voi cântarea mea Împăratului.
2. Limba mea este trestie de scriitor ce scrie iscusit.
3. Împodobit eşti cu frumuseţea mai mult decât fiii oamenilor; revărsatu-s-a har pe buzele tale. Pentru aceasta te-a binecuvântat pe tine Dumnezeu, în veac.
4. Încinge-te cu sabia ta peste coapsa ta, puternice,
5. Cu frumuseţea ta şi cu strălucirea ta. Încordează-ţi arcul, propăşeşte şi împărăţeşte,
6. Pentru adevăr, blândeţe şi dreptate, şi te va povăţui minunat dreapta ta.
7. Săgeţile tale ascuţite sunt puternice în inima duşmanilor împăratului; popoarele sub tine vor cădea.
8. Scaunul Tău, Dumnezeule, în veacul veacului, toiag de dreptate toiagul împărăţiei Tale.
9. Iubit-ai dreptatea şi ai urât fărădelegea; pentru aceasta Te-a uns pe Tine, Dumnezeul Tău, cu untdelemnul bucuriei, mai mult decât pe părtaşii Tăi.
10. Smirna şi aloea îmbălsămează veşmintele Tale; din palate de fildeş cântări de alăută Te veselesc; fiice de împăraţi întru cinstea Ta;
11. Stătut-a împărăteasa de-a dreapta Ta, îmbrăcată în haină aurită şi prea înfrumuseţată.
12. Ascultă fiică şi vezi şi pleacă urechea ta şi uită poporul tău şi casa părintelui tău,
13. Că a poftit Împăratul frumuseţea ta, că El este Domnul tău.
14. Şi se vor închina Lui fiicele Tirului cu daruri, felei Tale se vor ruga mai-marii poporului.
15. Toată slava ficei Împăratului este înăuntru, îmbrăcată cu ţesături de aur şi prea înfrumuseţată.
16. Aduce-se-vor Împăratului fecioare în urma ei, prietenele ei se vor aduce ţie.
17. Aduce-se-vor întru veselie şi bucurie
18. Aduce-se-vor în palatul Împăratului.
19. În locul părinţilor tăi s-au născut ţie fii; pune-i-vei pe ei căpetenii peste tot pământul.
20. Pomeni-vor numele tău în tot neamul;
21. Pentru aceasta popoarele te vor lăuda în veac şi în veacul veacului.
Da,ma gandeam ca despre acest Psalm este vorba in Biblia mea apare Psalmul 45. Poate ca aici se refera la mireasa Domnului care este Biserica.Sau se poate ca este vorba de Fecioara Maria ca va primi mare rasplata pentru ca prin ea a venit in lume Mantuitorul nostru Isus, care este identitatea noastra.
Vedem ca Apostolii cand erau inca in viata au refuzat inchinare. Ioan Teologul vrea să se închine înaintea unui înger, dar îngerul îl opreste.De aceea nu ne inchinam decat in Duh si Adevar.Dar eu cred ca nu forma sau modul de inchinare ne aduce mantuirea ci modul in care ne traim viata si cum ne relationam noi cu Isus Hristos.