Pai poate prin marile oceane... nu a mai fost nevoie sa vina "ploaia si furtuna", ca era deja apa
Răspunsul e simplu: Omnipotență. DOMNUL a dezactivat legile fizice și a făcut posibilă supraviețuirea balenei, după cum zic anglofonii Prove me wrong.
Daca tu crezi ca ploaia vine ca cineva da drumul la robinet si nu pica apa din atmosfera, atunci e grav.
A plouat fara intrerupere mai o perioada, la nave exista tancuri de combustibil, de apa etc...nava e impartita pe compartimente citeste putin despre nava.
1) Balena, ca sa respire, nu trebuie decat sa se ridice la suprafata. Chiar de tot pamintul ar fi plin de apa, ele ar supravietui. Ai vazut tu vreuna traind pe uscat?
2) De unde premisa gresita ca la potop toata apa era in nori? Nu puteau oceanele sa existe si sa apara si potopul?
Vezi, cam asa e. Iti faci un tipar de gindire (in cazul tau ca toata apa era in nori la potop), si in functie de el judeci si rizi de afirmatiile Bibliei. Fara sa realizezi ca poate avea dreptate, si ca tiparul tau de gindire face sa para a fi ilogica. Eu sunt credincios de 30 de ani, si tot de 30 imi pun si eu intrebari cum a fost in chestia asta cu arca, stiu ca e greu de crezut, ca si in alte situatii, si cu siguranta nu voi stii raspunsul niciodata in viata asta, dar nu asta conteaza, pentru ca din experienta am observat ca ceea ce poate fi verificat de mine din Biblie si am verificat, a fost demn de crezare. Insa in 30 de ani niciodata nu mi-am facut probleme cu privire la supravietuirea animalelor marine, caci e clar ca ele au putut supravietui si fara arca, in acea mare a potopului. Asta e o chestie prea simpla pe linga alte dileme reale pe care Biblia le ridica.
De fapt balena si balenul trageau arca. Alea vreo nu-stiu-cate specii de balena...
@marinaru: Esti genial. Ce fel de combustibil? Te pomenesti ca arca era nucleara. Sau diesel?
Apa a venit si din cer si din pamant.
La inceputul potopului: "[...]In ziua aceea, s-au rupt toate izvoarele Adancului celui mare si s-au deschis stavilarele cerurilor." (Geneza.7:11)
La sfarsitul potopului: "Izvoarele Adancului si stavilarele cerurilor au fost inchise, si ploaia din cer a fost oprita." (Geneza.8:2)
Toata? Chiar toata? Si cea de pe fundul groapei Marianelor, aflata la aproape 11000 de m adincime? Adica Pamintul era uscat complet, fara oceane, fara mari, fara fluvii, fara riuri? Toata apa era in nori? De unde ai mai scos-o pe asta? Nu crezi ca ar trebui sa dovedesti ca era asa?
Oricum, logica ta are probleme serioase. Daca pamintul era fara apa, trebuia sa se umple intii oceanele si marile, si apoi sa acopere intreg pamintul. Nu crezi ca ar fi luat mult mai mult timp, dat fiind ca pamintul e doar a saptea parte din suprafata planetei, si astfel oamenii ar fi fost avertizati, pana ce se umpleau oceanele ei avand timp sa isi construiasca si ei ceva cu care sa se salveze?
Balena a fost in apa permanent si toti pestii apa a acoperit suprafata pamantului nu s-a ridicat pana la cer ar fi o varianta.
Potopul are legătură cu sfârșitul perioadei glaciare când s-a topit toată gheața și a crescut nivelul mării. Și în plus Noe nu a fost nevoit să urce niciun animal pe arcă, toate animalele au venit singure și au urcat singure.
A plouat si a intrat in pamant, tu stai numai in casa ai vazut vreo inundatie pana la nivelul masinilor si dupa jumatate de an pamantul crapat.
A căzut apă din cer chiar dacă norii nu existau până atunci.
Deci până la potop, pământul era udat doar de rouă.
"Ci un abur se ridica de pe pământ şi uda toată faţa pământului." (Geneza.2:6)
Cine a fost primul oul sau gaina daca tot scriu prostii?
Ciclul apei in natura nu e ca la o pompa cu presiune fixa. Nu se golesc oceanele ca sa se umple norii, sau nu se umple pamintul de apa ca sa se goleasca norii. Ai multe variabile aici. Probabil in nori si atmosfera (apropo, stii cita apa e in aerul ce il respiri?, chiar si aerul numit de noi uscat are undeva la 60% umiditate) e suficienta apa incit sa mai sustina un potop, si sa mai si ramina si in nori, si in atmosfera. E vorba doar de diferenta variabila dintre apa din oceane si cea din nori. E mai multa in oceane? Pamintul poate fi inundat, e mai multa in nori, nivelul apei scade la loc in oceane.