| BlackSulphur a întrebat:

Nu vi se pare ca botezul afecteaza liberul arbitru?
Uitati cum sta treaba: Dumnezeu nu se arata pentru a nu ne afecta "libera alegere". In schimb, parintii sunt obligati moral de aceasta religie (indoctrinati) sa boteze copiii, sa-i indoctrineze la randul lor si sa-i oblige sa creada in povestile lor. Nu vi se pare ca acest proces de programare a creierului impiedica liberul arbitru?
Si nu, nu merge faza cu "Are dreptul sa-ti schimbe religia". Da, are si dreptul si libertatea, insa numai teoretic. Dupa procesul de indoctrinare, constiinta, ratiunea si libertatea in sine dispar, fiind inlocuite de aceste "datorii religioase" si dogme.

40 răspunsuri:
| Aiwendil a răspuns:

Fiecare tara si-a ales o religie majora care sa fie practicata.
Tu ti-ai schimba religie practic? Ai putea deveni budist? Sau hindus? Nu e chiar asa usor sa schimbi o religie cum schimbi un bec.
Si noi avem liberul arbitru prea mult.Nu vezi ca tu faci ceea ce iti doresti? Adica sa fiu ateu.Te-a luat cineva la pumni pentru asta? Te-a torturat? Nu.Asa ca nu mai vorbi prostii.

| Maxim96 a răspuns (pentru Nicoleta):

1.Sfanta Scriptura nu opreste nicaieri botezul copiilor,ba din contra, citim in multe locuri ca intreaga casa a fost botezata, intre care sigur ca erau si copii:Corneliu, 10, 44-48:Lidia,Fapte,16,14:stefana din Corint, I Cor., 1, 16
Mantuitorul spune clar ca "daca nu se va naste cineva din apa si din duh nu va putea intra in imapratia lui Dumnezeu"
Istotia dovedeste ca primii crestini botezau copii:Sf.Irineu,ucenic al Sf.Ioan,spune (in cartea Adversus Haereses, II, 22, 24) ca au fost botezati"copii sugaci, pruncii si tinerii, feciori si batrani.
Origen(186-255) zice:"Biserica a primit de la apostoli traditia de a boteza pe copii"
Sf.Ciprian(+258) spune:"au lipsa de botez, sa nu astepte opt zile ca Dumnezeu nu cauta la fata, nici la varsta"

| Nicoleta a răspuns (pentru Maxim96):

Nu e suficient de convingator.
In Biblie nu sunt dovezi ale faptului ca asa ar trebui sa procedam.
"Versetele obscure sau izolate ale Bibliei trebuiesc interpretate in lumina celor clare"

| Maxim96 a răspuns (pentru Nicoleta):

Pai voi daca nu credeti in sfanta Traditie, nu credeti in cuvintele lui Hristos, ca putin din ce a predicat a fost scris.

| Nicoleta a răspuns (pentru Maxim96):

Sfanta traditie? laughing
Cum ar putea fi redate si interpretate corect cuvintele lui Hristos, altele decat cele scrise in Biblie?
E un fel de telefonul fara fir.
Tot ceea ce avem nevoie sa cunoastem, Dumnezeu a ingaduit sa fie deja scrise. Scrie si in Biblie ca nimeni sa nu adauge sau sa scoata nimic din ce e acolo.

| Maxim96 a răspuns (pentru Nicoleta):

Noi nu am scos nici nu am adaugat nimic, dar in afara de Biblie avem si alt izvor-Sfanta Traditie, ceea ce s-a transmis prin viu grai de la apostoli la primii crestini.

| milan9 a răspuns (pentru Maxim96):

"Nimeni sa nu adauge sau sa scoata nimic din ce e acolo" nu pentru că ar fi fost deja o scriere exhaustivă, completă, (Scriptura chiar menţionează de multe ori că mai există multe alte lucruri nescrise în "cartea aceasta") ci dimpotrivă, pentru că exista riscul ca cineva să adauge şi să se considere "literă de lege" dar fără a avea AUTORITATE!

Nu trebuia adăugat de altcineva în afară de cei cu autoritatea necesară: Apostolii!

| Nicoleta a răspuns (pentru Maxim96):

Tocmai ce spuneam. De ce in Biblie nu e pomenita?
Ceva transmis prin "viu grai" de acum cateva mii de ani, nu cred ca are vreo sansa sa ajunga la noi intacta. Cum spuneam, e ca "telefonul fara fir"

| milan9 a răspuns (pentru Maxim96):




"Tot ceea ce avem nevoie sa cunoastem, Dumnezeu a îngăduit sa fie scrise" dar şi spuse sau transmise pe cale orală (Predania)!
Ceea ce s-a transmis pe cale orală poartă numele de PREDANIE:

Existenţa Sf. Tradiţii (=PREDANIE) este puternic reliefată în Sf. Scriptură.
Biblia nu şi-a propus să fie o lucrare exhaustivă! NICI VORBĂ. Este doar o colecţie accidentală a unor scrieri, AUTENTICE însă, ce au aprţinut apostolilor şi ucenicilor direcţi, cei care au preluat nemijlocit (fără intermediari) învăţăturile creştine autentice.

Niciunde nu există pretenţia că Biblia conţine tot. Există doar mărturii ale valorii de netăgăduit a ceea ce s-a reuşit să se conţină în biblie.
Dacă tu nu apari la ştirile de la ora 19:00, nu înseamnă că tu nu exişti, ci doar că acele evenimente s-au întâmplat şi cineva confirmă pentru ele.

Iată doar câteva citate biblice despre Predanie (sensul actual al "Sf. Tradiţii"):
1). -II Tesaloniceni 2, 15:,, Deci, dar, fratilor, staţi neclintiţi şi tineţi predaniile pe care le-aţi învăţat, fie prin cuvint, fie prin epistola noastra." (şi alte învăţături, suplimentare faţă de cele trimise prin epistolă, prin scrisoare)
2). -Ioan 20, 30: "Deci si alte multe minuni a facut Iisus inaintea ucenicilor Sai, care nu sunt scrise in cartea aceasta." ( Sf. Traditie, Predanie)
3). -I Corinteni 11, 2:,, Fraţilor vă laud că în toate va aduceţi aminte de mine şi ţineţi predaniile aşa cum vi le-am dat"
4). -Faptele Apostolilor 2, 42,, Şi stăruiau în învăţătura apostolilor şi în împărtăşire, în frângerea pâinii şi în rugăciuni."
5). -II Petru 3, 2:,, Ca să vă aduceţi aminte de cuvintele cele mai înainte grăite de sfinţii prooroci şi de porunca Domnului şi Mântuitorului dată prin apostolii voştri."
6). -Filipeni 4, 9:,, Cele ce aţi învăţat si ati primit si ati auzit şi ati văzut la mine, acestea să le faceţi, şi Dumnezeul păcii va fi cu voi."
7). -II Tesaloniceni 3, 6:,, Fraţilor, va poruncim în numele Domnului nostru Iisus Hristos, să vă feriţi de orice frate care umblă fără de rânduială şi nu după predania pe care aţi primit-o de la noi."
8). -II Timotei 1, 13:,, Ţine dreptarul cuvintelor sănătoase pe care le-ai auzit de la mine, cu credinţă şi cu iubirea ce este în Hristos Iisus."
9). -Ioan 21, 25:,, Dar sunt şi alte multe lucruri pe care le-a facut Iisus şi care, daca s-ar fi scris cu de-amanuntul, cred ca lumea aceasta n-ar cuprinde cărţile ce s-ar fi scris. Amin."
10). -II Timotei 2, 2:,, Şi cele ce ai auzit de la mine, cu mulţi martori de faţă, acestea le încredinţează la oameni credincioşi, care vor fi destoinici să înveţe şi pe alţii."

| milan9 a răspuns:

Biblia nu specifică o anumită vârstă la care să se facă botezul, şi nici e că ar fi nevoie de confirmarea verbală a copilului care primeşte harul.

În mod absurd, dacă acest dar al lui Dumnezeu –HARUL PRIMIT LA BOTEZ- (privit ca dar şi nicidecum ca povară) ar avea nevoie de consimţământul copilului, atunci cu atât mai mult OMULUI AR TREBUI SĂ I SE SOLICITE CONSIMŢĂMÂNTUL şi în privinţa unui alt dar primit de la Dumnezeu: VIAŢA. happy

Ar fi trebuit poate ca şi Dumnezeu să obţină acordul liberului nostru arbitru: dacă vrem să ne naştem sau nu... dacă suntem de acord cu primirea darului sacru al vieţii sau poate că nu...
Nu e bine ca cineva să-L tragă pe Dumnezeu "la răspundere" pentru darurile Sale! Acest lucru nu este corect...

Atât în cazul darului vieţii cât şi în cazul HARULUI DUHULUI SFANT, Dumnezeu consideră aceste daruri absolut necesare dezvoltării copilului ca persoană, ca suflet, pentru a putea vorbi ulterior de un liber arbitru, de o voinţă liberă, care, are mai întâi nevoie de formare!