"Ce este Dumnezeu?" - cel mai probabil proiectia parintilor ce lipsesc de la o varsta in colo si perspectiva fiecaruia asupra lor.
Daca din lipsa parintilor iti doresti ca Dumnezeu sa aiba caracteristicile de: tata iubitor, drept, etc. se potriveste.
Dumnezeu are o multime de atribute imposibile, dar nu-s neparat falsificate de Epicur, dupa mine cel putin Epicur arata ca desi exista un Dumnezeu, el nu ar trebui sa fie urmat (dat fiind ca nu contribuie in suferinta - o pozitie ce o am si eu de altfel).
Totusi daca Dumnezeu il definim doar ceva minimalist, de genul: legile universului special "tunate" si ceva impersonal, amoral, etc. e foarte greu si de falsificat.
Motivul pentru care cred ca Anselm poate fi falsificat azi filosofic, e ca o fiinta cu cat e mai mare, si are mai multe atribute (si Dumnezeu nu numai ca are o multime de atribute dar unele sunt atot-...) cu atat devine mai improbabil.
Daca te-as descrie, fara sa te cunosc dar doar din cate cred ca arati pe TPU, as spune: ai in jur de 25 de ani, brunet, ochi caprui, 73 kg, din Bucuresti, rudele tale inclusiv strabunici toti au fost romani, poti ridica 90 kg este o sansa sa zicem de 5% sa am dreptate. Daca as zice: ai fost un elev extraordinar cu zece la absolut toate materiile, inclusiv in facultate, ai fi deja foarte improbabil, dar ai avea inca o probabilitate de a exista.
Daca zic insa lucruri despre tine ca ai fi fost intrupat intr-un muncitor dintr-un sat din mijlocul unei comunitati din imperiul roman, si acel lemnar in fapt e nascut dintr-o femeie virgina, dar el se roaga la el insusi, si tot el inainte a facut tot universul acum 6000 de ani, si tot asa, suna a aberatie.
Caracteristicile lui Dumnezeu doar ca-s atot-complete ii fac pe cei ce il urmeaza sa arate ca ei insisi isi falsifica "creatorul" prin a spune tot felul de lucruri ce pana la urma se auto-contrazic si oricand poate fi gasita o exceptie ne-metafizica ce ar falsifica acea zeitate!
Eu chiar cred ca pentru fiecare om, d-zeu e putin altfel, pentru ca fiecare om si-l imagineaza in felul lui, deci nu poate fi o singura definitie care sa-i scoata in evidenta doar anumite caracteristici. Daca un fel de d-zeu chiar ar exista, atunci e clar ca acesta ar avea anumite trasaturi clar definite, dar ma tem ca niciun om nu le-ar putea "ghici" si sa creada fix in acea varianta de zeu care s-ar nimeri sa fie cea reala.
Pot sa spun cum mi l-as imagina eu pe d-zeu, daca ar fi sa cred ca exista. El n-ar putea fi decat tot ce a existat, exista si va exista vreodata. Bineinteles ca ar fi o greseala sa-i spunem "el" sau "ea", si ar fi o si mai mare greseala sa credem ca-i pasa de noi, ca ne putem ruga lui, sau ca are un mod de gandire asemanator noua. Ar fi un zeu nemuritor si rece, cum zicea Eminescu, sau mai bine zis un zeu a carui prezenta nu ar putea fi dedusa in niciun fel. Ar fi ceea ce intelegem cand rostim cuvantul natura. O alta varianta de zeu e greu de imaginat, tinand cont de universul in care traim. Ar mai fi posibilitatea unui zeu-om de stiinta, care a creat Universul ca un experiment stiintific, si a ales sa lase lucrurile sa mearga de la sine, fara sa intervina, sau sa nu mai poata sa intervina, din ceva motiv. Atunci am vorbi de un zeu cu puteri limitate, si care ar trebui probabil sa aiba la randul lui o origine.
Pai eu cred ca Dumnezeu se manifesta prin toti oamenii, doar cei evoluati spiritual pot vede pe Dumnezeu,, eu cel putin am auzit vocea Lui si am vazut dar este spirit se poate materializa se poate dematerializa poate sa faca lucruri la infinit .....este inefabil...
Multi il imagineaza ca fiind creatorul universului dar nu au dovezi care demonstreaza asta.
Dumnezeu exista si punct. Oare nu te-ai rugat nicioadata la El si nu ai simtit niciodata ca te ajuta? Ei bine ar trebui sa incerci,Si El nu este obligat sa ne demonstreze noua niste pacatosi ca exista, a facut si asa prea multe pentru noi, acum i-a lasat pe toti oamenii sa-si aleaga calea si sa creada in ce vor iar la sfirsit de viata vor vedea adevarul.Pun pariu ca atunci cin se intimpla li se intimpla oricui ceva foarte rau, cred, nu cred isi aduc aminte de Dumnezeu si se roaga sa-i scape din acest necaz.