Religia e complicata si dificil de inteles...pe mine ma deranjeaza foarte tare chestia cu "crede si nu cerceta"...eu cred ca poti face tot ceea ce vrei daca prin asta nu faci rau tie sau celor de linga tine.
El ne pune inainte viata si moartea binecuvantarea si blestemul.Ne spune:Alege viata ca sa traiesti.El nu doreste moartea pacatosului, ci vrea ca sa vina la mantuire.
Conceptul de Dumnezeu are două efecte asupra oamenilor: reducerea motivaţiei de a-şi urma ţelurile şi amplificarea puterii de a rezista tentaţiilor.
Potrivit EurekAlert, efectele au fost observate de Asociaţia Americană a Psihologilor. 353 de studenţi, dintre care 186 femei, au participat la 6 experimente carea puteau determina cum poate influenţa conceptul de Dumnezeu motivaţia persoanelor, inclusiv în rândul celor care s-au declarat non-religioase.
"Mai mult de 90% din locuitorii planetei consideră că Dumnezeu sau o forţă spirituală similară există sau poate exista. Acesta studiu oferă primele dovezi empirice asupra faptului că simpla menţionare a conceptului de Dumnezeu conduce la reducerea anumitor mecanisme de auto-reglementare, precum capacitatea de a urma propriile ţeluri, dar amplifică alte mecanisme, precum acela de a rezista tentaţiilor", a explicat unul din autorii studiului dr. Kristin Laurin de la Universitatea din Waterloo, Canada.
Nu trebuie sa te deranjeze chestia cu "crede si nu cerceta". Afirmatia asta e o prostie atribuita credintei. Adevarata credinta iti da voie sa cercetezi lucrurile. Biblia spune" Cercetati toate lucrurile si pastrati ce este bun" si "Cautati si veti gasi, bateti si vi se va deschide". Dumnezeu a creat ratiunea - iti da voie sa o folosesti, deci cauta!, cerceteaza! Pentru mine, ateu fiind, crezind ca si tine in chestia cu "crede si nu cerceta", a fost o usurare enorma cind am inteles ca Dumnezeu imi da voie, chiar imi cere sa imi folosesc mintea cu logica ei pentru a-L cauta, pentru a-L gasi.
In primul rind, nu Dumnezeu ne "omoara". Nu El ne pedepseste. Ne pedepsim noi insine. Daca facem ceva care nu e in acord cu El, e ca si cind am face ceva cu o masina care nu e in acord cu termenii de folosire corecta a ei, stabiliti de producatorul acelei masini. Poate fi masina oricit de buna, daca mergi cu una de Formula 1 pe aratura, va ceda cu siguranta si se va strica. La fel e si cu noi, Dumnezeu ne-a creat, si, ca sa "functionam" corect, ar fi bine sa facem ce El ne cere. El insa, in bunatatea Lui, ne lasa sa facem ce dorim, chiar daca ne facem rau. Asta e libertatea individuala pe care El o vrea pentru fiecare individ. Problema e ca noi nu vrem sa ne supunem Lui, ascultind, si astfel sa mergem bine in viata, ci nu ne supunem si facem ce credem noi ca e mai bine (de exemplu, plecam cu masina de pe loc din viteza a IV-a), si apoi ne miram ca ceva se strica la noi, ca avem parte de rele si tot pe El dam vina. Noi ne facem rau cu miinile noastre, nu e pedeapsa Lui. Insa in momentul in care vrei sa te supui Lui, si incepi sa asculti de El, descoperi ca de fapt toate lucrurile din viata ta se pun in ordine, si ca traiesti viata pe care ai fost destinat sa traiesti. Sentimentul e de nedescris, e ca si cind ai lasat aratura cu acea masina de Formula 1 de care ziceam si participi pe trasee de Formula 1 la concursuri. Sti ca ti-ai gasit locul in lumea asta. E interesant, insa mai observi un lucru, unul din "paradoxurile" (asa le-am numit eu) vietii de credinta: cu cit te supui mai mult Lui, cu atit mai liber esti de fapt, si cu atit mai multa libertate iti acorda El. Iar daca nu te supui, cuiva tot ii vei fi rob, fie tigari, fie drogului, fie oricarui lucru care te va face dependent de el. In lumea asta nu exista libertate deplina. Ori esti rob al lui Dumnezeu, ceea ce te duce la adevarata libertate, ori esti rob lucrurilor sau obiceiurilor proaste.
Urzi23 A raspuns cu intelepciune:
Vad scris de tine " Dumnezeu cere crestinului robia lui? "
Aha deci Crestinii ar trebui sa fie "robii" lui Dumnezeu
Ce o insemna cuvintul "rob"
ROB, ROÁBĂ, robi, roabe s. m. și f. 1. (În evul mediu, în țările române) Om aflat în dependență totală față de stăpânul feudal, fără ca acesta să aibă dreptul de a-l omorî. ♦ Om care muncește din greu. ♦ Persoană luată în captivitate (și folosită la munci grele); captiv. ♦ (Pop.) Deținut, întemnițat. ♦ Fig. Persoană foarte supusă, foarte devotată cuiva. ♦ (În limbajul bisericesc) Persoană credincioasă; creștin. 2. Om aflat în relații social-politice de subjugare, de aservire. 3. Fig. Persoană subjugată de o pasiune, de o preocupare copleșitoare, de o obligație. – Din sl. robŭ.
Deci cei care urmeaza Calea Domnului ce soi de robi sunt?
Urzi23 se intreaba :
Oare cei de mai jos sa fie oamenii liberi? or fi si ei "robii" cuiva
Cine este acela te rog sa il definesti ca sunt in ceata.
1) Betivii
2)Homosexualii
3)Curvele/curvarii
4)Zoofilia
5)Criminalii
6)Tilharii de tot felul
------
----
10000000000000)?
Urzi23 asteapta un raspuns plin de intelepciune :
Evrei 12
5 Şi aţi uitat sfatul, pe care vi-l dă ca unor fii: "Fiule, nu dispreţui pedeapsa Domnului, şi nu-ţi pierde inima când eşti mustrat de El.
6 Căci Domnul pedepseşte pe cine-l iubeşte, şi bate cu nuiaua pe orice fiu pe care-l primeşte."
7 Suferiţi pedeapsa: Dumnezeu Se poartă cu voi ca şi cu nişte fii. Căci care este fiul pe care nu-l pedepseşte tatăl?
8 Dar dacă sunteţi scutiţi de pedeapsă, de care toţi au parte, sunteţi nişte feciori din curvie, iar nu fii.
9 Şi apoi, dacă părinţii noştri trupeşti ne-au pedepsit, şi tot le-am dat cinstea cuvenită, nu trebuie oare cu atât mai mult să ne supunem Tatălui duhurilor, şi să trăim?
10 Căci ei în adevăr ne pedepseau pentru puţine zile, cum credeau ei că e bine; dar Dumnezeu ne pedepseşte pentru binele nostru, ca să ne facă părtaşi sfinţeniei Lui.
11 Este adevărat că orice pedeapsă, deocamdată pare o pricină de întristare, şi nu de bucurie; dar mai pe urmă aduce celor ce au trecut prin şcoala ei, roada dătătoare de pace a neprihănirii.
Nu ma refer la alegea intre viata si moarte, ma refer la faptul ca daca un om refuza sa creada in Dumnezeu sau nu neaparat asta, dar refuza sa aduca jertfe, sa mearga la Biserica in fiecare duminica, sa urmeze traditi peste traditi si posturi peste posturi, dar totusi este un om cumsecade, cinstit si fara intentii rele, de ce asta are in start un dezavantaj in fata celui care face toate astea? De ce Dumnezeu " primeste mita " de la cei fanatici si ii ajuta mai mult decat pe ceilalti? Nu ar trebui sa ne iubeasca la fel? Nu ar trebui sa fie impasibil la laudele oamenilor si sa nu faca diferente?
Poate ca AmelyRain nu rapunde cu atat intelepciunde dar: Pentru AmelyRain sa fi crestin este la fel de degradant ca si cand ai fi betiv...esti dominat de ceva, te simti subjugat unui stapan pe care nu il poti intelege, nu ii poti sti dorintele, nu il poti defini si nu ii sti originile, te simti obligat doar sa continui si sa nu te intrebi de ce o faci, iti iei dreptul de a cerceta si de a dezvolta propria teorie despre viata, esti influentat si dependent de ceva vag. Ca sa nu mai spun ca iti traiesti viata intr-un sentimet de umilinta continuua si in cele mai multe cazuri intr-o dezamagire profunda. Eu stiu ca unii crestini sunt fericiti, si majoritatea dintre ei sunt ( cel putin asa se considera ) dar pentru mine ( si acum nu vreau sa jignesc pe nimeni, sincer ) sunt oamnei destul de limitati care nu prea pot sa isi creeze un tel in viata, nu prea mai lupta cu propriile puteri, se incred doar in foarta divina, atunci cand esueaza se gandesc la voia Domnului iar atunci cand primesc ceva apreciaza bunavointa lui Dumnezeu.
Sper sa nu ma intelegi gresit, dar robia mi se pare de-a dreptul...o alegere proasta.
AmelyRain
De ce Dumnezeu " primeste mita " de la cei fanatici si ii ajuta mai mult decat pe ceilalti? Nu ar trebui sa ne iubeasca la fel? Nu ar trebui sa fie impasibil la laudele oamenilor si sa nu faca diferente?
Urzi23 a raspuns cu intelepciune
Aici gresesti Dumnezeu nu primeste mita ca cei de la putere,ca sa dea contracte de borduri. Dumnezeu este bun si milostiv cu creatia lui toti se bucura de: minte in cap, aer, apa, soare, ploaie etc.Deci nu discrimineaza pe nimeni Dumnezeu, dar cel luat razna este omul din cite vad.Chestia cu fanatismul cam ciudata ca nu am pomenit Crestini prin Romania sa duca sa dea foc la casele ateilor sau musulmanilor din contra vad ca sunt pasnici unii cu altii. Daca se mai inghioldesc pe la cine stie ce Praznic al unui Sfint asta este suntem oameni Pina si Mintuitorul cind propovaduia si curtea era tixita de lume ce au facut? au venit 4 cu targa cu beteagul pe ea au sarit gardul si au rupt acoperisul si a picat targa cu beteagul in ea linga Mintuitor.Ce o fi fost in sufletul celui beteag cind a stat fata in fata cu Mintuitorul? Dar Mintuitorul ce ii spune amaritului "Incearca fiule "
Pentru AmelyRain sa fi crestin este la fel de degradant ca si cand ai fi betiv...esti dominat de ceva, te simti aubjugat unui stapan pe care nu il poti intelege
Urzi23 In marea lui intelepciune :
Fluiera a paguba face 3 Sf cruci si zice cu naduf"Intortocheate sunt caile Domnului" si "Mare este Creatia ta Doamne"
E exact pe dos. Citeste Vietile Sfintilor si ale Marilor Duhovnici, ale Staretilor cu viata sfanta, ale calugarilor imbunatatiti si o sa vezi ca e altfel decat credeai. Acei oameni nu au fost/nu sunt deloc limitati, nu sunt nici lasi si nici lasa-ma sa te las, sunt demni, cinstiti, puternici, curajosi. Si mai ales liberi! Te mira, poate, dar am dreptate. Omul isi inchipuie ca e liber daca face tot ceea ce ii trece prin cap. Nimic mai fals. Atunci e robul propriului pantece, lacomiei, maniei si celorlate pacate. E robul lui insusi, robul firii lui pamantene, pacatoase. Acesti oameni sfinti nu mai au aceste patimi, s-au eliberat de ele. "Tel in viata"? Pai ei si-au creat un tel in viata, acela de a castiga viata vesnica. Caci ce e viata aceasta decat o picatura fata de oceanul vietii vesnice? Daca tu crezi ca adevaratii crestini stau sa le dea Dumnezeu mura in gura ceva, te inseli. Ei lupta cu viata, lupta cu patimile, lucreaza, dar cu Dumnezeu alaturi. Diferenta dintre crestini si cei ce nu cred e ca acestia, in tot ceea ce fac, inalta rugaciuni catre Dumnezeu si de abia apoi merg la lucrul lor. Lui Dumnezeu nu ii plac lenesii si nici delasatorii. N-ai citit pilda cu talantii? Dorintele lui Dumnezeu i le stim, poruncile sale sunt simple, sa Il iubim pe Dumnezeu si sa iubim pe aproapele nostru ca pe noi insine. Sa urmam calea pe care ne-au lasat-o Sfintii Apostoli.
Ba da au fost si limitati, nici puternici si nici curajosi si da cred ca crestini asteapta exact ca Dumnezeu sa le dea mura in gura, mai mult nu-i duce capul, acum sa fim seriosi, daca am fi stat dupa fundul Biserici, si in ziua de azi pamantul ar fi fost plat si n-ar fi existat nimic in afara de biserici, popi profita la greu aproape fara exceptie. Sa fi crestin inseamna sa fi limitat sa nu poti intelege ce se intampla in jurul tau si sa zici ca e magie. Cei care nu cred in Dumnezeu nu sunt nici lenesi, nici delasatori, nici lacomi si nici mai pacatosi decat cei care cred, sunt doar mai realisti, pentru ca daca ar fi fost altfel atunci am fi fost inca primitivi.
Ma amuza fabulos patima cu care se zbat crestinii si cat de firesc li se pare lor sa urmezi calea Sfintilor Apostoli...sa fim seriosi!
Serios? Au fost limitati? Sfantul Luca al Crimeei o fi fost limitat? Mare om de stiinta, chirurg de exceptie, membru al Academiei, cel caruia ii datoram inceputurile anesteziei si chirurgiei septice? Si ortodoxismul a avut multi alti oameni de seama? Ti-oi fi inchipuit ca Sfantul Luca statea sa opereze Dumnezeu pacientii sau tot Dumnezeu ii scria articolele si lucrarile de medicina? Nu, el le scria, dar cu ajutorul si sprijinul Domnului, pe care il ruga sa il ajute in fiecare moment al vietii. Cei care nu cred in Dumnezeu au un pacat mai mare decat cele pe care le-ai insirat tu, sunt mandri. Serios, am fi fost primitivi? Da ce te faci cu sfintii care au contribuit la descoperirile stiintifice? Sau cu oamenii de stiinta crestini care au facut asta (hai sa amintesc numai 2, tot din sfera medicinei : Louis Pasteur si Nicolae Pavelescu. Stii cine au fost, nu-i asa? ). Poti sa te amuzi cat vrei, atat timp cat n-ai citit viata niciunuia dintre acestia n-ai habar ce vorbesti. Numai un om limitat crede ca un crestin sta numai in biserica, se roaga si asteapta sa ii pice totul mura in gura. Citeste tu viata Sfantului acestuia si o sa vezi cum isi impartea timpul: lucru la spital, articole, cercetari stiintifice, rugaciune, niciun minut nu era irosit aiurea. Intai fa macar a mia parte din ceea ce au facut ei si dupa aia critica-i ca au fost limitati.
Stiinta si religia...sincer nu prea se lipesc. Biserica a negat stiinta de nenumarate ori, unii crestini refuzau chiar interventia medicului atunci cand unul din membrii familiei era bolnav, erau neincrezatori si ii considerau pacatosi. Or fi fost si exceptii, ca acest Sfant Luca de care imi vorbesti dar cred ca este o raritate nemaipomenita ca un chirurg de exceptie, care stie cum functioneaza corpul si mintea in realitate sa astepte interventia divina si sa o invoce. Asa cum tu imi sugerezi sa citesc vietile sfintiilor si apoi sa ii critic ca sunt limitati, asa iti pot sugera si eu sa citesti vietiile geniilor si sa iti dai seama ca multi erau atei.
In orice caz, si acum si inainte Biserica a fost sceptica si au vrut sa influenteze omul, il pacalea ( asa cum era exemplul acela cu eclipsa in care popi le spunea taraniilor ca Dumnezeu l-ea luat soarele pentru. ca nu au platit nu stiu ce), au fost foarte multe razboaie pe tema asta, crestinii nu acceptau alte religii si de aici porneau neintelegeri si discriminari, omorau oamenii destepti si indobitocea taranimea. Acum probabil vazand ca nu mai merge ( ca nu putea sa zica ca WiFi e de la Dumnezeu si ca daca te rogi prinzi si daca nu te rogi nuprinzi ) au inceput sa se obisnuiasca si sa accepte aceste descoperiri si chiar sa le foloseasca.
PS: Sper ca nu m-ai inteles gresit, nu sunt rasculata impotriva crestinismului, nici eu nu sunt ateu convins, am indoieli si vreau sa aflu parerea celor din jur, nu o lua ca o insulta la adresa religiei si a lui Dumnezeu, eu am spus ceea ce mi se pare mie logic si firesc.
Uite aici genii ne-atei, toti erau credinciosi. (raspuns catre raymusic19) http://www.TPU.ro/......-scriitor/ Ti se pare logic, dar sa stii ca foarte multi oameni de stiinta au fost/sunt crestini. Foarte multi sunt si atei, recunosc. Dar nu inseamna, asa cum sustinea cineva aici pe TPU, ca toti credinciosii sunt prosti si limitati. Am mai scris despre asta si in alte postari ale mele. Aici, in linkul trimis, i-am enumerat pe cei mai cunoscuti, dar mai sunt foarte multi.