Eu nu am nici o treaba cu adventistii, tu ca crestin nu vad de ce ai avea. Sau crezi ca doar ortodoxia e valabila? Am citit tragedia veacurilor de Ellen White si scrie destul de bine. Mai are si ea aberatii ca orice autor, cum ca catolicii ar fi cu diavolul si altele. Daca ei vor sa tina sambata ca ziua Domnului tu ce treaba ai avea? Stiu credinciosi adventisti mai crestini decat multi ortodocsi sau catolici. Fiecare religie are oameni credinciosi cu adevarat dar si multe uscaturi cu adevarat.
Ce spuneti despre Baptistii de Ziua a Saptea care tin Sabatul ca zi de inchinare?
https://bzsr.wordpress.com/marturisire-de-credinta/
"În ce Biserică creștină se mai spun asemenea blasfemii?"
In Biserica Ortodoxa cand se spune Domnul Dumnezeu Sabaot sa ne inchinam, adica Dumnezeul Sabatului. Probabil tu n-ai fost pe la popa sa-l intrebi carui Dumnezeu te inchini. Iti spun eu daca NU AI CITIT inca Biblia Sinodal Ortodoxa, Dumnezeului Sabatului.
"Savaot" nu are treaba cu Sabatul…
Savaot, (la creștini) unul dintre numele liturgice ale lui Dumnezeu; (la evrei, în forma Sabaot) atribut al lui Iahve, ca divinitate războinică, exprimând suveranitatea sa asupra universului, inclusiv calitatea sa de căpetenie divină a oștilor lui Israel, cărora le garantează victoria. În Vechiul Testament este adorat ca stăpân al oștirilor îngerești, al aștrilor și al tuturor forțelor cosmice.
sursa: D.Religios (1994)
IAHVE (IEHOVA, SAVAOT) („Eu sunt cel ce sunt") (în „Vechiul Testament"), numele sacrosant al lui Dumnezeu, a cărui pronunțare este interzisă în religia mozaică. Se scrie sub forma tetragramei YHVH, care nu se citește niciodată, fiind înlocuită cu Adonai („Domnul meu"). Cea mai veche consemnare datează din sec. 9 î. Hr. și se află pe Stela Moabită. Introducerea cultului lui I. îi este atribuită lui Moise.
sursa: DE (1993-2009)
Dumnezeu Sabaot
Dumnezeu Sabaot este unul din numele lui Dumnezeu în Vechiul Testament și se traducerea din limba ebraică este cea de "Domn al oștirilor (cerești)", dar are și sensul de "Domnul puterilor" (Psalmi. 45). Încă din primele traduceri ale Vechiului Testament în limba greacă atributul Sabaot este echivalat cu cel de Pantocrator (Atotputernicul), un exemplu fiind Viziunea lui Isaia (Isaia 6:1-2) Liturghia îl consemnează ca „Sfânt, sfânt, sfânt este Domnul Savaot; plin e cerul şi pământul de mărirea lui!".
Din punct de vedere iconografic, Dumnezeu Sabaot este reprezentat fie frontal, fie din semiprofil, în picioare sau trei-sferturi, înconjurat de nori, pe care se deplasează ca pe un car de luptă. În exegeza biblică ebraică, care a influențat exegeza creștină, există o întreagă literatură consacrată tronului lui Dumnezeu, echivalat adesea cu carul din viziunea lui Ezechiel (Ezechiel cap. 1). În majoritatea reprezentarilor, stratul noros, a cărui mișcare este evidentă, este sprijinit de heruvimi, iar în reprezentările mai complexe apare și ordinul angelic al Roților, ce fac o trimitere directă la viziunea lui Ezechiel.
Dumnezeu Sabaot este reprezentat cu toate trăsăturile specifice iconografiei Tatălui (vezi canonul Dumnezeu- Tatăl), însă din punct de vedere al gesticii apare cu brațele ridicate deaspura capului într-un gest amplu de binecuvântare, privind asupra creației.
Iconografia temei Dumnezeu Sabaot a fost deseori confundată cu cea a lui Dumnezeu Tatăl, existând reprezentări ale celei de-a doua teme purtând inscripția "Sabaoth".
Nu are nicio legatura cu tinerea zilei de Sabat.
""Savaot" nu are treaba cu Sabatul…"
Savaot, (la creștini) unul dintre numele liturgice ale lui Dumnezeu; (la evrei, în forma Sabaot)
From Latin, from Ancient Greek Σaβaώθ (Sabaṓth), from Biblical Hebrew צְבָאוֹת (ṣeḇāʾōṯ), plural of צָבָא (ṣāḇāʾ).
Daca incerci sa dai explicatii Biblice cu citate omenesti eu ma retrag din discutie, cunosc bine optiunile evreesti privind subiectul. Pentru ortodocsi recomand un scurt studiu din Biblia Siunodala Ortodoxa. IESIREA cap 20, 8-11 si Matei 28, 1.
Nu am stiut ca este Evanghelic, sarmanul, se chinuie inutil.
Nu sunt baptist, am spus că ceea ce fac baptiștii acum nu este prea departe de Adevăr și că în unele Biserici baptiste se slujește corect.
Nu este vorba de ziua când se întâlnește lumea la Biserică(cu cât mai mule zile pe săptămână cu atât mai bine) ci de învățătura ce a dus la blasfemia respectivă.
Spune ce înseamnă Dumnezeul Sabatului(probabil îmi vei spune că se referă la Dumnezeul ce a întemeiat sabatul, dar totuși întreb) și unde apare prima dată în Biblie acest termen.
Geneza`2,2. În ziua a saptea, Dumnezeu a sfârsit lucrarea pe care o fãcuse; si în ziua a saptea S-a odihnit de toatã lucrarea Lui pe care o fãcuse.
3. Dumnezeu a binecuvântat ziua a saptea si a sfintit-o, pentru cã în ziua aceasta S-a odihnit de toatã lucrarea Lui, pe care o zidise si o fãcuse.
Te-am întrebat ce înseamnă ceea ce s-a s-a tradus la noi Dumnezeul Sabatului și unde apare acest termen prima dată în Biblie("Dumnezeul Sabatului"). În Geneza 2 nu apare.
Exod 20/8-11
Adu-ti aminte de ziua de odihna, ca sa o sfințești. Sa lucrezi șase zile, dar ziua a șaptea este ziua de odihna închinată Domnului Dumnezeului tau...
Caci in șase zile a făcut Dumnezeu cerurile, pământul si marea, si tot ce este in ele iar in ziua a șaptea S-a odihnit: de aceea a binecuvântat Dumnezeu ziua de odihna si a sfintit-o."
Sabatul este un semn intre Dumnezeu si popurul Sau.
Aici este rabdarea sfinților, care păzesc poruncile lui Dumnezeu si credință lui Isus. Mai clar de așa nu se poate. In cele 10 porunci la porunca a patra Dumnezeu ne cere sa "ne aducem aminte de ziua de odihna" care pica Sâmbătă si nu Duminica.
Voi reproduce textul de pe net de la Bibliaortodoxa.ro "http://www.bibliaortodoxa.ro/cautare.php?text=&carte=25&volum=" pentru a lamuri ce s-a tradus si ce NU.
Facerea, 2. Şi a sfârşit Dumnezeu în ziua a şasea lucrarea Sa, pe care a făcut-o; iar în ziua a şaptea S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a făcut.
3. Şi a binecuvântat Dumnezeu ziua a şaptea şi a sfinţit-o, pentru că într-însa S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a făcut şi le-a pus în rânduială.
Matei 28, 1. După ce a trecut sâmbăta, când se lumina de ziua întâi a săptămânii (Duminică), au venit Maria Magdalena şi cealaltă Marie, ca să vadă mormântul.
UITE ca in Biblia Ortodox ROMANEASCA apare ca Sambata este ziua a Saptea si Duminica prima zi a saptamanii. Biblia se i-a pe DEANTREGUL, nu pe bucatele cum ne este interesul. Citeste Biblia.
Google translator: Italiana SABATO = romana SAMBATA Biblia romaneasca a fost in general tradusa din versiunea italiana VULGATA.
1. Da, bine spus. Mai ales unde ai scris "Sabatul este un semn intre Dumnezeu si poporul Sau" Exod 31:17 referindu-se la copiii lui Israel(care sunt copiii lui Israel?).
2. De unde știi că pică sâmbătă? Multe Biserici fac adunarea Dumninică(de ce?). Dacă până și astronomii pocăiți nu au găsit exact în ce zi suntem(de la darea poruncii israeliților) nu văd de ce ai ști tu.
"Biblia romaneasca a fost in general tradusa din versiunea italiana VULGATA" Oo, dar cunoaștem câte ceva, bravo!
Ia zi, știi cine a tradus-o în vulgata și de ce a tradus "metanoia" în "penitentia"?
În fine, am zis eu în ce zi ar trebui să ne întâlnim la Biserică?
După mine aș face-o în fiecare zi! dimineața, ca de acolo să pornim în toate lucrurile. Dar asta nu se poate din cauza societății și varietății stilului de viață a persoanelor din comunitate așa că o facem cel puțin o dată pe săptămână din 7 în 7 zile conform poruncii(a șaptea zi după 6 zile de muncă să o închinăm Domnului).
Tot nu ai răspuns! Ce reprezintă termenul "Dumnezeul Sabatului" și unde apare acest termen("Dumnezeul Sabatului") prima dată în Biblie?
Pentru ca trecerea de la sfințirea zilei a 7-a la Sfințirea zilei întâia a săptămânii adică de la Sâmbătă la Duminica s-a făcut prin Decret de către Constantin cel Mare, de comun acord cu Biserica Catolica, motivul : "pentru ca in ziua întâia a săptămânii a înviat Isus, adică Duminica". Daca nu crezi întreabă un preot romano-catolic si îți va confirma ca ei au făcut aceasta modificare.
Daca Domnul Isus se declara a fi Domn al Sabatului, cu atât mai mult este Dumnezeu Domn al Sabatului, pentru ca El la instituit la creațiune, la binecuvântat si la sfințit.
Sâmbătă de la ce? De când s-a calculat în acest fel(luni-duminica)?
Și de ce Domnul Isus a fost nevoit să spună că Fiul omului este Domn chiar și a sabatului? (Marcu 2:28, Luca 6:5)
Interesanta aprobarea ta fiindca VULGATA este in Laatina, nu italiana dar prima oara SABATUL este asociat numelui lui Dumnezeu in IESIREA sau EXODUL dar stim bine ca asa cum scrie in Biblie Ziua a Saptea este Sambata iar SABATO = sambata. In general eu folosesc versiunea King James, nu Vulgata dar poti folosi si Textus Receptus. In caz de nelamuriri eu incerc si aceasta versiune. In primul verset in care apare cuvantul SABAT este: "Domnul a poruncit asa. Mâine este ziua de odihnã, Sabatul închinat Domnului -extras
Crezi ca trebuie sa EXPLIC eu ce a spus Dumnezeu? Te incumeti prea mult sa te crezi mai destept ca Dumnezeu si sa "explici" TU ce a lasat EL NEXPLICAT.". Sti cum i-a spus Domnul Hristos lui Petru cand a avut aceasta pornire:" PIEI SATANA". Vrei sa-ti dau texul unde scrie asa ceva? Si inca ceva DUMNEZEU a BINECUVANTAT o singura zi, nu sapte, vrei sa-ti repet unde o face in Biblie sau care este aceasta zi?
Citește Epistola către Romani să vezi că Dumnezeu a binecuvântat tot, nu numai o zi.
Sti cum i-a spus Domnul Hristos lui Petru cand a avut aceasta pornire:" PIEI SATANA". nu văd legătura, dar tare asta.
Unde scrie "Dumnezeul Sabatului" omule, unde?! Că nu scrie! Numai în Evanghelie ai să vezi că Domnul Isus le spune că este și Domn al Sabatului! În ce context și ce a vrut să-i facă să înțeleagă, ia zi, știi măcar asta?
De ce în NT Sabatul este atât de ignorat în comparație cu VT?
De ce în Evanghelia după Ioan nu este înregistrat momentul în care Domnul Isus spune că este Domn al Sabatului?
Ia citește Evanghelia. Domnul Isus a venit să strice Legea sau să o ÎMPLINEASCĂ? Ce înseamnă a împlini Legea și proorocii? La ce se referă? Că a venit să le spună oamenilor să țină Sabatul iudeilor? Asta ai înțeles tu din capitolul respectiv?
De când s-a dat nume la zilele săptămânii si s-a făcut trecerea de la ziua a șaptea la ziua întâi ca zi de sabat. Dar s-a trecut in calendarul creștin ortodox la săptămână care începe cu Duminica si se termina cu Sâmbătă. Daca nu crezi verifica calendarul creștin ortodox si o sa te convingi singur. Atât conducerea Bisericii romano-catolice cat si cea a Bisericii ortodoxe recunosc ca Duminica este prima zi a săptămânii. Mai studiază si altceva decât doar Biblia, mai ales acolo unde s-au făcut adăugiri sau s-a scos din Biblie pentru a afla când, de ce si daca este după voia lui Dumnezeu lucrul acela.
Isus s-a declarat Domn al Sabatului pentru ca este in adevăr. Dar ca a dezlegat ziua de Sabat nu este adevărat. A făcut bine sau a făcut minuni in zi de Sabat dar si noua ni se cere sa facem la fel. Insa a face ce a făcut Isus si a lucra precum in celelalte 6 zile a săptămânii este diferență mare. Când il da pe David si oamenii lui drept exemplu, ar trebui sa pricepem ca s-a întâmplat doar o singura data.
Ai uitat de "Domnul a poruncit asa. Mâine este ziua de odihnã, Sabatul închinat Domnului" din EXODUL. sau pentru tine Sabatul inchinat Domnului nu este acelasi lucru cu Domnul Sabatului? Treci intai la VT si apoi la NT., asa este ordinea in Biblie sau esti evangelist doar cu NT?
Măi, eu te întreb de ziua a șaptea a săptămânii ca fiind sâmbăta de când?
Când s-au declarat numele zilelor săptămânii ce a cuprins ziua de sâmbătă ca fiind a șaptea ce încheie săptămâna? Și, foarte important, când s-a început acest calendar? Din ziua a treia, întâia, a șaptea sau care în funcție de calendarul precedent?
Chiar nu ma interesează. Eu cred Biblia si pe evrei care nu cred ca greșesc când sfințesc ziua de Sambata ca zi de Sabat, si mai cred si ca Catolicii si Ortodocși recunosc ca au schimbat ziua a șaptea ca Sabat cu ziua întâia datorita faptului ca Isus a înviat in ziua întâi a săptămânii si au denumit-o Duminica. Daca dorești mai multe explicații căuta si vei găsi. Eu nu am timp sa caut.
Biblia nu-ți spune care este ziua a șaptea a săptămânii mozaice în funcție de calendarul din vremea în care trăiești! Degeaba-mi spui că tu crezi Biblia și pe evreii ce au sfințit Sabatul dacă nu știi când pică Sabatul iudaic în calendar. Nici astronomii nu știu, repet.
"Chiar nu ma interesează." ASTA SPUN! Voi nici măcar nu știți ce faceți! Pentru că nu vă interesează! Sper măcar ca restul învățăturilor de la voi din Biserică să nu fie la fel de irelevante și nedocumentate ca "Sabatul important, trebuie ținut de noi chiar dacă nu suntem copiii lui Israel"...
Ziua sau zilele închinate lui Dumnezeu sunt sfinte(toate). Nu este una mai cu moț așa cum consideră adventiștii. Dacă era, Dumnezeu avea grijă să știm care este acea zi -> în funcție de calendarele pe care le-am adoptat!
anonim_4396 întreabă:
Nastia întreabă: