| ovidiuproca a întrebat:

Raspunde-mi la aceasta intrebare:

Esti liber acum? sau
Cand iti dai seama ca esti liber?

Tratati intrebarea cu seriozitate. Multumesc

Răspuns Câştigător
| Zenit313 a răspuns:

"Omul nu va fi liber până când ultimul rege va fi spânzurat cu intestinele ultimului preot."
Denis Diderot

Nu mai are rost sa detaliez! happy

54 răspunsuri:
| minahrs a răspuns:

Bineinteles ca sunt liber. Din moment ce am sansa sa aleg intre bine si rau, intre a face sau a nu face ceva, daca pot sa gandesc si pot sa aleg ma pot numi un om liber. Dar cel mai important este ca am fost dezlegat de pacatul stramosec prin Botez si Sf. Patima si Rastignire a Mantuitorului, iar fiind dezlegat de pacatul stramosesc nu mai sunt robul pacatului, ci pot sa lucrez binele.

| MUHYUL a răspuns:

Daca esti Crestin Ortodox sa stii ca ce a scris Zenit313 este o nebunie.
Eu voi fi liber doar atunci cand voi scapa de lume si ori ma voi duce la manastire ori in pustiu.

| M25M a răspuns (pentru Zenit313):

Subscriu.

| ovidiuproca explică (pentru Zenit313):

Sunt multumit de raspunsul tau. Multumesc

| CryChristiAN a răspuns:

Omul va fi liber atunci cand povara pacatului ii va disparea pentru totdeauna.

| 3xfemeie a răspuns:

Spirit liber, om constrans de societate.

| Zenit313 a răspuns (pentru M25M):

Multumesc mult! happy

| Zenit313 a răspuns (pentru ovidiuproca):

Sincer,ma bucur! happy

| ovidiuproca explică:

Ideea lui Zenit313 este corecta si sa nu vi se para iesita din comul. trebuie sa intelegem esenta citatului:

Regele este marioneta care respecta un tipar si are impresia ca el conduce, iar preotul este cel care manevreaza marioneta dupa bunul plac. in momentul in care niciunul nu mai este atunci omul va fi liber. Perge pe principiul medieval, pentru ca daca stam sa ne gandim ar trebui sa mergem la radacinile problemei.

| ovidiuproca explică:

Bine inteles si poate nu e singurul inteles

| martzian a răspuns (pentru ovidiuproca):

Nu doar ca nu e singurul inteles, dar esti departe si de a-i intelege "logica" si de a putea formula un punct de vedere mai logic. happy

| martzian a răspuns (pentru Zenit313):

Vezi, ai primit fundita. Inseamna ca esti cel mai tare. Il citezi de DD, spune-mi, te rog, cum ai argumenta afirmatia lui si ce ti se pare ca sta in picioare la ea?

| Zenit313 a răspuns (pentru martzian):

Nu imi pasa de funda, nu sunt cel mai tare.
Eu raspund pentru ca imi face placere, nu pentru funde ca tine happy
Degeaba iti explic aceasta afirmatie pentru ca o sa fii indiferent si arogant, o sa ma contrazici orice as spune.

"Degeaba iti explic aceasta afirmatie pentru ca o sa fii indiferent si arogant, o sa ma contrazici orice as spune." - Nu te aprinde, ca nu e cazul. Vorbesti de parca ar fi vreun copil peste 8 ani care sa nu o poata calca in picioare si rupe cu dintii cat ar fi ei de incompleti. Nu ma asteptam sa o poti face oricum. happy

Nu iti dai seama, dar imi dai dreptate! happy

E mai simplu sa spui asta, mintindu-i si pe ceilalti si propria constiinta, nu-i asa? La fel cum e mai greu sa ceri "dovezi" de la ceilalti cand tu insuti nu ai nici una!

Ti-am spus de ce nu iti ofer dovezi si argumente!
O sa fii ignorant si arogant.o sa pierd timpul!
Tu ai Credinta!

Stii ce nu pot intelege oricat as dori (si cu asta inchei, pentru ca nu mi-am propus sa ma lansez in polemici disproportionate si inutile)? De unde dorinta asta de a avea dreptate cu orice pret? Nu e mai simplu, cand nu stim, sa spunem "nu stiu" sau sa cautam adevarul? Pentru ca aici, pe TPU, este singurul loc din lume unde vei descoperi ca e exces de geniu. Realmente, toti le stiu pe toate, dar cand ii iei la bani marunti... Scopul meu nu a fost decat sa ajut. Imi cer scuze daca tu ai vazut doar aroganta. Ironia e perceptibila doar de catre unii.

Imi permit sa te contrazic, cu tot respectul. Am credinta, dar pe langa ea am si cativa (in jur de 20) anisori de scoala. Am deschis destule carti ca sa nu ma bazez doar pe banuieli. Iar aroganta NU ma caracterizeaza. Ignoranta nici atat. E drept, uneori e mai greu sa imi refuz cate o mica ironie, dar e doar atunci cand vad hotul cum striga "hotii"...

"Nu poți convinge un credincios de nimic; deoarece credința lui nu se bazează pe dovezi, ci se bazează pe o nevoie profundă de a crede" - Carl Sagan

Si cu asta am incheiat discutia! happy

Sagan s-a inselat. Stii de ce? Nu exista nici un "necredincios" care sa aiba dovezi irefutabile. Nici macar tu... happy
Era doar sah. Acum e si mat. tongue

Nu stim originea si procesele exacte prin care s-a format materia si antimateria, cu alte cuvinte Big-Bang-ul.
Este clar si incontestabil ca, universul s-a format in urma fenomenului Big-Bang.
Intrebarea pe care nici oamenii de stiinta nu au inca raspuns, este:
Cum s-a format Big-Bangul?! happy
Trebuie sa avem rabdare pana cand o sa gasim o dovada si o explicatie stiinfitica, pana atunci, trebuie sa cercetam happy
Nu stim inca...raspunul..PUNCT.

Nu stim inca originea vietii, daca s-a format pe acest Pamant sau daca a venit odata cu ploaia de meteoriti acum 4, 5 miliarde de ani!
Oamenii de stiinta, au combinat elementele primordiare ale universului si au reusit sa ajute la formarea proteinelor!
Cele mai vechi si rudimentare forme de viata, s-au format sau aparut pe Pamant acum 4, 5 miliarde de ani!
Aceste micro organisme, datoria schimbarilor constante de temperaturii, gravitatie, atmosferei, dezastrelor naturale si fenomenelor meteorologice, etc.au reusit sa se adapteze!
Aceste organisme au acoperit o mare suprafata a Pamantului in acea vreme.
Pentru ca pe Pamant nu erau peste tot aceleasi conditii, organismele au inceput sa se adapteze in functie de zona din care faceau parte, si asa a aparut DIVERSIFICAREA.
Cu trecerea timpului aceste organisme au suferit schimbari constante de adaptarehappy
Aceasta este EVOLUTIA.
Omul are un stramos comun cu maimuta care a evoluat constant dealungul milioanelor de ani prin selectie naturala.

Sunt zeci de metode prin care putem aproxima varsta unui obiect si toate indica o valoare exacta sau aproximativa happy

Sper sa citesti tot! happy

Vezi? Si dupa mai zici ca sunt eu ignorant si arogant. Astea sunt „dovezile" irefutabile? Mie mi se pare o insiruire de opinii de pe Google si din discutiile altora. Nimic nou, nimic dovedibil!

„Nu stim originea si procesele exacte prin care s-a format materia si antimateria, cu alte cuvinte Big-Bang-ul." – Te-ai gandit ca poate cautati camile la polul nord? Daca vrei sa afli originea materiei trebuie sa iei in calcul toate posibilitatile. Daca nu... spor la cautare!

„Este clar si incontestabil ca, universul s-a format in urma fenomenului Big-Bang." – Dovezi?

„Intrebarea pe care nici oamenii de stiinta nu au inca raspuns, este:
Cum s-a format Big-Bangul?! " – Sunt mai multe intrebari la care nu au raspuns, nu doar asta. De fapt nu au raspuns "inca" la cele esentiale. Deci nu au "dovezi"? happy

„Trebuie sa avem rabdare pana cand o sa gasim o dovada si o explicatie stiinfitica, pana atunci, trebuie sa cercetam " – Sigur. Pana gasiti dovezile. Pana atunci ele nu exista. Si anii trec... Si intr-o zi veti sta fata in fata cu Cel care a creat universul acesta in expansiune. Nu te ia cu fiori gandul ca POATE am dreptate, mai ales ca astia nu iti dau NICI O DOVADA CONCRETA?

„Nu stim inca...raspunul..PUNCT." – Stiu ca nu stiti. Era de asteptat, daca nu va intereseaza sa explorati toate sursele. Punct. happy

„Nu stim inca originea vietii, daca s-a format pe acest Pamant sau daca a venit odata cu ploaia de meteoriti acum 4, 5 miliarde de ani!" – A fost poate Bing-Bang, zdrang-zdrang. Inainte a fost King-Kong si Kutzu-Kutzu, nu-i asa? La fel, cat astea sunt "dovezi" - nu stim...

„Oamenii de stiinta, au combinat elementele primordiare ale universului si au reusit sa ajute la formarea proteinelor!" – Sigur. Au luat vidul, au extras nimicul din el si au creat un om mai destept decat Einstein.

„Cele mai vechi si rudimentare forme de viata, s-au format sau aparut pe Pamant acum 4, 5 miliarde de ani!" – Dovezi? Dinozaurii cand au trait?

„Aceasta este EVOLUTIA." – In versiunea ta simplificata. Dovezi la ce ai spus? Ca eu ma pot apuca sa iti dau versiunea mea, si termin cu aceasta este CREATIA. Sigur vei sari in sus ca nu vin cu poza lui Dumnezeu cand facea omul.

„Omul are un stramos comun cu maimuta care a evoluat constant dealungul milioanelor de ani prin selectie naturala." – Dovezi?

„Sunt zeci de metode prin care putem aproxima varsta unui obiect si toate indica o valoare exacta sau aproximativa " – Care ti se pare ca este cea mai buna? Cu dovezi...

„Sper sa citesti tot! " – Nu a durat foarte mult. Mi-ar fi placut sa vii si cu dovezi, mai ales ca strigi mereu dupa ele... Dar nu ai avut NICI UNA!

Prietene, esti un om inteligent. Prea inteligent ca sa te lasi prostit sau sa incerci a convinge pe altii de ceva ce tu insuti nu esti convins...

O zi buna! happy

Nu esti un crestin obisnuit si nu esti prost.
Singurul dezavantaj este ca nu esti documentat.
Daca stiai putina biologie, fizica, astronomie...nu ma mai contraziceai in acest fel ironic si arogant.
Este mult prea mult de scris.
Chiar daca iti argumentez si prezint dovezi...o sa ma contrazici.
Trebuie sa te documentezi sad Nu mai are rost sa vorbim de stiinta.

Inapoi la religie happy
Daca exista Dumnezeu si nu avem nici cea mai mica doava care sa ii confirme existenta, tu te-ai gandit macar o secunda ca poate vrea sa fim Atei? happy

Te rog sa recitesti raspunsul meu. Cum as fi putut sa contrazic ceva ce nu ai spus? Vorbind despre dovezi, tu nu le oferi - desi le ceri de la altii. Probabil ca esti mai documentat decat mine, dar nu ar trebui sa faci si dovada daca te lauzi? Ne spui ce studii de biologie, fizica si astronomie ai terminat? Si nu ai vrea sa intram in detalii? Asa... sa ma faci un pic de rusine pe aici! happy

"Daca exista Dumnezeu si nu avem nici cea mai mica doava care sa ii confirme existenta," - trebuie sa vorbesti in nume propriu. Dovezile mele - personale, intrinseci - dar si cele din natura si realitatea inconjuratoare, imi sunt suficiente. Nu este nimeni care sa fi incercat sincer si sa nu poata spune asta.

"Chiar daca iti argumentez si prezint dovezi...o sa ma contrazici." - Prietene, te contrazici singur. Mai intai spui ca nu stiu biologie, fizica, astronomie apoi te temi ca te-as putea contrazice. Te rog sa te uiti pe comentariile mele din trecut. Cei care au avut o abordare cat de cat stiinfica au primit un reply pe masura. Dar la glume nu poti raspunde decat cu glume...

"Trebuie sa te documentezi" - Sigur ca da. Ca noi toti de altfel. Dar indiferent cat de mult ai face-o, tot nu poti schimba o realitate existenta deja...

"Nu mai are rost sa vorbim de stiinta." - Nu MAI are rost sa vorbim de stiinta? Pai cand am facut-o ca sa nu MAI aiba rost?

"tu te-ai gandit macar o secunda ca poate vrea sa fim Atei?" - In nici un caz. Mie credinta mi-a salvat viata si familia. Si ce motiv ar avea Dumnezeul care te iubeste sa te impinga la a nu crede in El? De fapt simpla realitate ca sunteti aici, infierbantati de cautare, demonstreaza nevoia voastra de linste sufleteasca. Stai calm, nu te ataca nimeni. Iti doresc tot binele din lume.

O seara faina!

"Dovezile mele - personale, intrinseci - dar si cele din natura si realitatea inconjuratoare, imi sunt suficiente."

Cum ziceam, credinta, omoara tot ceea ce incerc eu sa spun sad
"Peste o cana plina, degeaba mai torni apa"

Prietene, te strambi degeaba. E mai simplu sa ma intrebi ce vreau sa zic - atunci cand evident nu intelegi. Daca nu ai nimic de spus, de ce spui... nimic? Pana una alta tu te-ai laudat cu dovezi iar eu sustin ca nu cred ca ai mai multe decat mine - ma refer strict pe stiinta. Stiinta nu are nici o dovada ca crestinismul abereaza. Cu cat descopera mai multe cu atat isi da seama cat de putine stie.

PS: Te ascuzi in spatele faptului ca "credinta" omoara tot ceea ce spui tu. Dar de fapt, pentru a crede gogomaniile cu BB si altele ai nevoie de o credinta mai mare decat a mea. Sa fii convins de asta!

Daca stiinta nu avea nici o dovada ca Crestinismul nu abereaza, atunci stiinta nu mai exista si noi traiam inca la nivelul celor din antichitate.

"Fiecare raspuns gasit, ridica tot mai multe intrebari"

Nu ai cum sa intelegi frumusetea realitatii din moment ce contrazici stiinta happy

Stiinta a demonstrat ca BB este posibil si este singura explicatie logica pentru contracita si expansiunea universului.
Nu inteleg de ce negi existenta BB pentru ca nu afecteaza credinta in Dumnezeu.
Nu stim ce a provocat BB, dar daca tu crezi ca a fost Dumnezeu, este problema ta ca nu ai rabdare pentru explicatii stiintifice.