Oamenii trebuie sa creada in Dumnezeu nu in altceva sau in nimic pentru ca fara Dumnezeu sunt pierduti!
Catedralele nu au fost construite pentru a atrage turiști, deși fac și asta.
Același raționament.
Nu, oamenii au nevoie de o baza morala, dar nu neaparat de religie.
Daca nu vrei sa gandesti pentru tine atunci ai nevoie de religie sa te indrume. Oamenii au nevoie de fapt sa creada in propriile puteri si sa se iubeasca mai mult, nu sa creada in divinitati.
Oamenii cauta explicatii pentru lucrurile pe care nu le inteleg.
Si religia ii ajuta la asta.
Asta e ceva individual, nu poti obliga pe nimeni sa creada sau sa nu creada, iar moralitatea unei natiuni nu are legatura cu religia
Trebuie să diferențiem între nevoia de sens și scop în viață, o nevoie reală și universal umană, și religie, care este doar una din multele forme pe care această căutare de sens le poate îmbrăca. A reduce întreaga gamă a experienței umane la o singură paradigmă, cea religioasă, este o eroare.
Oamenii au demonstrat de-a lungul timpului o extraordinară creativitate în a găsi sens și scop în afara religiei: prin artă, știință, filozofie, activism social sau simple acte de bunătate și compasiune. A afirma că "oamenii trebuie să creadă în ceva" ignoră această diversitate a experienței umane.
Mai mult, trebuie să recunoaștem că religia, prin natura sa dogmatică, poate deveni un obstacol în calea căutării adevărului. Afirmații nefondate, precum cele despre creaționism, viața de apoi sau natura divină a unor texte religioase, nu fac decât să limiteze gândirea critică și să perpetueze superstițiile.
Adevărata provocare nu este să ne agățăm de sisteme de credințe prefabricate, ci să ne cultivăm curajul de a ne pune întrebări dificile, de a ne îndoi și de a ne redefini constant propria viziune asupra lumii, bazându-ne pe rațiune, compasiune și pe o continuă căutare a cunoașterii.
Raspunsul tau este emblematic pentru modul în care gândirea religioasă operează prin intermediul fricii și al argumentelor false.
O astfel de perspectivă infantilă ne face vulnerabili în fața manipulării și ne împiedică să ne asumăm responsabilitatea pentru propriile acțiuni și pentru construirea unei lumi mai bune.
Oamenii au nevoie de libertate! Daca au libertate, pot alege resposabil sa creada in ce vor ei sau nu. Nu putem baga "pe gat" religia la nimeni, ca in Afganistan, unde cei care nu trec prea des pe la moschei sunt flagelati sau mai rau...
Cel mai rau este sa fii indoctrinat si spalat pe creier si deci usor de manipulat de vreo falsa religie. Uite ce se intampla cu emigrantii musulmani din Vest, fiindca multi dintre ei sunt radicalizati si haituiesc populatia locala, incercand sa aplice faradelegea shariei.
Crestinismul este cea mai pasnica religie si cea mai coerenta, fiindca este revelata. Consider ca este o alegere corecta, daca cineva se decide sa creada si primeasca marturia dumnezeiasca a lui Hristos.
Toate societatile au avut culte religioase pentru organizare si ordine sociala.
OctavianDanielMaria întreabă:
Mariela_1621 întreabă: