Frica sigur, mai ales cu iadul.
As zice ca in loc de prostie e: indoctrinare si dorinta de armonizare folosind trucuri numite "apologetica". Adica un copil mic primeste o poveste de la parinti si o transmite, eventual o adapteaza la realitatea din jur si o da copiilor.
In fapt povestile devin tot mai inteligente: "geneza alegorica", sau unii zic: "sa nu faci nici o imagine si sa nu te inchini lor" ca fiind: "sa nu faci chip cioplit" si "asta-i pentru evreii din vechime".
Cred ca oamenii prefera sa devina "inteligenti" si sa faca ceea ce eu numesc "gimnastica intelectuala" ca sa potriveasca realitatea cu miturile religioase.
Solutia la "prostie" e sa pui cat mai multe fapte, si la final ajungi ca daca cel putin acei crestini (sau ce ar fi) exista, macar sa "nu muste". Nu mai avem sclavie, sper ca in 10-15 ani sa nu mai discriminam homosexualii, deja nu se mai discrimineaza la scara mare femeia ce avorteaza (se mai face, dar nu e cum era in trecut, ca pe vremea comunistilor), etc.
KhludCiprian, tin sa iti multumesc ca te implici asa de mult in intrebarile de pe TPU, m-ai ajutat foarte mult chiar si pe mine! Esti tare hotarat in tot ceea ce spui si atunci cand dai un raspuns, ai grija si la cel mai mic detaliu, nu vad des asa useri.
Indoctrinare. Gradul de indoctrinare depinde de varsta, capacitatea si slabicunile persoanei influentate. El mai depinde de modul, durata "educatiei" si de increderea ce i-a fost inspirata de catre persoana/persoanele ce au influent-o. Indoctrinarea(convingerea) la randul ei dezvolta slabiciuni(frica, dorinta, emotivitate si egoism), care la randul lor dezvolta marsavie si prostie. Iar acolo unde sunt "calitati" si "educatie foarte buna", se naste fanatismul.
Multumesc de complimente! Voi face o paranteza despre "cel mai mic detaliu" dar doar sa intelegi de unde vin, si asa sa poti (cand o sa iti creasca experienta) sa raspunzi la fel sau mai bine!
In principiu tot ce trebuie sa faci e sa "rupi" sau "spargi" tot ceea ce zice cineva in bucatele si sa vezi ce vrea sa zica in fiecare din bucatele. La final le combini si construiesti pe baza a ceea ce zice, un argument. Orice argument (sau argumente) sunt aproximari a unei concluzii din ceea ce se zice initial. De genul: "Ciprian are 2.05 deci el este inalt. " Si la final sa vezi daca ceea ce este zis este posibil sa fie adevarat. Cand vezi o problema, intotdeauna sa intrebi: "De unde stii asta?" sau "Care e sursa ta?" sau daca persoana nu e de incredere sa o cauti sa vezi daca e chiar asa. Eu nu am 2.05 si este usor de vazut, deoarece am pus odata o poza cu sotia mea, si ma poti intreba: ce inaltime are sotia ta? Daca eu zic 1.65, si mai pui ca sunt "cu un cap mai mare" ai sa vezi ca am poate 1.80-185 (am 1.83). Cateodata, poti sa consideri ca cineva te vede ca nefiind de incredere (sa zicem ca sunt ateu si discut cu un ortodox de o opinie ce o vad gresita din ortodoxie), pentru simplitate si pentru a nu avea discutii: "tu ereticule, mincinosule, etc." sa cauti un sit, link, sau in general "o sursa" ce sa iti spuna ceea ce vrei sa afirmi.
Desi poate suna ciudat sa o zic, sunt cateodata credinciosi ce au dreptate si atei ce nu au, deci nu trebuie sa iei "de bun" tot ce auzi doar ca e ateu sa ca e KhludCiprian. Stiu cativa atei ce considera ca Isus (ca persoana) n-a existat si a fost complet "inventat". Eu personal cred (chiar pot sa confirm daca va veni un subiect) ca Isus a existat (istoric). Indiferent unde este adevarul, daca 50% dintre atei cred ca a existat, si 50% ca nu a existat, sigur 50% gresesc.
Daca Isus a existat istoric, inseamna ca si crestinii pot sa aiba dreptate (la intrebarea: chiar a existat un Isus istoric?) si iti recomand sa nu incerci doar sa repeti ce o zice cineva doar ca e ateu.
Faptul ca Isus a existat bineinteles ca nu inseamna ca e intre altele: "alpha si omega", "creatorul", "Dumnezeu creatorul" sau "Dumnezeu Fiul", sau orice aberatii. Ci doar ca este foarte posibil ca un invatator religios cu numele Yoshuah (ce este descris teologic in evanghelii si Biblie respectiv in Coran) sa fi existat in secolul I.
Cand cineva te ataca pe tine, ce multi crestini o fac, ignora ca nefiind relevante. Ce daca Teoctist a imbratisat frateste pe Papa Ioan Paul II, daca a colaborat cu securitatea? Deoarece atasamentul fata de Papa pentru unii crestini nu schimba cu nimic faptul ca el a colaborat cu securitatea. Daca ai dreptate, doar insista ca persoana sa iti raspunda doar la intrebare sau la argumentul prezentat!
Asta-i tot: cauta sa spargi in ceea ce zice si sa vezi ce parti "se leaga" si ce parti "nu se leaga".
Cred ca ai descifrat o mare si importanta Taina a vietii!
Acum daca stii asta, poti trai linistit si fericit!
Nu inteleg de ce te chinui sa scrii niste baliverne.
Pentru ca ele ucid cele mai multe prostii ce le spune un credincios pe net.
Cred ca prima intrebare pentru tine este "ce e constiinta?" si urmatoarea "ce e cunoasterea?" Religia e inca departe ca orizont
Frică? Probabil
Prostie? N-aș zice.E vina educației și prea puțini fac diferența între basme și realitate.Cum altfel când sunt înconjurați de oameni cu aceeași gândire?
Religia este doar un mod de a corupe oamenii, personal cred in Dumnezeu, dar nu in religii, sunt sigur ca nici o religie nu este cu adevarat corect, astept moartea pentru a Il intreba pe Dumnezeu insusi care este religia adevarata.