| 6684464 a întrebat:

O intrebare serioasa!
De ce a incercat Matei sa faca arborele genealogic al lui Iosif daca Isus s-a nascut din Maria+Duhul Sfant!? confused thinking
MATEI Capitolul 1 versetele 1-16

Răspuns Câştigător
| danut a răspuns:

Scrie in Istoria evreilor care au tinut todeauna o evidenta a poporului. Maria Mama lui Isus Hristos era o PRINTESA a poporului evreu cu descendenta directa din David dar fara avere, motiv pentru care s-a casatorit cu Iosif. Totul se gaseste scris, evrei stiu foarte bine. Deci pentru cine nu stie, Maria nu era cum cred unii o tarancuta ci o descendenta directa din imparatul David si este bine stiut ca orice descendent direct dintr-un imparat este un print sau o printesa.

44 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru oprescudorin11):

".Genetica in Biblie functioneaza altcumva."
Hai ca cu asta mai lamurit.laughing

| VelaJohnny a răspuns (pentru oprescudorin11):

Deci doar Matei i-a fost ucenic/discipol lui Isus, doar el a fost martor al evenimentelor, Luca, Marcu si Ioan nu au fost cu Isus deci au scris din cele auzite nu? Daca pui la indoiala ceea ce afirma ceilalti crestini fideli, poti pune la indoiala intreaba Biblie. Apoi, cat de sigure is sursele tale legate de Matei? Nu o sa duca nicaieri o discutie de genu, crestinii intre ei nu se inteleg, fiecare crezand chestii diferite pe baza a tot felul de informatii.
Ce crezi tu e doar parerea lui Brown, el spunea ca in anul 70 a scris acea evanghelie. După părerea lui Harris a fost scrisă între anii 80 și 85. Insa nu reflecta convingerile majoritatii biblistilor si a istoricilor. Cum e si cu Darwin, singurul care a crezut in evolutie si dupa care s-au luat si altii, insa oamenii de stiinta din prezent desconsidera ca fiind reala aceasta teorie. Deci mare grija la sursewinking

| oprescudorin11 a răspuns (pentru VelaJohnny):

Nu ti-am spus 'ce cred eu'. Doar ce scrie in Biblia Ortodoxa oficiala.Iar si varianta lor se bazeaza pe subpozitii.Si e normal.Dar chiar si asa, Evangheliile au prea multe puncte comune ca sa fie puse la indoiala Mesajul! Caci asta e interesant pentru Biserica. Treaba arheologic -stiintifica ar cadea pe un loc secund.Deciasta e sursa principala. Mai sunt si alte variante ca aceea spusa de tine si inca o lucrare de care nu-mi mai amintesc momentan, scrisa in Romania oricum dar cu surse universale (sa zic asa ), in care se face si o anumita istorie de parcurs a Graalului.Dar totul se pierde 'in ceata' exact spre anii pana in 100, apoi si mai tarziu, caci nu s-au prea inteles factiunile crestine si fie au ascuns anumite dovezi, fie s-au pierdut. In acea vreme, mai ales in cea medievala, incercau preotii sa adapteze invers, ideologia la fapte!
Au fost si pe Discovery diverse documentare cu anumite cercetari si concluzii( a potopului din vremea lui Noe sau cu distrugerea Gomorei).
Se pare ca dupa Cruciade, majoritatea documentelor au ajuns la Vatican, unele inca sunt (se zice) tinute secret.

Deci sa nu ma intelegi gresit! In Biblia BOR oficiala, fiecare Evanghelie este prefatata cu ceea ce am spus (in mare deja). Date aproximative, presupuneri, pareri.

| oprescudorin11 a răspuns (pentru anonim_4396):

Probabil ca-l voi reciti.Nu scrie aspectul asta NT.Dar este absolut evident! Mi-e greu sa-ti explic intr-un spatiu mic teoria asta agreata de altminteri si de Biserici.
Dar e dreptul tau sa crezi ce vrei!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru oprescudorin11):

Problema e ca Iisus cand face referire la invatati si farisei, o face in termen foarte dur, vezi de exemplu pilda vamesului si a fariseului, sau episodul unde Iisus le spune uceniciilor sa se fereasca de umplutura fariseiilor, ideea e ca fariseii si invatatii poporului au complotat sa-l ucida, cei care voiau sa-l puna rege erau oamenii simpli din popor care l-au vazut pe Iisus drept Mesia, putin farisei au facut exceptie de la "regula"...

Vroiam sa explic modul in care incepe (interesant ca intentie) Matei Evanghelia sa.Incepe de la Adam, descrierea arborelui genealogic a personajelor importante din VT. Apoi face o pauza si incearca sa gaseasca si lui Iisus apoi Mariei o legatura. Doar ca aici 'se rupe filmul'.De ce se rupe filmul?, pentru ca de aici mai incolo, avem de a face cu Insusi Dumnezeu! Cu zorii Mantuirii!
Din acest motiv am spus ca neofitii trebuie sa inceapa cu NT si apoi sa cerceteze sincronizarea cu VT.Din punct de vedere soteriologic.
Acum iti mai spun o varianta pe care am ales-o:prefer sa fi mintit Biblia, decat sa ajungem fara legi, fara un scop superior inspre Viata.
Daca 'totul ' e o minciuna? e mai vorbim?
Ti-am spus deja, nu ma intereseaza partea arheologica sau cronologico stiintifica a Bibliei, decat spre curiozitatea mea. Oricum nu am gasit ceva sa aiba vreo noima in explicatiile scientifistilor ( am mai fost criticat ca folosesc acest cuvant care exista, nu l-am inventat si inseamna stiinta de a organiza stiinta).
Biblia este esentialmente MORALA.
De ce nu asta cercetam?, sau ne intereseaza mai degraba, daca atunci cand S-a botezat s-a scarpinat la dreapta sau la stanga, daca porumbelul era intr-adevar simbolul sufletului (spiritului)?
Crezul catolic este identic cu Crezul Ortodox! Din cate stiu!

Unde scrie in Biblie ca e doar de esenta morala, nu trebuie analizata? Prietene, „adevarul vă va elibera" spunea Pavel. Cum sa cunosti adevarul ingropat in multe traditii si conceptii tampite daca nu studiezi sursa adevarului, Biblia? Istoria spune, crestinismul original a fost pierdut in secolul 2. Ca sa cunosti adevarul dintre atatea religii si secte ale lor trebuie sa cunosti Biblia. Poate pe tine nu te intereseaza sa ii aduci o inchinare bazata pe „spirit/duh si adevar" lui Dumnezeu, dar pe altii da, iar ei se straduiesc sa cunoasca ce invata Biblia.
Apoi crezul catolic nu e identic cu cel ortodox, are cateva diferente interesante si mari, Isus cica a fost in iad 3 zile, nu in Șeol, cum spune Eclesiastul 9:5. Parca doar cei rai se duc acolo, dar un om perfect ce sa caute acolo? In fine, treaba ta

Dar cine este ADEVARUL? Iisus! Iisus este insasi MORALITATEA! Despre asta vorbim.Adevarul este ingropat pentru cei ce nu-L descopera pe Iisus! Pe Dumnezeu! Istoria este cel mai adesea o minciuna! Istoria o scriu 'oamnii puternici' (care nu sunt neaparat morali. Istoria o scriu Invingatorii de pe pamant! Sunt de acord ca este bine sa se faca si cercetari!(dar cine sunt eu? imi spun o parere bazata pe un ciclu de viata, in si greseala).
Dar Cercetarile nu trebuie sa ne consume mai multe eforturi decat Credinta!
Am sa ma uit la ce spui tu despre citatul din Ecleziastul care e din VT.
Ecleziastul, spre informarea ta, este cea mai esoteric manual despre existentialism. Mai presus de filosofia pamanteana.Heidegger, spre exemplu trait mult mai tarziu.
Cand mi s-a zis de catre prelati cunoscatori ca VT trebuie citit ulterior NT, au stiut ce mi-au spus.
Ca si in viata, ne interpretam trecutul, devenirea si greselile abia cand trecem de la experienta ultima spre cea initiala.
Asa si cu NT, VT.
Daca vei citi cu atentie NT, vei observa ca esenta, intentia e MORALA, ca VT sunt alte pilde care ne arata doar esuarea Raului.
Dar am sa ma uit, m-ai facut curios asupra Crezului! Nu remarcasem, iti raman dator, daca ai dreptate.
Acuma stiu si eu ca la Catolici afara de infern si Paradis mai se interpune o antecamera(purgatoriu -ca in Dante).La ortodocsi treburile sunt in logica BINARA, clara! Asa cum trebuie sa fie! Si care functioneaza. Dar sa nu divagam prolix!
Catolicii sunt comerciali, la ei morala e straina Moralei crestine primordiale.
Ei 'te absolva' de orice, daca le dai banul. Dar nu-i judec, nu e treaba mea, nici nu ma pune sa fac comparatii evidente, inutile.
La mine, ca ortodox, exista unicitatea (Tatal, Fiul, Sf. Duh).Si imi este Clar ce inseamna! Asa CRED!
Biblia invata MORALA. Daca vrei sa o cercetezi, foarte bine! La sfarsitul cercetarilor, cand ajungi sa ma anunti si mai vorbim!

Da! M-am uitat (ca nu stiu pe dinafara Biblia -recunosc).
In Eclesiastul 9:5 se spune ca cei vii stiu ca vor muri, cei morti nu vor sti nimic (adica s-ar insinua ca nu conteaza). Pai Iisus care aduce Mantuirea, tocmai corecteaza viziunea vechi testamentara.Citeste Soteriologia!
Dar ca sa- ti dau o pilda (daca-mi permiti), nu-mi vine in minte ceva decat asemanator din NT.
Tu daca ai facut numai nenorociri in viata ta, te vor tine minte intru pomenire acelora carora le-ai facut rau! Chiar daca ai murit!
Daca ai facut bine, lumea te va pomeni, caci de la tine li s-a tras neamului tau binele!
E greu si mult de discutat.
Ce este in viziunea sau mintea ta un om perfect? Sa nu-mi spui ca e un robot care a trait bine, nu a gresit cu nimic! Daca 'omul tau perfect' nu a facut nici bine nici rau?
Da! Iisus arata in Evanghelii ca practic nu exista.Nu ma face sa-ti citez pilda cea mai celebra, a fiului ratacitor.In care fratele era 'omul perfect al tau!'.
Soteriologia (stiinta despre mantuire), arata in ansamblu ca Iubirea, un concept eludat de 'cercetatori incepatori, dar bine intentionati, in devenire in fond, necondamnabili decat prin persistenta greselilor, -deci iubirea Trancede moartea!
Mai taraneste vorbind, Iubirea te face ETERN.Nu ma pune sa-ti dovedesc stiintific cel putin acum.
Dar mai mediteaza si iarta-ma daca vorbesc alta limba!

laughing stai calm, nu m-am exprimat ca sa ma intelegi exact la ce ma refer. E greu de explicat mai ales in scris. Oricum, te rog sa ma crezi pe cuvant, ceea ce afirm, afirm pe baza unor dovezi, pe baza unor cercetari. Cred cu tarie ca la inviere ne vom reveni din inconstienta mortii, din somnul cu care a caracterizat Isus moartea lui Lazar, iar pana nu va veni invierea cei morti nu vor fi inviati/vii. Tot pe baza Bibliei sustin ca sufletul nu merge in cer dupa moarte, pentru ca termenul de suflet se refera strict la viata omului, faptul ca e o fiinta vie, nu la ceva din care e compus corpul fizic. De asemenea, desi unele traduceri nu fac diferenta, scripturile originale fac diferenta intre suflet si spirit/duh. Unele traduceri traduc unde e duh cu suflet si unde e suflet tot suflet, desi e gresit, diferenta mare intre. Nu aduc dovezi concrete laughing imi e somn si nu am pofta sa fac cercetari si sa ti le scriu aici, nu e deloc placut sa scrii romane si sa cauti versete in toata Biblia ca sa explici, deci sper ca ma vei intelege pe partea asta, nu si pe ceea ce afirm. happy succes prietene

Total de acord. Trebuie insa sa te inveti de pe acum, ca Biblia se discuta doar in concepte (mai tari decat materialul), ca a incerca sa le amestecam, de pe acum nu va duce la nimic care sa ne duca la intelegere, La Lumina se ajunge cu intelepciune si mi-a placut sa aud parerea ta complexa despre traduceri si intelegerea din prisma sufletului si nu scientifist mecanic. Asta e religia! Asa cred. abia astept sa ma mai provoci, chiar daca ti se pare ca spun prostii.Si tie somn usor! Si pace si Doamne ajuta!

Si ca sa nu uit, ce am inteles eu ca trebuie sa cercetez cu atentie in privinta Religiilor sunt 3 capitole:
Maniheismul, Soteriologia si Eschatologia / Suna nitel aiurea, dar cei care studiaza Biblia au inventat inca 3 stiinte.
www.crestinortodox.ro/tag/eshatologia/.

| minrest a răspuns:

Sunt chiar doua genealogii, ambele pentru Iosif, si asta pentru ca Mesia era din spita lui David, iar spita era dupa tata, si cum nu putau sa faca genealogia Creatorului, au facut-o pe a tatalui oficial. De altfel, Maria era verisoara cu Iosif asa ca avea de la un punct incolo aceeiasi genealogie.