Aceeasi biblie in care credeau cruciatii o avem si noi acum. Eu n-am mai auzit teoria asta si nu cred ca sunt foarte mari sanse sa fie adevarata. Din pacate, noi continuam sa credem in aceleasi povesti in care au crezut medievalii aia salbatici. La asta se pricepe religia crestina cel mai bine, sa tina mintile oamenilor pe loc.
Asa este.Am auzit ca langa Ierusalim in urma unor săpaturi s-ar fi gasit stickul USB 8.0 de 16TB original care ar fi apartinut unuia dintre apostoli,conținând adevarata Biblie. Problema ar fi ca fisierele sunt parolate, dar oamenii de stiinta cu siguranta vor descoperi parola.
Acum depinde ce intelegi prin "nu e cea adevarata". In primul rand unele evanghelii au fost eliminate, pentru ca se contraziceau intre ele, nu ca astea ar nu ar face-o...dar macar cat de cat sunt pe o linie, iar pentru asta pe ici pe colo au mai fost modificate, fie prin eliminarea unor parti, fie prin adaugarea unora.
Nu te astepta sa recunoasca asta vreun credincios, dar sunt lucruri concrete.
Subscriu. Asta din cate orice exeget in Biblie afirma, Biblia este cam aceeasi cu ce era de prin secolul IV. Mai gasesti capitole adaugate, dar nu suficient cat sa zici ca era alta Biblie. Daca un cruciat, un evanghelic sau un ortodox avea sclavi si acum nu are, nu are nici o legatura cu schimbarile din Biblie, ci doar ca am devenit mai critici la ceea ce Biblia afirma!
Daca cineva nu vrea sa omoare homosexualii azi sau vrajitoarele, din nou, nu e ca Biblia s-a schimbat, sau ca nu contine lucruri ce orice om cu ratiune si putina umanitate n-ar face ceva atat de groaznic, e doar ca acum stim ca vrajitoria ca miracole nu exista si ca homosexualitatea e intre comportamentele normale ale omenirii (ce cam 2% din oameni o au).
Am sa zic doar un lucru diferit: sunt Biblii si azi ce sunt tehnic crestine si sunt diferite. Biblia ortodoxa are cele mai multe carti, Biblia catolica ceva mai putine dar f. apropiata de cea protestanta (cu 66 de carti). Insa sunt biblii ortodoxe ale BO Etiopiene ce are alte carti ce erau in Biblia secolului IV.
Stai linistit, toate aceste Biblii contin in mare cele 66 de carti ce zic sa omori tot ce nu e evreesc, sau cine munceste sambata.
Biblia nu a fost schimbata.S-a schimbat modul de interpretare(hermeneutica). Parintele hermeneuticii moderne este teologul liberal si pastorul Friederich Schleiermacher(a trait in secolul 19).
Nu toata lumea crestina a fost sub influenta cruciatilor. Nu i-a interesat Grecia, Cipru si nici toata Asia Mica, mai mult Constantinopolul pentru aur si alte valori. Si nici nu cred ca a fost schimbata biblia.
Da, ai mare dreptate. Multi zic ca religia crestina e mai liberala decat cea musulmana, de exemplu. Si asta pentru ca Isus a avut un mesaj inclinat mai mult spre partea pozitiva a naturii umane, sa zicem asa. Dar daca ar fi sa respectam cu strictete ceea ce scrie in Biblie, asa cum fac musulmanii cu Coranul lor, atunciam trai ca-n Evul Mediu sau chiar mai rau. Asta e adevarul. Nu stiu cu ce ar fi cretinii atunci mai liberali decat cei din alte religii. Probabil ar fi chiar mai fanatici cu mult decat altii. Renasterea e cea care a salvat Europa, pentru ca in timpul unii oameni au inceput sa-si dea seama ca nu e nimic rau in a gandi liber. De atunci a inceput ruptura asta intre europeni si religie, care va continua pana la eradicarea totala a religiei de pe continent, sau cel putin transformarea ei intr-un ritual pe care oamenii il vor respecta doar de dragul traditiiilor vechi care-i dau unui popor o anumita identitate. Asta se intampla deja in tarile nordice, de exemplu.
Exista exemplare ale celor mai vechi canoane biblice din secolele 2-3 iar acestea sunt exact ca cele de astazi.
deci nu s-a facut nici o modificare.
Personal nu cred ca va schimba mai nimic.
De exemplu au fost doua mari descoperiri in secolul XX: manuscrisele de la Marea Moarta respectiv cele de la Nag Hamadi. Primele definesc foarte bine contextul lui Isus ca si apocalipticist (ce azi e o pozitie ce o gasesti peste tot in exegeza si in academie) respectiv al doilea set arata ca erau multe crestinatati si in special se stie de gnostici ca o ramura din crestinatate. Bineinteles, tot in academie.
De aceea cand dau de o stire de asta, ce imi suna, la prima vedere e ca un mesaj populist a fost criticat cu o retorica (poate chiar academica, din pozitia catolica) ce cere sa nu se afirme lucruri fara a se arata public acel manuscris.
In fapt Biserica Siriaca (ce e ortodoxa dupa unii, dupa altii - in special ortodocsi - e eretica) are multe traditii "ciudate" dupa standardul de azi al crestinilor: Isus a avut un frate identic (Tomas) sau ca Pilat din Pont ar fi fost un sfant. Acestea imi spun cel putin in limita bunului simt ca a avea inca o doctrina ciudata descrisa intr-un manuscris din seculul V sau VI sa nu schimbe mai nimic lucrurile. Poate va schimba putin alte opinii in academie, sa vada cum unii crestini vedeau crestinatatea, dar nu mai mult.
Nu stiu daca ai auzit de Marcion ce el se definea crestin, si totusi credea ca Iehova e un zeu injust (cum si este) si nu trebuie sa te inchini lui, dar doar credinta in Isus si a zeului sau meritau urmate (zeul NT fiind diferit de VT). Bun, se stie de el, dar schimba in orice fel azi pozitia fata de ce inseamna crestin? Nu, probabil azi ar fi numit eretic, si gata, trecem la pagina urmatoare in ce acatist trebuie sa citim pentru maine.
Aici e descrierea despre Marcion: http://en.wikipedia.org/wiki/Marcion_of_Sinope
anonim_4396 întreabă: