Tu știi că aici sunt semeni din diverse confesiuni și chiar religii, apoi iarăși, persoane care nu cred in Dumnezeu. In opinia ta, care crezi că sunt beneficiile unei astfel de adresări conflictuale?
Propriile noastre convingeri si credinta noastra ne incurca. Daca as crede ca ortodoxia e singura religie adevarata, in urmatorul moment as trece la ortodoxie.
Mi se pare logic, mi se pare de asemenea că asta se datorează dintr-o lipsă de înțelegere a ce înseamnă să fii ortodox
Eu nu aș zice că acesta adresare este atât conflictuală, cât face anumite aserțiuni îndrăznețe care ar putea ofensa oameni, risc pe care mi-l asum.
Decât să-ți explic eu cu puțina mea pricepe aș recomanda să vizitezi acest site
https://www.crestini.info/ortodoxie/
Nu este cel mai bun răspuns dar este totuși un răspuns
Http://www.credinta-ortodoxa.com/stiti-ce-inseamna-sa-fii-crestin-ortodox/
Acesta pare să fie un răspuns mai bun
Stiu canalul Ifoundlife. Le-am vazut toate clipurile(majoritatea despre,, sectanti") si ce mi se pare nasol e ca nu dau dreptul la replica. Adica, fac niste afirmatii pe care le poti demonta foarte usor, cu Biblia, cu Traditia si cu istoria Bisericii. Deci ii inteleg practic de ce nu dau drept la replica. Dar intorcandu-ma la intrebare, acum stiu ce inseamna sa fii ortodox si tot nu pot face afirmatia ca biserica ortodoxa e credinta adevarata. Nici pe departe. Deci nu asta trebuie sa fie motivul. Sa vedem in sens invers: pe tine ce te face sa spui ca ortodoxia e credinta adevarata?
Răspunsul la întrebarea dvs. este conținut în cuvântul „adevărat".
Toate religiile promit lucruri - crede în mine și vei merge în rai, reîncarnarea este reală, noi suntem poporul ales etc. O mulțime și o mulțime de promisiuni. Dar aproape toți promit un lucru în comun: religia noastră este SINGURA religie adevărată. Întrebați orice musulmani, creștini, budiști devotați etc. și îți vor spune: Noi ne-am dat seama, iar celelalte sărmane suflete amăgite sunt pur și simplu pradă greșelii.
Dar aici se află răspunsul la întrebare.
Dacă creștinii cred că a lor este singura religie adevărată, iar musulmanii cred că a lor este singura religie adevărată, este clar că un grup (sau ambele) greșesc.
Deci care este? Există vreo modalitate de a ști?
Imaginează-ți o întrebare similară: Câte roci sunt în ocean? Dacă ai întreba un milion de oameni, ai putea primi un milion de răspunsuri diferite. Nu există nicio modalitate de a ști sigur, nu?
Corect.
Religia nu poate fi „adevărată" în măsura în care înțelegem acest cuvânt. Adevărat implică un grad de dovezi care să susțină afirmațiile tale cu privire la validitatea unei declarații. Dar religia (și credința în general) este credința în ceva fără dovezi pentru asta. Prin definiție, un lucru nu poate fi verificat ca fiind adevărat fără niciun fel de dovezi.
Deci există un răspuns la întrebarea dvs. Singura religie adevărată este:
Nici una dintre cele de mai sus.
Nicio religie nu are dovada validității ei. Dacă ar avea-o, nu ar fi religie. Ar fi știință. Nu există o religie adevărată - doar credință.
— Dave Consiglio, Quora
Să începem cu începutul, de ce cred că există un Dumnezeu - deoarece e imposibil să ai o viziune a lumii coerenta în lipsa existenței lui, ateismul neapărat spune că viața nu are sens și tot ce se întâmplă nu are sens, dar că sa spui asta folosești cuvinte ce au un sens anumit ceia ce este incoerent
De ce creștinismul și nu oricare altă religie a lumii? Deoarece doar Hristos a înviat din morți și doar El s-a înălțat la ceruri
De ce ortodoxia și nu oricare altă sectă? Deoarece numai în ortodoxie găsești toate cele 7 sfinte taine, continuitate apostolică, liturghia în toată plină ei, de asemenea împărtășim aceiași credință cu biserica timpurie( vezi Ignatie din Antiohia Policarp din Smirna Iustin Martirul- câțiva dintre Părinții Apostolici care au scris despre biserica timpurie)
Sper că nu te supăra faptul că am expus fiecare argument pe scurt, am vrut doar să fac o prezentare generala a răspunsului la întrebarea ce mă face pe mine să cred că ortodoxia e credința cea adevărată
"Deoarece doar Hristos a înviat din morți și doar El s-a înălțat la ceruri" -- știi cum se numește asta? Petitio principii. Este o eroare de raționament.
De ce o vezi ca fiind conflictuala? Omu a intrebat doar ce îi impiedica pe unii sa creada in Ortodoxie
De acord cu ateismul, fiindca ateismul nu face sens nici logic nici rational, sa nu mai spun ca se bazeaza pe principii biblice.
,, împărtășim aceiași credință cu biserica timpurie" Aici nu pot fi de acord. Am citit Biblia, am citit Traditia Apostolica(sfantul Ignatie, Policarp, etc), am citit istorie a Bisericii, dar cu parere de rau, inainte de secolul 4-5, nicaieri nu exista cultul sfintilor, cultul Maicii Domnului, cultul icoanelor si moastelor, dogma mantuirii prin fapte, preotie, etc. Ori ortodoxia fara acestea nu mai e ortodoxie.
Atunci voi incerca să-ți arăt baza biblică a acestor obiceiuri iar apoi, dacă va fi nevoie, exemple din Tradiție:
Cultul sfinților. Noi nu ne închinăm sfinților ca lui Dumnezeu căci asta ar fi idolatrie. Închinarea pe care o aducem sfinților este doar o cinstire (venerare), iar lui Dumnezeu îi slujim cu desăvârșită închinare care se m-ai numește și adorare. Noi îi venerăm pe sfinți pentru că ei sunt prieteni și casnici al lui Dumnezeu, după cum este scris: Voi sunteți prietenii Mei, dacă faceți ce vă poruncesc.(Ioan 15:14)
Aceiași idee o găsim și la Iacov 2:23 și la Efes. 2:19. Astfel ca pe niște prieteni ai lui Dumnezeu și casnici ai Lui îi cinstim pe sfinți. De asemenea știm că sfinții sunt proslăviți de Dumnezeu în ceruri(Luca 20:36); sfinții vor judeca lumea (I Cor. 6:2; Matei 19:28; Evrei 12:22-23); sfinții, încă pe pământ aveau darul proorociei( III Regi 14:1-17), vezi și prorocia lui Elisei asupra Ghiezii(IV Regi 5:25-27). Sfinții, încă în viața aceasta fiind, se rugau lui Dumnezeu pentru oameni. Astfel, Avraam s-a rugat pentru Abimelec (Fac. 20:7), Moise s-a rugat lui Dumnezeu pentru popor ș.a.
Propun să vorbim despre fiecare din aceste tradiții aparte deoarece este foarte mult de spus la fiecare și ar crea confuzie. Știind că principalul lucru ce nu-ți place la ifoundlife este faptul că nu dau voie la replică părții celelalte, eu, dimpotrivă te aștept cu un răspuns.
Asta e problema cu ortodoxia. La voi, orice verset care contine cuvantul,, sfinti" e automat dovada ca trebuie sa ne inchinam sfintilor. Nu e nici vorba asa. Inainte sa ma uit la versetele pe care le-ai dat, iti spun ca din cate am vazut eu, diferenta cinstire vs inchinare e doar in teorie. Nu o vezi in practica.
Asa ca te intreb, in practica: daca ai 2 icoane in fata ta, una e a Domnului Iisus si una a sfantului Andrei. Spune-mi ce anume faci diferit la fiecare, ca sa arati ca pe una doar o cinstesti iar celeilalte te inchini. Cum faci tu, practic, diferenta?
Al doilea lucru pe care vreau sa-l mentionez e ca si grecii antici aveau un zeu suprem, si daca ii intrebai ei ti-ar fi spus,, Noi nu ne inchinam lui Hermes cum ne inchinam lui Zeus".
Ioan 15:14, Iacov 2:23, Efeseni 2:19, Luca 20:36, Matei, Evrei, 2 Regi si 4 Regi: NICAIERI in aceste versete nu gasim cultul sfintilor. Nicaieri nu ni se cere sa ne rugam sfintilor si nici nu ni se spune ca ei vor mijloci pentru noi la Hristos, in Rai fiind. Repet, nu orice verset care contine cuvantul,, sfinti" e o dovada ca trebuie sa ne rugam sfintilor.
Ti-am pus o intrebare mai sus, si iti mai pun inca una: de cand sunt sfintii omniprezenti? Si daca au aceasta calitate divina, omniprezenta, ce alte calitati pe care doar Dumnezeu le are, le mai au sfintii? Atotstiinta? Atotputernicia?
Raman la parerea mea, si anume ca nici in Biblie, nici in Traditia apostolica, si nici in istoria Bisericii Primare nu vei gasi cultul sfintilor. Cat despre exemplele din Traditie... avem 2 probleme: 1. In Traditia timpurie nu exista exemple, iar cea recenta nu mai conteaza. 2. Traditia trebuie verificata cu Scriptura(Ev. dupa Luca, 1:3-4).
,,Sfinții, încă în viața aceasta fiind, se rugau lui Dumnezeu pentru oameni. " Ai spus bine.,, In viata aceasta fiind." In viata viitoare, sfintii si-au terminat alergarea, ei se odihnesc si Il lauda pe Dumnezeu. Nu preiau,, comenzi".
Http://enimihai.blogspot.com/......_7842.html
Mai jos găsești cate mărturi vrei tu despre cultul sfinților în biserica primară începând de la Sf. Policarp și terminând cu Sf. Ioan Damaschin. Eu chiar nu înțeleg cum poți susține că biserica în biserica primară nu a existat cultul sfinților când sunt atâtea dovezi atât arheologice cât scrieri ale timpului
Și cum diferențiem noi cinstirea și adorarea? Prin cuvintele spuse. De exemplu, aceasta e adresată lui Dumnezeu(adorare): Mă închin ție Preasfântă Treime, care ești o Ființă, de viață făcătoare și nedespărțită: Părinte și Fiule și Duhule Sfinte; cred întru Tine și Te mărturisesc și Te slăvesc, Îți mulțumesc și Te laud, Te cinstesc, Te preaînalț și Te rog: miluiește-mă pe mine, nevrednicul robul Tău, pentru numele Tău
Adresată Fecioarei Maria (preacinstire): Preasfântă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare, primește această puțină rugăciune și o du Fiului tău și Dumnezeului nostru, ca să mântuiască și să lumineze, pentru tine, sufletele noastre
Rugăciune adresată sfinților (cinstire): Sfinte Ioane Gură de Aur, cu Vasile cel Mare, cu Grigore de Dumnezeu cuvântătorul, cu făcătorul de minuni Nicolae și cu toți sfinții începători ai preoției, ajutați-mă și mă miluiți cu rugăciunile și ajutorul vostru.
Eu nu le-am gasit. Poate imi indici tu unde sunt, mai exact. Am gasit in schimb niste citate:
1.,,In Sfanta Scriptura a Vechiului si a Noului Tesiament abunda textele care se refera la "sfinti si sfintenie"," Exact asta spuneam si eu, texte care se refera la sfinti dar nu sugereaza nicaieri inchinarea la sfinti.
2.,,Simţim că într-adevar, sfintii lui Dumnezeu, pe care-i pomenim în rugaciunile noastre ne sunt de mare ajutor," Aici intram deja pe un teren foarte periculos. Asta fiindca si un musulman poate simti ca e Mahomed cu el, si hindusul poate simti ca e Brahman cu el. Sentimentele nu inseamna nimic in contextul adevarului de credinta.
3. Din toate exemplele de versete date acolo, ce au ele in comun e ca VORBESC DESPRE SFINTI. Nici macar unul nu justifica inchinarea la sfinti, mijlocirea, ajutorarea, mantuirea pe care ne-o dau sfintii in Rai fiind, si in niciun caz omniprezenta sfintilor. Nici nu ma pot apuca sa le explic pe fiecare, fiindca pur si simplu ele nu au nici macar o tangenta cu doctrina inchinarii la sfinti. Asta in timpul in care daca vrei sa cauti versete care interzic inchinarea la oricine in afara de Dumnezeu, le gasesti scrise clar, limpede si negru pe alb.
4. Citatele sfintilor parinti care sunt acolo, majoritatea dintre ele sunt la fel: au in comun doar faptul ca vorbesc despre sfinti. Nu le atribuie roluri pe care le atribuiti voi. Pe cele care au trecut de anul 300, deci sunt in secolul 4, nu le-am luat in seama fiindca sunt mult dupa perioada apostolica, si eu am recunoscut deja ca din secolul 4-5 incep sa apara aceste erezii. Ne-au ramas deci, 4 citate: Tertulian nu spune nimic despre inchinarea la sfinti. Sfantul Ciprian nu spune nicaieri ca un sfant, in Rai fiind, este omniprezent si primeste rugaciuni de pe pamant. Exemplu de rugaciune a sfintilor in Rai avem si in apocalipsa, dar nici acolo nu avem vreun contact intre oameni si sfintii din Rai. Sfantul Policarp nu ne spune nimic de acest gen, nici crestinii nu spun ca au de gand sa se inchine lui Policarp, ci dimpotriva, ca se vor inchina numai lui Hristos. Despre sf. Irineu si Origen, am nevoie de context ca sa stiu la ce s-au referit.
Te-as ruga sa-mi raspunzi la cele 2 intrebari de mai sus, daca tot am inceput discutia. Ce alte calitati divine in afara de omniprezenta mai putem atribui sfintilor si de ce le atribuim sau nu le atribuim, si cum faci tu practic diferenta intre cinstire si inchinare(cu cele 2 icoane).
Mi-ai dat o rugaciune foarte convenabila adresata Fecioarei Maria. Daca vrei, iti dau eu exemplu de rugaciune in care se ia fiecare promisiune a lui Hristos, fiecare atribut divin al Lui, si se atribuie fecioarei Maria. E prima rugaciune care imi da la un search pe google: https://doxologia.ro/rugaciune/rugaciune-catre-maica-domnului
Ce context să-ți trebuiască dacă acolo exact ceia ce scrie aceia și înseamnă. Și astea nu-s toate, eu mă voi strădui să mai găsesc. Referitor la rugăciunea către Maica Domnului, acesta este un exemplu de preacinstire și știi că nu e adorare deoarece una că pronumele personale ce se referă la ea sunt cu litere mici dar alta că tot timpul îi cerem să se roage pentru noi nu, de exemplu, să ne mântuiască. Referitor la calități ale lui Dumnezeu care se întâlnesc și la sfinți ai auzit de conceptul de theosis, dacă nu, zic că acest articol ar trebui să te lămurească
http://ww1.antiochian.org/content/theosis-partaking-divine-nature
Pentru orice afirmatie din univers e necesar un context. Prin scoaterea din context au aparut ereziile(aici esti si tu de acord). Sa vedem rugaciunea cu pricina. (Astept in continuare sa-mi raspunzi la intrebarea despre omniprezenta. De ce sunt sfintii omniprezenti, si daca sunt, de ce nu sunt si atotputernici si de ce nu au si toate celelalte atribute divine. Iar daca le au, pe ce baza afirmati ca le au?)
,, Deci ne rugăm ție, ATOTPUTERNICĂ ajutătoarea noastră(deci pana acum, sfintii sunt si omniprezenti, si atotputernici. Nu doar Dumnezeu), și ȚIE NE PREDĂM PE NOI ÎNȘINE(Deci nu lui Dumnezeu trebuie sa ne predăm. Doamne ferește!), unul pe altul și toată viața noastră[...]nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu(deci nu Dumnezeu e nădejdea noastra)[...]necazul meu îl știi(deci sfintii sunt si atotcunoscatori. Intreb ce calitati divine are Dumnezeu sa nu le aiba si omul?), deci dezleagă-l precum voiești, că N-AM ALT AJUTOR ÎN AFARĂ DE TINE(Doamne ferește, asta e poate cea mai gravă afirmație din această blasfemie), nici altă mângâiere bună, ci NUMAI PE TINE, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzești și să mă acoperi, în vecii vecilor. " Acum intreb eu: cine ne-a promis,, Iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului"? Domnul Iisus. Cine a promis ca e ajutorul celor necajiti, celor bolnavi, cine a spus,, Veniți la Mine, toți cei trudiți și împovărați?" Nu inteleg pasiunea asta de a lua promisiuni pe care le-a facut Domnul Iisus si de a le atribui altcuiva. Ce blasfemie mai mare doresti decat asta?
Atotputernicia prin rugăciunile pe care le poate face ca Maică a Domnului; omniprezenți n-am văzut unde se spune că sunt; ți ne predăm noi înșine, ca celei ce a născut pe Mântuitorul nostru, crezi că Hristos se supără deoarece îi arătăm astfel de cinste mamei lui?; N-am alt ajutor afară de tine, ce alt ajutor mai bun ai pentru a se ruga lui Hristos pentru tine decât însăși maica Lui?; Nu uita că prima minune săvârșită de El a fost la îndemnul mamei Lui.
Apropo știi că cea mai veche rugăciune adresată Maicii Domnului este dată în secolul 3?
Pe lângă astea chiar sunt curios cum in viziunea ta întreaga biserică a căzut în erezie și când anume și câte sinoade ecumenice recunoști
Deci recunoști ca o considerați atotputernică.,,omniprezenți n-am văzut unde se spune că sunt;" Sper ca glumesti Nu există rugăciune adresată sfinților din care să nu reiasă ca ei sunt omniprezenți. Dacă nu sunt omniprezenți, cum pot auzi milioane de rugăciuni adresate lor în același timp? Daca nu ar fi omniprezenți, nu v-ați mai ruga lor.,, crezi că Hristos se supără deoarece îi arătăm astfel de cinste mamei lui?" Evident ca Dumnezeu se supara atunci cand spui ca te predai pe tine insuti oricui altcuiva decat Lui. Dumnezeu ti-a cerut sa te predai Lui si numai Lui. Maica Domnului nu a sugerat niciodata nimanui sa se roage ei si cu atat mai putin sa se predea ei. Doamne fereste! Oricat ai incerca sa rastalmacesti aceste rugaciuni, din pacate, ele pur si simplu spun ca nu aveti alt ajutor decat pe Maica Domnului!(Nu se sugereaza nimic despre Hristos aici). Si, nu stiu daca realizezi, dar incercand sa explici totul ca si cum,, rugandu-ne Fecioarei Maria de fapt ne rugam lui Hristos", aici faci o afirmatie chiar si mai grava, de a sugera ca Fecioara Maria e totuna cu Domnul Iisus! Exact cum eu as spune,, Rugaciunea adresata lui Hristos e rugaciune adresata lui Dumnezeu"(fiindca Hristos e Dumnezeu), tu sugerezi ca rugaciunea adresata Maicii Domnului e rugaciune adresata lui Hristos. Sesizezi aici faptul ca incercand sa explici, faci afirmatii si mai grave?
,, Apropo știi că cea mai veche rugăciune adresată Maicii Domnului este dată în secolul 3?" Iti dau nota 10 pentru aceasta afirmatie. Cu alte cuvinte, cea mai veche rugaciune adresata Maicii Domnului nu e in Biblie, nu e in practica Bisericii Primare, nu e in Traditia Apostolica, ci e in jurul anului 250. Iar apostolul Pavel ne spune, in Galateni 1:8, ca orice alta evanghelie decat ce au propovaduit apostolii, sa fie anatema.
,, sunt curios cum in viziunea ta întreaga biserică a căzut în erezie" N-am spus si nu consider ca intreaga biserica a cazut in erezie. Biserica oficiala a cazut in erezie, dar in mijlocul ei(fiindca Biserica sunt oamenii din ea), au existat intotdeauna oameni nascuti din nou care nu s-au indepartat de Evanghelie. Recunosc acele sinoade ecumenice care isi au baza doctrinara in Scriptura. Acelea care sunt recunoscute si de Biblie.
Eu nu înțeleg, nu poți citi in engleză sau tu inca n-ai înțeles de ce sfinții par să aibă însușiri doar ale lui Dumnezeu:
Theosis, linkul ți l-am trimis mai demult, în rest eu nu înțeleg cum de până și Arhanghelul Gavriil și Elisabeta mama lui Ioan Botezătorul s-au închinat Fecioarei Maria (Luca 1:26-29 și Luca 1:40-43) dar totuși tu consideri asta ca ceva inventat, până și Hristos aprobă cinstirea Fecioarei Maria pentru că, ca răspuns la oamenii din mulțime care au cinsitito și fericito pe ea, El zice așa este (Luca 11:27-28), noi o cinstim și preaveneram pe Maica Domnului pentru că ea însăși prin Duhul Sfânt a mărturisit că i-a făcut ei mărire Cel puternic și că de acum o vor ferici(pe ea) toate neamurile (Luca1:48-49). Ea este cinstită de noi și deoarece a fost cinstită și ascultă de Fiul ei, că mamă a lui, căci Iisus Mântuitorul plinind porunca a 5 din decalog, cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, a cinsitito pe mama Sa și a purtat grijă de ea în toată vremea vieții Sale, până și la moartea Sa de pe Cruce(Ioan 19:26-27- ca să nu crezi că inventez ceva îți dau și locul de unde am luat pasajul). Referitor la rugăciune, mă refeream la papirusul pe care a fost găsită ceia ce înseamnă că cu siguranță e cu mult mai veche
,,înseamnă că cu siguranță e cu mult mai veche" Sincer, nu inseamna. E doar o presupunere. Si hai sa admitem ca rugaciunea e din anul 100. Daca pe vremea apostolilor existau inclusiv epistole eretice semnate in fals cu numele lui Pavel, un papirus cu o rugaciune eretica in anul 100 nu ne spune nimic.
Faptul ca ingerul Gavril si Elisabeta s-au,, inchinat" Fecioarei Maria(e aici un gest de salut), nu inseamna, pur si simplu nu inseamna, ca noi azi trebuie sa ne inchinam Maicii Domnului. De asemenea,,, ma vor ferici toate neamurile" nu inseamna,, toate neamurile se vor inchina mie iar eu voi mijloci pentru ele din Rai, la Hristos". Sper ca sesizezi diferenta intre cele 2 fraze. Ai spus bine: Hristos aproba CINSTIREA Fecioarei Maria. Doar ca nu voi sunteti cei care o cinstiti, ci noi. Voi n-o cinstiti, ci va inchinati ei, o supravenerati, ii cereti ajutor, mijlocire, mantuire, etc. Si prin asta ii aduceti o blasfemie atat ei, cat si lui Dumnezeu. Nu stiu daca realizati, dar in toata Scriptura aveti 2 texte care nu sunt doctrinare, ci care relateaza intamplarile, din care reiese ca ingerul si Elisabeta s-au,, inchinat" Fecioarei Maria. In rest, in toate textele doctrinare, in Faptele Apostolilor, in tot Noul Testament, Fecioara Maria e una dintre crestini, dintre apostoli, si nu e nici centrul inchinarii lor, nici in vreo pozitie de autoritate in Biserica.
As vrea sa-mi raspunzi doar la o intrebare: poti sa fii mantuit fara sa te rogi Maicii Domnului, deci doar prin Domnul Iisus?
Am găsit un eseu foarte bine scris în care se abordează atât cultul sfinților cat și theosis,
https://www.ortodoxia.md/......-sfinilor/ aici găsești și un răspuns mai satisfăcător la întrebarea ta dar pe scurt da, poți să fii mântuit fără să te rogi Maicii Domnului
IlincaForever întreabă:
mODIN întreabă:
frato întreabă: