Exista vreo indoiala ca Luca a fost martor ocular la evenimentele sau cel putin a avut acces la o marturie directa foarte solida? Ce ar putea sa faca mai mult pentru a-si dovedi autenticitatea ca istoric? Istoricul roman A.N.Sherwin-White afirma:,, Confirmarea istoricitatii pentru Faptele Apostolilor este coplesitoare... Orice incercare de a respinge istoricitatea ei fundamentala trebuie sa para acum absurda.Istoricii romani o considera deja demult indiscutabila. Cercetatorul si arheologul clasic William M.Ramsay si-a inceput cercetarile asupra cartii Faptele Apostolilor cu mult scepticism, dar descoperirile l-au facut sa isi schimbe parerea. El a scris:,, Am inceput cu o atitudine nefavorabila cartii Faptele Apostolilor. Nu aveam de gand sa investighez cu minutiozitate acest subiect; dar in ultima vreme m-am trezit intrand in contact cu Faptele Apostolilor ca autoritate in ce priveste topografia artefactele si societatea din Asia Mica.Treptat mi-am dat seama ca in multele ei detalii, naratiunea prezinta un adevar uimitor.,,
Acum, iata ce-i incurca pe sceptici.In aceeasi carte in care consemneaza 84 de asemenea detalii confirmate istoric, Luca relateaza si 35 de miracole.Mai multe miracole ale lui Pavel sunt prezentate in a doua jumatate a cartii Faptele Apostolilor.De exemplu Luca spune despre Pavel:l-a orbit temporar pe un vrajitor; l-a vindecat pe un om care era paralizat din nastere; a scos un duh rau dintr-o fetita posedata; a inviat din morti pe un om care cazuse de la o fereastra.Toate acestea sunt miracole incluse in aceeasi naratiune istorica ce a fost confirmata autentica in 84 de locuri.
Nu te obligă nimeni să crezi, oricum nu stă nimeni să convingă pe nimeni, crezi ce vrei, cât poți...
Te consideri inteligent că ai copiat chestia asta de aici http://www.gotquestions.org/romana/credem-inviere.html?
Cred că nici tu n-ai citit-o până la capăt. Și dacă ai citit-o ai verificat și din alte surse autenticitatea articolului? Ținând cont că gotquestions.org este un site religios, nu crezi că e și puțină subiectivitate acolo?
Nu-ți promit nimic, dar cred că atunci când voi avea timp, voi citi articolul ăsta și o să-ți răspund la anumite întrebări. Până atunci, te rog să-mi răspunzi tu la întrebările mele.
Mulțumesc!
Pentru toate posturile din sectia religie, adevarul este acelasi... dumnezeu nu exista, Big Bang a creat lumea. Da, am si argumente dar nu ma apuc acum sa le explic pe toate, doar daca imi este cerut acest lucru in mod expres. In schimb va las acest documentar care explica absolut tot. http://www.youtube.com/watch?v=WQhd05ZVYWg
Arata-mi ca istoria e adevarata, omule! Arata-mi ca trebuie sa cred in Iisusi, Cezari, Brutusi, Napoleoni, imperii si existenta lor.Arata-mi dovezile de netagaduit ca istoria are dreptate, dar nu fizic, ci scriptic! Arata-mi textele, unde este aratata infailibil inveirea lui Hristos.Si,daca nu te superi, ia arata-mi si unde a fost intre 14 si 30 de ani, arata-mi ca el chiar s-a nascut, a trait, a fost rastignit, si a inviat.Invierea e o poveste pe care unii oameni o gasesc convenabila, pentru ca anuleaza cea mai mare frica a lor, si anume moarte, multi oameni au nevoie de un comfort post-mortem, ca sa stie ca au pastrat un loc caldut, da' ghici! Invierile nu sunt pe bune, cel putin nu asa cum sunt descrise in Biblie la 2-3 zile dupa moarte! Am citit tot, dar nicaieri nu se arata concludent si perfect clar ca Invierea e pe bune, si nu e o scorneala plina de harneala.
La intrebarea ca de ce ar trebui sa crezi in Invierea lui Christos gasesti raspunsul chiar in Biblie si anume il spune Apstolul Pavel clarcitez din memorie):
Daca nu exista credinta ca Isus a inviat, inseamna ca toata lucrarea noastra(crestinismul) nu mai are nici un rost!
Am citit tot ce ai scris, desi poate nu a meritat. Deci dupa tine, singurele dovezi sunt mormantul gol, credinta apostolilor si cateva femei care au ajuns primele la mormant. Pai hai sa iti zic eu o varianta care s-ar fi putut intampla si probabil tot acolo s-ar fi ajuns cu acest basm. Te-ai gandit la un complot de 2-3-4 oameni, adica un cerc restrans, care sa-i fure corpul si sa tina acest secret? Ceilalti credinciosi, cu siguranta ar fi fost atat de marcati de ''inviere'' incat nu ar fi stat sa sape prea mult dupa dovezi.
Mergand pe principiul expus de tine, am putea afirma ca si faraonii aveau oarecum dreptate. S-au gasit morminte egiptene goale, deci probabil ca si faraonii din ele au inviat, nu?
Dovezile care sustin invierea lui Iisus sunt atat de slabe incat se rezuma dar la ce au scris unii sau altii. E clar ca si marii istorici au scris despre asta insa sunt convins ca ei au scris ce au auzit de la altii, nu ce s-a intamplat cu adevarat. Totul a mers precum telefonul fara fir, si dupa cum bine stii informatia transmisa din gura in gura este inflorita pana la un rezultat impresionant.
Cu alte cuvinte, daca vrei sa porti o conversatie inteligenta, macar expune-ti crezul cu cuvintele tale, nu copy-paste, incercand sa pari informat.
Credinta aposolilor era atat de mare incat in timpul crucificarii s-au ascuns toti si a ramas langa iisus doar Maria Magdalena. Pai daca il iubeau atat de mult, s-au ascuns de frica soldatilor tocmai cand isi dadea ultima suflare? Si apropo de mormantul gol, nu ti se pare ciudat ca tocmai Maria Magdalena a gasit mormantul gol? Era singura cand s-a dus la mormant si ea a imprastiat vestea. Mie imi miroase a inselaciune...
Totusi Maria Magdalena a pus bazele crestinismului, prin raspandirea vestii invierii lui iisus si cu toate astea, dupa 600 de ani, biserica a declarat-o prostituata. Bine ca l-au canonizat pe Constantin, criminal cu sange rece, care si-a omorat copiii si sotia cu mana lui si pe Maria Magdalena au declarat-o curva. Nu ca m-ar deranja cu ceva, insa asta arata cat de mult isi schimba Biserica punctul de vedere cand vine vorba de interesele proprii.
Ca sa invie un om mai intai trebuie sa moara, care sunt dovezile ce sustin moartea lui? ..Sunt sute de oameni care merg pe urmele lui Iisus, si sunt ''rastigniti ''(imitandu-l), dar nu moare niciunul, atunci ei au fost rastigniti (omarati prin crucificare ) si au inviat?