Lui Dumnezeu nu-i place ca oamenii sa-si boteze copiii cand sunt mici.De fapt pentru un adevarat crestin, modelul e Isus care s-a botezat cand era in cunostinta de cauza.Nici Dumnezeu nu doreste sa-l urmam din constrangere, ci de bunavoie.
Daa... Părinţii care-şi "permit" să-i înveţe pe copiii lor de toate şi pentru toate, constrângându-i de fiecare dată unui program, sau pur şi simplu "voinţei" lor de părinţi, aceia nu sunt "terorişti"?
Aaa! Deci în cazul lor se spune că lucrurile se fac spre binele lor...
Ei bine tot spre binele lor, evreii puneau mâna pe cuţit şi aplicau PRUNCILOR CIRCUMCIZIA, chiar dacă nu mă crezi dar să ştii că totuşi la CEREREA LUI DUMNEZEU! (şi tot spre binele lor, fie vorba între noi)
Deci dacă la "barbarii" de evrei, Dumnezeu a găsit aşa o soluţie mai dură pentru INTRAREA ÎN "LEGĂMÂNT" (singurul "botez" al evreilor aplicat pruncilor),
pentru noi, pentru creştini, Dumnezeu a lăsat altceva. Momentul inofensiv al transmiterii de HAR este pe cât de simplu, pe atât de necesar vieţii pruncului în perioada lui cea mai vulnerabilă!
BOTEZUL nu se confundă nici cu MÂNTUIREA şi nici cu MĂRTURISIREA CREDINŢEI. Sunt trei lucruri diferite!
Botezul este o confirmare şi primire a harului venit prn Jertfa Mântuitorului, Cel Care S-a răstignit deja! Refuzul acestui HAR ca dar este echivalent cu refuzarea realităţii că Jertfa a avut loc, şi că harul oricum este "disponibil".
Ce, Mântuitorul a cerut acceptul nostru scris pentru a se jertfi? Nu! Ştia că este necesar pentru toţi!
Noi ar trebui să primim acceptul scris al pruncului pentru a ca acesta să primească harul? Nu, pentru că ştim că îi este mecesar!
MĂRTURISIREA CREDINŢEI e o datorie permanentă ce durează ÎNTREAGA VIAŢĂ, nu e doar un gest, o ablaţiune prin care ţi-ai terminat datoriile. MĂRTURISIREA CREDINŢEI e datoria permanentă a vieţii în scopul mântuirii, pentru care lucrezi o viaţă întreagă…
Starea de har este ca o lumină care te ajută să discerni şi să MERGI PE CALE!
Dumnezeu este atât de bun încât îţi dă mai întâi lumina (harul) pentru a te ajuta PE CALE, şi nu invers! Nu te pune să mergi corect "pe cale" pentru a-ţi da abia mai apoi Lumina (harul)!
Ajutorul acesta nu-ţi ia nimic din merit, dar să fim sinceri să recunoaştem "ajutorul"…
Aşa se explică de ce harul s-a coborât asupra oamenilor fără ca aceştia individual să-l ceară! Dumnezeu nu l-a dat abuziv cu forţa! Ştia că este doar spre binele lor. Apostolii îşi încheiau epistolele transmiţând şi invocând harul – şi nu la cererea cuiva expresă, nominală, "pe persoană fizică"…
Raţiunea practică a harului este ajutorul primit prin el, "lumina" primită prin el, înţelepţirea şi sprijinul lui Dumnezeu!
"HAR" nu înseamnă că cineva te-a mântuit deja forţat, ci este "LUMINA" care "te ajută să lupţi eficient, cunoscând înţelept diferenţele"…
Dacă maturii pot primi, atunci pruncii cu atât mai mult! Botezul ocazional al celor maturi este doar un caz particular.
Dacă pentru maturi e nevoie de "meritul" mărturisirii, pruncii nu au atunci nici un merit să-L primeasă pe Hristos?
Trebuie neapărat să ajungă maturi şi plini de păcate ca să-l poată primi abia atunici pe Hristos? Cât au fost mai mici, cu sufletul curat, le era departe de ei acest DAR? Curios lucru!
Evreii şi creştinii Bisericii nu au îndrăznit să-i nedreptăţească tocmai pe prunci şi să-i îndepărteze jumătate de viaţă de la unirea cu Hristos!
1). Astfel, evreii aveau "intrarea în legământ" (SINGURUL "BOTEZ" al evreilor aplicat pruncilor), la vârsta prunciei: CIRCUMCIZIA,
2). Iar Biserica, dă această posibilitate a DARULUI "ŞI" la această vârstă:
- Irineu de Lyon (anii 130-202!): "Iisus a venit sã mântuiascã prin Sine pe toţi, adicã pe cei ce se renasc printr-însul pentru Dumnezeu: pe copii pe tineri şi pe bãtrâni"
- Origen ( anii 185 - 254 d.Hr!) spune: "Biserica a primit de la apostoli tradiţia de a împãrtãşi şi pruncilor botezul".
Biblia nu specifică o anumită vârstă la care să se facă botezul, şi nici e că ar fi nevoie de confirmarea verbală a copilului care primeşte harul.
În mod absurd, dacă acest dar al lui Dumnezeu –HARUL PRIMIT LA BOTEZ- (privit ca dar şi nicidecum ca povară) ar avea nevoie de consimţământul copilului, atunci cu atât mai mult OMULUI AR TREBUI SĂ I SE SOLICITE CONSIMŢĂMÂNTUL şi în privinţa unui alt dar primit de la Dumnezeu: VIAŢA.
Ar fi trebuit poate ca şi Dumnezeu să obţină acordul liberului nostru arbitru: dacă vrem să ne naştem sau nu... dacă suntem de acord cu primirea darului sacru al vieţii sau poate că nu...
Nu e bine ca cineva să-L tragă pe Dumnezeu "la răspundere" pentru darurile Sale! Acest lucru nu este corect...
Atât în cazul darului vieţii cât şi în cazul HARULUI DUHULUI SFANT, Dumnezeu consideră aceste daruri absolut necesare dezvoltării copilului ca persoană, ca suflet, pentru a putea vorbi ulterior de un liber arbitru, de o voinţă liberă, care, are mai întâi nevoie de formare!
Botezul copiilor mici nu apare nicaieri in Biblie. Din contra, cei care s-au botezat au facut-o intr-un mod cat se poate de constient. Chiar si in pasajele in care ni se spune ca cineva si casa lui au fost bozati, relateaza si ca ei s-au bucurat de credinta lor (un act de alegere constienta). De fapt botezul reprezinta o marturie a credintei in Hristos - moartea, ingroparea si invierea Lui. Sunt sigur ca ai mai vazut explicatiile mele aici. Daca ai intrebari suplimentare te rog sa imi spui.
Liberul arbitru este un concept care se refera la Dumnezeu si nu la oameni - iar actul botezului in sine nici nu te mantuieste nici nu te forteaza la a-l urma pe Dumnezeu. Unii parinti fac asta doar pentru ca li se spune ca e bine, nu au habar daca este sau nu biblic si nici care este teologia din spatele acestui eveniment.
Nu zerzecule.Tu daca traiesti intr-o lume saraca si meseria ta este de tamplar, ce il inveti pe fiul tau? A desigur.Nu-l inveti nimic.Il lasi sa aleaga ce vrea p lui. Apoi sa fie considerat lenes sau prost si izgonit, ucis in cele din urma.Intelegi morala? Fiecare lasa copilului ce a trait. Daca tu esti un cresti si consideri ca este o religie curata si folositoare, cum pastele matii sa-l lasi nebotezat? Sa ce? Liber arbitru? Hai sa-i lasam ca pe niste cacati atunci.Sa ii prosteasca pocaitii peste ani sau sa devina satanisti din cauza la intrebari la care nu le gasesc raspuns.
Uite cum sta treaba: Din tamplarie scoti bani, din religie nu. Nu este necesara traiului, nu traim din ea, nu ne afeceaza in mod pozitiv cu absolut nimic (Poate doar un mic bonus inutil in societatea de azi, mizerabila si ca vai de capul ei).
Nu in toate cultele botezul se face in copilarie, ci incepand cu varsta de 18 ani.
Si da, daca vorbim strict de ortodoxie, atunci sunt de acord cu tine ca botezul in copilarie afecteaza liberul arbitru si nu numai. Acel copil creste cu niste idei pe care nu le crede, ci le stie de la parinti si la un moment dat isi apara ideile doar pentru ca e prea obisnuit cu ele, nu pentru ca ar fi cercetat Biblia si s-ar fi convins de ele.
Copiii se boteaza de mici pentru ca daca mor sa vada slava lui Dumnezeu.Nimic necurat nu va intra in Imparatia cerurilor.
Deci omul, inca de la nastere este NECURAT. Nu inteleg de ce ar fi necurat un bebelus, pana la urma nu poti fi pedepsit pentru ceva ce nu ai facut! Corect? Sau faptul ca existi este o problema?
Nu are pacate proprii dar are pacatul stamosesc.
Si ce vine are un bebelus ca acum 3000 de ani, doi oameni au mancat un mar?
Prin acesti 2 oameni a intrat blestemul in lume si toti erau sortiti mortii.
Dupa logica asta, si Dumnezeu are pacat ca a creeat oamenii.
Nu,Dumnezeu este neprihanit.El acreat pe oameni neprihaniti, dar ei s-au lasat inselati de diavol.
Care 3000 de ani frate? Piramidele au 5000 de ani.
Hai serios? Intr-adevar, exista pacatul stramosesc, dar nu asta te duce in iad.
In Biblie nu exista nicio dovada a faptului ca cei mici trebuie botezati.
De asemenea tot in Biblie spune ca un copil e o binecuvantare, deci cum ar putea fi el ceva necurat?
Si tot in Biblie scrie ca trebuie sa marturisesti cu gura ta si sa crezi, deci stau si ma intreb cum crede un copil de cateva luni? Imi vei spune poate toata vrajeala cu nasii/nanii sau ce-o fi ei, insa e egal cu 0 explicatia aceasta.
Dacă la evrei, Dumnezeu a ales aşa o soluţie pentru INTRAREA ÎN "LEGĂMÂNT" (singurul "botez" al evreilor aplicat pruncilor), şi anume CIRCUMCIZIA (fără aberaţii gen "lui Dumnezeu nu-i place cand sunt mici…"),
pentru noi, pentru creştini, Dumnezeu a lăsat O TRANSMITERE A HARULUI.
Momentul inofensiv al transmiterii de HAR este pe cât de simplu, pe atât de necesar vieţii pruncului în perioada lui cea mai vulnerabilă!
1.Sfanta Scriptura nu opreste nicaieri botezul copiilor,ba din contra, citim in multe locuri ca intreaga casa a fost botezata, intre care sigur ca erau si copii:Corneliu, 10, 44-48:Lidia,Fapte,16,14:stefana din Corint, I Cor., 1, 16
Mantuitorul spune clar ca "daca nu se va naste cineva din apa si din duh nu va putea intra in imapratia lui Dumnezeu"
Istotia dovedeste ca primii crestini botezau copii:Sf.Irineu,ucenic al Sf.Ioan,spune (in cartea Adversus Haereses, II, 22, 24) ca au fost botezati"copii sugaci, pruncii si tinerii, feciori si batrani.
Origen(186-255) zice:"Biserica a primit de la apostoli traditia de a boteza pe copii"
Sf.Ciprian(+258) spune:"au lipsa de botez, sa nu astepte opt zile ca Dumnezeu nu cauta la fata, nici la varsta"
Sfanta traditie?
Cum ar putea fi redate si interpretate corect cuvintele lui Hristos, altele decat cele scrise in Biblie?
E un fel de telefonul fara fir.
Tot ceea ce avem nevoie sa cunoastem, Dumnezeu a ingaduit sa fie deja scrise. Scrie si in Biblie ca nimeni sa nu adauge sau sa scoata nimic din ce e acolo.
"Nimeni sa nu adauge sau sa scoata nimic din ce e acolo" nu pentru că ar fi fost deja o scriere exhaustivă, completă, (Scriptura chiar menţionează de multe ori că mai există multe alte lucruri nescrise în "cartea aceasta") ci dimpotrivă, pentru că exista riscul ca cineva să adauge şi să se considere "literă de lege" dar fără a avea AUTORITATE!
Nu trebuia adăugat de altcineva în afară de cei cu autoritatea necesară: Apostolii!
"Tot ceea ce avem nevoie sa cunoastem, Dumnezeu a îngăduit sa fie scrise" dar şi spuse sau transmise pe cale orală (Predania)!
Ceea ce s-a transmis pe cale orală poartă numele de PREDANIE:
Existenţa Sf. Tradiţii (=PREDANIE) este puternic reliefată în Sf. Scriptură.
Biblia nu şi-a propus să fie o lucrare exhaustivă! NICI VORBĂ. Este doar o colecţie accidentală a unor scrieri, AUTENTICE însă, ce au aprţinut apostolilor şi ucenicilor direcţi, cei care au preluat nemijlocit (fără intermediari) învăţăturile creştine autentice.
Niciunde nu există pretenţia că Biblia conţine tot. Există doar mărturii ale valorii de netăgăduit a ceea ce s-a reuşit să se conţină în biblie.
Dacă tu nu apari la ştirile de la ora 19:00, nu înseamnă că tu nu exişti, ci doar că acele evenimente s-au întâmplat şi cineva confirmă pentru ele.
Iată doar câteva citate biblice despre Predanie (sensul actual al "Sf. Tradiţii"):
1). -II Tesaloniceni 2, 15:,, Deci, dar, fratilor, staţi neclintiţi şi tineţi predaniile pe care le-aţi învăţat, fie prin cuvint, fie prin epistola noastra." (şi alte învăţături, suplimentare faţă de cele trimise prin epistolă, prin scrisoare)
2). -Ioan 20, 30: "Deci si alte multe minuni a facut Iisus inaintea ucenicilor Sai, care nu sunt scrise in cartea aceasta." ( Sf. Traditie, Predanie)
3). -I Corinteni 11, 2:,, Fraţilor vă laud că în toate va aduceţi aminte de mine şi ţineţi predaniile aşa cum vi le-am dat"
4). -Faptele Apostolilor 2, 42,, Şi stăruiau în învăţătura apostolilor şi în împărtăşire, în frângerea pâinii şi în rugăciuni."
5). -II Petru 3, 2:,, Ca să vă aduceţi aminte de cuvintele cele mai înainte grăite de sfinţii prooroci şi de porunca Domnului şi Mântuitorului dată prin apostolii voştri."
6). -Filipeni 4, 9:,, Cele ce aţi învăţat si ati primit si ati auzit şi ati văzut la mine, acestea să le faceţi, şi Dumnezeul păcii va fi cu voi."
7). -II Tesaloniceni 3, 6:,, Fraţilor, va poruncim în numele Domnului nostru Iisus Hristos, să vă feriţi de orice frate care umblă fără de rânduială şi nu după predania pe care aţi primit-o de la noi."
8). -II Timotei 1, 13:,, Ţine dreptarul cuvintelor sănătoase pe care le-ai auzit de la mine, cu credinţă şi cu iubirea ce este în Hristos Iisus."
9). -Ioan 21, 25:,, Dar sunt şi alte multe lucruri pe care le-a facut Iisus şi care, daca s-ar fi scris cu de-amanuntul, cred ca lumea aceasta n-ar cuprinde cărţile ce s-ar fi scris. Amin."
10). -II Timotei 2, 2:,, Şi cele ce ai auzit de la mine, cu mulţi martori de faţă, acestea le încredinţează la oameni credincioşi, care vor fi destoinici să înveţe şi pe alţii."
La Botez se spune ca primesti un inger care e alaturi de tine toata viata.
Frate. daca iti doresti cu ceva adevarat,poti renunta.
Bun,devii matur (cica) renunti la crestinism, si aia e, ce indoctrinare visezi? Tu alegi pentru tine, e bine sa fi botezat de mic din punct de vedere spiritual, nu se stie cand mori.
"e bine sa fi botezat de mic din punct de vedere spiritual, nu se stie cand mori."
Atunci de ce sa nu fim botezati in toate religiile? Stii si tu, in orice caz.
Pe sistemul : " sa ne facem o asigurare de viata ca nu se stie cand crapam"
Pai fa-o,te tine cineva?
Fa-te si musulman,vezi daca te identifici cu religia aceea,cu ideile ei,cu regurile ei.
Bun,te-ai botezat, tu esti mai destept decat parintii tai si ti se pare o prostie religia, si? Simplu, renunta la crestinism, la religiei si gata ai terminat.
Fiecare tara si-a ales o religie majora care sa fie practicata.
Tu ti-ai schimba religie practic? Ai putea deveni budist? Sau hindus? Nu e chiar asa usor sa schimbi o religie cum schimbi un bec.
Si noi avem liberul arbitru prea mult.Nu vezi ca tu faci ceea ce iti doresti? Adica sa fiu ateu.Te-a luat cineva la pumni pentru asta? Te-a torturat? Nu.Asa ca nu mai vorbi prostii.
Auzi, parintii nu vor ce e mai bine pentru tine?
:Ba da logic te imbraca, te hranesc etc.
Atunci de ce sa te lase ateu ceea ce este foarte rau din punctul de vederea unor parinti crestini?
anonim_4396 întreabă: