1. Pai daca esti crestin adevarat, stii ca el nu iti e copil de fapt.
2. Daca ar exista, nu ar exista atei.
1.Nu iti este copil? L-ai nascut, l-ai crescut, te-a ingrijit la batranete, tot ce a facut era sa nu creada, cea ce este un pacat de neiertat in doctrina crestina.
2. Daca ar exista Dumnezeu? Nu inteleg, vrei sa spui daca s-ar arata? Chiar daca s-ar arata eu tot cred ca ar fi atei.Inainte se credea ca pamantul este plat, dar s-a dovedit ca e rotund, dar cu toate dovezile, inca exista oameni care cred ca pamantul e plat, si sunt asociatii care se ocupa cu asa ceva.
1. Amigo, e simplu, in fata lui dumnezeu sunt toti frati, rudenia legata pe Pamant dispare, la fel amintirile, deci si sentimentele, in viata de apoi totul e raportat la dumnezeu, iar asta inseamna ca nu e foc in iad, ci lipsa creatorului, sa zicem ca iubesti pe cineva, dar din tu stii ce motive alegi sa nu-i vorbesti si te inchizi intr-o camera; o sa simti tristete, o tristete sfasietoare, asta e iadul.
2. In intrebare e "sa presupunem ca dumnezeu exista", deci, ar exista dovezi ca exista, ateii fosti crestini sunt inteligenti, nu se pune problema sa nu stie, ateii aia din jungla o sa afle pentru ca daca exista o sa se ocupe de asta.
"Chiar daca s-ar arata eu tot cred ca ar fi atei" ...GRESIT. Daca se arata, nu vor mai fi atei DAR asta nu inseamna ca toti il vor urma. Daca se arata si eu nu vreau sa il urmez, daca spre exemplu vreau sa fiu neutru, eu nu mai sunt ateu dar nu sunt nici crestin. Intelegi?
Daca se arata un zeu sau daca exista dovezi cu adevarat bune pentru acel zeu (sau acei zei), ateismul dispare. E ridicol sa fi ateu dupa ce ti se prezinta dovezi clare sau ti se arata fix zeul X sau zeii X, Y si Z.
Sigur ca exista oameni care inca o mai ard cu "pamantul e plat" sau "soarele se roteste in jurul pamantului" DAR acei oameni sunt... (completeaza tu pe linia punctata).
In cazul postarii tale, cel mai correct ar fi fost sa zici "ce se intampla daca boracul nu vrea sa se inchine acelui zeu? Poate ca el vrea sa fie neutru" (sau ceva de genul). Ar fi fost mult mai correct. Daca se arata zeul X personal si isi dovedeste existent (cu niste mici teste rezolvi problema) iar unii o ard cu "nu, el nu exista", atunci respectivii merita arsi (cateva saptamani) pentru prostia de care dau dovada. E ok sa fi prost dar nici sa exagerezi.
Uite. daca zeul X se arata sub forma unui om inalt de 3 km care sa leviteze si care sa tina 2 sori in maini si sa fie vazut de TOTi oamenii, eu as zice ca e o dovada suficient de buna. Daca face asa ceva, zeul X a trecut testul. Din moment ce este atotputernic, inseamna ca poate tine acei sori in maini fara ca nimic rau sa se intample pe planeta. Sa zicem ca formeaza un "camp" in jurul sorilor.
Intelegi cum e cu ateismul? Daca zeul X ti se arata, ateismul dispare (si pe langa ateism, dispar si religiile).
"o tristete sfasietoare, asta e iadul. "... asta conform anumitor ramuri ale crestinismului. Nu toate au varianta asta.
"in viata de apoi totul e raportat la dumnezeu"... cam prea important se crede asta.
E destul de interesanta versiunea de care zici tu. Zeul prezentat de tine e un fel de copil imatur care cerseste atentie.
Cand eram mic am avut un asemenea personaj in "gasca". Dintr-o cearta, el a ramas cu 4 persoane iar eu cu 3. A zis ceva gen "daca vreti, voi puteti sa veniti sa ne jucam" (catre ceilalti 2) iar ei I-au raspuns cu "nu mersi, n-avem nevoie de tine". Practic, noi 3 am fost cei care ne-am "inchis in camera". Cu toate astea, nu am fost tristi. Ba din contra, boracul a venit sa-si ceara scuze.
Zeul prezentat de tine este asemanator unui copil care vrea atentie. Problema cu boracul asta imatur este ca el te poate face sa te simti "trist". Intr-un fel, tristetea de care zici tu nu este a ta. Iti este impusa de acest personaj imatur. Poate ca tu vrei sa fi neutru, poate ca tu vrei sa ajungi inapoi pe pamant dupa ce mori. Ce face zeul respectiv? te trimite in iad sau iti respecta decizia? Daca te trimite in iad, crede-ma, numa tristete nu o sa simti. Principalul sentiment va fi ura. Tristetea ajunge pe locul 6 sau 7 Si cum ramane cu cei din "rai" care vad ce se intampla? Ei stiu ca nu e correct sa-l trimit in iad pe unul care vrea sa fie inapoi pe pamant. Nu vor avea anumite sentimente legate de acea decizie? Daca nu, atunci nu poti sa zici ca persoanele care ajung in rai sunt 100%... ele. Tu daca ajungi in rai fara a avea majoritatea sentimentelor, daca tot ce simti este iubire eterna fata de zeul X atunci tu... nu mai esti TU. Esti doar un robot programat sa faca un singur lucru. In ambele cazuri (rai vs iad), sentimental pe care il ai nu este al tau. Ti-a fost impus.
Cand ai fost mic ai fost crestin, parca, asa ca probabil ai simtit ce simt ai nostri cand se roaga, sau cand il simt pe dumnezeu aproape, fericire, siguranta, calm, liniste "sufleteasca", asta e raiul, iadul nu e pedeapsa cum spun unii (se adapteaza si povestile), e ca si cum tu faci parte din ceva, dar nu vrei sau nu stii ca trebuie sa te lipesti de acel ceva, intregul nu te obliga si nu te poate face si pe tine intreg, asa ca ramai o bucata care se simte singura, nesigura, nelinistita, asta e iadul. Ziceam ca iubeste cealalta persoana, voi nu-l iubeati de giumbix ala, imagineza-ti ca e mama sau iubita, la un moment dat o sa simti o mare tristete ca nu poti vorbi cu ea/ele din cauza ta. Ma rog, tot ce am zis e teoretic. Am vazut Frailty (care app (spoiler), sfarsitul a stricat tot) si de acolo mi-a sarit fisa cu toti la fel, deci dupa moarte 0 amintiri legate de viata asta. (spoiler iar) Nenea ala omora demoni, nu conta cum arata ca om, era demon? pac, dar cand a omorat un om l-a mustrat constiinta.
"Cand ai fost mic ai fost crestin"... nu chiar.
"asa ca probabil ai simtit ce simt ai nostri cand se roaga"... nu. Eu am avut tot timpul de comentat la rugaciuni si la obiceiuri. Ceva nu mi se parea ok motiv pentru care nu le-am facut. Tot timpul am pus intrebari "incommode" si am primit doar evitari si schimbari de subiect. Cand eram mic mergeam la "intalniri" ce tineau de crestinism pentru ca era singurul loc in care aveam acces la PC si in plus de asta, primeam cadouri. Atata timp cat eu ies in castig, nu refuz lucrurile gratis .
La fel si in cazul parintilor... daca esti genul de persoana care cerseste atentie, ma doare-n cot ca esti mama sau tata. O palma peste fata in multe cazuri rezolva problema.
"0 amintiri legate de viata asta"... si esti sigur ca mai esti "TU" acel "ceva" care ajunge in "rai"? Daca nu ai amintiri, daca nu ai sentimente ci traiesti intr-o stare de fericire eterna in prezenta zeului X, asta pentru mine nu este un loc placut. Nu mai esti "TU" cel care ajunge acolo. esti doar un robot programat sa simta un singur lucru : fericirea eterna alaturi de un zeu care cerseste atentie.
Si daca tot ramai cu 0 amintiri, ce rost are viata asta? Doar asa ca un test stupid? Sa fim seriosi, daca stii sa traiesti, inseamna ca TOATE amintirile tale, toata viata ta, toate experientele tale au fost degeaba.
Hai sa ma iau pe mine ca exemplu...
Mie nu-mi pasa de acel zeu si nu vreau sa fiu alaturi de el. Daca el chiar exista, atunci eu vreau inapoi pe planeta asta (imi raman multe lucruri de vazut / facut). Ce va face in cazul acesta? Imi va sterge memoria si ma va face sa fiu trist deoarece nu sunt langa el? Imi va sterge memoria si ma va face sa ma simt fericit langa el?
Ti se par corecte cele 2 variante? Mie nu.
* apropo, in cazul trimisului inapoi, vreau ca amintirile din prima "runda" sa ramana. Si dupa ce "termin" cu planeta asta, urmatoarea si tot asa.
Apropo, ce se intampla cu toata informatia stocata in viata asta? Sa zicem ca acum aflam 16% din tot ce se poate stii. "Dincolo" vom stii 100%? Toti? Emotiile si amintirile zici tu ca nu o sa mai fie. Cam ce anume o sa faci acolo daca singurele emotii sunt "fericirea eterna alaturi de zeul X" si "tristetea eterna din lipsa zeului X". O sa poti vedea pe pamant? O sa vezi un viol? Daca da si esti in rai, o sa simti fericire? Si daca nu vezi alte locuri din univers, daca esti limitat doar la "rai", atunci... ce-i asa de minunat acolo? Presupunand ca exista acea "viata" dupa moarte, de ce te-ai limita doar la acel ceva? Nu ai vrea sa vezi... TOTUL? Nu ai vrea sa stii totul? Nu ai vrea sa --- simti?
Esti om si esti limitat doar la planeta aceasta iar dupa ce mori, nu ti se ofera posibilitatea de a vedea creatia "artistului" si ca un bonus, ti se distrug toate amintirile, toate informatiile accumulate, toate sentimentele si esti lasat doar cu "fericirea eterna alaturi de zeul X". Fara suparare dar versiunea prezentata de tine este... sa zicem plictisitoare (o sa fiu bun de data asta).
Acuma doar bagi scuze... Vrei sa spui ca tie nu ti-ar pasa daca copilul tau ar arde pe veci? Ori nu ai copii, ori esti o persoane foarte rea, si mi s-a facut scarba cu cate scuze invalide aduci, tu vrand sa zici ca nu iti pasa daca copilul tau se chinuie. Daca ar exista asa ceva, eu nu mi-as dori sa experimentez raiul cu persoane ca tine.
Nu e adevarat, daca ar fi dovezi ca o divinitate exista(si nu ma refer neaparat la dumnezeul bibliei) atei tot vor fi, doar ca mult mai putini.In ciuda dovezilor inca sunt oameni care cred ca pamantul e plat.
Deci tot ar fi, idioti care nu ar crede, dar lipsa dovezilor = nu crede.Nu crede tot ce ti se spune, crede cea ce ti se dovedeste.
Neutralitate...vrei sa zici ca esti un ateu-agnostic, ca majoritatea ateilor.
Din cauza asta se indeparteaza multi de Dumnezeu, din cauza minciunikor din mijlocul religiilor.Preotii au inventat iadul pentru ai speria pe credinciosi si ai tine sub picior.Dar iadul nu exista. Dumnezeu este iubire si spune clar in Biblie ca 'platavpacatului este moartea' deci o datace o persoana moare, plateste deja pentru pacatele sale ramanand moarta.Moartea este ca un somn, nu stii nimoc si nu te duci in vreun loc.De fapt in marea sa iubire Dumnezeu promite ca ii va invia pe cei care merita pentru a trai intr- lume aici pe pamant mai buna fara boala si moarte.Dar pentru aceasta trebuie sa il cunoastem cu adevarat prin intermediul Bibliei.Isus sau Lazar cand au murit si apoi au fost inviati nu au spus ca au fost in rai deoarece in acel moment erau inconstienti.Eclesiastul9:5,10.Evrei10:24,25
Vezi ca ti-am explicat mai sus cum e cu dovezile si cu ateismul.
Daca se aduc dovezi pe bune sau daca se arata zeul X NU mai poti fi ateu (decat in cazul in care esti retardat). Stii ce e ateismul nu?
"In ciuda dovezilor inca sunt oameni care cred ca pamantul e plat "... da, si acei oameni sunt speciali din pdv intellectual. Asa e si cu ateismul vs dovezi. Daca ti se aduc dovezi cu adevarat bune dar tu o arzi cu "nu, nu exista", inseamna ca esti special din pdv intellectual. Ca sa distrugi ateismul trebuie sa ai dovezi exagerat de bune sau zeul X (sau zeii) sa se arate personal si sa dovedeasca ce sunt (ti-am oferit un exemplu de test pentru ei). Daca dupa acea dovada in care zeul X se arata personal tu inca o mai arzi cu "nu exista", atunci esti special din pdv intellectual si da, meriti sa fi ars cateva saptamani pentru prostia de care dai dovada.
"Neutralitate... vrei sa zici ca esti un ateu-agnostic, ca majoritatea ateilor. "... nu, nu ai inteles. Cand zic "neutralitate" ma refer la cazul in care zeul X si-a demonstrate deja existenta. Eu spre exemplu, daca exista zei (si sa zicem ca este cel biblic), eu nu vreau sa fiu in raiul lui, vreau inapoi pe pamant. Asta se numeste neutralitate. Nu sunt nici cu zeul X nici cu personajul negativ. Sunt neutru in cazul in care exista motiv pentru care, vreau inapoi, vreau sa mi se respecte decizia, Intelegi cum e cu neutralitatea mea?
Cat despre ateismul meu, n-as zice ca sunt agnostic. Poate 0. 000001% dar acest procent este nesemnificativ in lipsa unor argumente / dovezi bune din partea religiosilor. Bazandu-ma pe istorie si pe religie (in adevaratul sens al cuvantului), ajung la concluzia ca nu exista asa ceva si ca totul pana acum a fost o inventie. Daca e sa ma intrebi pe mine,
"Zeii sunt refugiul pentru cei slabi si raspunsul pentru cei lenesi"
Singura sansa o au deismul, polideismul, panteismul si altele de genul DAR in cazul acestor religii, existenta zeilor respectivi este irelevanta. Nu sunt zei personali, nu le pasa de tine. Agnosticismul meu (daca ii poti zice asa) tine doar de religiile care nu au zei personali (deoarece e foarte greu, ba chiar imposibil sa afli existenta unor asemenea zei). Cand vine vorba de religiile care o ard cu zei personali (gen crestinismul) sunt ateu si atat. Ateismul meu legat de religiile ce au asemenea zei este bazat pe istorie si religie. Daca insa imi prezinti dovezi cu adevarat bune pentru zeul X, sau daca se arata personal atunci imi schimb decizia si zic "da ba, ai avut dreptate, exista" si atat. Nu o sa mai fiu ateu dar nici nu voi incepe sa "slujesc" acelui zeu. Aici intervine partea cu neutralitatea.
"ca majoritatea ateilor"... nu chiar. Ti-am explicat mai sus.
"eu nu mi-as dori sa experimentez raiul cu persoane ca tine. "... ia uimeste-ma, cam cum vezi tu "raiul"? Cam ce o sa faci acolo?
Sa te razvratesti si tu fiindca odrasla se razvrateste? Daca ala micu incalca legea, o incalca si tac'su, sa fie amandoi condamnati? Alternativa pentru parinti e mai simpla: vor incerca sa il aduca pe ala micu' pe calea cea buna si se vor ruga pe branci pentru el. Nu e cine stie ce scenariu ipotetic. Familiile crestine se intalnesc tot mai des astazi cu situatia asta.
Daca il baga in smoala da, dar chiar in foc... Da-o reaq de treaba. Doar n-a pacatuit o viata doar pentru niste scantei
Gicule, nu veni cu treburi inventate de oameni in religia lui Dumnezeu.
MOARTEA este vesnica, nu arderea pacatosului. Cititi copilasi Biblia, studiati-o si lasati "auzitul" dupa ureche inchis in debaraua cu gunoaie.
Diavolul arde lumea in iad in timp ce demoni te mananca si te tortureaza.Si de unde stii ca moare copil? O sa moara adult sau batran.Nu copil.Devine ateu cand e copil si gata moare?
ma puneti sa infloresc basme, raspund doar la ce nu e de mintit, ca idee, ma rog, daca vrei sa inventez povesti, pot.
Pai tie nu iti place Yhwh ca e cum e in biblie, dar dumnezeu nu inseamna doar el, e mama de care nu poti sa uiti nicicum, ea nu te cheama, dar nici nu te trimite, distanta fata de ea iti da anumite trairi sufletesti, nu ca asa vrea ea, din egoism, ci ca asa sta treaba. Raiul si iadul sunt doar stari sufletesti, nu mai vezi nimic, nu iti amintesti nimic, pentru ca totul a fost o iluzie, si daca ma gandesc bine analizand o comparatie, e vorba de egoismul tau. Daca o "iubesti" pe Gigica, mai vezi ce e in jur cand e ea in preajma? ma indoiesc (nu minti), asa ca ai fi fericit daca te-ai inchide undeva cu ea doar sa stii ca e aproape: raiul, ta-daaaam.
Prietene, un crestin adevarat stie ca ce e pe pamant nu e real, asa ca mama nu iti e mama, copilul nu iti e copil, sunteti toti la fel, identici, doar ca unii aleg un loc mai aproape de lumina/caldura ("ie" iarna, se presupune ca asta e ceva bun), altii mai departe; n-o sa fii constient ca x (un strain in viata asta) e langa tine si y (copilul tau in viata asta) e departe, nici n-o sa stii ca mai e cineva aproape. Repet, raiul si iadul sunt stari sufletesti raportate la dumnezeu, atat, existi doar tu si el.
Oameni cu mentalitatea ta distrug pamantul.Te rog frumos, noi atei cel putin stim ca aveam 1 singura viata, si o traim.Noi nu traim de parta nu ar mai fi ziua de maine. Oameni cu mentalitatea ta polueaza pamantul si extrac resursele naturale pana la refuz.
Noi traim o viata, o viata finita, asta este cea ce ne da un motiv sa traim, faptul ca nu avem decat 1 singura viata.O viata infinita, ar fi puierile, plictisitoare si un chin.Singur,primul milion de ani ar fi distractiv,dar urmatorul? Si urmatorul? Si urmatorul?
Noi atei nu credem in doctrina voastra,nu pentru ca ne opunem,si pentru ca nu exista dovezi, noi suntem sceptici, asa cum trebuie sa fim, nu crede pana nu sunt dovezi.
Daca exista un Dumnezeu, si el este perfect si drept si milos etc.Nu ar fi Dumnezeul niciunei bibli, si nu ar pedepsi pentru simplu fapt ca nu putem sa credem fara dovezi.
Singurul care a raspuns si nu a dat scuze...ma mir ca mai gasesc oamen ca tine.
Horror nu e ateu. O buna parte din cei care ti-au raspuns sunt atei, asa ca sigur nu au dat scuze. Eu zic sa nu ii asculti pe cei care iti cer sa iti schimbi nickul. E haios, lasa-l asa. Ne mai amuzam si noi cand vedem un praslea care nu stie sa scrie bine, dar care se autoproclama inteligent.
E de bine? Pai raspunsul meu este complet justificat. Scuzele nu isi au rostul
Nu! Eu am crescut acel copil, eu l-am invatat cum sa gandesca, el e responsabilitatea mea.
Copilul a incalcat o lege? Pe dracu! La naiba cu legile astea tampite. Numai in basmele religioase gasesti asemenea idiotenii.