Da cine a zis ca trebuie sa mergi in x tari ca sa poti sa iti faci o parere despre ceva?
Daca nu intelegi ceva, nu esti obligata sa raspunzi, altfel o sa trebuiasca sa-i dau iar dreptate lui Platon.
Eu stiu ca nu trebuie sa raspund. iti fac foarte clar ca am vrut sa-ti raspund, sau nu e clar? trebuie sa citesti vreun tratat stiintific ca sa-ti dai seama?
este important sa mergi sa vezi cu ochii tai, pentru ca restul sunt basme manipulatoare, nu-i asa? o fredonezi cu ce-ti convine tie si apoi le spui altora care te contrazic ca pot sa plece, de parca ei nu stiu.
du-te sa vezi, apoi exprima-te. abia ala este adevar.
Stii, poate ai auzit de marele cutremur din Lisabona din 1755, care a lovit exact pe data de 1 noiembrie, cand era o sarbatoare catolica foarte importanta, iar aproape toti oamenii erau la slujba de dimineata si au fost prinsi sub daramaturile bisericilor. Zeci de mii de oameni au murit, dintr-un oras cu o populatie de 250 000, deci foarte multi. Se intrebau oamenii, oare cu ce au gresit de d-zeu i-a pedepsit intr-un asemenea hal. N-au facut nimic gresit, au ascultat de preoti, au facut tot ce trebuiau sa faca niste catolici adevarati. Si cu toate astea, s-au gasit preoti care sa vina si sa spuna ca oamenii sunt vinovati pentru ca au pacatuit prea mult si d-zeu i-a pedepsit. Deci scuza asta penibila se poate aplica la absolut orice altceva, daca pana si pentru aceasta catastrofa a fost valabila, cel putin in mintea ignoranta a preotilor si a unor oameni de rand.
Portughezii au avut noroc atunci cu Marchizul de Pombal, care a reconstruit orasul, a desfiintat inchizitia, a confiscat averile bisericii si a ajutat oamenii de rand sa-si revina. Noi inca nu avem un asemenea om, si traim in 2013. In schimb, avem aceleasi scuze idioate din partea crestinilor pentru tot ce e rau.
E inteligenta, dar nu are de ce sa-i pese, parazitii sunt tot creatia ei, doar au ales sau au gasit la intamplare un mediu neocupat, ghinionul sau norocul lor ca e vorba de o gazda, s-au instalat si si-au perfectionat strategiile de cucerire a lumii.
Ehe, toate formele de viata se adapteaza, asa ca daca x devine cumva superior, y e pe urmele lui, poate il si depaseste.
Pai nu e cine stie ce de argumentat, e doar de observat cum fiecare forma de viata gaseste o modalitate pentru a supravietui sau a profita de ce ii ofera natura (cred ca am trecut de la organism unicelular la pluricelular pentru ca se gasea in aer sau apa un anumit element chimic intr-o concentratie destul de mare, posibil oxigen). Natura e o bacterie, un copac, un elefant, un om, uita-te cum fiecare se potriveste mediului ca o piesa de puzzel intr-un puzzel, nimic n-a fost asa de la inceput, asta nu cere inteligenta? Stii de ce pasarile paradisului sunt atat de frumoase? Pentru ca sunt prea multe si mizeaza pe aspect pentru a avea sansa sa isi dea genele mai departe, totul pentru reproducere, altii pentru supravietuire, de fapt toti viermii astia paraziti sunt inteligenti, un ou de limbric "traieste" si un an intr-un loc fara viata, asta dupa ce femela depune in jur de 200.000 de oua pe zi. Daca nu ai avea cunostinte de nici un fel si ai fi vanat de niste unii, ti-ar trece prin cap sa faci oua atat de rezistente si atatea?
Mada, existenta bacterilor pe planeta aceasta nu este o pedeapsa, cercetatorii cei care se ocupa de cercetarea bacteriilor, virusilor, au spus ca planeta aceasta este stapanita de bacterii, si nu numai planeta ci si organismul nostru.dar cele care traiesc in organismul nostru sunt inofensive si chiar au un rol important in organismul nostru, dar pe langa acestea mai existe alte bacterii nocive cunoscute ca microbi care afecteaza organismul.Se stie ca bacteria a fost prima forma de viata care a aparut pe planeta acesta si ultima vietate care va dispare cand soarele va exploda, pana atunci nu o sa mai fie picior de om pe aici.
Majoritatea vietăților mor înainte de a atinge maturitatea sexuală. Faptul că animalele se potrivesc ca un puzzle nu necesită inteligență sau vreun arhitect. Dacă există vreo nișă într-un ecosistem, va fi ocupată de o specie care se va specializa, pentru simplul fapt ca va avea succes.
Păsările paradisului sunt frumoase datorită selecției sexuale. Nu are legătură cu numărul lor, fiindcă doar masculii sunt colorați, femelele sunt chiar neinteresante. E irelevant câți masculi există, fiindcă un mascul poate avea un număr nelimitat de pui. Ar putea să fie un avantaj ca ei să fie colorați, fiindcă doar cei mai sănătoși vor reuși să scape din ghiarele prădătorilor care îi vor vedea de la distanțe mari. Masculi sănătoși înseamnă gene bune, evoluție ș.a.m.d.
Femela de limbric nu are nevoie de cunoștințe extraordinare pentru a depune ouă rezistente, la fel cum nu ai nevoie de cunoștințe de anatomie pentru a face copii. Presupunem că există niște limbrici în lumea asta a căror ouă rezistă câteva zile, în mod clar ăia cu ouă mai rezistente vor avea mai mult succes, deci mutațiile pentru rezistența ouălor vor fi avantajate, nu e nevoie de vreo fărâmă de inteligență în asta. Genele bune la supraviețuire și perpetuare vor supraviețui și se vor perpetua, incredibil, nu?
Scuze de eseu, dar evoluția nu e cel mai ușor subiect de înțeles.
Pai ca ceva sa se potriveasca mediului si sa se si specializeze e nevoie de inteligenta, mai ales ca natura e singura creatoare. Iti pot da cat timp vrei tu sa creezi ceva nou, si niciodata n-o sa reusesti, doar o sa combini elemente vazute in natura. Nu trebuie sa fie vreun arhitect perfect ci doar sa stie cum sa raspunda stimulilor din mediu, si ea stie.
Degeaba un mascul poate avea un numar nelimitat de pui daca femela nu-l accepta, si daca sunt multi ii scad sansele sa fie acceptat, asa ca au dezvoltat un penaj diferit si diferite aptitudini pentru a cuceri femela. http://www.youtube.com/watch?v=L54bxmZy_NE
N-am zis ca femela de limbric s-a trezit peste noapte sa faca nu stiu ce, natura e cea cu ideile, totul pentru supravietuire/perpetuarea speciei.
Am inteles si eu evolutia.
Pai si eu sunt un crestin ortodox,insa nu sunt asa de infocat,fundamentalist,bisericos, e.t.c. cum sunt altii, mai citesc si eu carti scrise de oamenii de stiinta, despre activitatea virusilor, bacterilor, se pare ca a aparut o noua tulpina a virusului H.I.V. la naiba cine o fi plantat-o, de, le da bataie de cap doctoriilor nostri. Divinitatea in nici un caz.
Nu e nevoie de inteligență, viața se specializează fiindcă nu are de ales, dacă nu se adaptează la mediu, moare.
Era un exemplu prin Galapagos, cu niște cinteze, venise o secetă și nu prea mai aveau ce mânca. Majoritatea au murit dar unele au supraviețuit mâncând semințe tari și uscate. Motivul pentru care au putut supraviețui e că aveau ciocul puțin mai gros decât restul, nu toți indivizii sunt la fel, după cum bine știi. În următoarea generație s-a transmis gena ciocului puțin mai gros, dar iarăși exista varietate, unii pui aveau ciocul mai gros decât părinții, alți pui aveau ciocul mai subțire. Evident, ăia cu ciocul mai gros au supraviețuit, ceilalți au murit și tot așa.
Desigur, vei zice că natura e inteligentă și a știut să le dea cioc mai gros, dar e vorba doar de varietate, după cum unii oameni sunt mai scunzi, alții mai înalți, unii aleargă mai rapid, alții mai lent. E vorba de mutații aleatorii și de combinații genetice aleatorii (meioză), urmate de supraviețuirea celui adaptat și moartea celui inadaptat. Nu e vreo fărâmă de inteligență în toată afacerea.
Toată ideea evoluției e că, complexitatea vieții poate fi explicată fără a apela la o entitate inteligentă care să o dirijeze. Dacă tu crezi că o entitate inteligentă ajută evoluția în vreun fel, nu înțelegi evoluția.
Se pare ca tu mergi pe ce a zis Darwin, eu nu mai, dar am mai discutat asta pe aici, mie mutatiile nu imi par aleatorii ci adaptative. Oamenii sunt mai inalti sau mai scunzi pentru ca asa au fost parintii sau cineva din familie, iar acei oameni scunzi de la inceput erau scuzi cu un motiv, la fel cei inalti. Oamenii care traiesc intr-un anumit mediu se adapteaza toti odata, e raspunsul naturii la stimulii din mediu despre care ziceam mai devreme si care pot fi orice, de la oxigenul amintit mai sus pana la, nu stiu, dioxidul de carbon aflat in aer, sau lumina/intuneric, caldura/frig.
Nu am zis ca exista o entitate inteligenta care dirijeaza evolutia, ci ca evolutia e inteligenta, evolutia e natura, natura se adapteaza, raspunde intotdeauna nevoilor si o face chiar bine.
Cum să fie adaptive mutațiile când majoritatea sunt dăunătoare?
Un cuplu de negri nu vor face copii albi doar fiindcă au emigrat în Canada.
Dacă mutațiile ar fi adaptive, am fi toți la fel, toți am fi la fel de bine adaptați la mediu. E nevoie de oameni înalți? Nicio problemă, oamenii scunzi vor crește peste noapte ca să fie în pas cu lumea...
Apai,deh,virusul H.I.V. este dat dracu, in momentul in care simnte ca trupa anti-tero(anticorpii)se apropie isi schimba forma, fiind un retrovirus, se pare ca poseda o enzima si cand ajunge in ciotoplasma celulei gazda, se transforma in A.D.N-ul celulei umane, si uite asa este cam greu de identificat dar, cu siguranta se va gasi in viitor un leac si pentru virusul asta
Nici de cancer nu scapi, daca nu te duci la doctor sa te tratezi la timp.Hipocrate a spus medicamentul tau sa fie ''alimentatia sanatoasa'' sa respectam natura se pare ca unii oameni de stiinta ar fi descoperit in urma cercetariilor ca in natura exista unele energii care trateaza bolile, insa banul dicteza permanent, si politicul nu-i spijina cu banii pentru continuarea cercetariilor ci spre producerea unor noi arme sofisticate toate prostiile, din pacate
Mutatiile adaptative nu sunt daunatoare, cele aleatorii si nenecesare ca rezultat al unor dereglari, schimbari, sau ce o mai fi, da.
Parca ziceai ca ai inteles evolutia. Mutatiile adaptative nu apar peste noapte, si cand apar sunt insesizabile (insesizabil + insesizabil + insesizabil = sesizabil), cele aleatorii da si sunt destul de sesizabile.
anonim_4396 întreabă: