Sărbătoarea NU ESTE o simplă comemorare simbolică, astfel că fidelitatea corespondeţei calendaristice a datei mai putin conteaza.
- Sărbătoarea instituie un timp sacru, dar nu prin coincidenta datei (nu miyam aici pe vreo numerologie pagana...), ci prin confirmarea din partea Bisericii, prin DEDICAREA unei anumite zile pentru un anumit eveniment...
Incă de la începutul creştinismului, primii episcopi ai Bisericii au continuat modelul Apostolic al cinstirii Paştelui creştin la o data diferita de cel al evreilor. S-a propus a se calcula după un anumit algoritm (deci nu s-a ţinut la "coincidenţa de dată"). Nici evreii nu respectau intocmai corespondenta unui anumit evenimentului istoric.
ESTE CAZUL FOARTE MULTOR SĂRBĂTORI în care nu coincide neapărat data, nu doar cazul Naşterii Domnului sau al Sfintelor Paşti…
Sărbătoarea instituie un timp sacru prin harul încredinţat de Fiul lui Dumnezeu Bisericii Sale, prin lucrarea sfanta a rugăciunii.
Data celebrării nu conteaza!
Nu are efect sarbatoarea doar daca exista coincidenta de data sau nu. Cinstirea unei sărbători nu este o "vrajă"! Nu se bazează pe numerologie sau superstitii...
Sarbatoarea este un timp special consacrat celebrarii anuale a unui eveniment.
Nasterea Domnului nu a facut decat sa elimine vechi forme care aveau intentii bune dar nu cunosteau pe Dumnezeu.
Iar din moment ce Dumnezeu a fost facut cunoscut, cinstirea Lui trebuia sa inlocuiasca ceata in care se aflau oameniii necunoscatori. A fost o trecere normala.
,, Sol invictus" nu era altcineva decat Dumnezeul unic datator de viata. Ca circumstanta atenunata, fara cunostinte de astronomie, oamenii acelor timpuri nu stiau ca soarele este doar o planeta si nu o Entitate personala. Ei intuiau intrucatva totusi de fapt pe Dumnezeu - Creatorul soarelui;
Crestinismul cu revelatia Sa nu a mai avut nevoie si nici nu a avut voie sa împrumute vreun element păgâne. Nici măcar semnificaţii;
De la începutul creştinismului se ştie că în cazul foarte multor sărbători nici nu s-a dorit o corespondenţă exactă cu data la ca s-a întâmplat evenimentul.
Pretentia exclusivista de a coincide exact datele este cel putin fixist "ritualică" (axată fiind pe o numerologie oarecum păgână), ca şi când coincidenţa ar conferi ceva magic, vreo putere ceva...
Dar creştinismul nu urmăreste obsesiv astfel de coincidenţe exacte, care ar devein astfel superficiale, superstiţioase.
Simpla dedicare şi "consfinţire" a unei zile de către Biserica primelor secole în memoria unui eveniment sau persoana este suficientă. Rugaciunea si legatura harica este esentiala şi nu o numerologie care aminteste mai mult de practice necrestine.
Sal'tare!
Data naşterii a lui Iisus Hristos nu este dezvăluită nicăieri în Biblie, nu este cunoscută.
Liderii bisericii vechi au ales data de 25 Decembrie pentru a coincide cu ziua în Romanii sărbătoreau festivalul păgân "Naşterea Soarelui Necucerit" în timpul solistiţiului de iarnă. Este foarte posibil ca această dată să fi fost aleasă pentru a avea o significaţie mai mare pentru păgânii din acea perioadă pentru a putea fi convertiţi mai uşor.
S-a născut Isus pe 25 decembrie?
Ce spune tradiţia: Potrivit tradiţiei, Isus s-a născut pe 25 decembrie, iar această zi e sărbătorită ca atare. Dicţionarul de mitologie generală, de Victor Kernbach, precizează că termenul „Crăciun" provine din latinescul creatio, adică „naştere", şi se referă la „sărbătoarea naşterii lui Isus Christos".
Origini: „Stabilirea datei de 25 decembrie nu are la bază textul biblic, ci sărbătorile păgâne romane ce se ţineau la sfârşitul anului, în preajma solstiţiului de iarnă din emisfera nordică", afirmă The Christmas Encyclopedia. Între aceste sărbători se numărau Saturnaliile, organizate în onoarea lui Saturn, zeul agriculturii, „dar şi cele în cinstea a doi zei-soare, zeul roman Sol şi zeul persan Mithra", arată aceeaşi enciclopedie. Zilele de naştere ale ambilor zei erau celebrate pe 25 decembrie, data solstiţiului de iarnă după calendarul iulian.
Aceste sărbători păgâne au fost „creştinate" în anul 350, când papa Iuliu I a declarat data de 25 decembrie ziua naşterii lui Cristos. „Naşterea Domnului a absorbit treptat şi în cele din urmă a înlocuit toate celelalte rituri asociate solstiţiului", menţionează Encyclopedia of Religion. „Simbolul soarelui a început să fie tot mai des folosit pentru a-l înfăţişa pe înviatul Cristos (numit şi Sol Invictus), iar vechiul disc solar. . . a devenit nimbul sfinţilor creştini."
Ce spune Biblia: Biblia nu precizează data naşterii lui Isus. Putem însă trage concluzia că el nu s-a născut pe 25 decembrie. Ce ne dă această certitudine? Potrivit Bibliei, când s-a născut Isus, păstorii din apropierea Betleemului „trăiau sub cerul liber" şi se îngrijeau de turmele lor pe timpul nopţii (Luca 2:8). Anotimpul rece, ploios începea de obicei în octombrie, iar păstorii — mai ales cei din ţinuturile înalte, mai reci, precum cele din jurul Betleemului — îşi duceau oile noaptea în adăposturi închise. În decembrie se înregistrau cele mai scăzute temperaturi şi uneori chiar ningea.
Demn de remarcat este că primii creştini, dintre care mulţi îl însoţiseră pe Isus în lucrarea de predicare, nu au sărbătorit niciodată naşterea lui, în nicio zi a anului. În schimb, în armonie cu porunca sa, i-au comemorat moartea (Luca 22:17–20; 1 Corinteni 11:23–26). Totuşi, poate vă întrebaţi: „Chiar contează că Crăciunul are rădăcini păgâne?". Ei bine, pentru Dumnezeu contează, şi încă mult. „Închinătorii adevăraţi i se vor închina Tatălui cu spirit şi cu adevăr", a spus Isus Cristos (Ioan 4:23).
Pentru ca crestinii (cacofonie?) au incercat sa inlocuiasca sarbatoarea "pagana" a romanilor de pe 25 cu modelul lor.
Nu scrie deoarece putem trai fara aceste informații.
S-ar fi putut naşte şi-n luna Mai. Putem trai şi fara sa ştim.
Inportant este ca noi avem harul sa ne aducem aminte de faptele Lui si-l laudam.
Totul a fost dedus din baza contextului.Luna plina acum 2000 de ani a fost doar pe 25 decembrie si tot in aceea perioada s-a facut si recensamantul de catre imparatul Irod.(date istorice).
Asaaaaa...clar nu scrie exact cand Iisus s-a nascut dar daca intr-adevar esti interesat/a de ce nu cauti pe google si vii aici sa dezorientezi lumea? Si cand ai dori sa sarbatoresti Nasterea lui Hristos? pe 1 martie sau cand? Totul este facut cu o randuiala si gandit.
Uite: am gasit un articol care sper sa lamureasca mai multa lume: http://biserica-boras.se/......-ortodoxa/
OctavianDanielMaria întreabă:
anonim_4396 întreabă:
CracanelTrasPrintrunInel întreabă: