| VelaJohnny a întrebat:

Pentru creștini in special :)

Ce parere aveti de Țefania 3:9, redat astfel in Traducerea BVA?

„Atunci voi oferi popoarelor buze curate, pentru ca toţi să invoce astfel numele lui Iahve pe care să Îl slujească împreună."

Am dat recent de traducerea asta a Bibliei, si am fost placut surprins sa gasesc inca o traducere care nu mascheaza cuvantul ebraic care reprezinta numele lui Dumnezeu cu titluri. Cum ziceam, intrebarea e ce parere aveti despre aceasta redare a acestui verset, conform acestei traduceri?

http://scriptura.pentruviata.ro/? w1=bible&t1=BVA2015&v1=GN

8 răspunsuri:
Răspuns utilizator avertizat
| VelaJohnny explică (pentru RobertG101):

E adevarat, insa e vorba si de o profetie, astfel ca nu trebuie inteleasa 100% literar. Pe vremea profetului Țefania, Iahve/Iehova era strict Dumnezeul Israelului. Dupa moartea lui Isus, „Dumnezeu şi-a îndreptat atenţia spre naţiuni ca să scoată din ele un popor pentru numele său" (Faptele 15:14). Versetul 17, tot din captitolul 15 al cartii Faptele sustine aceeasi idee, ca si oamenii din natiuni vor deveni inchinatori ai lui Iahve/Iehova, nu doar israeliti.

Răspuns utilizator avertizat
| VelaJohnny explică (pentru RobertG101):

Chiar trebuie inteleasa literalmente in intregime? Eu nu sustin lucrul asta, si pot argumenta asta cu versete. Revelația (Apocalipsa) 1:1

„O revelaţie a lui Isus Cristos (...) El l-a trimis pe îngerul său şi, prin el, i-a prezentat-o în simboluri sclavului său Ioan" - deci cartea Revelatia nu trebuie inteleasa 100% literar, deoarece Ioan, cel care a primit revelatia, a primit-o in simboluri, nu literar.

Apoi, daca privim si alte profetii sau viziuni (desi Revelatia e plina de personaje, fiare si evenimente simbolice) ci siguranta vei fi de acord cu mine ca nu au sens daca le iei literar. Spre exemplu, cel cu visul lui Nebucadnetar, sau tot din cartea Daniel despre cele 69 de saptamani care vor trece de la inceperea reconstruirii Ierusalimului pana la venirea lui Mesia. Reconstruirea Ierusalimului dupa ce iudeii au fost eliberati si repatriati, odata cu cucerirea Babilonului de catre Cirus cel Mare, a inceput in anul 455 (conform istoriei persane). Dupa 483 de zile, adica 69 de saptamani, nu a venit Mesia, insa dupa 483 de ani, adica in 29 e.n. Isus a fost botezat in Iordan, astfel devenind Mesia. Deci acele saptamani reprezinta in mod simbolic saptamani de ani. Consider ca am adus argumente suficient de solide, plus ca nu mai am chef de alte cercetari laughing E adevarat ca nu toate profetiile sunt descrise simbolic. Daca nu te-ai convins, mai sunt destule argumente, chiar pot sa fac mai multe cercetari asupra visului lui Nebucadnetar (am cam uitat-o, neavand prea multa tangenta cu ea in ultimul timp) si asupra altora.

| Mașka98 a răspuns:

Bravo traducatorilor ca au avut curajul sa lase numele lui Dumnezeu acolo unde ii e locul. M-am uitat peste aceasta traducere si mi-a placut.

| reihiuke a răspuns:

Pe mine altceva ma sperie. Unele traduceri zic "intr.un gand", altele "impreuna"

| AZŞeEduardAZŞBorta a răspuns:

Ce folos să ştii Numele lui Dumnezeu, dacă nu respecţi cele 10 porunci din Exod20, inclusiv porunca a 4 cu privire la Sabat unde se spune adu-ţi aminte de ziua de odihnă ca s-o sfinţesti?

| VelaJohnny explică (pentru AZŞeEduardAZŞBorta):

Cele 10 porunci erau de fapt poruncile principale ale Legii lui Moise. Moartea lui Isus a abolit Legea lui Moise, in sens ca crestinii nu au obligatia de a o respecta. Te legi de mine ca nu tin Sabatul, insa si eu ma pot lua de tine, cu alte legi din Legea lui Moise, spre exemplu, de ce nu tii Sarbatoarea Colibelor, sau a Turtelor Nedospite, sau de ce nu te circumcizi? Pentru ca cele 10 porunci erau principalele, nu inseamna ca ele sunt singurele din Legea lui Moise. Daca e asa, ori respecti toate legile de acolo, ori nu respecti nici una, nu exista cale de mijloc, sa respecti doar o mica parte. Moise a poruncit Israelului sa le tina. Isus nu a poruncit crestinilor sa le tinem.

Isus a fost mijlocitorul noului legamant, in timp ce Moise a fost mijlocitorul vechiului legamant. Eu fac parte din noul legamant ca si crestin, care nu contine Legile lui Moise. Nu poti aduce nici un argument ca Legea lui Moise, inclusiv cele 10 porunci trebuie respectate ca la carte si de crestini. Reies principii de acolo, evident, spre exemplu ca sa fie o zi dedicata inchinarii, si noi, ca martori ai lui Iehova, doua zile pe saptamana dedicam inchinarii la Dumnezeu, avand intruniri la lacasul de cult. De asemenea, nu fac parte din poporul Israel. Poftim, citeste versetele astea.

Galateni 2:16 „ştiind bine că omul nu este declarat drept prin lucrările legii, ci numai prin credinţa în Cristos Isus, am crezut şi noi în Cristos Isus, ca să fim declaraţi drepţi prin credinţa în Cristos şi nu prin lucrările legii, fiindcă nicio carne nu va fi declarată dreaptă prin lucrările legii"

Exodul 31:16, 17 „Fiii lui Israel să ţină sabatul, sărbătorindu-l în toate generaţiile lor. Este un legământ pe timp indefinit. 17 Este un semn între mine şi fiii lui Israel pe timp indefinit, fiindcă în şase zile a făcut Iehova cerurile şi pământul, iar în a şaptea zi s-a odihnit şi s-a înviorat»".

Rom. 10:4: „Cristos este sfârşitul Legii, pentru ca oricine manifestă credinţă să dobândească dreptatea". (Ţinerea sabatului făcea parte din această Lege. Dumnezeu a abolit această Lege prin Cristos. Dreptatea noastră înaintea lui Dumnezeu depinde de credinţa în Cristos, nu de faptul de a ţine un sabat săptămânal.)

Eu zic sa lasi deoparte critica asta cu sabatul sau alte legi. Daca tu crezi ca Legea lui Moise trebuie aplicata de crestini, atunci iti las adresa mea, sa respecti Exodul 31:14

„Să ţineţi sabatul, căci este un lucru sfânt pentru voi. Cine îl va profana va fi omorât. Dacă cineva face vreo muncă în ziua aceea, sufletul acela trebuie nimicit din mijlocul poporului său."

Nu insinuez ca Legea lui Moise e lipsita de valoare in prezent, pentru ca ne invata cum priveste Dumnezeu anumite lucruri, deci, putem respecta principiile care reies de acolo. E o diferenta intre lege si principiul care rezulta din lege.