| Silviumber a întrebat:

Salut am o problema. Simt ca numai cred in Dumnezeu, am citit foarte multe articole care contrazic religia... etc. Nu stiu ce sa fac pentru ca ma simt liber dar totusi vinovat. Eu nu am avut niciodata un prieten / o ruda care sa fie ateu deci nu ma poate sustine nimeni cu ideea aceasta. Ce credeti ca ar trebui sa fac?

140 răspunsuri:
| Hombre a răspuns:

E o problema minora care trece, nu esti vinovat cu nimic si nu ai nevoie de nimeni ca sa-ti formezi propia convingere. Sa-ti aperi cu orice pret libertatea de gandire, numai asa poti fi tu insuti.

| OOOLEOOO a răspuns:

Universul vrea sa evoluezi, ori accepti cu bunele, ori te va tortura cu acel sentiment de ''despicare'' in care o parte din tine vrea sa ramana in zona de confort si o parte vrea sa evolueze pana cand vei ceda.

Nu uita, poti pacali universul insa o lectie neinvatata se va repeta iar si iar si iar la nesfarsit pana cand vei intelege ca trebuie sa treci la nivelul urmator al evolutiei personale.

NOname
| NOname a răspuns:

"Eu nu am avut niciodata un prieten / o ruda care sa fie ateu deci nu ma poate sustine nimeni cu ideea aceasta."

Pentru a avea păreri personale ai nevoie de susţinători?
Sunt gândurile tale, tu le stăpâneşti şi te privesc doar pe tine.
Şi în niciun caz nu ai de ce să te simţi vinovat (e doar sevrajul îndoctrinării; vinovaţii imaginare, induse de religie).

"Ce credeti ca ar trebui sa fac?"

De ce ar trebui să conteze ceea ce credem noi? Are vreo relevanţă? Fă ceea ce simţi şi nu lasă pe nimeni să-ţi spună ce să gândeşti.

| doctorandus a răspuns:

Asa si e: parasirea unei religii in care credeai cu putere este un proces traumatic, poate fi asemanat cu o perioada de doliu. Asa ca iti trebuie tarie de caracter sa treci peste asta.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| RAY a răspuns:

Este incredibil cati vor sasi demonstreze ca exista dumnezeu dar din pacate cred ca vei realiza ca dovezile lipsesc desigur ca in orice basm,nu trebuie ca sa ai prieteni,rude de ai pe tine asta e cel mai important mentalitate rationala,logica te va ajuta foarte mult in viata, ateismul este lipsa credinteti in zeii, uite intrebate asa cu ce e mai special dumnezeu ca zeus de ce zeus nu exista si dumnezeu da cu ce e el mai special, gandeste ca acuma mii de ani si il el credeau multi, nu esti singurul care nu crede in isus mai sunt 5 miliarde de persoane nu esti singurul asta trebuie ca sa stii
vinovat ca gandesti rational

| steve91 a răspuns (pentru RAY):

Tu nici nu stii sa redactezi corect un text in limba romana, care probabil e si limba ta materna. Cat de relevante crezi ca pot fi considerate cele spuse de tine?

| RAY a răspuns (pentru steve91):

Probabil asa e

| steve91 a răspuns (pentru RAY):

Aceasta nu inseamna ca refuz orice discutie cu tine. Dar incearca sa scrii mai corect, mai coerent si sa nu mai fii atat de vehement la adresa celor care cred in Dumnezeu, ca doar nu oi fi tu vreun specialist in domeniu si noi ceilalti niste amatori... Mai mult decat atat, atitudinea ta provine din superficialitate si incultura. Un proverb german (nu ca ar fi el un mare argument impotriva ateilor, dar mediteaza putin asupra lui) spune asa: "Adevarata stiinta duce la credinta. Superficiala stiinta duce la necredinta".

| sublime89 a răspuns:

In primul rand sa-ti schimbi poza de la profil. Unui ateu nu-i sta bine cu poza aiawinking

| Silviumber explică (pentru sublime89):

Nu vad ce legatura are patriotismul.

| sublime89 a răspuns (pentru Silviumber):

Nu e vorba de patriotism, e vorba de fascism.

| Silviumber explică (pentru sublime89):

Maresalul Antonescu nu a fost fascist, a fost legionar.

| sublime89 a răspuns (pentru Silviumber):

A fost legionar? Pai nu el a inabusit rebeliunea legionara? Si legionarii erau fascisti oricum. S-au inspirat din fascismul european si aveau o ideologie foarte asemanatoare.

| M25M a răspuns:

Cu toate ca ti s-a dat un sfat, deloc discriminator, in care ti s-a zis sa nu-i asculti pe ateii, risc si iti dau un sfat cu care orice zeu cred ca ar fi de acord si nu ar avea nimic impotriva- Crede in ceea ce vrei sau deloc atat timp cat credinta ta nu are consecinte negative asupra ta si asupra altora.
Nu ai de ce sa te simti vinovat atat timp cat nu te ranesti si nu ranesti pe nimeni cu propriile tale convingeri. Iar daca Dumnezeul crestin, in caz ca ar exista, te-ar condamna la o eternitate de suferinte, inseamna ca e un nemernic dornic de atentie...

| Lizzu a răspuns:

Buna.
Sentimentul de vinovatie este prezent cu intensitate cand decizi sa o iei pe alta cale sau cand gandirea te atrage pe o alta latura.

--Vinovatia ne e prietena de cand suntem copii, nu face aia pentru ca nu e bine, e pacat, nu spala in zi de sarbatoare ca e pacat si te vede dzeu, nu manca de dulce in zile de miercuri si vineri, nu nu nu nu etc.
Ne este implantata adanc in minte si e greu sa scapi acum de ea. Dar nu e imposibil.

Tot ce poti face este sa-ti urmezi instinctele si trairile.
Ce simti ca trebuie sa faci, aia faci.
Daca simti ca te roade ceva si ca te determina sa vrei sa sapi mai mult si sa dezgropi amanunte, fa-o.

Nimic nu e gresit si nici pacat in asta.

Fa ce-ti indica mintea si sufletul.
Daca ele coincid, e bine. Mergi pe drumul acela.
Daca ele difera atunci asteapta un timp in care acumulezi informatii din toate sursele si experientele, trece-le prin filtrul gandirii tale si abia apoi poti lua o decizie.

Daca nu esti hotarat, atunci te poti situa la mijloc, adica agnostic.

Succes.

| ErrorFound a răspuns:

Sa continui sa nu crezi. Daca iti da o senzatie de libertate, de ce te simti vinovat? N-ai obligatia sa dai bani preotilor, n-ai obligatii fata de Dumnezeu(fiindca nu exista)...
Cica asta de mai jos vrea sa-ti explice "lipsa de logica" a argumentelor pe care le-ai gasit...
Eu nu ma bag, il las sa vorbeasca. Dar te rog, dupa ce iti spune steve cata logica nu au acele argumente, fi obiectiv asupra subiectului si alege varianta mai buna. Mult noroc!

Răspuns utilizator avertizat
| ErrorFound a răspuns (pentru beautifulhouse):

Anume? happy

Răspuns utilizator avertizat
| Maxim96 a răspuns:

Nu te uita ce spun necredinciosii, caci te vor duce in eroare.Roagate lui Dumnezeu sa-ti dea puere si curaj ca sa mergi inainte.Roaga-L ca sa-ti dea inima curata ca sa ramai credincios Lui pana la moarte!
Baftahappy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ti-ai dat seama unde apartii pana la urma si nu-i nimic.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sa mori.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Salut ma bucur sa te cunosc cu cauza dumitale.De fapt in primul rand ar trebui sa stii ca Dumnezeu este cel care nu forteaza niciodata.Satan insa o face bruscandute sa crezi prostiile ce le citesti si te duce in eroare.
1. Spuneai de preoti cu BMW, adevarat exista asa ceva insa nu preotii sunt cei ce dau mantuirea ci ISUS ei sunt niste oameni lipsiti de real inchinanduse la idoli, tu trebuie sa te inchini lui D-zeu nu te uita la ei.
2.Nimic nu apare din nimic, e inposibil sa crezi o gogomanie ca universu apare de la sine.
3.In ce priveste femeile in adunare sau ma rog manastire cum zici tu, habar nu am legi preotesti si am marcat preotii sunt o rusine pentru crestinism ca si ateii.
3. Ziceai ca Dumnezeu a creat pacatu si de ce al interzice.Fii prudent diavolul este unicul care te indeamna la ideea ca pacatu nu e nimic grav, utete l Adam si Eva.De ce la creat?
Pacatul nu e de la D-zeu e de la diavol
el al administreaza si nu are nici o legatura cu cel prea inalt.
Gandesete bine inainte de a lua decizii.Ar fi bine sa nu citesti toate prostiele scrise de masoni si atei.Cunosc un prieten care a avut aceias experienta ca si a ta dar in final sa reintors si astazi spune cu lacrimi marturia vietii lui.Totul incepe de la o simpla mincina el citise o carte.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Rooaga-te si spune,Doamne,ajuta necredintei mele.e greu,dar gandeste-te ca trupul tau e un templu,si in el trebuie sa locuiasca cele bune si ziditoare nu cele ce surpa si darama, ca mandria, invidia, necredinta, confuzia.credinta daca e, e tare, si va creste mai mare si va rodi odata cu cresterea ta, daca o hranesti si o ingrijesti ca pe un copacel mic ce va infrunta mari furtuni si vijelii cand mare fi-va.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Deasemeni stii ca Dumnezeu a dat un sfat; sa nu mancati din pomul acela, fiindca veti muri negresit; a fost adevarat, iar ei nu l-au crezut.acuma pote vom crede fagaduintele acestea care sant la fel de adevarate si vesnice; http://www.youtube.com/watch?v=eZnqyIh_eRI

| BlackSulphur a răspuns:

"Nu stiu ce sa fac pentru ca ma simt liber dar totusi vinovat."

Sa nu-ti para rau ca-ti pare bine... Niciodata!

Răspuns utilizator avertizat
| Mikhtarian a răspuns:

Fa ce simti.
Daca citesti,asta inseamna ca e adevarat?
Uite,esti destept,ai citit,dar nu era adevarat.~cam asa e ideea ~.
Cauta,vezi,simte-l pe Dumnezeu,si ai sa vezi ca e mai bine pentru tine.
Nu ai nevoie de crestini de atei pe lang a tine,tu fi tu, daca simti iubirea si prezenta lui Dumnezeu, e bine.
Gandeste logic, cineva tot trebuie sa fie, ai grija.

| Aiwendil a răspuns:

Mereu va exista acesta problema unde lumea baga in aceiasi oala pe Dumnezeu cu religia. Dumnezeu exista pentru cei care il simt in interiorul lor.La asta se refera credinta, nu dovezi.
Religia e inventata de oameni unde acestia au scris fapte reale, dar pe parcursul vietii Biblia a fost schimbata de nenumarate ori asa ca nu mai stii ce e adevaratsi ce nu.Dar asta nu insemna ca nu exista o samanta de adevar.
Fa ceea ce simti.Ca nu crezi in Dumnezeu sau nu, el tot te iubeste si iti va intelege deciziile.
Eu cred intr-un Dumnezeu care e compus doar din lucruri pozitive, care e o forta, o energie in acest Univers imens, la fel si cu Satana.El nu pedepseste sau trazneste sau se infurie asa cum zic unii preoti.Ei zic asa pentru ca mintea lor nu e capabila sa-si imaginez un lucruri format doar din lucruri bune pentru ca omul poate fi si bun si rau.
Bye! big grin

| steve91 a răspuns (pentru Aiwendil):

Cand ai sa mai cresti, poate ca ai sa mai intelegi aceste probleme. Nu te supara, dar nu esti inca in stare sa te pronunti asupra unor lucruri atat de complexe. Incearca totusi sa citesti comentariile mele, poate te va ajuta.

| Aiwendil a răspuns (pentru steve91):

Am 18 ani.
Dar tu esti in stare sa te pronunti asupra unor lucruri atat de complexe? Nu.Pentru ca esti un om ca si mine.Noi pentru acest Univers reprezentam o furnica la cat de mare e. Daca ai fi fost Arsenie Boca sau Cleopa poate as fi tinut cont de parerea ta.
De ce nu vrei sa accepti opiniile celorlalti indiferent daca sunt crestini sau tu? De ce vrei tu sa te impui? Crezi ca detii tu adevarul absolul? Nu.Un om inteligent respecta opiniile celorlati, dar si pe ale sale.

| HueyFreeman a răspuns (pentru Aiwendil):

Ca veni vorba de Univers, tu nu esti o furnica, nu esti o particula de praf, esti un simplu atom in comparatie cu el: http://htwins.net/scale2/. Si ce daca esti om? Asta inseamna ca esti limitat? Nu, tu te limitezi. Te limitezi si nu vrei sa incerci sa intelegi niste lucruri care la prima vedere superficiala par complexe, dar de fapt sunt foarte simple. Mai bine zis, in loc sa incerci sa le intelegi, te amagesti cu faptul ca nu o vei putea face, nici macar incercand.

| Aiwendil a răspuns (pentru HueyFreeman):

Am dat un exemplu care mi-a venit in cap.Nu am zis ca un om e limitat.De unde ai inteles asta? Eu nu inteleg lucruri? Doamne, de unde le-ai mai scos? Numai handicapatii saraci nu pot intelege lumea asta.Nici macar nu ma cunosti.De unde ai tras tu concluzie ca ma amagesc cu faptul ca nu o voi putea face, ca nu voi incerca? Ce am zis eu, ce ai inteles tu!

| steve91 a răspuns (pentru Aiwendil):

1. Eu sunt in stare sa ma pronunt asupra unor "lucruri atat de complexe", pentru ca am studiat cativa ani buni teologia.
2. De unde stii tu ca nu ma compar cu pr. Cleopa sau cu pr. Arsenie Boca? (nu spun ca ma compar intr-adevar, dar ma cunosti cumva?)
3. Sa stii ca niciunul dintre cei doi mari duhovnici romani nu ar fi de acord cu opiniile tale "teologice", asa ca ai face bine sa le citesti operele si "sa tii cont de parerile lor".
P.S. Mai mult nu-ti mai spun, pentru ca mesajele tale denota superficialitate si chiar lipsa de maturitate...

| Aiwendil a răspuns (pentru steve91):

Faptul ca tu nu esti de acord cu ideile mele, ce am inteles foarte bine, asta nu insemna ca nu ceea ce spun eu e superficial si lipseste marturitatea.
Tu esti cunoscator in teologie, dar nu cunosti lucruri despre ezoterism.Si stii sa-ti exprimi vedere din punct de vedere religios, dar din ale domenii nu stii foarte multe asa ca fara suparare.Cate stii din biologie sau geografie sau stiinta? Nici eu nu stiu multe chestii, dar sa te consideri ca stii totul privind lumea doar cu invataturi din teologie, nu e suficient.

| Dragonfly6 a răspuns:

Cum ce sa faci? Chiar tu ai spus ca te simti liber. Ramai liber in continuare.

| IoanieCriminalul a răspuns:

Religia dupa parerea mea este mai periculoasa decat heroina.Nu de alta dar da dependenta iar daca te lasi intri in sevraj.Asta face religia din om

| Bogdana a răspuns:

Autandu-l cu toata inima ta. Vorbindu-i, ca si cum ai vorbi cu un prieten de-al tau. Diferenta este ca in El poti avea incredere, fara sa te dezamageasca. Dumnezeu nu spune, ca daca esti cu el, nu vei mai avea parte de suparari.Nu, pentru ca nu ai cum. Daca ai fi tot timpul fericit, nu ai mai aprecia fericirea ta, ai cere tot mai mult.Insa Dumnezeu promite ca va fi acolo, sa te vindece, sa te ridice.Ca alaturi de El, nu vei simti durerea la adevarata ei "valoare".Si de ce nu poate fi tot timpul bine, desi esti cu El? Pentru ca nu exista om fara pacat.Iar pacatul ce provoaca? Fericire? Nu.Din contra. Sau daca un lucru pe care ti-l doresti foarte mult, si te rogi pentru el, iar Dumnezeu nu ti-l da, nu inseamna ca nu te-a auzit, sau ca nu te-a ascultat.Inseamna ca acel lucru, te-ar fi putut rani inzecit.Si da, desi pare un cliseu, El are rezervat ceva mult mai bun pentru tine. Diferenta este ca El vindeca ranile provocate de raul altora. Diferenta e ca El e mereu cu tine. Orice ai face, oriunde ai fi. Diferenta e, ca El te asteapta in fiecare zi sa-i vorbesti si nu-ti intoarce spatele. Diferenta mai e ca tot El, te-a trezit si in dimineata asta, ca si azi poti vedea.winking. Viata ta e un dar de la Dumnezeu, nu te-ai nascut degeaba.Gandeste-te.De ce dintre atatia oameni de pe planeta asta, existi si tu? Tocmai tu.Cine mai arata ca tine? Cine mai zambeste ca tine?

| steve91 a răspuns:

In niciun caz sa-i asculti pe ateii care iti vor raspunde la aceasta intrebare! Asta in primul rand.
In al doilea rand, spune-mi ce argumente impotriva existentei lui Dumnezeu ai gasit, si voi incerca sa-ti arat lipsa lor de logica.
Apropo, esti crestin-ortodox?

| Silviumber explică (pentru steve91):

Da sunt. Pai am gasit o multime de chestii gen : Dumnezeu nu vindeca amputatii, dar stiinta da. Si in general eu gandesc totul cu cata logica pot, deci abia acum mi-a fost atrasa atentia de aceasta idee (ca exista un om invizibil in cer care e pretutindeni si daca nu ii vom uram poruncile ne va chinui pentru eternitate, insa el ne iubeste foarte mult) c-am lipsit de logica argumentul.

| Dragonfly6 a răspuns (pentru steve91):

In primul rand, de ce sa nu ne asculte?
In al doilea rand, spune-mi tu ce argumente care sustin existenta lui D-zeu ai, dar te rog, fara citate din biblie.

| steve91 a răspuns (pentru Silviumber):

E foarte bine ca incerci sa-ti explici totul, dar sa stii ca nu totul poate fi inteles pe cale rationala.
1. Stiinta nu vindeca, oamenii trateaza cu ajutorul stiintei. Vindecarea este un proces care se petrece cu voia si ajutorul lui Dumnezeu, Care este pretutindeni si le mentine pe toate in existenta (chiar daca acest lucru nu poate fi "vazut" decat cu mintea, prin credinta). In plus, daca urmam "logica" argumentului tau, putem spune ca si apa este mai presus decat Dumnezeu, pentru ca, fara ea, omul ar muri. Nu e absurd?
2. Nu putem sti ce este Dumnezeu in fiinta Lui, stim doar ca e desavarsit. In orice caz, El nu e om! (Sau poate te referi la Dumnezeu Fiul, Iisus Hristos, care Si-a asumat firea umana si deci este si Dumnezeu si om - dar asta e altceva.) Este invizibil, desi li se arata oamenilor cand aceasta le este de folos pentru mantuire.
Pe de alta parte, Dumnezeu nu chinuie si nu va chinui pe nimeni. Starea de dupa moarte este o urmare/confirmare a starii pe care o are fiecare om in momentul mortii. Concret: daca atunci cand moare, omul este in comuniune cu Dumnezeu, va fi si dincolo; daca nu este, nu va fi nici dincolo, numai ca, spre deosebire de viata aceasta, acolo isi va da seama ca Dumnezeu exista si ca L-a respins in timpul vietii - dar va fi prea tarziu pentru el... Este adevarat ca cei care nu se mantuiesc se vor chinui vesnic, dar chinul lor va consta din mustrarea de constiinta in urma respingerii lui Dumnezeu, si nu din nu stiu ce suferinte provocate de El. Prin urmare, iubirea lui Dumnezeu (Care face tot posibilul ca toti sa ne mantuim, respectandu-ne totusi libertatea de a-L respinge) nu poate fi contestata.
Daca ai (alte) nelamuriri, intreaba-ma.

| Silviumber explică (pentru steve91):

Daca Dumnezeu a creat pacatul de ce il mai interzice? Nu ar fi fost mai simplu sa nu se fi creat pacatul? De ce homosexualitatea este respinsa de catre Dumnezeu (este o problema genetica pana la urma, unde si-ar putea gasi acei oameni alinare daca nu gasesc nici in bratele celui care ne iubeste pe toti foarte mult )? De ce exista preotii cu BMW care gicesc in carti viitorul? De ce la Manastirea Putna este interzis accesul femeilor daca Dumnezeu ne-a creat pe toti dupa chipul si asemanarea sa?

| Mikitzu66 a răspuns (pentru Silviumber):

Ne-a lasat vointa libera, putem alege ce e rau si ce e bun.La manastirea Putna sunt interzise femeile pentru ca sunt ispite pentru preoti!

| steve91 a răspuns (pentru Dragonfly6):

I-am spus sa nu va asculte pentru il veti impinge si mai mult spre ateism, adica spre moartea lui vesnica (stiu ca nu crezi ca exista moarte vesnica, dar nu-i vina mea...)
Exista nenumarate argumente logice cu privire la existenta lui Dumnezeu. Sincer, nici eu nu ti le pot spune pe toate, caci nu le stiu pe de rost. De altfel, un crestin credincios nu are nevoie de ele, si asta nu din prostie sau ignoranta (crestinismul ortodox a promovat cel mai mult cultura, de-a lungul vremii), ci din faptul ca Il simte si cunoaste pe Dumnezeu.
Iata insa cateva argumente:
1. lumea trebuie sa fi fost creata de cineva, nu putea aparea din senin. Teoria Big Bang-ului este complet ilogica, pentru ca nu explica aparitia acelui "ceva" ("singularitate", "energie" etc.) care a dus la nasterea Universului vazut, si nici ce a declansat Big Bang-ul. In plus, aceasta teorie se bazeaza pe o serie de exceptii aparute in Univers "ca din senin" (cum ar fi si faptul ca maimuta a evoluat in om, ceea ce azi nu se mai intampla...).
2. existenta armoniei, a ordinii din lume este un alt argument. Cum poate cineva sa afirme ca ordinea si echilibrul din Univers sunt o urmare a unei explozii sau a unei exceptii necauzate de Cineva? Ele sunt, in mod incontestabil, opera unei Persoane rationale, care a gandit lumea si apoi a creat-o.
3. existenta omului. Este vadit pentru oricine (sau, in fine, pentru cei care gandesc cat de cat...) ca natura omului nu poate fi redusa la materie; ea contine si o parte spirituala - complet diferita de materie - denumita in teologia ortodoxa "suflet" si care ii confera omului facultati spirituale (ratiune, vointa, sentiment, s.a.m.d.).
4. fara Dumnezeu, lumea nu are de fapt niciun sens. De ce exista toate? De ce traim noi, oamenii, si apoi murim? De ce nu ne putem salva de moarte? De ce toata lumea este supusa stricaciunii, schimbarii? De ce exista suferinta? etc. Sunt intrebari la care doar invatatura crestin-ortodoxa poate raspunde in totalitate.
5. simtul religios al omului. Din toate timpurile, oamenii au simtit ca trebuie sa fie Cineva mai presus de ei. Credinta in Dumnezeu face parte din firea umana. Ea e atat de pregnanta si prezenta in intreaga istorie, incat nu poate fi socotita o simpla "inventie" a mintii umane. Daca tot spui ca nu exsta Dumnezeu si ca e ilogic sa crezi in El, te-ai gandit vreodata ca era foarte posibil ca fenomenul religios sa nu fi existat? Si totusi, de ce exista?
Sper ca te-ai lamurit cat de cat...

| Hombre a răspuns (pentru Mikitzu66):

"La manastirea Putna sunt interzise femeile pentru ca sunt ispite pentru preoti!"
Halal credinciosi, cum vede un cur de muiere il uita pe dumnezeu. rolling on the floor

| Hombre a răspuns (pentru steve91):

Mai dogma, ai auzit de libertatea de gandire, inchizitorule nerusinat, vezi raspunsurile ateilor, nimeni nu incearca sa-l zapaceasca de cap cu teorii, toti i-au dat libertatea sa hotarasca singur in schimb voi indoctrinati ati scos tot arsenalul de indobitocire si amenintari.

| steve91 a răspuns (pentru Hombre):

Mesajul tau denota atat de multa incultura si lipsa de educatie, incat nu meriti sa-ti corectez greselile. Mai bine te-ai ocupa de ceva mai folositor, decat sa iti etalezi incompetenta pe toate site-urile...

| M25M a răspuns (pentru steve91):

"In niciun caz sa-i asculti pe ateii care iti vor raspunde la aceasta intrebare! Asta in primul rand."--- De ce "tolerantule"?

| M25M a răspuns (pentru steve91):

Dumnezeu nu chinuie si nu va chinui pe nimeni.----- Vechiul Testament te contrazice crancen, in legatura cu tortura, crima si pedeapsa...

| 22SWAG22 a răspuns (pentru steve91):

Si de ce trebuie sa existe Dumnezeu crestin, si nu alti Dumnezei?

Răspuns utilizator avertizat
| Hombre a răspuns (pentru steve91):

Cum va trage cineva de urechi si nu e de acord cu ideile voastre, imediat il atacati, lipsa cultura, lipsa educatie, lipsa, lipsa...
Ai dreptul sa nu fii de acord cu mine, insa atunci cand insisti cu doctrine care lezeaza libertatea de gandire, care inspira teama si riscul de a crea traume "I-am spus sa nu va asculte pentru il veti impinge si mai mult spre ateism, adica spre moartea lui vesnica"- cuvintele tale- devii un pericol real pentru copii si esti un rau ce trebuie inlaturat.
Sper ca nu ai luat locul lui EmaS, care probaga numai amenintari?

| steve91 a răspuns (pentru Silviumber):

1. Nu Dumnezeu a creat raul (in care este inclus si pacatul). Biserica invata, de altfel, ca raul nici nu exista propriu-zis, el fiind doar lipsa binelui. Raul exista doar in momentul in care este facut. El nu are o fiinta proprie. Nici macar diavolul nu e rau prin fire, el doar isi foloseste libertatea pentru a face rau.
Pacatul, deci, exista datorita folosirii incorecte a libertatii, de catre oameni si diavol.
2. Homosexualitatea nu este o problema genetica, ci o deviatie care implica vointa umana. Poti cerceta problema daca vrei (acum chiar se vorbeste mult despre asta), dar eu spun ca iti pierzi vremea. Ocupa-te de problemele fundamentale ale invataturii crestine (cum ar fi existenta lui Dumnezeu), si pe celelalte lasa-le la urma, dupa ce ti le-ai clarificat pe acestea. Nu de aici vine necredinta ta.
3. Exista si preoti pacatosi, e adevarat, dar asta se datoreaza libertatii lor, pe care Dumnezeu nu o stirbeste cu nimic.
4. Monahii care au o viata curata sunt atacati mult mai intens de diavol decat oamenii mai putin practicanti. De aceea, ei incearca sa inlature orice prilej al pacatului. Astfel, pentru a nu fi ispititi de desfranare, in unele manastiri se interzice accesul femeilor (mai ales ca, stii si tu poate, in zilele noastre multe femei nu mai respecta tinuta corespunzatoare pe care trebuie sa o aiba in biserica...). Totusi, masura aceasta nu inseamna ca Dumnezeu le respinge pe femei: slujbele destinate in mod special laicilor sunt cele din bisericile de parohie.
P.S. Incearca, dupa cum ti-am zis si mai sus, sa te concentrezi pe intelegerea celor mai importante probleme de credinta. Intelegerea celorlalte aspecte ale invataturii Bisericii va veni cu timpul. Nu rezolvi problema necredintei punandu-ti intrebari la nesfarsit, mai ales pe un site plin de atei. In plus, e foarte important sa te rogi cand ai astfel de incercari - credinta, pana la urma, ca orice virtute, nu poate fi dobandita decat cu ajutorul lui Dumnezeu.
Oricum, daca mai ai intrebari, iti stau la dispozitie.

| steve91 a răspuns (pentru M25M):

Am raspuns mai sus la aceasta intrebare (pentru InternetExplorerUser).

| Hombre a răspuns (pentru M25M):

""In niciun caz sa-i asculti pe ateii care iti vor raspunde la aceasta intrebare! Asta in primul rand."--- De ce "tolerantule"?"
Pentru ca in nemernicia lui nu a invatat ca in viata de toate zilele oricine are dreptul sa nu fie de acord cu el.

| BlackSulphur a răspuns (pentru steve91):

1. Mai invata si tu mai multe despre ThBB si apoi intoarce-te...
2. Nu. Universul nu este in "ordine perfecta". El pur si simplu asa exista, noi suntem o parte din el deci la randul nostru existam. Cam asta-i treaba.
4. Nu, lumea are sens. Avem sansa sa evoluam, sa avansam. Avem ocazia sa cunoastem acest Univers. De ce nu ne putem salva de la moarte? Totul are un sfarsit...
5. Da, din toate timpurile. Asta a inceput cu niste misogini schizofrenici care aveau nevoia de a manipula pe altii. Nu poate fi doar o inventie? Bun, atunci unicornul meu roz cu pete verzi nu este o inventie. Stai sa vezi ce te va infinge in teapa in Iadul Unicornilor!

Astea-s argumente logice? Serios? Ne-ai dat gata pe toti, aceste argumente am auzit si la predecesorii tai pe acest site... Cine nu invata din istorie este sortit sa o repete!

| Dragonfly6 a răspuns (pentru steve91):

Odata mort, esti mort. Ce e "moartea vesnica" mai exact?
"un crestin credincios nu are nevoie de ele, si asta nu din prostie sau ignoranta (crestinismul ortodox a promovat cel mai mult cultura, de-a lungul vremii), ci din faptul ca Il simte si cunoaste pe Dumnezeu." Crestinismul ortodox zici ca a promovat cultura? ce cultura? cea a indoctrinarii?

1. Daca lumea trebuia sa fie creata de catre cineva, cum a aparut acest "cineva"? (sa nu-mi vii cu "d-zeu a fost, este si va fi") De ce nu putea sa fie ca urmare a unei explozii, iar substantele rezultate sa se combine formand ceea ce vedem acum?
Puteam sa pun pariu ca imi spui ca "maimuta a evoluat in om, ceea ce azi nu se mai intampla" Nu stiu ce sa zic, nu vezi ca omul tot evolueaza? Daca specia de maimuta din care a evoluat omul nu mai exista, nu inseamna ca "gata, omul nu din maimute se trage!" ci ca toate exemplarele din acea specie au devenit ceea ce vezi acum. Peste x ani cine stie cum vor arata oamenii de azi.
2. Existenta armoniei? Tot timpul sunt explozii solare sau ca apar gauri negre (care sunt tot urmari ale unor explozii stelare). Doar pentru ca in sistemul solar in care traim e liniste, nu inseamna ca si in celelalte e tot asa.
3. Ce intelegi tu prin suflet? De ce nu ar putea avea si animalele un suflet?
4. Cine este acest Dumnezeu? Unde se afla?
Toate exista pentru ca au gasit un mediu propice pentru a aparea, pentru a se dezvolta. Omul e ca orice alt organism viu. Se naste, creste, moare. Nu ne putem salva de moarte pentru ca organele slabesc, mor. De ce unii oameni traiesc mai mult decat altii? Nu pentru ca au organismul mai puternic? Lumea este expusa schimbarii din cauza multor factori. Orice mica deviatie poate schimba totul. Suferinta este o stare psihica. De ce exista bucurie? Este tot o stare psihica.
Zici ca DOAR invatatura crestin ortodoxa, de ce nu cea catolica? Sau cea hindusa? Sau musulmana?
5. Oamenii nu au simtit nevoia, a fost indusa. Cum vroiai sa fie miscata populatia dintr-o parte in alta? Daca nu era un conducator cu "har divin" toti s-ar fi rasculat gandind ca "daca el e om si si eu sunt om, eu de ce n-as putea sa fiu ca si el?"

| BlackSulphur a răspuns (pentru steve91):

1. " Nu Dumnezeu a creat raul (in care este inclus si pacatul). Biserica invata, de altfel, ca raul nici nu exista propriu-zis, el fiind doar lipsa binelui."

a) Teoretic, dupa voi, dumnezeu este bun, ba chiar dumnezeu inseamna bine. Lipsa binelui inseamna lipsa lui dumnezeu, care hopa, cica este si omniprezent... Interesant. Hai sa continuam, deci lipseste dumnezeu. Inseamna ca este altceva, nu? Doar nimicul absolut nu exista. Tot trebuia inventat si acel lucru care ocupa spatiul gol. Si cine-i "creatorul"? Sa va aud!
b) Si pana la urma, binele si raul nu exista! Sunt doar perceptii umane, si difera de la om la om (mai putin in cazul turmei de oi).

2. "Homosexualitatea nu este o problema genetica, ci o deviatie care implica vointa umana."

Sa vedem... Exista multe-multe animale homosexuale. Dupa logica ta, acele animale nu numai ca savarsesc un pacat, insa pot sa GANDEASCA, inseamna ca au RATIUNE. Si ce ziceti voi despre unicitatea omului? Ca numai el este o fiinta rationala? Interesant...

3. Normal ca dumnezeu nu este vinovat de nimic... Nu, pana Potopul (daca presupunem ca biblia are dreptate) a fost asa, din intamplare. O mica chestiuta acolo, nimic important.

4. "Monahii care au o viata curata sunt atacati mult mai intens de diavol decat oamenii mai putin practicanti."

Si normal, nu popii sunt de vina, ci Satan! Matur, foarte matur... Daca ar merge la fel si la tribunale: "Nu eu l-am omorat! Am fost ispitit! *10 cruci si 5 scuipaturi in san*".


Si acuma sa comentez si PS-ul: Traducere: "Chinuie-te sa-ti fortezi mintea sa asimileze aberatiile, la un moment dat te vei obisnui."

| Hombre a răspuns (pentru steve91):

" Nu putem sti ce este Dumnezeu in fiinta Lui, stim doar ca e desavarsit. In orice caz, El nu e om! (Sau poate te referi la Dumnezeu Fiul, Iisus Hristos, care Si-a asumat firea umana si deci este si Dumnezeu si om - dar asta e altceva.) Este invizibil, desi li se arata oamenilor cand aceasta le este de folos pentru mantuire."winking
Pana la urma ce e Dumnezeu ca le-ai facut varza.

| M25M a răspuns (pentru steve91):

I-am spus sa nu va asculte pentru il veti impinge si mai mult spre ateism, adica spre moartea lui vesnica------ Eronat, vezi raspunsul meu(primul meu raspuns la inrebarea utilizatorului)

1. Faptul ca universul este in exapansiune, mai bine zis, corpurile ceresti se departeaza unele de altele, este un semn al unei explozii initiale a carei forte inca persista. Referitor la comentariul legat de evolutie ar fi stupid din partea mea sa explic ceva care a fost dovedit..Rationamentul tau, legat de univers insa, poate fi folosit invers. Tu sustii ca ceva trebuie sa fi existat inainte de Big Bang, insa pe Dumnezeu cine l-a creat? Si daca DUmnezeu a existat mereu, acceptand ca plauzibila aceasta varianta, nu este plauzibila si varianta conform careia acel "ceva " nedivin, a exista mereu.
2. Nu exista ordine in univers. Un exemplu sunt mutatiile genetice celulare care pot aparea aleatoriu.
3. Evolutia creierului i-a permis acestuia sa elibereze anumite secretii care au ca efect ceea ce numim noi sentimente (dragoste= oxitocina de exemplu)
4. a) Necesitatea unui sens este implementata de nevoia de confort psihic al omului, acea nevoie abstracta de siguranta, iar conceptul de Dumnezeu (impreuna cu viata de dupa moarte) confera indivizilor aceasta stare de siguranta psihologica.
5. Fenomenul religios provine din necunostiinta primelor societati umane care practic atribuiau elemetelor meteorologice implicarea unei entitati, care culmea, in istoria religilor, acele entati prezentau caracteristici umane...

| steve91 a răspuns (pentru M25M):

Iti dau ca raspuns o parte dintr-un mesaj pe care l-am postat la alta intrebare din categoria "Religie", pe care il voi completa apoi:
"Perioada Vechiului Testament nu face parte propriu-zis din istoria Bisericii, cu toate ca Dumnezeul iudeilor era acelasi cu cel al crestinilor. Insa iudeilor li S-a descoperit in mod nedeplin, deci nu putem vorbi de crestinism inainte de Hristos si, cu atat mai mult, nu putem reduce crestinismul la cei 40 de ani petrecuti de evrei in desert".
Completare: In perioada VT, Dumnezeu li S-a descperit oamenilor ca un Dumnezeu mult mai dur, decat in perioada care a inceput cu inomenirea lui Hristos. Acest lucru a fost necesar deoarece mentalitatea oamenilor de atunci era atat de rigida incat nu se puteau opri din pacat decat presati de teama unor pedepse iminente. Totusi, nu trebuie sa intelegi sa Dumnezeu S-a schimbat intre timp, El fiind neschimbator. Dar modul in care El se arata oamenilor si actioneaza in relatia cu ei S-a schimbat, deoarece si gandirea oamenilor a evoluat, s-a emancipat, devenind mai subtila, mai profunda. De aceea, printre altele, spune Sf. Ap. Pavel ca Hristos S-a intrupat "la plinirea vremii", adica atunci cand starea oamenilor le permitea sa-I inteleaga mesajul.
Pe de alta parte, chiar daca era mai dur, in VT Dumnezeu nu i-a "pedepsit" cu rautate pe pacatosi. Nici nu S-a razbunat, El fiind cu totul bun, desi a afirmat ca este "razbunator" (tot pentru a-i feri de pacat prin teama). De fapt, actele Sale nici nu erau in sens strict niste "pedepse", ci doar niste masuri absolut necesare pentru binele celorlalti oameni sau chiar al celor ce pacatuiau (aici e mai complicat, voi explica daca e nevoie).
Prin urmare, afirmatia mea ("Dumnezeu nu chinuie si nu va chinui pe nimeni") nu este contrazisa de VT. In primul rand, eu ma refeream la starea de dupa moarte a pacatosilor, si nicidecum la intreaga istorie. In al doilea rand, se poate afirma ca nici in istorie Dumnezeu nu a avut scopul de a chinui pe cineva, suferinta fiind doar o simpla urmare a masurilor luate de El. E adevarat ca, scoasa din context, fraza aceasta ar putea parea disonanta cu VT, dar trebuie sa intelegi ca raspunsurile mele pe TPU sunt punctuale, si nu pot acoperi mereu, in modul cel mai fericit cu putinta, toata teologia ortodoxa...

| M25M a răspuns (pentru steve91):

Incercarea de justificare a zeului este oarecum aproape reusita insa din pacate nu sunt atat de naiv. Dumnezeul crestin, care oricare alt zeu, are caracteristici umane, este personificat, prezinta calitati (nu neg, in NT) insa in VT se observa in unele locuri tendinta razbunatoare fata de alte popoare care nu se inchina la El sau care lezeaza Poporul Ales, ori instigarea la crima fata "preotii care au alti Dumnezei", ostracizarea altora pe aceleasi considerente...E cam greu sa folosesc justificarea ta cand am textul in fata de exemplu, mai bine spus in memorie...

| steve91 a răspuns (pentru ßirGagaWelch):

1. Dumnezeu este desavarsit, ceea ce inseamna ca este necreat si vesnic. Numai Cineva desavarsit, care are totul in El, putea crea lumea "din nimic".
2. Ordinea dintre toate elementele naturii, de exemplu, e doar o iluzie? Sau poate tu nu traiesti pe Pamant si nu le-ai vazut... (Restul de la pct. 2 nu are legatura cu problema ordinii.)
3. Omul nu poate fi redus la materie, din cauza ca este persoana inzestrata cu ratiune, constiinta, etc. - ceea ce materia sau animalele nu au.
4. Ce sens are viata cand tot ceea ce iubesti mai mult se va pierde pana la urma? Poti fi fericit cand te gandesti ca parintii, copiii tai vor muri/vor disparea complet pentru totdeauna? Ce rost mai au operele de arta atunci?
Fraza "Vietile noastre sunt interesante tocmai fiindca sunt finite", este o ineptie, iar comparatie este irelevanta, pentru ca "Mona Lisa" este un lucru reusit, pe cand vietile oamenilor nu sunt, de cele mai multe ori. Totusi, dupa tine, ele raman interesante, ca doar sunt finite, nu?
5. Nu reduce intregul fenomen religios din istorie la cazurile mentionate de tine. Asta denota superficialitate. Citeste carti de teologie ortodoxa (din toate timpurile) si vei vedea ce problematica profunda si complexa a antrenat invatatura Bisericii de-a lungul timpului.
6. Prin "Persoana rationala" tu intelegi doar "o forta creatoare", nu-i asa?

| IoanieCriminalul a răspuns (pentru steve91):

Deci sa inteleg ca daca sunt ateu nu mi se vindeca ranile sau cum? WTF?

| steve91 a răspuns (pentru BlackSulphur):

1. Scuza-ma, dar nu stiu ce inseamna "ThBB".
2. N-am spus "ordine perfecta".
3. Tocmai faptul ca totul are sfarsit reprezinta problema. De ce trebuie ca totul sa aiba sfarsit? Ce rost mai are sa avansezi, sa evoluezi, sa cunosti Universul, daca vei muri oricum, iar cei pe care i-ai ajuta intr-un fel sau altul prin activitatea ta vor pieri si ei? Chiar ti se pare ca aceasta situatie prezinta vreun sens? Eu spun ca sunt toate in zadar in acest conditii...
4. Am dat raspunsul acesta si unui alt user, sper ca nu te deranjeaza: "Nu reduce intregul fenomen religios din istorie la cazurile mentionate de tine. Asta denota superficialitate. Citeste carti de teologie ortodoxa (din toate timpurile) si vei vedea ce problematica profunda si complexa a antrenat invatatura Bisericii de-a lungul timpului".
Cat despre "unicorn": am spus ca simtul religios al omului nu poate fi o inventie, el fiind "sadit" in fiinta umana. Asta nu inseamna ca religiile lumii nu pot fi inventate, cum e si aceasta nou-infiintata de tine...

| steve91 a răspuns (pentru Dragonfly6):

1. Moartea vesnica este starea de despartire de Dumnezeu pe care o vor avea, dupa moarte, cei ce nu se vor mantui.
2. Ma bucur ca intrebi asta. Exista multe argumente cu privire la promovarea culturii (in general) de catre Biserica. Iti dau doar cateva: numeroasele scoli infiintate in cadrul Bisericii Ortodoxe pe teritoriul tarii noastre (in secolele trecute); indemnurile pro-cultura adresate de marii invatati din istoria Bisericii si insasi conditia lor de mari intelectuali (Sfintii Vasile cel Mare, Ioan Gura de Aur, Grigorie Teologul, Grigorie Palama si multi altii - cu totii adevarate genii); o anumita opinie a lui Constantin Noica, la care te indemn sa cugeti adanc, aratand ca insesi dogmele Bisericii sunt premise si izvoare de cultura: "Ideea-forţă a lui Noica e că minunata arhitectură a culturii europene s-a construit pe fundamentul logicii trivalente înfăşurate în taina Sfintei Treimi, definitivate ca dogmă a creştinismului la Niceea, în anul 325". - See more at: http://www.ziaristionline.ro/......lui-noica/
3. Am mai dat raspunsul asta: "Dumnezeu este desavarsit, ceea ce inseamna ca este necreat si vesnic. Numai Cineva desavarsit, care are totul in El, putea crea lumea din nimic".
Despre "explozie": cine a cauzat-o si, mai ales, de unde provenea acel "ceva" de dinaintea exploziei?
Despre "evolutie": oamenii care "tot evolueaza" nu se schimba radical. Maimutele care ar fi evoluat in oameni au devenit persoane, deci au dobandit constiinta, ratiune etc., care nu exista nicaieri in lumea vazuta, in afara de natura umana. O astfel de schimbare este complet ilogica si imposibila.
4. Fenomenele de care vorbesti, la fel ca si furtunile de pe Terra, de exemplu, nu afecteaza echilibrul general, ba chiar il confirma: chiar si in aceste conditii, Universul (si in special Pamantul) ramane in armonie. E drept ca nu e una desavarsita, dar asta e alta problema, nu o abordez aici.
5. Problema "sufletului animalelor" e prea complexa si ea. Ideea e ca animalele nu sunt persoane, pentru ca, evident, nu au caracteristicile definitorii ale unei persoane.
6. Ai facut praf punctul 4, si de aceea nu-ti raspund la el. Incearca sa te apropii macar de coerenta mesajelor mele si sa arati putin respect fata de efortul depus de mine sa le scriu. Eu nu "arunc cu frazele" la intamplare...
7. Am mai dat raspunsul acesta la inca doi useri, sper ca nu te deranjeaza: "Nu reduce intregul fenomen religios din istorie la cazurile mentionate de tine. Asta denota superficialitate. Citeste carti de teologie ortodoxa (din toate timpurile) si vei vedea ce problematica profunda si complexa a antrenat invatatura Bisericii de-a lungul timpului". Deci religiile lumii, in special cea crestin-ortodoxa, nu pot fi rezultatul doar a unei manipulari cu ratiuni politice...

| ChuckNorris42 a răspuns (pentru steve91):

Sa arati lipsa de logica? Ha..ha. Insusi existenta lu 'Mnezo e lipsita de logica

| steve91 a răspuns (pentru BlackSulphur):

1. a) Eu nu am spus ca Dumnezeu "inseamna bine", si nici nu rezulta asta din faptul ca Dumnezeu este bun. A picat pct a...
b) N-ai logica aici. Daca binele si raul SUNT ceva (perceptii, in cazul de fata), cum poti spune ca nu exista? Poate vrei sa spui ca "nu exista propriu-zis", in felul in care am spus-o eu, dar asta e altceva. Fii mai exact!
2. Dupa "logica" mea (care chiar e "logica", spre deosebire de a ta), animalele (neavand ratiune) nu pot fi trase la raspundere pentru nicio fapta care este considerata "pacat" atunci cand e savarsita de om. Sa luam pacatul crimei: daca un leu ucide un alt leu, ar trebui tras la raspundere, nu?
3. Dumnezeu nu a gresit prin Potop, ba dimpotriva, Si-a manifestat iubirea de oameni, ca prin toate actele Sale. Am lamurit problema si in discutia cu alt user:
"In perioada VT, Dumnezeu li S-a descperit oamenilor ca un Dumnezeu mult mai dur, decat in perioada care a inceput cu inomenirea lui Hristos. Acest lucru a fost necesar deoarece mentalitatea oamenilor de atunci era atat de rigida incat nu se puteau opri din pacat decat presati de teama unor pedepse iminente. Totusi, nu trebuie sa intelegi sa Dumnezeu S-a schimbat intre timp, El fiind neschimbator. Dar modul in care El se arata oamenilor si actioneaza in relatia cu ei S-a schimbat, deoarece si gandirea oamenilor a evoluat, s-a emancipat, devenind mai subtila, mai profunda. De aceea, printre altele, spune Sf. Ap. Pavel ca Hristos S-a intrupat "la plinirea vremii", adica atunci cand starea oamenilor le permitea sa-I inteleaga mesajul.
Pe de alta parte, chiar daca era mai dur, in VT Dumnezeu nu i-a "pedepsit" cu rautate pe pacatosi. Nici nu S-a razbunat, El fiind cu totul bun, desi a afirmat ca este "razbunator" (tot pentru a-i feri de pacat prin teama). De fapt, actele Sale nici nu erau in sens strict niste "pedepse", ci doar niste masuri absolut necesare pentru binele celorlalti oameni sau chiar al celor ce pacatuiau (aici e mai complicat, voi explica daca e nevoie)".
4. N-am spus ca diavolul e de vina, e o "concluzie" de-a ta... A picat si acest punct, la fel ca si "comentariul" la fel de neintemeiat despre P.S.-ul meu.

| steve91 a răspuns (pentru M25M):

1. Raspunsul tau este prea caraghios ca sa-ti dau vreo replica la el. Poate intr-un tratat de "Psihologia zeilor" ar avea cat de cat sens... Am mai spus-o si altcuiva: arata putin respect fata de efortul pe care il depun scriindu-ti mesaje coerente si incearca sa te apropii macar de nivelul coerentei lor...
2. Este interesant ca tu ai CREZUT aceste idei stiintifice fara a vedea cu ochii tai "expansiunea" si "evolutia"... De ce? (De altfel, nu-ti mai raspund in continuare nici la acest punct, tot din cauza incoerentei lui...)
3. Am mai dat cuiva acest raspuns: "Fenomenele de care vorbesti, la fel ca si furtunile de pe Terra, de exemplu, nu afecteaza echilibrul general, ba chiar il confirma: chiar si in aceste conditii, Universul (si in special Pamantul) ramane in armonie. E drept ca nu e una desavarsita, dar asta e alta problema, nu o abordez aici". Stai si tu o zi in natura (fara calculator, daca poti) si observa cateva mici detalii din ea. Ai sa vezi la ce ma refer prin cuvintele "ordine" si "armonie".
4. Ceea ce spui tu nu arata decat ca exista o legatura stransa intre suflet si trup: ceea ce simte trupul, se manifesta si in suflet, si invers. Dar asta nu inseamna ca omul nu are suflet sau ca manifestarile persoanei fac parte doar din sfera materiei, fie ea chiar si un trup uman - care e cea mai complexa si inalta forma de materie. Manifestarile specifice persoanei nu sunt specifice si materiei (in sens general).
4. Sa stii ca afirmatiile tale de la pct 4 nu contrazic ceea ce am spus cu privire la acest subiect. Nu esti departe de adevar, doar ca nu l-ai enuntat complet. Existenta lui Dumnezeu nu le ofera oamenilor doar o stare de siguranta (vezi curajul pe care il aveau in fata mortii martirii crestini), dar le arata si sensul real si profund al existentei lor. (Totusi, parca voiai sa-mi negi argumentele, nu sa le confirmi, nu? Ce s-a intamplat?)
5. Am mai dat acest raspuns catorva useri. In ideea ca nu vei citi acele mesaje, ti-l dau si tie: "Nu reduce intregul fenomen religios din istorie la cazurile mentionate de tine. Asta denota superficialitate. Citeste carti de teologie ortodoxa (din toate timpurile) si vei vedea ce problematica profunda si complexa a antrenat invatatura Bisericii de-a lungul timpului".

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| steve91 a răspuns (pentru M25M):

E normal sa-ti fie greu sa accepti argumentele mele, cat timp ele infirma ideile tale. Dar acceptarea unor idei e o chestiune de vointa. Chiar tu ai spus ca incercarea mea a fost "aproape reusita" - nu a fost "reusita" pentru ca nu ai vrut tu sa accepti adevarul si logica celor enuntate de mine.
Cat despre "tendinta razbunatoare", "instigarea la crima" sau "ostracizarea altora" am scris destul de clar in mesajul anterior. Daca nu l-ai inteles, reciteste-l sau intreaba-ma ce nu intelegi. Nu e nicio rusine in asta, ba dimpotriva.

| steve91 a răspuns (pentru IoanieCriminalul):

Mai intai, renunta la expresiile vulgare si incearca sa porti un dialog civilizat.
In al doilea rand, spune-mi, te rog, la ce idee sau parte din mesajele mele faci referire, caci nu inteleg.

| steve91 a răspuns (pentru ChuckNorris42):

Argumente, te rog.

| steve91 a răspuns (pentru SaveOurSouls):

Cazul tau e unul patologic, nici ateii nu au curajul sa te atace... S-ar bate cu morile de vant, caci nu pari sa fi inteles ceva din problematica intrebarii puse de Silviumber sau din cea a discutiilor purtate ulterior.
Dar spune-mi, totusi, carei "traditii" apartii tu?

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| Hombre a răspuns (pentru steve91):

"Pe de alta parte, chiar daca era mai dur, in VT Dumnezeu nu i-a "pedepsit" cu rautate pe pacatosi. Nici nu S-a razbunat, El fiind cu totul bun, desi a afirmat ca este "razbunator" (tot pentru a-i feri de pacat prin teama). De fapt, actele Sale nici nu erau in sens strict niste "pedepse", ci doar niste masuri absolut necesare pentru binele celorlalti oameni sau chiar al celor ce pacatuiau (aici e mai complicat, voi explica daca e nevoie)."
V.T.- Geneza- "Şi Domnul a zis: „Am să şterg de pe faţa pământului pe omul pe care l-am făcut, de la om până la vite, până la târâtoare şi până la păsările cerului; căci Îmi pare rău că i-am făcut."
Si zici ca nu i-a pedepsit pe oameni? Mai usor cu interpretarile tale.

| Hombre a răspuns (pentru SaveOurSouls):

" iar vechiul testament este o imagine nu numai a poporului evreu ci a perceptiei intregii lumi"
Mai pardon, doar a crestinilor, mai sunt si alte credinte.

| Hombre a răspuns (pentru steve91):

"E normal sa-ti fie greu sa accepti argumentele mele, cat timp ele infirma ideile tale. Dar acceptarea unor idei e o chestiune de vointa"
Valabil si pentru tine.
"Cat despre "tendinta razbunatoare", "instigarea la crima" sau "ostracizarea altora" am scris destul de clar in mesajul anterior."
Acolo ai incercat sa dregi busuiocul, insa "tendinta razbunatoare" si "instigarea la crima" exista in biblie, "intreaba-ma, nu e nicio rusine in asta, ba din potriva", am sa-ti demonstrez.

| M25M a răspuns (pentru steve91):

In primul rand, argumentele tale sunt aparente, nici false, nici reale ci aparente. De ce a fost aproape reusita? Nu pentru sunt incapatant si refuz ideile altora sau resping parerile altora, ci pentru ca am citit Biblia cand eram mai mic(14), iar Vechiul Testament de doua ori, ultima oara fiind acum vreo 5 ani.

| BlackSulphur a răspuns (pentru steve91):

1. Deci dumnezeu nu este bun? Eu stiam ca el este iubirea, binele, lumina. Deci incepe sa rugineasca religia... Misto.
Si sigur nu am logica in ceea ce am zis! NU EXISTE BINE SI RAU. Sunt doar niste perceptii RELATIVE. Ceea ce este rau pentru cineva este bine pentru altcineva... Singurul lucru sigur si absolut este existenta acelui lucru/ fenomen. Daca mintea ta nu duce pana in acest punct informatia, nu este vina mea, caci nici macar de logica nu ai nevoie.
2. Pai voi ziceti ca este o "boala psihica" homosexualitatea... Si cum poti avea o boala psihica fara sa ai gandire? Aici am dat exemplu animalele. Daca el au aceasta "boala psihica", inseamna normal ca au si ratiune! Eu nu am logica? Nu, nu cred... Voi nu gasiti argumente bune.
3. Ceea ce a facut dumnezeu a fost din ura/ parere de rau. Biblia zice ca "ii parea rau"... II PAREA RAU? Nu cumva era omniscient? Nu stia ca asta se va intampla?
4. Ba chiar asta ai zis... Invata sa te exprimi daca esti incompetent si nu poti sa-ti zici ideile.

| M25M a răspuns (pentru steve91):

1. Nu stiu ce ti-am zis aici asa ca sar peste (imi este lene sa caut)
2.CREZUT aceste idei stiintifice fara a vedea cu ochii tai "expansiunea" si "evolutia".--- As putea sa te intreb acelasi lucru despre Dumnezeu, cu toate ca frizeaza stupidul.
3. Mda....deci toate catastrofele pamantesti, iar in cosmsos, moartea stelelor, formarea gaurilor negre, ploie de meteoriti care se abat asupra altor corpuri ceresti, nu au caracter distructiv ci unul constructiv, in concordanta cu armonia?!? Din nou pliezi in asa fel realitatea pentru ati conveni tie.
4. Eu cred ca ti le-am negat, daca stam sa ne gandim nevoile psihologice abstracte, cer un motiv, si apoi o metoda pentru gratificarea lor. Nevoia de siguranta (si restul) este o nevoie psihica iar metoda prin care aceasta nevoie va fi satisfacuta este inventarea unui zeu...
5. Acelasi lucru pot sa-l zic si despre expansiunea universului si evoluie, ai putea sa nu mai vii cu replici imbecile "le-ai vazut ca sa stii ca exista".

| steve91 a răspuns (pentru Hombre):

Sper ca ai inteles din mesajul meu anterior (adresat tie) ca nu voi continua discutia cu tine, dovada ca tie nu ti-am mai raspuns, in vreme ce altor useri mai civilizati, da. Eu nu discut cu orice incult si needucat, ar insemna sa-mi bat joc de anii pe care i-am petrecut studiind...
Si sper, de asemenea, ca vei inceta sa-mi mai dai vreo replica - nu de alta, dar orice om obiectiv ar realiza din start ca, in lumina celor scrise de mine mai sus, nu au nicio relevanta opiniile tale...

| Zenicide a răspuns (pentru steve91):

1. Stiinta nu vindeca, oamenii trateaza cu ajutorul stiintei. Vindecarea este un proces care se petrece cu voia si ajutorul lui Dumnezeu
- Se pare ca Dzeu a fost ocupat sa doteze soparlele cu puterea de regenerare, pe oameni nu happy Daca Dzeu vindeca de ce nu sunt pline bi$ericile de oameni bolnavi? De ce exista spitale?

2. Nu putem sti ce este Dumnezeu in fiinta Lui
- Daca nu putem sti atunci taci, opreste-te, nu incepe apoi sa il descrii.

"Dumnezeu nu chinuie si nu va chinui pe nimeni."
- Se pare ca nu ai citit biblia. Sau nu iti mai aduci aminte de marele potop?

| steve91 a răspuns (pentru M25M):

Tot ce faci tu e sa imi repeti la infinit ca tu "nu esti naiv", ca argumentele mele "sunt aparente", deci ireale s.a.m.d. Nu crezi ca ar trebui sa-ti argumentezi opinia cu ceva mai relevant decat propria ta impresie?
In plus, nu uita ca Biserica Ortodoxa are doua (!) izvoare de credinta: Sf. Scriptura si Sf. Traditie, care formeaza un tot unitar. Una fara alta nu prezinta credibilitate...
Pe de alta parte, gandeste-te si la acest lucru: crezi ca daca Dumnezeul VT ar fi intr-o discordanta reala, profunda cu cel din NT, marile genii ale Ortodoxiei (care gandeau de zeci de ori mai mult si mai bine decat tu si cu mine la un loc - nu exagerez deloc) nu si-ar fi dat seama de aceasta? Crezi ca ar mai fi acordat credit invataturii Bisericii? Te rog...

| Zenicide a răspuns (pentru steve91):

1. lumea trebuie sa fi fost creata de cineva, nu putea aparea din senin.
- De ce? Pentru ca asa spui tu?

"Teoria Big Bang-ului este complet ilogica, pentru ca nu explica aparitia acelui "ceva" ("singularitate", "energie" etc.) care a dus la nasterea Universului vazut, si nici ce a declansat Big Bang-ul."
- Nici povestea ta cu Dumnezeu nu explica aparitia zeului tau, si in loc sa simplifice problema doar o complica: http://www.youtube.com/watch?v=Ag6fH8cU-MU&t=0m12s Apoi dati o palma singur.

"(cum ar fi si faptul ca maimuta a evoluat in om, ceea ce azi nu se mai intampla...)"
- Evolutia nu spune ca oamenii au evoluat din maimute, ce ai zis arata doar ca habar nu ai despre teoria evolutiei, lucru frecvent intalnit la crestini.

2. existenta armoniei, a ordinii din lume este un alt argument.
- Cum explici existenta dezastrelor naturale? Sau cum explici faptul ca galaxia noastra e pe curs de coliziune cu galaxia Andromeda?

3. existenta omului. Este vadit pentru oricine (sau, in fine, pentru cei care gandesc cat de cat...) ca natura omului nu poate fi redusa la materie; ea contine si o parte spirituala - complet diferita de materie - denumita in teologia ortodoxa
- Alta eroare in logica, te folosesti de teologie care e un produs al religiei careia incerci sa ii dovedesti validitatea. Unii s-ar simti jigniti de asemenea raspuns.

4. fara Dumnezeu, lumea nu are de fapt niciun sens. De ce exista toate? De ce traim noi, oamenii, si apoi murim?
- Si cu Dzeu ce sens avem? Cu Dzeu esti un sclav zombi, dar probabil ca iubesti ideea sa fii scalvul unui zeu criminal sadic.

5. simtul religios al omului. Din toate timpurile, oamenii au simtit ca trebuie sa fie Cineva mai presus de ei.
- Corect, la fel de corect e si ca sute de alti zei au aparut si erau venerati inainteea zeului tau. Cum explici asta?

"Sper ca te-ai lamurit cat de cat..."
Si eu sper la fel.





| steve91 a răspuns (pentru M25M):

1. Ai dat si pana acum dovada de superficialitate, dar incearca sa cauti totusi... Asa nu prezinti credibilitate.
2. Asta nu e un raspuns. Nu asa arata o replica serioasa...
3. Am mai dat si altora acest raspuns: "Fenomenele de care vorbesti, la fel ca si furtunile de pe Terra, de exemplu, nu afecteaza echilibrul general, ba chiar il confirma: chiar si in aceste conditii, Universul (si in special Pamantul) ramane in armonie. E drept ca nu e una desavarsita, dar asta e alta problema, nu o abordez aici". Stai si tu o zi in natura (fara calculator, daca poti) si observa cateva mici detalii din ea. Ai sa vezi la ce ma refer prin cuvintele "ordine" si "armonie".
In plus, tu ai facut referire la niste fenomene de mare amploare. Dar gandeste-te ca aceeasi "lipsa de armonie" se vede si in vanarea unui iepure de catre o vulpe sau in caderea unei picaturi de apa peste o furnica... Si, cu toate acestea, lumea dainuie. Linistea este norma in lume, haosul e doar o exceptie. (oricum, problema poate fi cu mult dezvoltata, dar ce am spus aici e de ajuns ca sa infirme opinia ta. Chiar daca tu nu vrei sa vezi asta...)
4. E adevarat ca ai vrut sa le negi, dar modul superficial in care ti-ai scris raspunsul a facut ca acesta sa fie in concordanta relativa cu cele spuse de mine.
Problema e ca omul nu este supus intru totul acestor "nevoi psihologice", e doar influentat de ele. Exista multe cazuri in istorie cand oamenii le-au ignorat pentru niste scopuri mai inalte, ceea ce arata independenta (cel putin relativa) a omului de ele... (Nu uita ca, paradoxal, persecutiile crestine au dus la multe convertiri. Deci, oamenii vedeau ca pot muri daca se convertesc, si renuntau la siguranta vietii lor pentru ceva ce nu vedeau cu ochiul liber. Unde mai era "nevoia" de confort psihic?)
Pe de alta parte, de ce ateii nu si-au "inventat" zei? Dupa tine, toti oamenii au aceste "nevoi" - ateii nu le au? In plus, gandeste-te ca marii crestini (care au fost adevarate genii, am mai spus-o si-n alte locuri) au avut posibilitatea sa-si aleaga alta rezolvare a acestor "nevoi", nu sunt ateii mai destepti in niciun caz... Dar de ce nu au facut-o? Pentru ca, pentru un om cu o gandire profunda, existenta lui Dumnezeu da si sens vietii umane, nu doar confort psihic... Ceea ce e cu totul altceva. (Ca un adaos, iti amintesc ca ateii in sens strict sunt o minoritate in istoria lumii, ei inmultindu-se accentuat abia in secolul trecut, concomitent cu dispretul tot mai mare al omului pentru cultura, valori umane universale, gandire umana etc. Sau tu ai impresia ca, in afara de progresul stiintific, lumea evolueaza cu adevarat?)
5. Incearca sa vorbesti mai frumos, fara expresii precum "replici imbecile", pentru ca, daca eu pot fi catalogat drept "imbecil", nu stiu cum ai putea fi tu catalogat, cat timp nici nu nu stii sa scrii bine...
In al doilea rand, la ce faci referire (la pct 5)? Nu vad legatura cu ceea ce am scris eu. Fii mai logic, te rog!

| steve91 a răspuns (pentru BlackSulphur):

1. Dumnezeu este bun, dar nu "este binele" in sensul ca binele ar fi fiinta lui. Binele este doar o lucrare a lui Dumnezeu, o manifestare a Lui. Noi nu putem afla ce este Dumnezeu in fiinta Lui, Il cunoastem doar din energiile/lucrarile/ harul Sau, care - in treacat fie spus - sunt necreate (in teologie, cele trei notiuni sunt sinonime - nu detaliez). Iata o analogie din sfera umana: daca tu simti bunatatea unui om, el nu poate fi redus la acea bunatate, nu? Nu poti spune ca omul acela "este bunatate", poti spune ca este bun, transmite/arata bunatate etc.
Este adevarat ca in Biblie se gasesc afirmatii precum "Dumnezeu este iubire", dar ele nu se refera la fiinta divina, ci la lucrarile lui Dumnezeu - iti spun asta pe baza interpretarilor ortodoxe ale acelor pasaje. (Nu omite faptul ca Bis Ort are doua izvoare de invatatura, care nu pot fi despartite: Scriptura si Traditia.)
Cat despre "existenta binelui si a raului", continui sa fii inexact. Ba spui ca "binele si raul nu exista", ba spui ca "sunt" ceva... Formuleaza-ti corect opinia si iti voi raspunde. (Apropo, daca un lucru e "ruginit" pe aici, acela e logica ta.)
2. Eu nu am spus ca homosexualitatea e o boala psihica si nici nu cred asta. Pct 2 e anulat.
3. In Biblie apar foarte multe antropomorfisme (gr. anthropos - om, morphe - forma), adica reprezentari ale lui Dumnzeu sub forma umana. Oamenii nu ar fi putut intelege pe atunci subtilitatile invataturii Bisericii (nu e de mirare, nici astazi nu pot unii...), de aceea Dumnezeu li S-a descoperit astfel. Aceasta nu presupune ca Ii parea rau, cat timp Dumnezeu este desavarsit (deci si omniscient) si deci nu poate gresi vreodata.
4. Iata ce am zis la punctul cu pricina:
"Monahii care au o viata curata sunt atacati mult mai intens de diavol decat oamenii mai putin practicanti. De aceea, ei incearca sa inlature orice prilej al pacatului. Astfel, pentru a nu fi ispititi de desfranare, in unele manastiri se interzice accesul femeilor (mai ales ca, stii si tu poate, in zilele noastre multe femei nu mai respecta tinuta corespunzatoare pe care trebuie sa o aiba in biserica...). Totusi, masura aceasta nu inseamna ca Dumnezeu le respinge pe femei: slujbele destinate in mod special laicilor sunt cele din bisericile de parohie".
"Atacul diavolului" presupune ispitirea omului, care are posibilitatea de a o respinge sau de a-i raspunde pozitiv/de a o urma. Ispitirea nu este pacat, omul neavand vreo vina pentru ea, doar incuviintarea ei ii poate fi reprosata omului. Atunci incepe in sens strict pacatul.
DECI: de unde rezulta, din textul meu pe care l-am citat, ca vina omului pentru pacat ar trebui imputata diavolului? Nici macar nu am pomenit de caderea in pacat... (Asa ca ai grija cu aprecierile negative, incompetenta si incapacitatea de a transmite sau explica idei sunt in alta parte... Nu te mai face de ras!)

| Hombre a răspuns (pentru steve91):

"Eu nu discut cu orice incult si needucat, ar insemna sa-mi bat joc de anii pe care i-am petrecut studiind... "
Daca erai cu adevarat cult si educat aveai alta atitudine, nu ce-a de infăţat in dogma religioasa pretinzand a fi cunoscatorul absolut etaland studiile care in fapt se marginesc doar in religie, pana acum si nu erai arogant.
Pe de alta parte, invataturile crestine -in mod special- ale lui Isus pe care le impartasesti, teoretizeaza intelegere si iubire intre semeni, iar crestinul in mod special trebuie sa aiba o atitudine armonioasa in relatia cu ceilalti indiferent de starea lor sociala, morala si/sau scara valorii intelectuale etc.
Daca aceste calitati le aveai insusite, desigur ca nu mai aveai atitudinea aroganta " Eu nu discut cu orice incult si needucat", asta imi aminteste de acest personaj la fel de ingamfat.
http://www.youtube.com/watch?v=uGWJJF-2v9U

| M25M a răspuns (pentru steve91):

De la inceputul conversatiei imi argumentez opiniile si am facut-o nu cu superficialitate, ci cu simplitate. Daca aleg sa explic un lucru cat mai simplu inseamna ca l-am inteles.

| M25M a răspuns (pentru steve91):

Pe bune? ( Ma refer la punctul 2)- la tine se pliaza rationamentul critic insa la mine nu? -ok...
Armonia pe care o vezi tu este un ciclu al naturii, o lege a junglei. Revenind la dezastrele naturale nu vad nimic armonios in inundatiile, de pilda, din anul acesta de la noi unde oamenii isi pierdeau casele.
In privinta nevoilor psihice acestea pot fi reprimate, daca intelegi cum functioneaza psihicul, ateii accepta ideea ca vor muri si ca nu exista nimic, nevoia de siguranta le este data de alte metode.
Nu am vrut sa te fac imbecil,(nu a fost si nu este intentia mea de a jigni pe acest site) doar am spus ca replica este imbecila, daca te-ai simtit lezat, imi cer scuze. La fel cum tu ai dreptul de a eticheta argumentele mele ca "superficiale" si "incoerente" cred ca si eu sunt in stare sa evidentiez unele asertiuni mai inepte daca le observ. Repet nu am dorit sa te jignesc. Ah, cum tu ai gresit la "cat timp nici nu nu stii " din motivul neatentiei sau al rapiditatii asa si eu am gresit.
Eu am pliat raspunsurile dupa structura raspunsurilor tale, insa si eu te-as ruga sa fii mai logic ori mai atent, fiindca ai punctat de doua ori patru si eu fiind putin confuz, insa nu ti-am scos ochii cum faci tu.

| M25M a răspuns (pentru steve91):

Uite, si Zenicide a dat raspunsuri asemanatoare cu ale mele si in esenta si in forma. Acum fac apelul la sofisme, doar ma intereseaza sa stiu daca si ale lui (argumentele) sunt superficiale si incoerente?

| Alphawolf a răspuns (pentru steve91):

"Nu Dumnezeu a creat raul (in care este inclus si pacatul). Biserica invata, de altfel, ca raul nici nu exista propriu-zis, el fiind doar lipsa binelui. Raul exista doar in momentul in care este facut. El nu are o fiinta proprie. Nici macar diavolul nu e rau prin fire, el doar isi foloseste libertatea pentru a face rau.
Pacatul, deci, exista datorita folosirii incorecte a libertatii, de catre oameni si diavol."

Dumnezeu nu este absolut, nu el a inventat si creat totul, nu el a stabilit limitele binelui si raului? Cream noi cunoastere, din ce?

Biserica invata prost, e certata cu logica, iar voi... luati totul de bun.

| NGheorghe a răspuns (pentru Silviumber):

C-am lipsita de logica prezentarea ta, pentru ca:
Geneza:
"Să facem om după chipul şi după asemănarea Noastră, ca să STAPANEASCA peste peşti., păsări., animalele domestice, toate vietăţile ce se târăsc pe pământ şi tot pământul!"

Apropo: GRESALA (pacatul) pe care il fac oamenii este ca ei nu se multumesc sa fie STAPANI doar peste animale ci isi depasesc limita si VOR SA STAPANEASCA PESTE ALTI OAMENI (si creaza armate militare ca sa distruga alti oameni, sau inventeaza minciuni si conspiratii ca sa bage frica in altii ca sa ii faca sa-si distruga semenii lor, si cam dintodeauna si prin toate popoarele s-au inventat obiceiuri si traditii (bazate pe minciuni) ca astfel sa se amestece si sa influenteze casatoriile, in schimb ce-i care nu se lasa "influientati" sunt indepartati si evitati de comunitate, in schimb avantajul lor este ca devin si foarte sanatosi. Sanatatea este "rasplata" celor care prefera sa isi foloseasca creierul si nu accepta minciunile, si nici nu se lasa ajutati."""
... asta este un CPY/PST de la un alt raspuns al meu si daca vrei sa citesti mai mult...
http://www.tpu.ro/......-iubeasca/

Dumnezeu nu vindeca amputatii, dar stiinta da.
Inca o data, a traii inseamna: sa cresti, sa te inmultesti, si sa stapanesti peste pamant si animale...

https://www.youtube.com/watch?v=H8ZuKF3dxCY

https://www.youtube.com/watch?v=BiUb4pvT-hc

https://www.youtube.com/watch?v=wBbFu8S9too

| steve91 a răspuns (pentru M25M):

Ma voi referi, pe rand, la ultimele trei mesaje pe care mi le-ai trimis:
1. Daca nu ai observat, cel putin de la un punct incolo, noi doi am purtat doua discutii diferite: una legata de argumentarea existentei lui Dumnezeu, cealalta de modul in care Dumnezeu S-a descoperit in VT. Ultimele doua mesaje ale tale, din cadrul discutiei a doua, nu contin nici un argument viabil. La ele ma refeream cand am spus ca "ar trebui sa-ti argumentezi opinia cu ceva mai relevant decat propria ta impresie".
2. Dupa cum se poate vedea, mesajele mele sunt caracterizate de o ordine si o coerenta de care mesajele tale sunt complet straine. In plus, ai si abandonat unele din punctele discutiei noastre. Nu am de gand sa discut cu cei care nu se ridica la nivelul unei dezbateri civilizate si (cat de cat) profesioniste, si deci nu prezinta credibilitate. Ai avut sansa sa dovedesti ca nu faci parte din aceasta categorie, dar ai ratat-o... (Banuiesc ca ti-ai dat seama ca nu-ti voi mai raspunde.)
3. Zenicide are cateva mari probleme care il fac (si pe el) inapt pentru o discutie cu mine (si pe care i le voi transmite si lui):
a) imaginea lui de profil: nu pot discuta teologie cu o persoana pe care o reprezinta o aluzie sexuala. De fapt, un astfel de om nu prezinta credibilitate nici pe plan social, cel putin din punctul meu de vedere...
b) lipsa de respect la adresa mea;
c) faptul ca nu a citit comentariile mele anterioare, care raspund la o mare parte din problemele puse de el;
d) lipsa de relevanta a unora din asa-zisele lui "argumente";
e) faptul ca unele afirmatii de-ale lui vadesc rautate si sunt neintemeiate.
P.S. Nu stiu cat de mult pretuiti tu, Zenicide sau altii ca voi discutiile pe TPU, dar eu chiar le iau in serios, mai ales cand e vorba de un subiect cu miza teologica. Iar acest lucru se vede prin mesajele mele.

| steve91 a răspuns (pentru Zenicide):

Tu ai cateva mari probleme care te fac inapt pentru o discutie cu mine:
a) imaginea ta de profil: nu pot discuta teologie cu o persoana pe care o reprezinta o aluzie sexuala. De fapt, un astfel de om nu prezinta credibilitate nici pe plan social, cel putin din punctul meu de vedere...
b) lipsa de respect la adresa mea;
c) faptul ca nu ai citit comentariile mele anterioare, care raspund la o mare parte din problemele puse de tine;
d) lipsa de relevanta a unora din asa-zisele tale "argumente";
e) faptul ca unele afirmatii de-ale tale vadesc rautate si sunt neintemeiate.
P.S. Nu stiu cat pretuiesti tu discutiile pe TPU, dar eu le iau realmente in serios si consider ca ma reprezinta. Nu am de ce sa-mi fie rusine cu ele. Daca si tu poti spune acelasi lucru despre mesajele tale, atunci te compatimesc...

| steve91 a răspuns (pentru Alphawolf):

1. Cine esti tu ca sa afirmi ca "Biserica invata prost, e certata cu logica"?
2. Am afirmat in textul citat de tine ca raul nu are o fiinta proprie, deci el nu e de sine statator. Exista numai atunci cand este facut. Fa o analogie cu gandurile omului: nici ele nu au fiinta proprie, depinzand de mintea care le creeaza. Daca mintea dispare/nu mai e activa, dispar si gandurile.
3. Despre "limitele binelui si raului": Problema e complexa. In invatatura Bisericii Ortodoxe, binele este, de fapt, concordanta cu voia lui Dumnezeu si, mai profund spus, asemanarea cu El (Dumnezeu este mai presus de bine sau de orice alt concept accesibil mintii umane - nu putem sti ce este El in fiinta Sa -, dar ni Se descopera prin energiile Lui necreate - dintre care una e bunatatea absoluta). Deci, nu e corect sa gandesti ca Dumnezeu ar fi creat/stabilit limita dintre bine si rau, ci ca aceasta limita deriva din ceea ce este El. Sper ca ai inteles.

| M25M a răspuns (pentru steve91):

Bun, esti practic un Dumnezeu al discutiilor teologice, iar noi suntem neica nimeni, incoerenti ...etc.
Macar eu nu foloesc argumentul x intr-o discutie iar cand interlocutorul il utilizeaza legitim pe acelasi rationament, ii zic ca este incoerent si absurd...
Cand am venti de asemnea cu argumentele care se refereau la cosmos si la mutatiile genetice, sa inteleg ca nu erau destul de credibile si profesioniste pentru ati convine...Ok...Uateva'
Vorbesti de ordinea argumentarii, dar nici tu nu ai respectat-o dupa cum ti-am zis, ai punctat de doua ori punctul numarul "4".
Si eu discut serios, simplist(fiindca nu are rost sa ma intind pe paragrafe kilometrice) daca tie ti se pare superficial atunci e fix treaba ta.

Toate cele bune!

| Alphawolf a răspuns (pentru steve91):

Nu, nu am inteles. Spui ca nu exista raul, ca el apare in scena doar atunci cand este facut. Daca omul poate crea rau, inseamna ca el poate crea cunoastere. Deci, revin cu intrebarea: Cream noi cunoastere? Din ce, din preexistent, din sincron-existent, sau din ce?

| Zenicide a răspuns (pentru steve91):

Pe mine ma intereseaza strict subiectele discutate, nu parerea ta despre mine happy

a) Probabil crestinii sunt mai perversi de fel. Poza mea poate fi interpretata si in alt mod, exemplu: Eu declar Jihad pe pisica ta, pussy = pisica

b) Nu sunt prea atent sa respect persoane cu complexe de superioritate.

c) Nici tu nu ai citit comentariile mele, am raspunsuri la raspunsurile tale happy

d) Care? Sunt foarte curios?

e) Care sunt neintemeiate?

P.S.: Nu e treaba ta ce pretuiesc eu happy

| steve91 a răspuns (pentru Alphawolf):

Am facut o comparatie intre "rau" si "ganduri", care ti-ar fi raspuns la intrebari daca meditai putin asupra ei. Nu se poate afirma ca gandurile si raul ar fi "create" propriu-zis. DEX-ul din 1998 indica drept prim sens al verbului "a crea", "a face ceva ce nu exista inainte". Dar gandurile omului se bazeaza pe ceea ce exista in mediul inconjurator, nu-i asa? Tot ceea ce este gandit de om are la baza senzatiile (vizuale, auditive etc.) venite din lumea pe care a creat-o Dumnezeu. Spre deosebire de Dumnezeu, omul nu poate crea din nimic, ci poate doar modifica, rearanja, schimba s.a.m.d. creatia lui Dumnezeu.
La fel se explica si aparitia raului: el este doar o rastalmacire a realitatii, o inversare a sensurilor, daca vrei. Iti dau si un exemplu de fapta rea (pe care o considera "rea" toata lumea, nu doar Biserica): minciuna. Ea reprezinta o rastalmacire/falsificare a adevarului, a informatiei pe care omul deja o avea din exterior, cel putin ca si "continut primar" sau "fundamental" al ei. Dupa cum se poate constata, minciuna nu e "creata" propriu-zis de om, ea e o modificare a realitatii.
Daca mai ai nelamuriri, intreaba-ma.

| Hombre a răspuns (pentru M25M):

"Bun, esti practic un Dumnezeu al discutiilor teologice, iar noi suntem neica nimeni, incoerenti ...etc."
Nu e nici un dumnezeu, daca il citesti mai de atent il lovesti in freza cu propiile lui "argumente". Deja si-a epuizat vorbaria, prolixă.

| M25M a răspuns (pentru Hombre):

Eram ironic, Hombre. Am observat ca nu va mai discuta cu multi pentru ceilalti sunt imaturi si superficiali...In fine...

| Hombre a răspuns (pentru M25M):

Am inteles, un infumurat cu pretentii de intelectual, ratat, cerea respect fara sa respecte.

| Alphawolf a răspuns (pentru steve91):

Daca existenta este produsul unui creator absolut, lui i se atribuie totul, tot ce inseamna existent, inclusiv gandurile, sentimentele, conceptele. Absolutului nu poti sa-i atribui doar preferintele lumesti, doar pozitivul, pentru ca el este un intreg, el a inventat si stabilit totul, el a creat orice limita.

"Spre deosebire de Dumnezeu, omul nu poate crea din nimic, ci poate doar modifica, rearanja, schimba s.a.m.d. creatia lui Dumnezeu.
La fel se explica si aparitia raului: el este doar o rastalmacire a realitatii, o inversare a sensurilor, daca vrei."

Aparitia raului, in cadrul creatiei, este conditionata de hotarele binelui si raului stabilite de creator si de limitele omului(ratiune, sentimente, etc). Pentru a intelege realitatea, pentru a intelege si aprecia binele, este nevoie de ratiune si sentimente pe masura. Rastalmacirea realitatii, sau inversarea sensurilor depinde potentialul avut, de puterea de a rationa si de masura sentimentelor. A gresit dumnezeu masurile?
Rastalmacirea realitatii este posibila datorita potentialului de a rastalmaci oferit de creator, iar omul neavand posibilitatea de a crea cunoastere, inseamna ca raul este acolo, introdus de creator, este in potentialul de a alege, de "inversarea sensurilor" stabilite sau preferate de creator.

| steve91 a răspuns (pentru Alphawolf):

Observ ca nu stii sau nu vrei sa-ti organizezi ideile. Incearca macar...
Iata raspunsul meu:
Atat timp cat omul este inzestrat cu libertate, Dumnezeu nu poate fi considerat vinovat pentru raul pe care acesta alege sa-l faca. A avea libertate presupune a fi responsabil pentru actele tale.
Pe de alta parte, ti-am explicat si dovedit ca "gandurile" si "raul" nu au o fiinta proprie. Ele sunt niste "lucrari" generate de ceva care are fiinta proprie. In cazul omului, care are libertate, "lucrarile" sale nu Ii pot fi imputate lui Dumnezeu, chiar daca "puterile" care le genereaza au fost sadite de El in fiinta umana. De exemplu, daca eu iti dau o masina si tu faci un accident, pentru ca ai condus-o prost, sunt eu vinovat cu ceva? Sunt eu vinovat ca, prin faptul ca ti-am dat masina, ti-am dat si posibilitatea sa faci un accident, avand in vedere ca tu puteai sa-l eviti? Sa fim rezonabili...

| Alphawolf a răspuns (pentru steve91):

Observi prost. Eu inteleg ce vrei sa spui tu, dar nu se pasuieste.
Esti superficial.
Lasa tu libertatea, alegerea binelui consta in conoasterea lui, iar cunosterea lui vine odata cu evolutia omului. Spre ex. pentru a-mi da seama cat este de daunator fumatul, eu trebuie sa constientizez cu adevarat efectele lui nocive asupra mea(si nu numai), insa pentru a constientiza, este nevoie de cunoastere(evolutie) si de o ratiune sanatoasa, iar constientizand cu adevarat voi putea obtine ambitia sa ma las de ele. Daca nu constientizez voi fi influentat de sentimente, de dorinta. "Binele" si "raul" trebuie cunoscut (experimentat, gandit, nu dictat) pentru a putea alege.
Iar referitor la: "gandurile" si "raul" eu sunt constient ca ele sunt dependente de fiinte, sunt generate de fiinta proprie(cum spui tu), dar ele sunt in functie de capacitati, care sunt hotarate din "fabrica".

Răspuns utilizator avertizat
| steve91 a răspuns (pentru Alphawolf):

1. Sa stii ca ceea ce am scris eu pana acum nu contrazice, in esenta, ceea ce ai scris tu de la "alegerea binelui" si pana la "pentru a putea alege". Dar ai cam schimbat subiectul...
Totusi, sa stii ca, la acest punct, sunt de acord cu tine (in principiu). Numai ca trebuie specificate urmatoarele:
a)cunoasterea binelui ii vine omului de la Dumnezeu, pe mai multe cai, cea mai importanta fiind invatatura Bisericii.
b) alegerea binelui consta in folosirea libertatii in acord cu voia lui Dumnezeu. Afirmatia "alegerea binelui consta in cunoasterea lui" nici nu are sens - ai vrut sa spui ca "alegerea binelui depinde de/nu se poate face fara cunoasterea lui" (ceea ce e adevarat). Nu-i asa?
Prin urmare, este evident ca numai cine cunoaste si constientizeaza (!) binele (aceasta se intampla o data cu dezvoltarea omului, "evolutie" e un cuvant cam fortat) il poate alege/urma. Dar aceasta nu presupune existenta libertatii?
2. Daca "gandurile" si "raul" "sunt hotarate din fabrica", unde mai este libertatea omului? Nu ar insemna ca el ar fi impins in mod necesar spre rau, ca omul nu ar putea evita raul? Esti atat de absurd incat negi libertatea omului? Si mai spui ca eu sunt "superficial"...

| steve91 a răspuns (pentru SaveOurSouls):

Nu pun la indoiala faptul ca povestea ta ar fi adevarata. Totusi, raspunsurile tale de pana acum au fost prea lungi si lipsite de coerenta, neavand prea multa relevanta pentru intrebarea lui Silviumber. In plus, ceea ce m-a deranjat cel mai mult a fost faptul ca ai afirmat idei neconforme cu invatatura Bisericii Ortodoxe... De aceea te-am intrebat carei traditii apartii, am crezut ca faci parte dintr-o secta. Dar sa stii un lucru: din moment ce respingi Vechiul Testament, tu nu poti fi considerat cu adevarat ortodox!

| Alphawolf a răspuns (pentru steve91):

Subiectul e creatia. Eu neg libertatea omului in cazul creatiei. Daca nu cunosc binele si raul ce alegere pot sa fac? Ce-mi dicteaza instinctele, sentimentele, dorintele de moment?! Nici macar loterie nu o pot numi. Daca constientizez binele si raul, unde mai e alegerea? Normal ca aleg binele, ca doar nu pot fi impotriva mea.
Capacitatile sunt hotarate din fabrica, nu gandurile, nu raul. Gandim in functie de capacitatile noastre, in functie de ele intelegem realitatea, binele si raul. In plus, omniscienta cu care este caracterizat dumnezeu inlatura liberul albitru, acea libertate. Logica imi spune ca el nu ar fi putut crea fara sa predestineze.

"a)cunoasterea binelui ii vine omului de la Dumnezeu, pe mai multe cai, cea mai importanta fiind invatatura Bisericii."

"b) alegerea binelui consta in folosirea libertatii in acord cu voia lui Dumnezeu."

Absurditatea este in specificatiile tale. Biserica este compusa din niste oameni, care pot fi mult mai subiectivi decat tine. Ai uitat de actiunile bisericii, de cruciade si inchizitie? Uiti ca Biblia, indiferent daca indica adevarul sau nu, poate fi interpretata la infinit? Nu este un standard de comparatie, motiv pentru care au aparut mii de religii. In functie de ce este interpretata Biblia? Interpretarea ei este in functie de evolutia omului, de realitatea obiectiva, de normalul stabilit. Nu mai aruncam cu pietre. Generatiile viitoare vor vedea anormalul practicat de noi, de Biserica, la fel cum vedem noi anormalul pe care l-au practicat anticii. Interpretarea bibliei si intelegerea binelui este in functie de evolutia noastra, de cunoastere.
Ma indoiesc ca stii tu, Biserica, sau oricine altcineva care este voia lui Dumnezeu(asta in cazul ca el ar exista).

| steve91 a răspuns (pentru Alphawolf):

Esti complet lipsit de logica daca negi libertatea omului. Te intreb doar atat (caci pari incapabil sa intelegi explicatiile mele): Tu nu ai auzit/intalnit oameni care stiau ca e rau ceea ce fac, dar continuau totusi sa faca acel lucru? Nu ai intalnit, de exemplu, fumatori care recunosteau ca ar trebui sa se lase de fumat, pentru ca asa e bine, dar continuau sa fumeze? Ei de ce alegeau raul?
Libertatea e una din capacitatile omului. Punct. Daca mai negi inca o data un lucru atat de evident, am incheiat discutia cu tine...

| Alphawolf a răspuns (pentru steve91):

Acei fumatori nu constientizau cu adevarat efectele fumatului. Ei cand au ales "raul" erau doar niste naivi, nepasatori, iresponsabili. Mustrari de constiinta toti avem, iar ele sunt in functie de gravitatea raului in mintea noastra. Ceea ce ne-a indus societatea in cap provoaca o parte din mustrarile noastre de constiinta. Ele pot fi mustrari de constiinta neintemeiate, false, ele pot fi rodul unei gandiri gresite, slabiciuni.
Desi nu cred in dumnezeu, si eu am mustrari de constiinta, dar sunt in functie de ce am inteles eu, de binele si raul gandit de mine. Am mai dat acest ex. Daca uit sa-i dau la Gioni(cainele meu) mancare sau apa la timp ma mustra constiinta. Mi se pare normal ca omul sa aiba mustrari de constiinta, pentru ca el are sentimente si ratiune, poate fi constient de niste urmari care ii pot afecta viata, are empatie, poate sa inteleaga prin ce trece o fiinta.

Degeaba te-ai suparat, eu am specificat cazul in care libertatea mi se pare o iluzie.

| steve91 a răspuns (pentru Alphawolf):

Nu m-am suparat, dar nu pot polemiza cu cineva atat de ilogic precum esti tu (sper sa nu te superi tu acum, dar acesta e adevarul). TU AI AFIRMAT CA OMUL NU ARE LIBERTATE, motiv pentru care am decis sa inchei discutia cu tine.
P.S. Sa stii ca eu cunosc personal un medic cardiolog care nu vrea sa se lase de fumat. Crezi ca nici el nu cunoaste efectele negative ale fumatului? E trist ca gandesti atat de gresit...

| Alphawolf a răspuns (pentru steve91):

Raul poate fi adoptat fara a crea mustrari de constiinta. Ceea ce este in mintea omului conteaza, gravitatea raului gandit de om.

| Moshoo a răspuns:

Se pare ca nu poate exista una fara cealalta.Adica stiinta fara credinta? Fals ele merg mana in mana as putea zice.Problema este numai la oameni, ei sunt cei care fac diferente si discriminari. Poti foarte bine sa crezi in stiinta dar trebuie sa crezi ca este ceva acolo care le "stie" pe toate.Nimic nu e la voia intamplarii si daca universul a fost creat din intamplare atunci de unde si-a luat materia prima? Din nimic poate fi creat ceva? Nu prea cred, dar poti crea ceva fara stiinta? Iar nu cred, asa ca lasa pe altii sa se joace cu termenii astia imperativi ori asa ori altfel, tu continua sa fi la fel ca pana acuma.Si incearca sa lasi ceva in urma ta poate cine stie, esti un fel de creator.

| Alphawolf a răspuns (pentru Moshoo):

"Nimic nu e la voia intamplarii si daca universul a fost creat din intamplare atunci de unde si-a luat materia prima?"

Si dumnezeu de unde a luat materia prima? De unde s-a inspirat? El e omniscient dar fara a avea nevoie de o sursa de inspiratie, si nici de o sursa de energie care sa-i sustina mintea?
La asemenea intrebari iti raspunzi simplu, te limitezi, asa-i?

| NastaseAlina a răspuns:

Si eu am avut aceeasi problema ca a ta. Eu nu am dat crezare in mare parte lucrurilor de pe net si am avut nevoie de o perioada de cateva luni in care am incercat sa studiez si despre alte religi si sa-mi gasesc oarecum locul. In final mi-am dat seama ca religia mea ( ortodoxa ) este cea mai buna si mai reala ( chiar daca unele lucruri nu mai sunt la fel ca la inceputurile ei, ma refer la preoti corupti, ritualuri etc ). Poate si tu ai nevoie de o perioada in care sa incerci sa iti cauti locul.

| steve91 a răspuns (pentru NastaseAlina):

Cu toate ca unele aspecte din Biserica s-au schimbat, de-a lungul timpului, acest lucru nu stirbeste cu nimic comuniunea Bisericii Ortodoxe cu Hristos. Nu trebuie sa te tulbure nici dezvoltarea cultului (in definitiv, Traditia are si un aspect dinamic), nici nevrednicia unor preoti (aminteste-ti ca, din cei 12 Apostoli, unul a fost tradator...). Doamne ajuta!

| Mikitzu66 a răspuns:

Articolele citite sunt scrise de masoni/atei.Sa nu crezi cea ce citesti, nimic nu mai e adevarat, numai trucaje pentru a ne face sa ii intoarcem spatele Domnului!

| Silviumber explică (pentru Mikitzu66):

Pai din pacate c-am asta ar fi adevarul. Daca ar fi sa o lom logic acesta este Dumnezeul, se spune ca este in cer, la scoala se spune ca este pretutindeni. Biblia spune ca ne iubeste enorm, daca ne-ar iubii atat de mult de ce ar mai fi existat asemenea dezastre. Cum au reusit 2 oameni (Adam si Eva) sa populeze o planeta intreaga tinand cont ca incestul este un pacat. Cum se face ca lui Noe i-au trebuit 100 de ani ca sa contruiasca acea barca, adica vorbim de 100 de ani doar pentru o barca in timp ca in ziua de azi se poate sa mori chiar si la varsta de 20 de ani. Cum ar fi posibile asemenea lucruri?

| Mikitzu66 a răspuns (pentru Silviumber):

Ai citit Biblia? explica acolo.

Răspuns utilizator avertizat
| M25M a răspuns (pentru Mikitzu66):

Nici macar nu stii ce a citit omul si deja prejudeci, lipesti o eticheta fiind in necunostiinta de cauza. De unde stii dragule ca sunt minciuni si ca nimic nu este adevarat. Elemetele chimice existenta in natura, legile fizice si naturale care ne inconjoara si care au ajutat la evolutia si sustinerea vietii sunt trucaje? Pe baza a ce? A bilbiei?

| Mikitzu66 a răspuns (pentru M25M):

Adica vrei sa spui ca exista OZN-uri, extraterestri s.a.m.d?

| M25M a răspuns (pentru Mikitzu66):

Ce?
1. Pana la raspunsul tau, utilizatorul nu a precizat ce fel de articole, specificul lor, ci doar ca sunt in contradictie cu religia. Tu ai etichetat credibilitatea acelor articole fara a sti despre ce e vorba. Repet, pana la raspunsul tau, si din ce am vazut si dupa, nu a pomenti utilizatorul de ozn-uri si extraterestri, si nici eu.
2. In imensitatea Universului, avand in vedere ca in galaxia noastra sunt sisteme solare asemanatoare cu al nostru si planete asemanatoare cu a noastra, este o posiblitate destul de buna sa mai existe forme de viata in Univers. Si m-am referit doar la galaxia noastra... daca tot te interesa.

| Mikitzu66 a răspuns (pentru M25M):

Tu ai opiniile tale eu le am pe ale mele.

| Mikitzu66 a răspuns:

Daca vrei asculta aceste doua melodii, mie mi-au limpezit gandurile:Carbon-infinitul din secunde A1S-Zilele din urma. Sper sa alegi calea corecta.

| crsm5 a răspuns:

Salut! vad ca ai la avatar pe Maresal, deci esti nationalist ca si mine.ca nationalist ar trebui sa stii importanta credintei ortodoxe in dezvoltarea umanitatii si ca orice nationalist roman este si ortodox.indoielile tale provin din cauza faptului ca nu ai acumulat FUNDAMENTE ale teologiei, deoarece sistemul asta pervertit nu mai are ca baza ortodoxia, elevii nu mai invata in scoli lucruri pe care orice crestin ar trebui sa le stie(iar parintii nu sunt preocupati cu latura asta din cauza faptului ca au crescut in timpul comunismului care a spalat multe creiere). cunosc asa zisele "argumente" care contrazic religia si am citit si eu, multe articole ateiste. aparent, pentru cineva care nu stie mare lucru despre PROPRIA LUI CREDINTA SI NEAM. faptul ca in lume se petrec niste lucruri rele, se intampla din cauaz noastra. faptul ca unul e ciung e din cauza ca suntem totusi fiinte biologice, nu mai suntem la starea duhovniceasca, nematerialnica, ci traim mai mult in materie decat in duh, din cauza ca am decazut prin pacatele noastre.Pacatul are o consecinta. Dumnezeu ne-a lasat liberul arbitru, iar noi am ales pacatul.din cauza asta acum suferim. si e normal ca daca pui mana pe foc te frigi, daca stau cu mana sub tren, te tai etc... unii se intreaba de ce sufera copiii daca exista Dumnezeu. din cauza ca orice actiune are si o consecinta, o reactiune.normal ca daca parintii nu au grija de copil, acesta sufera. gandeste-te ce ar fi daca nu ai simti durerea: te-ai taia si nu te-ar ingrijora asta, nu ai manca, ai atinge focul, corpul tau ar suferi, iar tu nu ai de unde sa stii acest lucru.astfel corpul tau va ceda din cauza ca nu simti durerea care e un semnal de atentie pentru a avea grija de tine. fara durere nu am supravietiu mai mult de o saptamana pentru ca ne-am vatama corpul imediat fara sa stim. la fel cu orice suferinta.suntem liberi, dar daca ii nu ascultam INDEMNURILE lui Dumnezeu de a trai cum se cuvine, normal ca spiritul nostru va reactiona si va simti durere, pentru a ne face cnstienti ca nu mergem pe o cale corecta.deci, Dumnezeu nu pedepseste, noi ne pedepsim prin faptul ca la fel ca niste copii neascultatori care pun mana pe plita, se ard.si il invinovatim pe Dumnezeu pentru suferintele lumii in tregi, fara a avem dreptate. ne-a dat 2 posibilitati; ori ramanem cu El, ori mergem fara El si ne ardem punand mana pe plita.am facut o mica comparatie, dupa cum mi s-a parut ca ilustrez mai bine fenomenul.
Acum sa vorbim despre atei, care dupa umila mea parere sunt de 2 feluri: ori sunt oameni de stiinta care din cauza ca au avut succese pe plan profesional au devenit aroganti si SI-AU IMPUS SA NU CREADA, DIN ORGOLIU; si mai sunt niste cretini care daca au citit 2 carti au impresia ca sunt destepti si au devenit ingamfati mai rau ca niste oameni de stiinta.majoritatea se incadreaza in ultima categorie. sunt oameni fara capatai, care nu stiu ce inseamna crestinismul si credinta ortodoxa, si din cauza unor abateri ale unor preoti cred ca toata religia este o porcarie.se cred si filosofi, dar nu au capacitatea sa gandeasca lucruri filosofice(sau teosofice) in legatura cu originea universului si natura lui Dumnezeu.NU au citit si nu sunt atat de destepti pe cat se cred, si 90% nu au avut bunul simt sa cerceteze ce inseamna Hristos si crestinism si critica ceva ce cunosc din exterior. ma deranjeaza cand tot cretinul care se crede si el smecher daca e ateu imi vorbeste de stiinta, in cazul in care nu stie sa rezolve o ecuatie de gradul 2(am intalnit personal asa ceva). sunt oameni cu niste studii de 2 lei sau fara studii (*majoritatea, care incearca sa para destepti comparandu-se cu marii savanti) care vorbesc ce nu stiu, si pe care daca ii intreb cateva lucruri fundamentale despre fizica dau in balbaiala.
Referitor la acei savanti care au devenit atei, sa stii ca nu e o regula. sunt foarte multi oameni de cultura, filosofi, oameni de stiinta, care exceleaza in domeniile lor si care nu sunt atei.de exemplu, Nikola tesla, cel mai mare fizician, inventator, pionier al curentului alternativ, a fost ortodox (era sarb la origine, iar unii spun ca parintii lui venea de pe meleagurile nostre).
personal, pasionat de stiinta fiind, am analizat si din punct de vedere stiintific si filosofic existenta lui Dumnezeu si daca Hristos e Adevaratul Dumnezeu.dar asta e o discutie foarte lunga si complexa sa o purtam pe un site atat de infantil.
Ca sa inchei, camarade, te sfatuiesc sa ai grija pe cine asculti, sa-l masori din cap pana in piciare, sa te rogi lui Dumnezeu si Maicii Domnului sa iti arate Adevarul si nu deznadajdui.Nu ateismul te face mai destept, dimpotriva.si ti-o spun ca fiind cunoscator si al ateismului si al ortodoxiei, religia nostra adevarata.
Doamne ajuta!

Un camarad legionar!