Care urmează calendarul vechi sau nou. Eu, de exemplu, sunt de stil vechi. Sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie în loc de 25 decembrie, Sfânta Parascheva pe 27 ocrombrie în loc de 14 Octombrie, etc. Numai Paştile şi sărbătorile care au legătură cu Paştile le sărbătorim în aceeaşi zi, indiferent de stil.
Un raspuns logic care se aplica . Totusi, nu mi-am dat seama la ce te referi prin,, stil vechi'', probabil ca te referi la respectatul cu rigoare al dogmei. La ce te referi
?
La calendarul de stil vechi. În rest sunt aceleaşi dogme.
Am vazut acum, nu mai trebuie sa imi explici . In acest caz (fara nicio suparare), nimeni nu are dreptate.
Înțeleg... Eu știam de ortodoxia de rit vechi... Am avut 3 colegi lipoveni în liceu, iar ei sărbătoreau Crăciunul de două ori.
In ce ar consta erezia? Calendarul nu este o dogma, ci doar o metoda de masurare a timpului. Da, este un pacat sa numesti eretic un ortodox, fiindca este o minciuna! BOR este in comuniune cu Sfantul Munte Athos si cu alte Biserici, de exemplu BORu, care tin calendarul iulian. Problema este doar cea a schismei! Cand cei pe stil vechi se rup de Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica, pe motiv de calendar, atunci ei sunt schismatici.
Ar trebui sa se trezeasca si cei de rit vechi si sa inteleaga cum functioneaza un calendar.
Teoretic ei sunt eretici pentru ca nu au respectat decizia Sfantului Sinod. Calendarul nu e o dogma, e doar o unitate de masurare a timpului
Sunt sigură căva vedea doar un exemplu de creştin ortodox, iar în privinţa stilului nu ar avea nicio influenţă. Oricum, nu vreau să trec pe cineva la stilul vechi, alta era întrebarea.
Dacă tu nu ai ce exemplu să arăți prin caracterul tău, prin valorile tale, atunci ai o problemă în ceea ce privește învățătura lui Hristos, El vrea să fim lumina lumii - dacă nu-l poți lumina atunci nu ești lumină.
Dap, daca nu esti mormon care practica Tantra este un pacat sa spui ca altii sunt eretici, pentru ca nici tu nu detii adevarul.
Eu altceva am avut în vedere, nu cred că sunt un exemplu atât de rău.
Schismaticii sunt cei care nu asculta de sefu' bisericii tale.
Ereticii sunt cei care au alte dogme decat biserica ta.
Deci e o diferenta intre schismatic si eretic.