anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

O intrebare mai ciudata:

Exista dovezi arheologice care sa ateste ca in Israelul antic se practica jertfe umane inchinate lui Iahweh?

Răspuns Câştigător
16 răspunsuri:
| a răspuns:

E Yahweh., cu "Y". Sau Iahwe fara "h".
Parca acele "altare" vechi.

| milan9 a răspuns:

NU a existat o astfel de practica in religia revelata de Dumnezeu evreilor in Vechiul Testament! Implicit nu exista dovezi care sa contrazica invataturile Vechiului Testament.
Teorii ale conspiratiilor venite pe filiera religiilor "neprietene" au existat dintotdeauna, dar ideea aceasta straina nu am intalnit-o nicaieri... thinking

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru doctorandus):

Stiam de acest pasaj, insa intrebam daca practica era incetatenita printre evrei.

| doctorandus a răspuns (pentru anonim_4396):

"în Vechiul Testament sacrificarea copiilor era interzisă, dar această interdicție nu era întotdeauna respectată" http://ro.wikipedia.org/wiki/God_and_Sex:_What_the_Bible_Really_Says

anonim_4396

Asta nu imi zice nimic, s-au comis sacrificii rituale inchinate lui Yahweh sau nu?

Yahweh nu a fost de la inceput zeul creator al lumii din iudaism. Trecerea de la paganism la iudaism nu s-a facut peste noapte, vezi de ex. populara carte A History of God.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Aha.toate cimitirile lor indica, moartera oamenilor dupa spuisele lui yahweh; din tarana esti si in tarana vei merge, caci din ea esti luat.

| Filip23 a răspuns:

N-am auzit de jertfa umana la evrei. Doar profetii sau luptatorii care s-au jertfit pe ei insisi pentru Dumnezeu si credinta (Daniel, Anania, Misail, Isaia, Ieremia, Macabeii; ultimul din Legea Veche a fost Sf Ioan Botezatorul).

anonim_4396

Am vazut documentarul. Dar intrebam daca in iudaism exista jertfe umane, in VT se indica faptul ca s-ar fi adus jertfe umane lui Ball, destul de ciudat avand in vedere ca Ball era zeul fertilitati si al ploi, in genre as crede ca riturile dedicate unui asfel de zeu ar fi "vegetariene".

| 熊Panda熊 a răspuns (pentru anonim_4396):

30. Atunci să te păzeşti ca să nu cazi în cursă şi să le urmezi lor, după ce le vei pierde de pe faţa pământului, şi să nu cauţi pe dumnezeii lor, zicând: Cum au slujit popoarele acestea dumnezeilor lor, aşa voi face şi eu.
31. Să nu faci aşa Domnului Dumnezeului tău, căci aceia fac dumnezeilor lor toate de care se îndepărtează Domnul şi pe care le urăşte El; aceia şi pe fiii şi pe fiicele lor le ard pe foc înaintea dumnezeilor lor. (Deuteronom 12:30-31). Se vede clar ca Dumnezeu interzice jertfa umana. Cat despre Iefta, nu se stie daca a jertfit-o pe fiica lui, sau a afierosit-o Domnului, ca un "sacrificiu", de aceea s-a dus fiica lui sa-si planga fecioria, caci trebuia sa fie inchinata toata viata ei lui Dumnezeu, ca si calugaria de azi. Nu se stie exact ce s-a intamplat dupa aceea.

In iudaismul matur (deci nu incipient) jertfele umane erau interzise, iar iudeii erau mandri ca asta ii diferentia de pagani.

Întrebat în același documentar dacă evreii au fost monoteiști, lucru care i-ar fi distins față de religia canaanită, prof. dr. Herbert Niehr de la Universitatea din Tübingen declara că evreii au fost politeiști din sec. al X-lea î.e.n. până cel puțin în 586, după care lucrurile au început să se schimbe foarte lent, evreii fiind covârșitor monoteiști începând cu perioada Macabeilor (secolul al II-lea î.e.n.). Citat: „Between the 10th century and the beginning of their exile in 586 there was polytheism as normal religion all throughout Israel; only afterwards things begin to change and very slowly they begin to change. I would say it is only correct for the last centuries, maybe only from the period of the Maccabees, that means the second century BC, so in the time of Jesus of Nazareth it is true, but for the time before it, it is not true."

http://ro.wikipedia.org/wiki/Dumnezeu

| oprescudorin11 a răspuns:

Exista! Exista si dovezi ca si acum se practica 'jertfa umana' inchinata, nu lui Yehova, Yahve(nu am alfabet ebraic).De fapt se scrie in aramaica cu 4 litere! Citeste si Kabala! Care este o explicatie necontestata de nici evrei, dar iti va forma o imagine scutindu-ma de alte explicatii!
Daca Iisus a fost 'sacrificat' asa cum releva Evangheliile si Istoria (cu LEGEA in FATA), cum iti imaginezi ca mai inainte nu s-au facut astfel de Fapte?
De tine te-ai intrebat vreodata, pe cati ai calcat in picioare? Dar nu vreau sa fiu prea dur!

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru oprescudorin11):

"Daca Iisus a fost 'sacrificat' asa cum releva Evangheliile si Istoria (cu LEGEA in FATA), cum iti imaginezi ca mai inainte nu s-au facut astfel de Fapte?"
Iisus nu era considerat o jertfa adusa lui Yahweh, ci era considerat un eretic condamnat la moarte similar cu considerentele catoliciilor pentru protestanti in timpul inchizitiei.
"De tine te-ai intrebat vreodata, pe cati ai calcat in picioare?"
Daca n-as face asta n-as fii uman deci sigur ca m-am intrebat pe cati am calcat pe coada.

| oprescudorin11 a răspuns (pentru anonim_4396):

Inchipuie-ti ca si jihadistii GANDESC EXACT ca tine!

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru oprescudorin11):

"Inchipuie-ti ca si jihadistii GANDESC EXACT ca tine!"
Eu am zis ca sunt de-acord cu ceea ce faceau evreii, am zis ceea ce credea, cad despre modul de in care gandesc musulmanii radicalii e ceva mai diferit, in ce sens:
Jidahul e razboiul sfant, sau in opinia lor considera ca singura de-a istala "Imparatia lui Allah" pe pamant este de-a extermina in mod sistematic "eretici", iar chestia asta daca te gandesti are fundament chiar biblic, in Biblie scrie ca cel ce sarvarseste rau trebuie exterminat uitate un pic prin Levitic si Numeri daca nu ma insel acolo se d-au ce-a mai mare parte a legiilor religie mozaice.

| danay72 a răspuns:

Iehova interzicea categoric jertifirea copiilor.Dar, au existat si regi din Israelul antic care nu au ascultat de Iehova si si-au jerfit copii.De exemplu, regele Ahaz al lui Iuda, se închina, evident, lui Moloh. „Ahaz avea douăzeci de ani când a ajuns împărat şi a domnit şaisprezece ani la Ierusalim. El n-a făcut ce era drept înaintea DOMNULUI Dumnezeului său, cum făcuse tatăl său David, ci a umblat în calea împăraţilor lui Israel; şi chiar a trecut pe fiul său prin foc, după urâciunile neamurilor pe care DOMNUL le izgonise dinaintea fiilor lui Israel. A adus jertfe şi a ars tămâie pe înălţimi, pe dealuri şi sub toţi copacii verzi" (2 Împăraţi 16:2–4). Unii susţin că ‘trecerea prin foc’ semnifica un anumit ritual de purificare şi nu aducerea de jertfe umane. Însă cartea Molech — A God of Human Sacrifice in the Old Testament (Moloh — Un Dumnezeu al jertfelor umane în Vechiul Testament), de John Day, face remarca: „Există dovezi în sursele clasice şi punice [cartagineze], precum şi în arheologie, că s-au adus jertfe umane în lumea canaanită, şi astfel nu există motive să punem la îndoială referirile Vechiului Testament [la jertfele umane]". Mai mult, 2 Cronici 28:3 spune în mod concret că Ahaz „a procedat la arderea fiilor săi în foc" (compară cu Deuteronomul 12:31; Psalmul 106:37, 38). Ce fapte îngrozitoare!