Dumnezeu e omnitemporal. In afara timpului. El nu se limiteaza la timp. A fi creat inseamna a exista o perioada in trecut in care tu nu existai. Cum lui Dumnezeu nu i se aplica timpul el este necreat. El a creat timpul, spatiul si intreaga realitate.
In trecut, zeii se ascundeau in pesteri. Oamenii au ajuns acolo si nu i-au gasit. Zeii au mers pe cei mai inalti munti. La fel, oamenii au ajuns si acolo dar nu i-au gasit. S-au mutat in "cer". Am ajuns si acolo dar nici urma de zei. Acum zeii au fugit in afara timpului si spatiului. Cand/daca o sa cucerim si acea parte, daca istoria ne invata ceva e ca zeii o sa fuga in alte locuri. In loc sa-si dovedeasca existenta in cazul in care ei chiar exista, zeii prefera sa fuga.
Au fost peste tot : in fulgere, boli, cutremure, munti, vulcani, "cer" si multe alte locuri. I-am cautat, am ajuns in acele locuri dar ei nu au fost acolo. Singurul loc in care marea majoritate a oamenilor nu s-au gandit sa caute zeii este in "imaginatia" lor.
Daca zeii sunt atotputernici isi pot demonstra singur existenta fara nici o problema. Ba mai mult, pot oferi o dovada extrem de clara. Uite un exemplu de dovada : daca oricare zeu exista si este atotputernic inseamna ca poate sa apara sub forma unui om inalt de 3 km care sa leviteze si care sa jongleze cu 3 sori sau 3 gauri negre corect? Nu vreau dovezi mistice, parabole, poezii, marturiile unui cioban mort de sete din desert sau a unor persoane care zic "nu stiu dar sigur e un zeu la mijloc". Vreau dovezi concrete.
Caracterul omnitemporal al lui Dumnezeu a fost teoretizat in scris, din cate stiu eu, prin secolele 4-5, mult inainte ca omul sa se desparta cu picioarele de pamant.
Cat despre aceste dovezi "concrete", tu confunzi realitatea cu pipaibilul. Esti un empirist care nici macar nu si a structuralizat bine epistemologia. Nu tot ce exista se mananca empiric.
Nu-i problema... cand/daca o sa "cucerim" si bucata respectiva, zeii o sa fuga si de acolo la fel cum au facut pana acum. Cat despre dovezi... din moment ce e atotputernic, poate sau nu poate sa ofere singur dovezi concrete? Poate sau nu poate sa apara cum am zis eu (de exemplu)?
Cand vine vorba de Odin, Zeus, Hanuman, dragoni invizibili sau alte chestii de genul negi existenta lor si vei cere dovezi concrete dar cand vine vorba de zeul/zeii tai, accepti si crezi pur si simplu fara sa mai ceri dovezi. Daca vei zice "biblia e dovada ca dumnezeu exista" si eu iti pot spune "Edda" e dovada ca Odin exista. Chiar daca iti ofer aceleasi dovezi pe care tu le oferi tot nu ai crede ca exista alt zeu pe langa al tau.
Dupa cum am zis in comentariul de mai sus, nu vreau dovezi mistice, parabole, poezii, marturiile unui cioban mort de sete din desert sau a unor persoane care zic "nu stiu dar sigur e un zeu la mijloc". Vreau dovezi concrete. Ai asemenea dovezi, Da sau Nu?
"Dumnezeu nu exista" este fapt obiectiv pe tot atat de putin pe cat "Dumnezeu exista" este fapt obiectiv. E adevarat ca nici in cazul in care Dumnezeu intr-adevar exista nu e demonstrat ca Biblia e cuvantul lui Dumnezeu, dar si contrariul este greu de demonstrat, cel putin pentru cei care n-au facut facultatea de istorie. Nu ca istoricii ar avea vreo idee preconceputa despre faptul ca Dumnezeu vorbeste sau nu cu oamenii (in caz ca el exista), dar din majoritatea cercetarilor istorice asupra textelor Bibliei rezulta ca ele au fost scrise si copiate de oameni la fel de supusi greselii ca oricare dintre noi. Nu rezulta de nicaieri ca au fost scrise sub inspiratie divina, acest lucru este pur si simplu crezut pe ochi frumosi.
Era cat pe aci sa nu ti mai raspund cand mi am amintit ca am dovezi din acelea pe care le ceri tu. Am o icoana, care e o copie dupa "icoana de la Celic Dere". Aceasta icoana se curata singura... asta nu e o noutate. Multi oameni pretind ca multe icoane plang, lacrimeaza ulei sau apa sfintita, se curata singure etc. Dar aceasta icoana o face la toate fotocopiile ei (nu stiu sigur si daca la cele digitale). Deci am observat empiric, cu ochii, si nu numai eu, ca dupa o perioada aceasta sa curatat. Este logic ca vorbim despre un fenomen clasabil ca supranatural. Aceasta e o dovada. Punct. Crezi ce vrei.
Nu te baza pe istorie! "Iisus Hristos este eternitatea care punctează istoria." - Petre Tutea. Si sa nu uitam si de "istoria este versiunea evenimentelor trecute asupra cărora oamenii s-au pus de acord".
Vrei sa faci bani multi si in acelasi timp sa demonstrezi tuturor ca ai o dovada clara? Mergi cu ea la James Randi.
Pai da. A fi creat necesita timp! In afara timpului deci necreat. O chestiune putin mai complicata este ca si timpul a fost creat. Ceea ce inseamna ca a fost timp in care timpul nu era creat inainte de timp.
O cale de a evita acest paradox este de a spune ca timpul in care timpul nu a fost creat este acea perioada de o durata a lui Plank. Ceea ce indica o dualitate in aceasta durata a timpului care este creat si necreat in acelasi timp. O superpozitie.
O alta modalitate este de a spune ca Dumnezeu e atotputernic deci poate face ce vrea chiar daca asta intervine ca fals intr o logica. De fapt logica e definita ca ceea ce face Dumnezeu. Deci e logic chiar daca noi nu ne dam seama.
Ma doare capul!
Comicul tau merita un monument! Inteleg... dar nu banii sunt scopul meu.
Daca nu ii vrei, ii poti dona. Sunt multe persoane care ar avea nevoie de ei. Dovedesti lumii ca ai un caz real de "minune" si ajuti niste oameni oferindu-le bani.
Asta e o teorie paranoida a conspiratiei. Asa-i cand nu ai fost in stare sa faci o facultate, ajungi sa crezi ca stiinta este o mare conspiratie satano-masonica.
Cat despre exegeze biblice care "prezic" evenimente istorice reale, asa poti prezice vrute si nevrute. Ajungi sa prezici cate kilograme aveau ursii vanati de Ceausescu si ce sfarsit au avut cainii Corbu si Sarona. Pentru daca-ti pui mintea la contributie si te apuci de studiu biblic, poti prezice absolut orice si prin asta prezicerile devin derizorii.
Cine a zis ceva de preziceri? Cine a zis ceva de conspiratii? Esti netot? Si ce treaba are facultatea? Sa nu uitam ca majoritatea care termina facultatile sunt prosti cu diplome!
Deci un lucru e logic pentru ca o mare masa de oameni, majoritatea prosti si fara studii, spun asta? Asta e logica ta? O standardizare? O norma?
Eu spun ca omnipotenta e logica! Omoratima cu pietre!
Era o replica la:
Citez: Nu te baza pe istorie! "Iisus Hristos este eternitatea care punctează istoria." - Petre Tutea. Si sa nu uitam si de "istoria este versiunea evenimentelor trecute asupra cărora oamenii s-au pus de acord".
Din care se subintelege ca oamenii (adica istoricii) s-au inteles intre ei sa strice adevarurile eterne, deoarece metoda critico-istorica demasca toate incoerentele si problemele Bibliei (cand a fost scrisa, de cine a fost scrisa, prin cate maini a trecut, ce greseli au facut mainile respective, arata ca e vorba de postdictii, nu de preziceri, cum se contrazic autorii Bibliei intre ei, chiar in materie de probleme teologice majore, etc.) Parca am mai pomenit ca istoricii diseca Biblia cum biologii diseca broaste si anatomistii cadavre.
"Din care se subintelege ca oamenii (adica istoricii) s-au inteles intre ei sa strice adevarurile eterne"
Nu! Nu au cazut de acord. Problema istoriei e ca practicantul ei, adica istoricul, nu e obiectiv. Daca un istoric e superpatriot dar putin cam distant logic ca o sa ignore cateva chestiuni, o sa supravenereze un popor, etc.
Eu vorbeam de istorici seriosi, nu de mazete.
Daca toata masa ai de oameni crede in Dumnezeu atunci de ce nu urmeaza etica crestina? Ei or crede... sa creda ce vor! Dar importanta e practica.
Totusi discutia era despre alceva: ca logic e ceea ce multi oameni spun ca e asa. Eu asta cred ca inseamna logica laica si umana.
Cum adica din varii motive care nu i abate de la credinta? Etica crestina (si crestinismul per total) nu e o idee facultativa! E absoluta! Ai facut ceva rau, ai facut, nu mai merge cu "pai stai asa!", "a fost ultima data", "nu mai fac", etc. Faci ceva rau, traiesti cu raul ala toata eternitatea. Asta e abatere de la credinta. E ca si cum as crede in Mos Craciun dar as fi nepasator de cadouri, brad, etc. Asta ar insemna sa ma abat de la spiritul craciunului.
Pai nu cred prost. Cred chiar bine. Pentru ca am spus ca logica laica e ceea ce multi oameni spun ca e asa. Logica universala e total alceva. E absoluta. Problema e ca multi oameni confunda logica prostimii de logica absoluta.
Totul e logic.
Religia face parte din tot.
Deci si logica are treaba cu religia.
Logica nu e de la sine umana. Logica e universala.
Aproape orice, daca e gandii la nivel fundamental, ajunge la paradoxuri si contradictii. Acestea sunt cauza unor axiome false, unor operatii eronate sau a unor imperfectiuni ce tin de limbaj (vezi Wittgenstein).
Prin asta tu dovedesti inconstient ca El exista.
Cum poate exista universul, daca nu l-a creat Cineva?
" 1 La început era Cuvântul, şi Cuvântul era cu Dumnezeu, şi Cuvântul era Dumnezeu."
(Ioan 1:1).
(Prov 8.22; Col 1.17; 1Ioan 1.1; Apoc 1.2; Apoc 19.13; Prov 8.30; Ioan 17.5; 1Ioan 1.2; Filip 2.6; 1Ioan 5.7; Gen 1.1
"Cum poate exista universul, daca nu l-a creat cineva?"... cum poate exista dumnezeu daca nu l-a creat cineva/ceva?
Eu pot sa-ti dau fragmente din Edda care explica foarte clar cum a inceput totul si cum Odin este miezul din fanta nu zeul crestin. Si pot sa-ti ofer fragmente din mai multe carti, care la fel atesta existenta mai multor zei.
Bine.
Daca exista, de ce nu se fac "vazuti", ca al nostru S-a facut.
"Daca exista, de ce nu se fac "vazuti", ca al nostru S-a facut. "... la faza asta esti doar ignorant. Documenteaza-te mai mult in legatura cu acest subiect inainte sa vorbesti. Si ca un mic bonus, documenteaza-te si asupra "dovezilor" aduse pentru existenta lui isus.
Aici chiar nu are rost sa insist si sa-ti ofer exact aceleasi dovezi pe care le oferi tu pentru ca oricum o sa le ignori.
Cand vine vorba de Odin, Hanuman, Zeus, Perun, dragoni invizibili, orci, zane si multe altele o sa ceri dovezi dar cand vine vorba de al tau crezi pur si simplu chiar daca nu ai dovezi concrete care sa-i ateste existenta. Ba mai mult, refuzi sa crezi in existenta altor zei dar vrei ca altii sa creada in al tau.
Vorba unui nene : "Cand vei intelege de ce ii respingi pe ceilalti zei posibili, vei intelege de ce il resping eu pe al tau."
Te-ai gandit ca zeii aceia, sunt ingerii cazuti, izgoniti din Rai?
Iisus a fost prins pe Evp, sau pe un aparat asemanator.Plus alte foarte puternice dovezi ale existentei Lui.
Si ce legatura are raspunsul tau cu intrebarea mea
Era o replica la "daca lasa o explicatie logica, 100% toti credeau in el".
Desi nu am nici o sansa sa inteleg ceva fara inceput, trec peste asta zicandu-mi ca finitul nu poate intelege infinitul(este logic), dar apare o problema la fel de mare, chiar mult mai mare as zice. Aceasta entitate fara inceput mai este caracterizata cu alte doua forme ale infinitului - omniscienta si omnipotenta, care logic gandind nu pot exista. A fi omniscient inseamna a cunoaste toata existenta informationala a universului(trecut prezent si viitor). Este ca si cum Dumnezeu ar fi avut in minte razvratirea lui Lucifer, pacatul fructului interzis, sacrificarea lui Iisus...intreaga existenta inainte de creare, cu o vesnicie inainte de a le materializa erau in mintea sa. De ce a mai creat?
Pentru a fi constient trebuie sa poti privi in afara ta, insa omniscientul nu are cu ce sa se compare, toate comparatiile sunt in el, nu este nimic in afara lui. El contine toata existenta comprimata in ne-timp. Ce-i lipseste acestei entitati? Nimic! Zace in ea insasi. Mai poate gandi? Este in afara timpului, adica moarta. Daca ar fi sa trec cu "vederea" si sa accept omniscienta si omnipotenta tot ar fi destule intrebari la care nu se pot da raspunsuri logice.
Ce anume putea sa scoata entitatea omniscienta din starea ei eterna si sa o faca sa creeze?
De ce a mai creat daca putea avea toata existenta in mintea ei omniscienta?
Cum putea sa se razvrateasca Lucifer cand Dumnezeu a creat si inventat totul?
De ce a aruncat pacatul asupra omului cand el stia dinainte ca omul va pacatui?
Ar mai fi si altele.
Nu pot crede in Dumnezeu, logica nu ma lasa sa cred.
Unele argumente folosite de crestini sunt :
- ceva nu poate aparea din nimic
- viata nu poate aparea din nonviata
- totul are nevoie de un creator
Totusi, cand vine vorba de zeul/zeii lor crestinii accepta toate cele 3 variante fara probleme.
Nu e vorba ca ei nu pot accepta lipsa zeului lor, e vorba ca nu vor chiar daca nu au nici o dovada clara pentru existenta lui. Cand vine vorba de Odin, Zeus, Hanuman, dragoni invizibili sau alte chestii de genul ei neaga existenta lor si vor cere dovezi concrete dar cand vine vorba de zeul/zeii lor, ei accepta si cred pur si simplu fara sa mai ceara dovezi. Mai sunt unii care spun "biblia e dovada, ce vrei mai mult". Daca eu i-as spune unui crestin ca "Edda" e dovada ca zeul Odin exista nu ar crede chiar daca ii ofer exact aceeasi dovada.
Chestia cu ceva nu poate aparea din nimic e de fapt motiv de a respinge crearea lumii din nimic. Principiul metafizic era ex nihilo nihil fit. Iar crestinii au raspuns la el cu ex nihilo fit ens creatum.
Draga Monys, Dumnezeu e atotputernic! El exista de sute de miliarde de ani(chiar mai mult...)! El nu are data nasterii, nu are o varsta sau un an in care s-a nascut.Cred ca ai auzit de spirite.El este un fel de spirit, pe spirite le-a creeat cineva? Nu.Vezi? Da, exista vorba "Inainte de Hristos". Pentru ca ateii au inventat-o, ei nu cred in Dumnezeu ci in zeii.Nu stiu daca te-am lamurit dar in fine.Alte "intrebari"?
Pentru tine totul trebuie să aibă o logică?
Are logică pentru tine faptul că te trezeşti dimineaţa şi Soarele e pe cer şi nu ştii cine l-a creat pe el sau de cine a fost creat Universul sau pur şi simplu de ce a fost creat?
În fine nu e momentul să te plictisesc cu "melancolia" mea.
N'ziua!
Genial raspunsul
Intreaba un preot daca nu intelegi ca raspunsurile ce ti s-au dat ti se par ca nu au logica, au logica, doar nu intelegi tu
Ai pus o intrebare buna, nici Dumnezeu nu stie raspunsul>>>>>pentru ca nu exista.
Mai dat pe spate. Daca tot imi comentez la raspunusuri inseamna ca ai si ceva dovezi sa imi spui in legatura cu intrebarea de mai sus.Sa te vad daca te pricepi!
Vai de mine, m-ai dat pe spate. Daca tot esti asa priceput hai sa te vad daca imi dai si mie cateva dovezi ca exista Dumnezeu.Defapt da-mi doar o dovada>>>>sa vad si eu ca tu ai studiat mult!
Multi cred ca dumnezeu este o forta.nu o persoana reala. Unii care au examinat dovezile colectate de știință care studiază structura universului și natura vieții pe pământ a ajuns la concluzia că trebuie să existe o Cauză Primă. Cu toate acestea, ezita să atribuie această cauză o personalitate.
Cu toate acestea, complexitatea creației poate indica faptul că această Cauză Intai trebuie sa fi avut mare inteligență? Nu există nici o inteligență fără minte.Accea inteligenta care a creat totul apartine persoanei lui Dumnezeu El are un corp, nu un corp fizic ca al nostru, ci un trup duhovnicesc. Dacă există un corp fizic", spune Biblia, "există, de asemenea, unul spiritual.formă de viață a unui spirit diferă foarte mult de a noastră, și este invizibil pentru ochii omului. Dumnezeu este o necreatie, și având un corp spiritual, este logic ca locuiește undeva.
Nimeni nu stie, ideea e ca lumea simte nevoia sa creada in ceva, si de aici se trage totul, nimeni neputand insa sa confirme/infirme existenta sa...aici nu poate exista un DA sau NU.
Personal eu nu zic ca cred sau ca nu cred, ci doar ca nu stiu...nimeni nu poate dovedi ca exista sau ca nu exista si nu va putea dovedi niciodata pentru ca universul creste cu o viteza > decat cea a luminii care e de cca 300.000 km/s.
decat sa cred intr-o divinitate misterioasa, prefer sa cred in tot ceea ce ne face oameni mai buni.
enough said x
Nu totul are logica. Nu are logica nici timpul nu are logica nici faptul ca nu vezi unele lucruri care ele clar exista. Aerul de care AI NEVOIE sa respiri, il vezi? [Probabil ca da]. Asa si Dumnezeu. Nu il vezi, dar e aici. E peste tot si ai nevoie de El. Daca nu ar fi fost Dumnezeu, nici noi nu am fi fost, nici tu, nici timpul, nici universul si nici nimic. EL nu A Aparut si nu A Fost Creat. Nimeni nu ar fi putut sa-L creeze. Dumnezeu a existat dintotdeauna.
Nu facem misto-uri aici. Zana maseluta. incerci sa ma iei peste picior. In zana nu stiu care cred doar copiii. In Dumnezeu, cred o groaza de persoane. De la copii pana la varstnici. Si nimeni nu poate sa iti bage credinta in Dumnezeu pe gat. Trebuie s-o simti tu. Nimeni nu te poate lamuri si astea. Dar daca nu crezi in Dumnezeu, tu cum de ai aparut? cine te-a creat?
Asta e mitologia crestina. N-ai ce-i face! Dumnezeu e atotstiutor, e cel mai bun lucru existent, etc. Dar imi place k ai logica si ca vrei sa intelegi
Daca crezi in Dumnezeu si nu exista nu pierzi nimic dar daca nu crezi in El si exista ai pierdut totul...
Asta ma intreb de micaaaa si euu si cred si eu ca nu are logica lumea s-a creat dintr-o stea care a fos acoperita de pamant etc nu ca cica creataaa si nu stiu ce rahaturi... fara logicaaaa
Eu am ceva si voi imi dati alte raspunsuri care nu au legatura cu ce am zis.
Am intrebat cine la creat daca nu s-a creat singur? Nu are nici o logica ca ceva sa apara din nimic.