| Ihaveadream a întrebat:

Observ ca se repeta tot mai mult pe site ca ateismul este starea naturala a omului? E o justificare ca ateismul asumat este la fel ca si ateismul pre-educational? In aceasta ordine de idei, analfabetismul este tot o stare naturala a omului. Amoralitatea la fel. Insa nu e un motiv sa nu stii sa scrii sau sa nu respecti normele sociale. Nu este ateismul vostru, al ateilor de pe site, tot un produs al culturalizarii si (auto)educatiei, la fel ca si religia?

62 răspunsuri:
| Alphawolf a răspuns:

Nu, nu este. Religia are valori, ateismul nu are valori.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

" Amoralitatea la fel."
Un om amoral e un om fara sentimente.

| Ihaveadream explică (pentru Alphawolf):

Admitand ca ateismul nu isi va asuma valori suplimentare (stiinta, morala etc.), nu ramane el produsul unui proces de constiinta al omului social, educat?

| Ihaveadream explică (pentru anonim_4396):

Cum ai tras concluzia asta? Trebuie sa deprinzi reguli sociale ca sa manifesti sentimente? Afectivitatea a consolidat rasa umana inainte de cizelarea ratiunii si dezvoltarea conceptelor de morala.

| Alphawolf a răspuns (pentru Ihaveadream):

Stiinta si morala nu sunt valori suplimentare, valorile religioase, da, ele sunt suplimentare, sunt cu plus, pentru ca sunt dictate(porunci, un mod de viata) si pentru ca depasesc limita noastra, a realitatii(supranatural). "Ateismul" este intr-adevar produsul societatii, a tot ce inseamna realitate, cunoscuta si experimentata de om.

| Ihaveadream explică (pentru Alphawolf):

Daca ateismul nu are valori, in momentul in care atasezi o valoare - sa zicem stiinta - ea devine, printr-o logica matematica si gramaticala, suplimentara. Nu cu sensul de plus deranjant, impus, ci cu simplul sens de aditional.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Ihaveadream):

"Trebuie sa deprinzi reguli sociale ca sa manifesti sentimente? "
Prostii, sentimentele, sau mai bine zis afectivitatea face parte psihicul uman. Mai bine ai pune mana pe psihologie.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Ihaveadream):

Ateismul este lipsa credintei in zei. Ce este asa greu de priceput omule? Deci cand spui ca ateismul este starea naturala a omului, adica starea dinaite sa afle ce inseamna o zeitate si sa creada. Tare mai complicati sunteti.

| Ihaveadream explică (pentru anonim_4396):

Of doamne, cu cine am de-a face. Exact, afectivitatea face parte din psihicul uman, ne nastem cu ea. Atunci de ce mama dracului mai avem nevoie de morala ca sa dezvoltam sentimente?

| Ihaveadream explică (pentru anonim_4396):

N-ai inteles nimic din intrebare. Scrie clar in intrebare ca vorbesc de ateism PRE-EDUCATIONAL, pe care il compar cu cel ASUMAT, adica post-educational. Tu citesti sau doar raspunzi mecanic?

| Ihaveadream explică (pentru anonim_4396):

Sa spui "Un om amoral e un om fara sentimente" si apoi "afectivitatea face parte psihicul uman." inseamna sa te contrazici singur, prietene. Intelegi?

| Alphawolf a răspuns (pentru Ihaveadream):

Da, intr-adevar, este o logica, dar in cazul asta, unde este limita de cunoastere dintre stiinta si oameni(atei)?
Pentru a intelege trebuie sa stii ca ateismul este doar o forma de a explica lucrurile, la fel cum este cuvantul "nimic", el are doar rol explicativ. "Nimic" nu exista, ce este este, iar ce nu este nu este. La fel si in cazul ateismului, daca nu ar mai fi credinciosi nici atei nu ar mai fi.

| Ihaveadream explică (pentru Alphawolf):

Asa e. In ce priveste limita, fiecare si-o fixeaza. Poti sa fii ateu ca ai terminat teologia si nu te-a prins la suflet, fara sa stii o boaba de fizica, sau poti sa fii ateu pentru ca descoperi ca stiinta explica universul asta fara a face apel la supranatural.

| Mădă0611 a răspuns:

Religia e ca rasismul, homofobia, se invata, dar nu sunt necesare, ba chiar sunt daunatoare, asta e buba. Cum sa spui ca orice necrestin, printre care si ateii, bineinteles, e posedat, cand nimeni nu afla de dumnezeu daca nu i se spune, adica daca nu e "educat"? Asa si cei care abia stiu sa vorbeasca sunt posedati, hai sa-i omoram, adica sa-i omorati, crestinii se ocupa cu asa ceva thinking

| Alphawolf a răspuns (pentru Ihaveadream):

Da, ceva de gen... Poate in Romania nu, dar in lume cu siguranta sunt atei care lucreaza in toate domeniile posibile, din care rezulta valori diferite. In cazul religiosilor, la fel, si ei se gasesc in toate domeniile posibile, dar credinciosi/religiosi ii face alte valori.

| nogomani a răspuns:

Nu putem compara credintele irationale cu invatatura sau moralitatea umana.
Credintele irationale in zei tin de dorintele noastre de a explica ceea ce nu stim si de a da un scop acolo unde nu este nici un scop, cred ca este mai natural pentru om sa creada in zei avand in vedere nevoia lui de a cunoaste si explica, mai ales daca are acces la foarte putina informatie.

| Mădă0611 a răspuns (pentru Mădă0611):

Am uitat sa raspund la ultima intrebare, care, cu un pic de gandire n-ar fi existat: "Nu este ateismul vostru, al ateilor de pe site, tot un produs al culturalizarii si (auto)educatiei, la fel ca si religia?" - pentru ateii care au fost crestini, da, e greu sa scapi de o invatatura gresita, acea invatatura care ti se tot repeta inca de la nastere, dar daca duci un copil in padure si il lasi acolo, presupunand ca o sa supravietuiasca, el o sa fie ateu, la asta se refera oamenii prin "starea naturala a omului".

| Ihaveadream explică (pentru Mădă0611):

Madalina, daca citeai bine intrebarea vedeai ca vorbesc de doua tipuri de ateism, unul pre-educational si unul post-educational (am explicat asta si mai sus cuiva care la fel nu a observat). Tu si ceilalti de pe site intrati in a doua categorie, acea a ateismului asumat. De aceea, sa faci pledoarie primului tip de ateism e absurd, pentru ca nu are nicio legatura cu cel de-al doilea.

| Ihaveadream explică (pentru Mădă0611):

Pai si ce, ateismul e necesar? Si nu generaliza, religia nu e unitara, sunt religii si religii. Nu e vorba doar de crestinism.

| Ihaveadream explică (pentru nogomani):

Probabil ai vrut sa zici cu stiinta, si te-ai incurcat. E suficient sa iei un manual de istoria lumii ca sa descoperi cat de usor se compara si se suprapun invatatura si moralitatea cu religia? Incearca Arnold Toynbee, Studiu asupra istoriei, el chiar trateaza civilizatiile din perspectiva religioasa.

| Mădă0611 a răspuns (pentru Ihaveadream):

Sunt 2 raspunsuri date de mine, explicam ambele tipuri de ateism, cele de care zici tu. Ateismul pre-educational e starea pura a cuiva, nu cred ca acel copil din povestea mea o sa-l "descopere pe dumnezeu" sau alt zeu daca nu ii vorbeste nimeni despre el, iar cel post-educational e revenirea la starea pura, asta dupa ce am fost indoctrinati religios de mici. E ca si cum de cand te nasti cineva iti pune tigara in mana si fumezi toata ziua si apoi zici ca fumator e "starea naturala", nefumator e starea naturala, ce pui in plus trebuie sa te ajute sa supravietuiesti, religia nu te ajuta, de aceea nu e necesara, iar ateismul ca e necesar sau nu, nici nu conteaza, te nasti cu el.

| Ihaveadream explică (pentru Mădă0611):

Tocmai asta e, ca nu revii la starea pura. Starea pura e tabula rasa, in care intelectul uman este la 0 pe scara educationala. Nu lipsesc doar notiunile de religie, lipseste orice notiune de educatie sociala. Poti sa revii la starea pura in urma unei psihopatii sau a unei amnezii totale, insa in niciun caz printr-un act de constiinta. Ateul junglei nu are nicio notiune de divinitate, ateul urban are, dar nu le accepta. Formulele de genul "ateismul este o revenire la o stare naturala" nu sunt de factura psihologica, ci poetic-anecdotica.

| Mădă0611 a răspuns (pentru Ihaveadream):

Revii la starea pura, te trezesti la realitate. Tocmai ziceam ca ce e in plus trebuie sa te ajute sa supravietuiesti, de aceea s-a dezvoltat creierul, de aceea a aparut vorbirea, traitul in grup, s.a.m.d., religia/credinta in zei nu intra aici, de aceea e inutila, ateismul devine util cand de mic esti aruncat intr-o mare oala cu minciuni. Luam exemplu ideile crestinilor despre aparitia bolilor, "pedepse divine", astfel un crestin batut in cap, crestin adevarat, n-o sa mearga la doctor daca e bolnav, sunt cazuri in care parintii, practic, si-au omorat copiii tinandu-i acasa si rugandu-se pentru ei.
Si ce daca are notiunea de dumnezeu? si tu ai notiunea de zana maseluta, sau Odin, Ra, dar nu o accepti, nu?
Eu cred ca e de natura psihologica, probabil formulata altfel, neurologii cu capul pe umeri fiind foarte de acord cu afirmatia.

| Ihaveadream explică (pentru Mădă0611):

Tu nu esti atee, tu esti crestinofoba, vad ca ai explozii de tip Tourette la adresa lor cand vorbesti despre complet altceva. Hai sa-i lasam naibii in pace si sa lasam in pace si subiectul "utilitatii". Pentru dezvoltarea individuala a omului ateismul e la fel de inutil ca si religia. Revenirea la starea pura nu e o trezire la realitate, aici o contradictie in termeni. Gandeste in termeni de constiinta, amintirile noaste ca persoane incep de la varsta de 3-4 ani, dupa ce au fost inculcate primele notiuni de educatie. Starea pura, cand esti in patutul de la maternitate, e la fel de "reala" pentru omul adult ca si starea de coma. Nu te trezesti la nicio realitate. Neurologii sunt de acord cu afirmatia? Asta e de la tine, asa-i, pentru mai multa persuasiune. Tocmai asta, daca azi esti credincios, si maine brusc ateu, nu se modifica nimic in tine din punct de vedere neurologic. RMN-ul cerebral o sa arate exact la fel. Totul se intampla la nivelul constiintei.

| nogomani a răspuns (pentru Ihaveadream):

Nu m-am incurcat deloc, moralitatea care o gasesti in religii este tot creatia noastra, noi am construit religiile si tot noi am definit ideea de bun si rau, iar dupa cum vezi moralitatea din vechile religii a devenit imorala in prezent, deoarece moralitatea nu este un absolut, o construim pe baza rezultatelor actiunilor noastre.
Moralitatea, religia si invatatura se suprapuneau in trecut intr-adevar, dar in prezent avem o explozie de informatii care nu mai permit aceasta suprapunere.

| Ihaveadream explică (pentru nogomani):

Stii ca ne-am abatut major de la subiect. Da, moralitatea e creatia noastra (ca si religia, ca si stiinta, si societatea in sine), si a fost adusa in discutie doar ca exemplu comparativ de valoare oferita omului needucat.

| Mădă0611 a răspuns (pentru Ihaveadream):

De ce sa lasam subiectul utilitatii? Sunt atee anti religie/religiosi, ca ei imi pun siguranta in pericol, nu e fobie, e ceva concret, religiosii sunt periculosi.
Ateismul e neutru daca nu esti indoctrinat religios, apoi devine foarte util, doar asa ajungi sa intelegi lumea. Tu o tii pe a ta. Repet, la starea naturala se adauga ce iti e de folos pentru a supravietui, educatia, de exemplu, dar religia nu iti e de folos. Ai putea trai linistit si fericit fara educatie, dar intr-un grup de oameni, intr-o jungla. Neurologii spun ca dumnezeu a fost inventat, au analizat niste creiere, si au tras concluzia.
http://www.descopera.ro/cultura/4588035-dumnezeu-a-fost-inventat
Tu ce vrei sa dovedesti de fapt, ca e normal sa fii teist? Doar povestea cu padurea ar trebuie sa fie raspuns, restul e invartit in jurul cozii. Sau ca ateismul post-educational nu e starea pura? Pura 100% n-o fi, dar e asa cum ai fi daca nu ai fi mintit de mic.

| Ihaveadream explică (pentru Mădă0611):

E normal sa fii teist, e normal sa fii ateist. Sa dai utilitate teismului sau ateismului e o luare de pozitie, o apreciere de partizan. Nu e nevoie sa fii ateu ca sa descoperi lumea, la fel cum nu trebuie sa fie credincios ca sa ajungi sa descoperi ce inseamna spiritualitatea. Sunt doua aspecte ale fenomenului educativ, amandoua la fel de normale cat timp educatia e un factor normal.
Nu e nevoie de teste neurologice ca sa stii ca Dumnezeu a fost inventat. Vorbim de un concept, nu de functii cerebrale. Oricum, articolul ala nu are legatura cu discutia pe care o aveam noi, legata de transformarile neurologice pe care le are credinciosul devenit ateu.
Mintiti suntem si la orele de istorie, educatie civica, limba romana. Ne sunt inculcate concepte nationaliste, care de mult ori nu au treaba cu realitatea istorica. Mintiti suntem si cand ni se indica reguli de bune maniere ca fiind elementare si obligatorii. Ai dat reset si acolo?

| Mădă0611 a răspuns (pentru Ihaveadream):

Eu n-am zis ca e vorba de vreo transformare neurologica, am zis ce zic neurologii si tu ai zis ca e persuasiune, de aceea ti-am dat articolul.

E o mare diferenta intre ce dai tu exemplu si religie. Nu cred ca la istorie, cultura civica, limba romana s.a.m.d. sunt numai minciuni, mare parte din ce inveti iti e de folos (iar utilitatea), si apoi acele minciuni nu cred ca despart oamenii asa cum face religia. Stiinta niciodata nu afirma ca ceva e 100% adevarat, deci nu prea e minciuna (istoria).
Regulile de bune maniere sunt reguli, asa cum sunt cele de circulatie, intr-o societate care se vrea libera, exista drepturi si obligatii, altfel acea societate n-ar putea fi libera. Deviezi, dar e intrebarea ta, asa ca... laughing
Repet, fumator sau nefumator e "starea naturala"?

| Ihaveadream explică (pentru Mădă0611):

Draga mea, stai tu linistita, ca nici religia nu e gogorita, ca si acolo poti invata reguli de conduita si dezvoltare personala. Sau tu vezi doar teisti ratati si inutili societatii, in totalitatea lor. Ti-am mai zis ca generalizezi. Nationalismul nu desparte oamenii? Hopa, ia stai si te gandeste mai bine, ca sigur ai dat raspunsul ala nu la plezneala, ci la repezeala. Sunt 3 mari factori care au generat razboaie si conflicte intersociale in istoria omenirii din ultimele doua secole: resursele, religia si nationalismul. Si nationalismul se deprinde, de 150 de ani, prin educatie: familiala, scolara si mediatica.

Fumator. Dar insist si eu, analfabet sau alfabetizat, care e "starea naturala"?

Întrebări similare