Pentru tine totul trebuie să aibă o logică?
Are logică pentru tine faptul că te trezeşti dimineaţa şi Soarele e pe cer şi nu ştii cine l-a creat pe el sau de cine a fost creat Universul sau pur şi simplu de ce a fost creat?
În fine nu e momentul să te plictisesc cu "melancolia" mea.
N'ziua!
Dumnezeu e omnitemporal. In afara timpului. El nu se limiteaza la timp. A fi creat inseamna a exista o perioada in trecut in care tu nu existai. Cum lui Dumnezeu nu i se aplica timpul el este necreat. El a creat timpul, spatiul si intreaga realitate.
Unele argumente folosite de crestini sunt :
- ceva nu poate aparea din nimic
- viata nu poate aparea din nonviata
- totul are nevoie de un creator
Totusi, cand vine vorba de zeul/zeii lor crestinii accepta toate cele 3 variante fara probleme.
Nu e vorba ca ei nu pot accepta lipsa zeului lor, e vorba ca nu vor chiar daca nu au nici o dovada clara pentru existenta lui. Cand vine vorba de Odin, Zeus, Hanuman, dragoni invizibili sau alte chestii de genul ei neaga existenta lor si vor cere dovezi concrete dar cand vine vorba de zeul/zeii lor, ei accepta si cred pur si simplu fara sa mai ceara dovezi. Mai sunt unii care spun "biblia e dovada, ce vrei mai mult". Daca eu i-as spune unui crestin ca "Edda" e dovada ca zeul Odin exista nu ar crede chiar daca ii ofer exact aceeasi dovada.
In trecut, zeii se ascundeau in pesteri. Oamenii au ajuns acolo si nu i-au gasit. Zeii au mers pe cei mai inalti munti. La fel, oamenii au ajuns si acolo dar nu i-au gasit. S-au mutat in "cer". Am ajuns si acolo dar nici urma de zei. Acum zeii au fugit in afara timpului si spatiului. Cand/daca o sa cucerim si acea parte, daca istoria ne invata ceva e ca zeii o sa fuga in alte locuri. In loc sa-si dovedeasca existenta in cazul in care ei chiar exista, zeii prefera sa fuga.
Au fost peste tot : in fulgere, boli, cutremure, munti, vulcani, "cer" si multe alte locuri. I-am cautat, am ajuns in acele locuri dar ei nu au fost acolo. Singurul loc in care marea majoritate a oamenilor nu s-au gandit sa caute zeii este in "imaginatia" lor.
Daca zeii sunt atotputernici isi pot demonstra singur existenta fara nici o problema. Ba mai mult, pot oferi o dovada extrem de clara. Uite un exemplu de dovada : daca oricare zeu exista si este atotputernic inseamna ca poate sa apara sub forma unui om inalt de 3 km care sa leviteze si care sa jongleze cu 3 sori sau 3 gauri negre corect? Nu vreau dovezi mistice, parabole, poezii, marturiile unui cioban mort de sete din desert sau a unor persoane care zic "nu stiu dar sigur e un zeu la mijloc". Vreau dovezi concrete.
Caracterul omnitemporal al lui Dumnezeu a fost teoretizat in scris, din cate stiu eu, prin secolele 4-5, mult inainte ca omul sa se desparta cu picioarele de pamant.
Cat despre aceste dovezi "concrete", tu confunzi realitatea cu pipaibilul. Esti un empirist care nici macar nu si a structuralizat bine epistemologia. Nu tot ce exista se mananca empiric.
Nu-i problema... cand/daca o sa "cucerim" si bucata respectiva, zeii o sa fuga si de acolo la fel cum au facut pana acum. Cat despre dovezi... din moment ce e atotputernic, poate sau nu poate sa ofere singur dovezi concrete? Poate sau nu poate sa apara cum am zis eu (de exemplu)?
Cand vine vorba de Odin, Zeus, Hanuman, dragoni invizibili sau alte chestii de genul negi existenta lor si vei cere dovezi concrete dar cand vine vorba de zeul/zeii tai, accepti si crezi pur si simplu fara sa mai ceri dovezi. Daca vei zice "biblia e dovada ca dumnezeu exista" si eu iti pot spune "Edda" e dovada ca Odin exista. Chiar daca iti ofer aceleasi dovezi pe care tu le oferi tot nu ai crede ca exista alt zeu pe langa al tau.
Dupa cum am zis in comentariul de mai sus, nu vreau dovezi mistice, parabole, poezii, marturiile unui cioban mort de sete din desert sau a unor persoane care zic "nu stiu dar sigur e un zeu la mijloc". Vreau dovezi concrete. Ai asemenea dovezi, Da sau Nu?
Eu am ceva si voi imi dati alte raspunsuri care nu au legatura cu ce am zis.
Am intrebat cine la creat daca nu s-a creat singur? Nu are nici o logica ca ceva sa apara din nimic.
Era o replica la "daca lasa o explicatie logica, 100% toti credeau in el".
Chestia cu ceva nu poate aparea din nimic e de fapt motiv de a respinge crearea lumii din nimic. Principiul metafizic era ex nihilo nihil fit. Iar crestinii au raspuns la el cu ex nihilo fit ens creatum.
"Dumnezeu nu exista" este fapt obiectiv pe tot atat de putin pe cat "Dumnezeu exista" este fapt obiectiv. E adevarat ca nici in cazul in care Dumnezeu intr-adevar exista nu e demonstrat ca Biblia e cuvantul lui Dumnezeu, dar si contrariul este greu de demonstrat, cel putin pentru cei care n-au facut facultatea de istorie. Nu ca istoricii ar avea vreo idee preconceputa despre faptul ca Dumnezeu vorbeste sau nu cu oamenii (in caz ca el exista), dar din majoritatea cercetarilor istorice asupra textelor Bibliei rezulta ca ele au fost scrise si copiate de oameni la fel de supusi greselii ca oricare dintre noi. Nu rezulta de nicaieri ca au fost scrise sub inspiratie divina, acest lucru este pur si simplu crezut pe ochi frumosi.
Desi nu am nici o sansa sa inteleg ceva fara inceput, trec peste asta zicandu-mi ca finitul nu poate intelege infinitul(este logic), dar apare o problema la fel de mare, chiar mult mai mare as zice. Aceasta entitate fara inceput mai este caracterizata cu alte doua forme ale infinitului - omniscienta si omnipotenta, care logic gandind nu pot exista. A fi omniscient inseamna a cunoaste toata existenta informationala a universului(trecut prezent si viitor). Este ca si cum Dumnezeu ar fi avut in minte razvratirea lui Lucifer, pacatul fructului interzis, sacrificarea lui Iisus...intreaga existenta inainte de creare, cu o vesnicie inainte de a le materializa erau in mintea sa. De ce a mai creat?
Pentru a fi constient trebuie sa poti privi in afara ta, insa omniscientul nu are cu ce sa se compare, toate comparatiile sunt in el, nu este nimic in afara lui. El contine toata existenta comprimata in ne-timp. Ce-i lipseste acestei entitati? Nimic! Zace in ea insasi. Mai poate gandi? Este in afara timpului, adica moarta. Daca ar fi sa trec cu "vederea" si sa accept omniscienta si omnipotenta tot ar fi destule intrebari la care nu se pot da raspunsuri logice.
Ce anume putea sa scoata entitatea omniscienta din starea ei eterna si sa o faca sa creeze?
De ce a mai creat daca putea avea toata existenta in mintea ei omniscienta?
Cum putea sa se razvrateasca Lucifer cand Dumnezeu a creat si inventat totul?
De ce a aruncat pacatul asupra omului cand el stia dinainte ca omul va pacatui?
Ar mai fi si altele.
Nu pot crede in Dumnezeu, logica nu ma lasa sa cred.
Ai pus o intrebare buna, nici Dumnezeu nu stie raspunsul>>>>>pentru ca nu exista.
Draga Monys, Dumnezeu e atotputernic! El exista de sute de miliarde de ani(chiar mai mult...)! El nu are data nasterii, nu are o varsta sau un an in care s-a nascut.Cred ca ai auzit de spirite.El este un fel de spirit, pe spirite le-a creeat cineva? Nu.Vezi? Da, exista vorba "Inainte de Hristos". Pentru ca ateii au inventat-o, ei nu cred in Dumnezeu ci in zeii.Nu stiu daca te-am lamurit dar in fine.Alte "intrebari"?
Mai dat pe spate. Daca tot imi comentez la raspunusuri inseamna ca ai si ceva dovezi sa imi spui in legatura cu intrebarea de mai sus.Sa te vad daca te pricepi!
Prin asta tu dovedesti inconstient ca El exista.
Cum poate exista universul, daca nu l-a creat Cineva?
" 1 La început era Cuvântul, şi Cuvântul era cu Dumnezeu, şi Cuvântul era Dumnezeu."
(Ioan 1:1).
(Prov 8.22; Col 1.17; 1Ioan 1.1; Apoc 1.2; Apoc 19.13; Prov 8.30; Ioan 17.5; 1Ioan 1.2; Filip 2.6; 1Ioan 5.7; Gen 1.1
Vai de mine, m-ai dat pe spate. Daca tot esti asa priceput hai sa te vad daca imi dai si mie cateva dovezi ca exista Dumnezeu.Defapt da-mi doar o dovada>>>>sa vad si eu ca tu ai studiat mult!