In primul rand apare intrebarea: De ce as fi eu de acord cu clasificarile facute de niste "filozofi"? In al doilea rand, de ce m-ar interesa pe mine in ce categorie... ma regasesc? Eu nu fac parte din nicio turma. Aceste clasificari sunt conditionate de dorinta, slabiciunea, egoismul si imaginatia unora. Eu nu dau doi bani pe ele, sunt un plus adus relitatii.
Sunt trei tipuri:
Ateism gnostic: cel mai puternic in negarea existentei unui Creator.
Ateism agnostic: cel "fals" (asa ii spun eu)
Agnostic: neutralitatea / alegerea indecisa.
Teism agnostic: credincios religios "fals"
Teism gnostic: cel mai puternic in afirmarea existentei unui Creator.
Eu sunt deist.
Ok... In primul rand nu poti sa clasifici o credinta, cum ai incercat tu. Cati agnostici am intalnit, toti aveau pareri/motive/principii diferite. La fel si ateii. E diferit de la individ la individ. Chiar daca la baza au acelasi nucleu. Eu sunt agnostica. Ce e un agnostic? E o persoana care nu accepta ideile crestinismului, dar crede intr-o forta superioara. Eu cred ca tu esti centrul universului tau. Mai pe scurt si direct, eu si noetica suntem buni prieteni.
In al doilea rand, ce suntem noi, animale, ca sa fim catalogati dupa specie? Recunosc, in unele momente animalul da dovada de o intelegere si o inteligenta mai buna decat a omului, iar uneori oamenii se comporta ca niste specimene salvate din salbaticie. Dar, asta nu inseamna ca trebuie clasificati.In incercarea ta inutila de a da dovada de cunoastere in domeniul respectiv, ai esuat lamentabil, incercand sa stabilesti limitele...credintei umane. Iar aerul stintific pe care l-ai dat intregului text de mai sus e mai mult enervant decat impresionant. Tot ce faci e sa starnesti intrebari de genul "cui ii pasa?" Si pe buna dreptate. Cui i-ar pasa? Credinta ta e ceva personal, care nu intra in nici o categorie.
In concluzie, intrebarea e inutila, pentru ca multi dintre cei care o vor citi nu se vor regasi in nici o asa-zisa categorie mentionata de tine.
Cred dar nu in treaba asta cu raiul sau iadul. Sunt doua tipuri pe care le experimentam si in care cred ca o sa se-ntample (acum, nu le stiu pe toate, depinde):
1) Cand mori, te duci acolo unde vrei/crezi/ti-ai inchipui.
2) Daca nu e 1, atunci ajungem intr-un loc unde ii gasim pe toti: si "pacatosi" si "cuviosi". Fara rasplata sau pedeapsa.
Ah, cat despre acele tipuri, cu adevarat sunt cinci dar cele doua, ateismul/teismul agnostic, mi se par false si fara vreun motiv pentru ca se contrazic cu agnosticismul initial.
De acord si eu cred la fel despre ateismul agnostic, dar ai motive sa crezi in crezi in viata de dupa?
Odată înțeles faptul că ateismul este simpla lipsă a credinței în existența zeilor, devine evident că agnosticismul nu este, așa cum susțin mulți, „calea de mijloc" între ateism și teism. Prezența credinței în existența zeilor și absența credinței în existența zeilor sunt singurele posibilități de raportare la subiectul „credință" în acest context. Agnosticismul nu se referă la credința în existența zeilor, ci la cunoaștere – a fost folosit inițial pentru a descrie poziția unei persoane care nu putea susține că știe cu certitudine dacă o astfel de entitate există sau nu.
Devine clar că agnosticismul este atunci compatibil atât cu teismul cât și cu ateismul. O persoană poate crede într-un zeu (teism), fără să pretindă a știi cu certitudine că acel zeu există; rezultatul acestei poziții este teismul agnostic. Pe de altă parte, o persoană poate să nu creadă în zei (ateism), fără să pretindă a știi cu certitudine că zeii nu există sau nu pot exista; rezultatul este ateismul agnostic.
În cele din urmă, o persoană nu trebuie să aleagă între a fi ateu sau agnostic. Din contra. Nu doar că poate fi ambele, ci chiar se întâmplă de multe ori să fie ambele. Un ateu agnostic nu va predinde că știe cu certitudine că „dumnezeu" nu există sau nu poate exista, dar în același timp nu crede că o astfel de entitate există.
Unii oameni nu consideră că au o cunoaștere certă, dar cred oricum, în timp ce alții nu pot susține că știu și decid că aceasta este un motiv suficient pentru a nu se mai obosi să creadă. Așadar, agnosticismul nu este o alternativă, o „a treia cale" între ateism și teism. Este în schimb o chestiune separată, compatibilă cu amândouă. Un grad de agnosticism este evident în fiecare teist care consideră că zeul său este insondabil sau că funcționează în feluri misterioase. Toate aceastea reflectă o lipsă fundamentală de cunoaștere în partea teiștilor cu privire la natura a ceea ce susțin a crede. S-ar putea să nu fie întru totul rezonabil să crezi așa ceva în lumina recunoașterii unei astfel de ignoranțe, însă asta se pare că rareori oprește pe cineva.
In primul rand ca sunt deist. Cu siguranta, asa cred eu, exista ceva, undeva intr-o alta dimensiune (nu galaxie). Este imposibil ca toate lucrurile sa nu aibe sens. Cred ca exista un plan mult mai maret decat am putea noi vreodata deslusi.
In al doilea rand, fiecare fiinta, ca e planta, animal sau om, are acel lucru, acel ceva care da vointa de a trai. Nu cred ca il gasim in constiinta sau subconstienta (probabil de aceea creierul nostru are capacitatea de 10%). Ceva se intampla, o tranzitie care nu se vede cu ochiul liber (putrefactie sau crematie), la nivel subatomic care are legatura cu Higgs Boson (nu stiu daca stii ce e aia), prin viteza, timp si spatiu. Astfel ajungem undeva; in acea dimensune.
In al treilea rand, daca stai si te gandesti in termeni astrologici, fizici si chimici, pana si nimicul are si duce spre ceva.
Astea sunt motivele mele principale. Sunt sigur ca pe parcusrsul vietii o sa mai adaug.
Nu cred intr-un Dumnezeu, dar cred intr-un Creator; nu sunt crestin/islamic/budist/hindus etc. dar sunt credincios.
`
De unde sti ca exista alta dimensiune? ai o credinta pentru acea dimensiune, de ce trebuie sa aiba sens? noi ne gasim sensul in viata
2 acea dorinta s-a nascut in urma evolutiei speciilor, am evoluat timp de 3, 7 miliarde de ani, de 2 ori a aproape ca am fost in pragul unei casatrofe
3 eu cred ca totul a evoluat de la hidrogen spre cea ce e in prezent, fara vreo interventie divina
fiecare crede ce vrea
Te-as ruga sa nu incerci sa ma "incadrezi" in alta categorie. Nu, nu sunt deista. Sunt agnostica. Atata timp cat nu sti principile mele de viata si... crezurile (ca sa zic asa) ale mele ca agnostica, nu ai dreptul sa te pronunti. Ti-am spus doar ca " tu esti centrul universului tau". Aceasta find doar o parte din ceea ce cred eu si pe care ti-am spus-o, risti sa gresesti. Ceea ce s-a intamplat deja.
Uite eu isi propun ceva sa spunem ca exista scara imaginata pe dreapta 10 e convingerea ca exista dumnezeu pe drepta 1 ca nu exista dumnezeu, tu pe ce dreapta esti?