| Delmo_Catalin_1984 a întrebat:

O intrebare pentru crestinii inteligenti si doxa de carte.
Ipoteza: Satana este cel care a jutat oamenii si "the good guy" in general, insa i s-a facut publicitate negativa. Dumnezeul pe care il stim este doar un concept instrainat, un "dios otiosus", un zeu care si-a parasit creatia si a lasat-o in deriva.

Pun aceste intrebari cu referire la mitologie (crestina - apocrife, manuscrisele de la Marea Moarta, bogumila, cathara - si altele legate de agnosticism).
Cu alte cuvinte, exista atatea variante de bine vs rau sau bine si rau chiar si in mitologia crestina. Ce v-a facut s-o alegeti numai pe asta? Din lipsa altor cunostinte? Doar pentru ca este teoria mainstream a crestinismului?

25 răspunsuri:
| AC4S4 a răspuns:

Biblia nu prezintă nimic din ce ai spus tu acolo. Un creștin crede în Biblie, nu în alte cărți.

| Mircea08 a răspuns:

Ai spus ca pui o intrebare pentru crestini si ai pus intrebarea pentru cei care umbla pe zeci de carari
Sa stii ca : - "crestin" nu inseamna prost sau lipsit de cunoastere. Crestinul este adeptul Celui care a inventat creierul cu care unii se dau destepti, iar asta inseamna STIINTA! Dumnezeu ne indeamna la cunoastere, numai ca ne spune sa cercetam autorii informatiilor, sa nu ne trezim ca am luat la citit biblioteca lui satan

| mentholinks a răspuns:

Tu nici nu stii macar ce scrie in manuscrisele alea si spui ca sunt biblioteca lui Satan. Pe ce baza iti faci tu afirmatiile, prezinta dovezi sau indicii daca ai.

| DoctorWh0 a răspuns (pentru mentholinks):

Nu am inteles niciodata de care parte esti tu aici pe TPU: ateii sau credinciosi. Te vad ca zici la oameni ca Biblia exista si ca e adevarata si dupa aia zici ca Dumnezeu avea iubita.

| mentholinks a răspuns (pentru DoctorWh0):

Jonglez cu partile ca sa inteleg punctele de vedere si sa gasesc adevarul.

| Delmo_Catalin_1984 explică (pentru AC4S4):

Exista sute de biblii, dragul meu. Tu vorbesti despre cartile canonice. Adica parintii bisericii s-au strans la un loc si au hotarat care carti sunt bune si care nu. Unele erau erezie din punctul lor de vedere, altele se contraziceau.
Insa cuvantul este "biblii" nu biblie. Deasemenea, exista foarte multe texte care au ramas in urma. Eu despre acele vorbeam. Un crestin crede ce i se spune, ca o oaie care se arunca in rau. Din punctul meu de vedere voi va puteti inchina Satanei si habar sa nu aveti!

| Delmo_Catalin_1984 explică (pentru Mircea08):

Toti care va credeti crestini... sunteti crestini pana la urma. Nu conteaza daca sunteti ortodocsi, catolici, penticostali sau vreuna din cele 3000 de confesiuni.
Astfel, dupa spusele tale - cel care a "inventat creierul" este Satan. Pentru ca el a eliberat omul. Oferindu-i posibilitatea cunoasterii. Ideea unui zeu gelos si nemilos precum cel biblic exista si in alte mitologii.
Tu ai cercetat autorii bibliilor? De cine e scrisa biblia si cand? Ai facut studii, cercetari, ai citit manuscrisele in original? Cunosti ebraica, latina, greaca veche? Daca nu, putem presupune ca vorbesti din povesti si te bazezi pe spusele altora!

| Mircea08 a răspuns (pentru Delmo_Catalin_1984):

Nuci tu nu ai cercetat nimic si te bazezi pe spusele altora. Nu cei care se cred destepti sunt destepti - asa e si cu crestinii, nu toti care se cred crestini, sunt crestini

| AC4S4 a răspuns (pentru Delmo_Catalin_1984):

Există o singură Biblie cu mai multe traduceri.
Unele cărți nu au fost puse în Canon deoarece prezentau evidente erezii.

Din nefericire, nu esti informat. Eu am facultate si master in domeniu. Plus lucrari de cercetare. Cunosc limbile moarte pomenite mai sus si am citit manuscrise in original. Lucrez chiar la o teza pe tema asta pentru site-ul meu. Am doua site-uri si cateva carti in lucru.
Nu ma bazez pe spusele altora ci cercetez lucrarile originale, apoi cele de specialitate in domeniu.
Iti pot vorbi ore intregi despre traducerile respective, ce s-a pierdut in ele, ce s-a modificat.
Tu citesti astazi o biblie conceputa din zeci de alte carti, tradusa in latina si greaca, periata de zeci de ori pana nu s-a mai inteles nimic. Valoarea ei este strict fabulatie.

Exista sute de biblii, apocrife, evanghelii, manuscrisele de la Nag Hammadi. Pe langa asta, alte sute de texte gnostice. Au fost traduse si adaptate in decursul veacurilor de cel putin 3 ori. Fiecare cultura le-a trecut prin filtru si filosofia sa. Grecii au "imbracata" aceasta teologie conform credintelor lor, occidentalii le-au schimbat si ei pe masura povestilor lor.
Cine poate spune ce este erezie si ce nu? Daca vrei o "BIBLIE" ea ar umple rafturile bibliotecii nationale.
Asadar, puneti mana pe carte. Dupa aceea ne puteti arunca in ochi cu ineptiile astea si va puteti lauda cat de crestini sunteti.
Apropo, in nicio religie de pe lumea asta eu nu am auzit "sunt mai musulman decat tine", "sunt mai buddhist decat tine" sau "sunt mai ateu decat tine". Au crestinii o problema?

Este adevarat ca Biblia a fost putin modificata, sau a suferit unele modificari la traducere. Un lucru este insa logic - In momentul in care Evanghelia lui Iisus nu mai poate fi inteleasa corect, Dumnezeu nu mai are nici un motiv sa mai lase oameni pe pamant. Eu cred mai degraba versetul urmator :
"2 Corinteni 4:3 Şi, dacă Evanghelia noastră este acoperită, este acoperită pentru cei ce sunt pe calea pierzării,"

| AC4S4 a răspuns:

Gnosticismul este in contradictie cu crestinismul, deci textele gnostice nu pot fi incluse in Biblie.
Existau erezii si in timpul Bisericii Primare, daca vrei sa stii cum erau acele erezii, citeste si acele carti necanonice. Sfintii Parinti, condusi de Duhul Sfant, au avut motive clare cand au departat cartile neinspirate.
Un crestin crede ca Biblia este adevarata si se increde ca nu exista carti pierdute care ascund Adevarul. Un pseudo-crestin cauta si prin cartile necanonice crezand ca acolo va gasi un fel de piesa dintr-un puzzle. Biblia este completa asa cum e, nu ii lipseste nimic.

Bibliile au fost masiv modificate. Nu numai de traduceri. Nu s-au inteles termenii, nici sensul. Deasemenea, manuscrisele au fost folosite si modificate intru beneficiul bisericii.
Invatatura lui Iisus, daca a existat vreodata una, este mult pervertita. Avem doar surse indirecte si nu ne putem increde in acestea.

Gnosticismul este, la baza, crestinismul primar. Acest soi de gnosticism a dat nastere, intr-o masura, crestinismului de astazi. Cu deosebirea ca gnosticismul este mult mai inteligent. Citeste tezele lui Culianu si Eliade pe tema aceasta.
Am citit cartile "necanonice". Din punctul meu de vedere ori le pui pe toate in biblie, ori niciuna. Nu se poate una fara alta.
Sfintii Parinti au fost condusi de setea de avere, putere si influenta. Foarte putini au fost manati de setea pentru adevar si iubirea fata de crestinism.
Ce fel de motive au avut sa indeparteaze aceste carti? Ai vreo idee? Sau te increzi orbeste in ceva ce nu stii?
Nu poti crede ca bibliile sunt adevarate pentru ca nu ai informatiile necesare. Nici macar savantii si cei care au studiat asta toata viata nu le au. A sustine ca stii adevarul in aceasta privinta este cea mai mare ipocrizie.
Bibliile, si repet BIBLIILE, nu au cum sa fie complete. Sunt trunchiate, facute bucatele, imprastiate, modificate, scrise in zeci de limbi, de zeci de oameni apartinand unor culturi si mentalitati diferite.
Nu cred ca ai avea timp toata viata sa citesti bibliile. Sa pretinzi ca sunt complete sau nu ii lipseste nimic dovedeste micime de caracter si prozelitism. Sau doar ignoranta!
Atunci, fericiti cei ignoranti, caci sigur tu si ai tai veti mosteni Raiul! Sa vi-l dea numai voua! Eu prefer sa imi pun intrebari, sa cercetez, sa analizez!

Eu cred ca ai studii inalte, dar nu inteleg de ce vorbesti ca un siplu formator de opinie - spun asta deoarece scopul tau pare a fi sa imprimi o anume aiureala in capul cui accepta

Nu asa este crestinul. Poti sa cercetezi toate cartile canonice si necanonice, daca nu ai credinta, e totul degeaba.
Sunt scrieri in care spune ca Isus s-a casatorit, ca Iuda l-a tradat pe Isus pentru ca asa i-a spus El, ca nu e nevoie de credinta pentru mantuire si multe alte erezii.

Tot ce ai nevoie se afla in cele 66 de carti din Biblie. Scrierile celelalte nu ajuta cu nimic, unele sunt chiar daunatoare pentru invatatura crestina.

"Crestinilor" de azi le lipseste credinta, nu sunt condusi de Duhul Sfant. Ei doar studiaza cartile Bibliei ca si cum ar fi o simpla literatura, unde e rugaciunea? Dupa cum am spus, nu asta e credinta.

Deci degeaba cercetezi, ca daca nu esti crestin tot degeaba. Pai la dracu mai suntem oameni de stiinta, la dracu mai cautam prin stele inceputurile universului... daca stiam ca este de ajuns sa fii crestin ramaneam la fel de prosti ca in epoca de piatra.
Draga user ACAS4, tu nu intelegi esenta lucrurilor.
Poti sa fii si chinez. Nu are legatura cu crestinismul sau credinta. Alea sunt doar niste carti.
Adica n-ai nevoie decat de 66. De ce nu de 69? laughing
Lasa ca te-a condus pe tine duhul sfant in cea mai mare ignoranta pe care am vazut-o.

Nu sunt inalte pentru ca nu suntem aeroplane. Nu vreau sa formez o opnie. Desi multa lume ma asculta. Vreau doar sa inteleg mecanismul din spatele acestor idei crestine. Cine le imprima crestinilor aceste idei? De ce le iau pe tava si le inghit intregi? De ce nu judeca?
Toti vor accepta, mai devreme sau mai tarziu, ca stiinta este singurul lucru real. Restul este aiureala.

| AC4S4 a răspuns:

Acestea nu sunt vorbe de crestin. Un crestin stie care este Adevarul, Isus a spus clar. Un crestin nu este confuz astfel incat sa tot caute si prin alte culturi/religii/scrieri.

Omule, eu nu sunt crestin. Si sa fii crestin, asa cum definesti tu asta, mi se pare o ignoranta totala.
Cum sa stie care este adevarul daca singurele voastre carti sunt falsuri traduse de zeci de ori?
Unde a spus Iisus asta? I-ai luat interviu? Ai fost acolo? Nici macar nu s-a dovedit istoric existenta unui Iisus?
Un om inteligent, un om al secolului al XXI-lea, cauta in filosofii, imbratiseaza alte religii, experimenteaza paganismul, wicanismul, asatru si alte culte. Citeste, invata, dezvolta-te. Citeste carti, te fac neprost!

| AC4S4 a răspuns:

Cum spunea un fost preot al bisericii ortodoxe. Chiar daca s-ar demonstra ca adevarul este altul, eu tot cu Hristos raman.
O fi poate omul modern interesat de tot felul de religii si alte scrieri. Dar Adevarul nu se schimba. Faptul ca citesti nu te apropie cu nimic mai mult de Imparatia lui Dumnezeu.

Si cum spui ca tu te informezi, cand poate tu inca crezi (cu tot cu dovezile clare pe care ti le-am dat) ca la referendum se vota despre legile lui Dragnea?

Ramai unde esti! Esti bine asa! Cu Hristos inainte! Ramai tu in imparatie si mosteneste raiul. Noi mergem la femei, alcool si ganja, jos la caldurica!

Scrie in Constitutie ce s-a votat la referendum. Ai niste dubii foarte ciudate.