| TbW a întrebat:

Se poate relatia intre un ortodox si un penticostal? De ce penticostalii nu sunt de acord si zic ca nu pot continua o relatie cu un ortodox daca nu se trece la penticostali? De ce nu renunta ei la religia lor si botezul lor si sa se treaca la ortodoxie? Cunosc cazul unei relatii de 2 ani intre un baiat ortodox si o fata penticostala si fata il obliga pe baiat ca sa faca botezul la penticostali altfel nu mai merge relatia.

71 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Deci n aveți bază biblică pentru practicile voastre. În Biblie nimeni nu s-a închinat niciunui sfânt (adică nu i-a fost permis, mai bine zis), nimeni nu s-a închinat la vreo icoana, nu s-a rugat la vreo icoana, nu i-a fost permis sa se roage la îngeri sau se li se închine, nimeni nu și a făcut cruce, nimeni nu a botezat niciun copil, nimeni nu a venerat moaște etc etc. Dimpotrivă, dacă citești Biblia vezi ca aceste practici sunt neconforme Bibliei sau chiar interzise de Biblie, asa ca, nu, nu reies practicile voastre din Biblie

| CostinAlamariu a răspuns (pentru anonim_4396):

Desigur ca avem. Toate practicile Ortodoxe se intalnesc in Biblie.

anonim_4396

Fără dovada, vorbele tale sunt vorbe în vânt. Dimpotrivă, eu găsesc pentru practicile voastre versete care le condamnă

Pe bune că nu înțeleg de ce tot insiști atâta. Nu vezi că nu ajungem nicăieri? Toate practicile ortodoxe se gasesc în Biblie. Dacă te interesează unde exact în Biblie trebuie sa studiezi pentru ca e un subiect extrem de gigantic și complex care nu poate fi redat în întregime într-un mesaj pe TPU. Ți-am trimis un canal extrem de bun care explică unde în Biblie se gasesc practicile ortodoxe. Eu nu pot sa scot 5 versete pentru ca nu asa functioneaza. E vorba de o interpretare holistica a Bibliei, întregii Biblii, care NU se rezumă la versete. Ți-aș putea ține o prelegere (vorbită nu scrisă) de 7 ore despre Ortodoxia în Biblie. Așa ceva NU poate fi rezumat. Ori pui mana și studiezi sursele pe care ți le-am dat ori încetezi să mai zici că Ortodoxia nu e Biblică. N-ai dreptul să vorbesti despre ce refuzi cu îndârjire și încapatanare să STUDIEZI.

Ți-am dat dovada. E un canal întreg plin de dovezi. Spor la studiat.

anonim_4396

Eu nu înțeleg dc refuzi atât sa explici ceea ce cunoști. Vreau sa cer părerea unui ortodox, nu sa urmăresc canale ortodoxe. Vreau o părere direct de la tine, și nu cred ca cer imposibilul. Adică serios, nu știi sa explici legătura dintre Biblie și doctrinele tale? Asta nu înțeleg eu: de ce tot refuzi sa răspunzi. Dacă tu m ai întreba ceva despre doctrinele mele, imediat caut sa îți dau versete din Biblie cât cunosc. Spre ex, dacă m ai întreba de ce noi credem ca botezul cu Duhul Sfant e încă valabil ti as spune ca Petru, în predica lui (Faptele apostolilor 2) a spus ca botezul cu Duhul Sfant e fagaduinta pentru toți, în oricât de mare nr ii va chema Dumnezeu. Iar dacă m ai întreba de ce cred ca atunci când un om primește Duhul Sfant trebuie neapărat sa vorbească în alte limbi, ti as spune ca în Faptele apostolilor toți care au primit Duhul Sfant au început sa vorbească în alte limbi, deci acesta e un semn (Fapte 2:4, 10:46, 19:6 etc.). Dacă m ai întreba de ce cred ca Domnul e aproape sa vină ti as spune ca asa e scris în Romani 13:11, 1 Petru 4:7, Apocalipsa 1:3, 3:11, 22:7 etc. Dacă m ai întreba de ce noi nu bem deloc alcool, ti as răspunde cu următoarele versete: Proverbe 20:1, 23:29-32, Osea 4:11, Efeseni 5:18 și chiar și 1 Corinteni 3:16, 17 etc. Dacă m ai întreba de ce la noi se botează doar oamenii maturi, nu copiii, ti as răspunde ca Domnul Isus a spus în Marcu 16:16 "Cine va crede și se va boteza va fi mântuit" (prima oara crede, apoi se botează. Te întreb: poate un bebeluș sa creadă?). Și ca să crezi trebuie sa auzi Cuvântul ptc scrie in Romani 10:17: "Astfel, credința vine în urma auzirii, iar auzirea vine prin Cuvântul lui Hristos.". În plus, în Faptele apostolilor 2:37, 38 scrie clar ca acei oameni au rămas străpunși în inima de cuvintele lui Petru și apoi au întrebat "Fraților, ce să facem?" și Petru le-a spus sa se pocăiască și apoi fiecare sa fie botezat în Numele lui Isus Hristos. Iar în Faptele apostolilor 8:35-37 famenul etiopian, după ce a auzit Cuvântul, l a întrebat pe Filip: "Uite apă, ce mă împiedică să fiu botezat?" iar Filip i-a spus" DACĂ CREZI DIN TOATĂ INIMA, SE POATE". Deci trebuia sa creadă din toată inima ca să fie botezat. Deci, de asta noi ne botezam la maturitate (mai sunt versete, dar cred ca s de ajuns astea).

Ok, vezi cum se face o explicație? Dacă tu nu ești în stare sa dai niște explicații atât de simple bazate pe Scriptură, atunci înseamnă că nu e biblic ce faceți voi. Nu se poate sa nu poți da un răspuns atât de banal. Nu ti am spus sa îmi scrii aici TOATE doctrinele ortodoxe sau istoria voastră, am spus sa dai câteva versete pentru fiecare doctrină (și știi ca ma refer la cele care fac diferența dintre cultele noastre, adică la cele pe care le am mai amintit). E atât de greu? Eu cum pot face asta? Dacă te întreabă un om pe stradă de ce te rogi la sfinți ii spui ca nu poți da explicații din Biblie și îl trimiți pe acel canal de YouTube? Și eu as putea face asta, sa te trimit pe anumite site uri, canale penticostale sau chiar cărți, dar dacă știu de ce fac anumite lucruri știu și sa explic motivul pentru care le fac, nu te trimit nu știu unde.
Dar dacă nu vrei sa răspunzi e ok, nu mi pasa, dar măcar acum mi s-a mai confirmat încă o data ceea ce cred despre doctrinele voastre.

Am vorbit degeaba pana acum? Chiar n-ai inteles nimic?

anonim_4396

Tu nu înțelegi. Biblia nu se ia ca intreg întotdeauna, de asta sunt versetele numerotate, ca să poți sa găsești mai repede anumite pasaje când ai nevoie de ele. Nu îmi spune mie ca Biblia trebuie studiată și apoi reiese de la sine ca avem voie sa botezam copii, ca avem voie sa ne rugam la sfinți, îngeri, icoane, moaște, sa ne închinam lor, sa ne facem cruce etc etc. Nu e asa. Nu reiese de nicăieri asta. Am citit Biblia de 2 ori și cum se face ca eu nici măcar o data n am înțeles ce înțelegi tu? Și nu doar citesc, ci ma adâncesc în ce citesc. Și dacă ar fi cum zici tu, cum se face ca numai ortodocșii și catolicii înțeleg așa Biblia? Chiar mulți ortodocși de ai voștri când au citit Biblia și au dat seama ca religia lor nu e conform cu Biblia și au citit o singuri, nu lângă un protestant. Deci, Biblia nu spune ce spuneți voi, dar totuși sunt curioasa sa vad ce versete crezi tu ca vă întăresc incredintarile. Și nu poți spune ca nu știi de unde sa le iei, adică dacă acum nu știi sa îmi spui mie, tu cum ai dedus ca din anumite părți ale Bibliei reiese ceva, dacă nici tu nu știi de unde reiese? E FOARTE ilogic.

| Manciu_Emil_1976 a răspuns (pentru CostinAlamariu):

>. "în 13 August | CostinAlamariu a răspuns (pentru Eusunteubeapasant):
Dupa cum am zis, Biblia trebuie citita in intregime si nu pe versete. Sa scoti versete si sa argumentezi pe baza lor piere spiritul evangheliei "<
Iar faci ghiveci cu divagații și dezinformare, în lipsã de argumente. Evanghelia înseamnã doar Noul Testament, nu și Vechiul Testament, iar despre apocrife este foarte clar cã nu au ce cãuta acolo.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru Manciu_Emil_1976):

Nu a vorbit nimeni de apocrife

| pacatosulBogdan a răspuns:

Singurul lor motiv este ca vor sa asimileze in secta lor penticostala cat mai multi adepti, precum faceau odata specia Borgilor in universul Star Trek TNG. E valabil si pentru celelalte secte neoprotestante, care sunt scornite din eresul papistas si din dezbinarea "tatalui minciunii", diavolul. Dar, la adevarul si ortodoxia credintei nu se renunta, indiferent de cat de pacatosi suntem! Fiindca adevarul asta nu este de la noi, ci e primit in Biserica de la preoti si episcopi, si ei au primit adevarul revelat de la alti preoti si episcopi, pana la sfintii Apostoli, iar ei au primit adevarul de la Dumnezeu!
Adevaratii inchinatori la idoli si vrajitori sunt aceste secte neoprotestante potrivnice si razvratite fata de ortodoxia credintei, in-secte si gunoaie aduse in secolul XX din America prin Europa: penticostalii, adventistii, iehovistii.
"Dragostea se bucura de adevar" - 1 Corinteni 13:5-6