| king4aday a întrebat:

Prin ce difera, din punct de vedere ideologic (NU legal), o secta de o religie? Nu ma intereseaza din punct de vedere legal. Ma gandesc strict la abordarea credintei, ideologiei adoptate in general.

Răspuns Câştigător
| Hope77 a răspuns:

Orice grupare mai mica desprinsa dintr-una mai mare este intotdeauna etichetata cu acest cuvant: secta.
crestinismul a aparut ca o secta desprinsa din iudaism. daca ar fi trait pe vremea respectiva, multi s-ar gandi de doua ori inainte de a afirma ca sunt crestini. pe atunci te putea costa viata.
cand numarul crestinilor a devenit mare, orice opozitie fata de clerul conducator, orice dizidenta, orice desprindere a fost etichetata ca fiind sectara.
biserica romano-catolica, pentru ca are numarul cel mai mare de enoriasi crestini din lume, se considera biserica mama la care se vor intoarce mai devreme sau mai tarziu toti fiii rataciti si toate fiicele ratacite.

9 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Da sectele nu fac cruce, nu pupa icoane, dar vb in limbii, secta adventista are a saptea zi sambata, unele secte pun valoare pe bblie nu pe traditie in timp ce biserica mama dea lungul istoriei a imprumutat tot felul de sfiinti imprumutai ca sf gheorge din alte mitologii
aspecte economie = sectele sunt cu cele 10 la suta in timp ce biserica mama nu-i
sectanti spun ca nu sunt din lumea asta, practic traiesc intro lume a lor si considera pe alti pacatosi
sectanti se ajuta intre ei vezi luterani din america si nu numai

| king4aday explică (pentru RAY):

Da, asta am inteles insa, fiecare religie, cum si fiecare secta adopta o ideologie, doctrina, ceva dupa ce se ghideaza. Eu, de maine vreau sa cred ca pe mine m-a creat masina de spalat (prin absurd). In loc de cruce si icoane eu pup butonul de pornire. Peste un an am 1, 000 de adepti care se roaga cu mine la masini Whirpool si declaram masina de calcat motivul raului (Satana). In general, fac acelasi lucru ca si orice religie doar zeul difera. Deci, care-i diferenta esentiala?

| RAY a răspuns (pentru king4aday):

Din moment ce tot crestinismul are ca baza o singura biblia si acelasi logic nu pot exista diferente, dar vezi tu biblia e metaforica si se poate interpreta cum vrei tu asa sau nascut sectele, king daca ti-as spune mai mult ma baneaza TPU

| doctorandus a răspuns:

Religie=secta rutinizata.

| king4aday explică (pentru doctorandus):

Cam la concluzia asta am ajuns si eu ca, singurul lucru ce le deosebeste e aparitia lor in timp.

| Azµre a răspuns:

Din punct de vedere moral.

| Someonewhoappreciatelife a răspuns:

Nefiind de acord cu anumite învăţături ale religiei principale, mai mulţi membrii ei se spară promovând ideile personale, formând astfel o sectă.

| relian a răspuns:

Nu exista diferente de conceptie. Diferentele sint de alta natura si anume de natura morala sau sociala, ca urmare sectele nu sint chestii legale ca aduc prejudicii societatii.De ex unele secte practica sexul in grup a, ltele instiga la sinucidere si tot asa.Dar ca ideologie e aceiasi chestie se roaga fac chestii ca si alta religie. Daca nu ar aduce ceva daune morale sau de alta natura nu ar mai fi considerate secte. Iara la ce spunea raymusic alea nu sint secte.Adventistii sau luteranii nu sint secte. Pote asa le vad credinciosii ortodocsi dar nu e deloc asa.Sint tot crestini si aia, doar ca sint o ramura a crestinatatii si au adepti ceva mai putini decti catolicii si ortocsii.Cine spune ca adventistii, baptistii sint secte vorbeste gresit.Si raspunsul dat de hope poate fi unul gresit pe jumate.Astazi daca iti faci o religie si nu afecteaza cum am spus nu are cum sa fie considerata o secta, ba chiar poate ingra in legalitate daca are un anume numar de adepti.Chestia aia cu desprinderea era valabila cindva acum o mie de ani ori ceva mai mult dar nu si astazi.De aia se vorbeste de libertatea religiei, bineinteles al religiei care nu aduc daune morale sau fizice ori mai stiu eu ce alte chestii daunatoare societatii.

| danay72 a răspuns:

Termenul „sectă" a fost defenit astfel: „Grupare în general minoritară, a unei comunităţi religioase, care s-a detaşat de aceasta în urma unor divergenţe doctrinare." Sau: „Grupare religioasă care (...) se separă de o societate religioasă, de o Biserică, pentru a se conduce după propriile sale idei, sau care este respinsă din cauza reformelor calificate drept eretice."
Unii afirmă că termenul „sectă" provine din verbul latin secare (a tăia) şi ei definesc secta drept un grup care s-a desprins dintr-o biserică cu autoritate. Alţii susţin că acest cuvînt îşi are originea în verbul latinesc sequi (a urma) şi de aceea îl aplică unui grup care urmează un anumit conducător sau învăţător din mijlocul oamenilor.
Deci, o secta a urmat pe cineva sau s-a desprins dintr-un grup.