Doar copii pana in varsta de 10-14ani ( depinde de preot) se impartasec fara sa se spovedeasca deoarece copii nu au pacate si nu au ce sa spovedeasca, iar dupa aceasta varsta preotul nu te impartaseste fara spovedanie ( acum daca il minti ca te-ai spovedit, nu mai vad ce rost mai are sa te mai duci la biserica). Se spune ca impartasania e ceva sfant ( trupul si sangele mantuitorului) si de aceea intai trebuie sa fi curat ( sa fi tinut post) si sa te spovedesti ( pentru a avea sufletul pur) pentru al primii pe Iisus. Si apropo sunt ateu dar imi place sa respect o parte de traditie si nu am nimic cu cei care cred in religie, e alegerea lor si o respect, suntem toti oameni indiferent de religiea pe care o avem.
Daca NU ai facut pacate de moarte de la ultima spovada, ai voie sa te impartasesti, ba chiar e bine si e indicat sa te impartasesti când participi la sfanta liturghie DAR sa nu ai pacate de moarte de la ultima spovada pana in clipa când te vei impartasi!
Asta e raspunsul corect 100%!
Celelate sunt aiureli, habar nu au...
Depinde de preot in mare parte si ce am spus eu, se practica de toti preotii, pe bunica mea nu a vrut sa o spovedeasca ca nu a putut tine post ( a avut probleme de sanatate) si logic ca nu a impartasit-o, si crede-ma ca bunicamea nu are pacate de moarte, e femeie de 76 de ani si o femeie cu credinta
Buna, in primul rand te sfatuiesc atunci cand ai nelamuriri sa actionezi la Scriptura, ce zice ea despre impartasanie sti?
1/ trebuie sa fi botezat in numele tatalui al fiului si al duhului sfant (bineinteles la o varsta in care sa faci diferenta intre bine si rau nu la putin timp de la nastere ) Isus a fost botezat la 30 de ani oare de ce?
2/ Trebuie sa iti marturisesti pacatele inaintea lui Dumnezeu si sa il rogi sa iti curateasca inima si sa te ajute sa traiesti o viata curata.
3/Trebuie sa crezi ca vinul si azima sau painea sunt transformate in sangele si trupul lui Hristos.
4/ trebuie sa te judeci pe tine insuti inainte de a te impartasi sa vezi cum e viata ta? cum o traiesti? cuo slujesti? cine este stapanul tau?
CINA DOMNULUI ISUS poate fi pentru tine VIATA sau MOARTE.
Caci acel ce bea din sangele domnului si mananca din trupul domnului in CHIP NEVREDIC va fi osandit ////
chip nevrednic: fara sa se cerceteze, tinain ura dusmanie in inima lui, traind in nepasare fata de dumnezeu, nerespectand scriptura si bineinteles un om care are dea face cu Dumnezeu la pasti si la craciun degeaba se imartaseste... spune-mi
Cu ce il incalzeste pe Dumnezeu ca ma impartasesc si ma simt cel mai sfant din biserica in momentul acela cand eu de fapt in viata mea stau departe de el. Sa nu uiti Cerceteaza Scripturile
O ZI FRUMOASA
Referitor botezului abordat mai sus, e bine sa tii cont de faptul ca exista mai multe tipuri:
- cel al evreilor: circumcizia realizata la putin timp dupa nastere;
- cel al pocaintei (realizat pentru un foarte scurt timp de Ioan Botezatorul) inlocuit de Mantuitorul Hristos cu Taina Spovedaniei.
- botezul crestin - intrarea in Legamantul harului, de care sufletul nostru are in mod permanent nevoie.
Evreii Vechiului Testament dar şi creştinii Bisericii nu au îndrăznit să-i nedreptăţească tocmai pe prunci şi să-i îndepărteze jumătate de viaţă de la unirea cu Hristos!
1). Astfel, evreii aveau "intrarea în legământ" (SINGURUL "BOTEZ" al evreilor aplicat pruncilor), la vârsta prunciei: CIRCUMCIZIA,
2). Iar Biserica, a dat inca de la INCEPUTUL EXISTENTEI EI această posibilitate a HARULUI inclusiv la această vârstă:
- Irineu de Lyon (anii 130-202!): "Iisus a venit sã mântuiascã prin Sine pe toţi, adicã pe cei ce se renasc printr-însul pentru Dumnezeu: pe copii pe tineri şi pe bãtrâni"
- Origen ( anii 185 - 254 d.Hr!) spune: "Biserica a primit de la apostoli tradiţia de a împãrtãşi şi pruncilor botezul".
"Sfanta Impartasanie este de mare folos omului, daca se impartaseste cu adevarat cu credinta, cu pregatire si cu dezlegarea duhovnicului. Ca cel ce se apropie cu nevrednicie, osanda isi ia, ca foc este care arde pe cei nevrednici - ai vazut ce spune in rugaciunile dinainte de impartasanie.
- Cine se poate imparatsi?
- Cine are viata curata, neprihanita; cine are stiinta gandului sau curata, cine nu are impedimente canonice si este dezlegat de duhovnic, poate sa se impartaseasca, iar cine nu este marturisit si dezlegat de duhovnic si n-a facut canonul dat, nici nu se poate apropia de impartasanie. Ca si o data in an de se va impartasi, ca Iuda este, care o data s-a impartasit si a intrat satana in el si l-a vandut pe Domnul."
Sunt ortodox si cu siguranta iti pot spune ca nu te poti impartasi fara sa te spovedesti, chiar daca tu consideri ca nu ai facut pacate mari. Ai grija de sufletul tau si cel mai bine este sa mergi sa vorbesti cu un duhovnic.
Daca o sa intelegi impartasania si nu consideri asta ceva gen "maine cred ca ma duc sa ma impartasesc" vei avea mare folos. Pana la urma stim ca Impartasania e una din cele mai mai Taine ale Bisericii si nu se ia asa usor. Mergi si te spovedeste apoi daca ti se da dezlegare impartaseste-te si vei vedea ca vei avea mult folos! Doamne ajuta!
DeProfundis99 întreabă: