Atunci ma opresc, in ce il priveste, dupa primul paragraf. Ar fi trebuit sa te opresti si tu. Ai plusat in chiar directia de care el s-a ferit. Daca constatarile lui au fost reci si rezervate, completarile tale au fost bataioase. Sunt de acord cu el, "ura este singura explicatie".
Toata povestea asta cu autor tinut secret e doar un bullshit. Pana la urma principiul e mult mai simplu.
Scoala educa oamenii, biserica ii prosteste, ii transforma in turme blege si usor de manipulat.
Nu e greu de observat diferenta de calitate a vietii intre tarile dominate inca de religie prin liderii ei, ca de fapt totul se reduce la un business prin care unii fac burta mare pe seama fraierilor, si tarile unde religia a fost trimisa mai mult sau mai putin la plimbare cu tot ce aduce ea negativ in societate.
In concluzie povestea de mai sus nu este decat o incercare penibila de a justifica prezenta in societate a infectiei numita religie.
Argumentatia lui pleaca de la un ipotetic "daca" si "sa spunem" ca sa ajunga apoi la o cifra precisa, deja mai mica decat numarul scolilor. Avand in vedere ca nu isi sustine argumentatia pe absolut nicio cifra bugetara, nu imi ofera asta si mie libertatea sa sustin ca statul totusi investeste 40% sau poate mai mult din banii necesari ridicarii unei biserici?
Si daca militeaza pentru desfiintarea comparatiei dintre scoli, spitale si biserici, de ce a cazut in final in capcana de a sugera o comparatie identitara, intreband retoric la ce sunt bune spitalele si scolile? De ce acuza obsesii, generalizari si indoctrinari, cand la sfarsit rezuma efectul scolar la impunerea de "tampenii evolutioniste si educatii sexuale"?
Nu amice, tipul asta nu gandeste. Cel putin nu gandeste mai mult decat adversarul lui, in oglinda, cel pe care il acuza ca priveste lucrurile prin prisma prejudecatii si a urii. Pentru ca asa cum adversarul lui, prin comparatia biserica-scoala-spital, isi defuleaza aversiunea fata de religie, la fel si el, prin aceeasi comparatie, isi manifesta ura fata de educatia si legitatile seculare. Nu merita citat, ci doar trecut cu vederea.
Aamm,vezi ca citatul se opreste la "Ura este singura explicatie". Restul e de la mine.
"Nu e greu de observat diferenta de calitate a vietii intre tarile dominate inca de religie prin liderii ei".Ce pacat ca in Romania,liderii nu sunt crestini(doar pentru ca Ponta face discursuri de "mare ortodox" nu inseamna ca si este,o face doar pentru voturi, la fel cum se duce sa aprinda lumanari la maghiari si sustine crearea Tinutului Secuiesc, pentru niste amarate de voturi). Toti sunt atei sau masoni, daca-i vezi la biserica, nu inseamna ca sunt crestini.Deci argumentul tau pica.
"Faptul că statul este obligat să respecte libertatea de conștiință a cetățenilor, nu îl scutește pe acesta de datoria de a susține material și financiar manifestarea libertății de conștiință religioasă." DATORIA? DATORIA? DATORIA?
In concluzie, amice, permite-mi sa iti transmit un calduros ALUPIGUS!
Multi se intreaba de ce sunt mai multe biserici decat spitale?
- sunt mai multe probabil pentru ca FMI (Fondul Monetar) nu a indraznit inca sa ne "porunceasca" a ne darama bisericile asa cum ne-a "poruncit" sa ne daramam scolile si sa ne desfiintam spitalele (si tu vorbesti de construit? Dar tinand cont de politica europeana de distrugere a acestei tari, te-ai intrebat daca ai voie sa construiesti?)
- sunt mai multe biserici probabil pentru ca majoritatea acelor biserici sunt mici constructii de 200-300 de ani (iar astazi fiecare mic satuc cu 20-30 de familii are biserica lui- chiar daca slujba nu se face decat o data pe luna poate acolo...
- sunt mai multe biserici probabil pentru ca guvernului ii convine sa ofere 200-300 de ron pe luna pentru vreun preot (care trebuie sa aiba grija de 2-3 localitati, adica 2-3 biserici) decat sa sustina un spital cu o suma de o mie de ori mai mare, 20 de salariati pe putin si peste un miliard lei vechi fonduri pe luna...
etc.
In acelasi stil si altii au datoria sa plateasca ca statul sa faca case de intilnire pentru homosexuali, sali de concerte exclusive pentru manelisti, restaurante subventionate pentru vegetarieni si tot asa. Deh, inteligenta nu e o virtute crestina, ce sa ii ceri...
"- sunt mai multe biserici probabil pentru ca majoritatea acelor biserici sunt mici constructii de 200-300 de ani (iar astazi fiecare mic satuc cu 20-30 de familii are biserica lui- chiar daca slujba nu se face decat o data pe luna poate acolo..."
iar te avanti in afirmatii, nu exista mai mult de 20-30 de localitati in Romania care au 20-30 de familii cum zici tu, deci din numarul enorm de biserici din Romania doar cateva sunt in situatia asta, nicidecum "multe".
"- sunt mai multe biserici probabil pentru ca guvernului ii convine sa ofere 200-300 de ron pe luna pentru vreun preot (care trebuie sa aiba grija de 2-3 localitati, adica 2-3 biserici) decat sa sustina un spital cu o suma de o mie de ori mai mare, 20 de salariati pe putin si peste un miliard lei vechi fonduri pe luna...
etc."
Pana si tu sesizezi prostia guvernantilor care aloca bani bisericii si nu spitalelor...Cum bine zici, le ofera pentru ca le convine, nu pentru ca merita, profitand de prostia romanului care in loc de educatie si sanatate prefera povesti religioase. Si dupa aia tot ei se plang ca nu au unde se trata, ce manca, etc.
Sunt sute sau mii de localitati cu 20-30 de familii si nu doar 20-30!
Sunt mai multe biserici decat spitale probabil pentru ca FMI (Fondul Monetar) nu a indraznit inca sa ne "porunceasca" a ne darama bisericile asa cum ne-a "poruncit" sa ne daramam scolile si sa ne desfiintam spitalele (si tu vorbesti de construit? Dar tinand cont de politica europeana de distrugere a acestei tari, te-ai intrebat daca ai voie sa construiesti spitale si scoli peste ceea ce "recomanda" "forurile mondiale"?)
"Sunt sute sau mii de localitati cu 20-30 de familii si nu doar 20-30! "
Ai si o sursa care sa-ti confirme tampenia?
Auzi la el, sunt sute sau mii(!) de localitati in Romania cu 20-30 de case...dar daca Dumnezeu exista in conceptia ta, de ce n-ar fi si mii de astfel de localitati...pana la urma e o aberatie mai mica.
Ala gandeste? E... superficial si partinitor.
"Faptul că statul este obligat să respecte libertatea de conștiință a cetățenilor, nu îl scutește pe acesta de datoria de a susține material și financiar manifestarea libertății de conștiință religioasă. Statul deservește interesele cetățenilor, de orice natură ar fi ele, și nu invers."
Schema este cam asa: Bisericile inseamna distructiv, spitalele si scolile inseamna constructiv. Biserica provoaca si sustine anormalitatea, indoctrineaza si manipuleaza, vinde iluzii, strica omul de cap(il spala pe creier), scolile si spitalele sunt indispensabile, ele ofera rezultate constructive evidente.
Interesele religioase sunt de a face legume din oameni, iar statul sa le mai si sustina? Statul nu are voie sa sustina si sa plateasca pe povesti! Prezinta ceva concret si constructiv daca vrei sa ti se plateasca. Imaginatiile, mofturile si slabiciuile ti le sustii singur, dar si astea in limita responsabilitatii. Daca o institutie are interesul de a crea monstri(constient sau nu), statul trebuie sa o sustina?
A si inca o chestie, daca tamaia e atat de "mortala", atunci fumul de tigara cum mai e? Ne spui ca suntem inculti si ca suntem maimutoi, dar folosesti un limbaj de toata tiganimea. Felicitari, ai reusit sa demonstrezi ca ai probleme mintale mai mari decat "retardatul" de mine.
E destul ca ea sa creeze subiectivism. Prin subiectivism se pune piedici ratiunii, se separa oamenii, se pune piedici stiintei, se influenteaza decizii, se stabilesc(diferit) prioritatile, se creaza un tip de mentalitate, se da o directie omenirii.
Nu e chiar atat de simplu cum crezi tu, distructivul cuprinde mult mai mult decat evidentul(si pentru un copil) aratat de tine.
Ce simplu e sa lovesti in scoli si spitale si sa aperi bisericile cand fara primele doua stramosii tai erau acum parosi si cocotati prin copaci, tu neapucand sa te nasti. Tampeniile alea evolutioniste sunt cele care "prepara" medicamentele pe care le iei tu pentru o banala durere de buLtica, pe care biserica nu o poate vindeca. Ignoranti.
Interesul cetatenilor e un trai cel putin decent. Bisericile ofera doar confort psihic, dar daca fizicul (corpul) moare, la ce folos? Sper ca te ajuta cap'sorul sa intelegi ca stiinta si religia nu se pupa chiar deloc, oricat ati incerca sa le "casatoriti", iar fara stiinta nici macar hartie nu exista ca apoi sa scrieti tampeniile creationiste si sa invatati oamenii ca sunt din pamant, ca Soarele se roteste in jurul Pamantului, ca stelele o sa cada pe pamant, ca trebuie sa linga pamantul toata ziua de nesimtiti ce sunt ca sunt vii, ca bolile sunt de la dumnezeu, dar fug repede la spital. Mi-ar fi rusine sa vin cu astfel de "argumente" si pretentii.
Ba tocmai ca gandesc si nu trebuie sa-mi spuna mass-media nimic. Ma uit nu mai departe de orasul meu unde sunt cel putin de doua ori mai multe biserici si bisericute decat scoli. Multe dintre scoli sunt prost dotate dar e bine ca s-au chinuit cativa ani bune sa faca o catedrala. O, da suntem probabil pe la coada cozilor cu locurile de munca si dezvoltarea judetului dar avem o catedrala impunatoare cu turle care se vad de la mine din cartier desi de la mine pana la catedrala fac jumatate de ora pe jos. Asa ca si mass-media si tu puteti sa ma scutiti ca pot numara si vedea si singur.
Biserica ne vrea prosti fiindca daca n-am mai fi prosti si chiar analfabeti n-am mai cadea prada atat de usor "credintei". Stai tu linistit ca sunt mii de oameni trecuti de varsta a doua si in special din rural care habar nu au ce e Craciunul si Pastele, multi dintre ei nici nu stiu in ce an suntem sau cine e presedinte.
Te asigur ca un om educat si intelectual este mai bine de 90% predispus spre o credinta moderata si echilibrata sau spre ateism/agnosticism etc.
Conteaza si cifrele, dar nu atat de mult. Ce conteaza e calitatea. Eu vad ca in tara asta avem o problema grava cu sistemul de sanatate si cu cel de invatamant. Spitalele nu doar ca sunt putine, dar sunt si slab dotate, iar medicii sunt slabi pentru ca ies din niste scoli slabe. Aceste lucruri se leaga. Pe de alta parte, la biserici stam perfect. Avem si mai multe decat ne trebuie, si de toate felurile posibile. Pe deasupra, inca ne mai trebuie, si pentru asta tot timpul se gasesc bani. Cand e vorba de costruit biserici niciodata nu auzi ca nu sunt bani. Parca dintr-o data Romania nu mai e o tara saraca. In schimb, cand se vorbeste de scoli sau spitale, tot timpul scuza e ca nu sunt bani. Chiar nu e nimic ciudat aici? Sa nu mai zic de obsesia bisericii ortodoxe de a-si baga constant nasul in treburile scolii romanesti, ca nu cumva generatiile viitoare sa nu fie niste pupatori de moaste la fel de dedicati ca si cei de pana acum.
Da, foarte grea de cap sunt, doar eu iau articole scrise de cei care "chiar gandesc", de pe site-ul "averea bisericii" si ma dau impartiala, dooh. Scolile si spitalele ofera lucrurile pe care trebuie sa le ofere, stiu ca nu sunteti total impotriva, doar sunteti in stare sa va zbateti sa se predea ortodoxismul chiar si la cresa. Mergi la scoala pentru a cunoaste, nu pentru a crede, iar spitalele sunt dovada ca "tampeniile evolutioniste" predate in scoli nu sunt minciuni, cum sunt cele creationiste, altfel existenta lor (spitalelor) ar fi inutila, dar cine sa priceapa cand frica de moarte e atat de mare?
Dacă e vorba de școli, există localități izolate la noi în țară (o știre a fost dată și la TV) în care în care ministerul binevoind să închidă școala, preotul acelei comunități împreună cu preuteasa sa, au luat inițiativa de a-i învăța pe acei copii, suplinind astfel benevol pe profesorii care ar fi fost "o mare problema financiară" pentru guvern.
Și asta nu este nicidecum prima dată când se întâmplă asta. În toată istoria s-a întâmplat!
Se pierde uşor din vedere faptul că începutul învăţământului în fiecare din cele trei Principate Româneşti a început în spaţiul moral al Bisericii, al mănăstirilor, şi a continuat în cadrul unor şcoli ridicate prin grija directă a marilor ierarhi ai acelor vremuri: Veniamin Costache, Dosoftei, Antim Ivireanu, Andrei Şaguna. Numai ultimul dintre ei a ridicat prin iniţiativa proprie peste 400 de şcoli în Transilvania...
Spitalul Sf Spiridon din Iasi, a fost la inceput spital-manastire. Inainte de 1860, cand a fost "trecut" la Ministerul de Interne, avea 280 paturi si mai intretinea alte 13 unitati spitalicesti din Moldova. Inainte de 1918, cand a trebuit sa "cedeze" terenurile catre stat, avea 840 paturi si platea 1400 salariati. Lucrurile stau putin viceversa, bisericii i s-a luat, nu a furat. Mai citeste cat i s-a luat cu japca bisericii, si in timpul lui Cuza, si mai apoi pe timpul comunistilor.
In aproape 2000 de ani, pana la 1900, sub minunata indrumare si prin eforturile sustinute ale bisericii ortodoxe "s-a reusit" alfabetizarea a mai putin de 15% din populatia Romaniei.
Imediat ce influenta religioasa a inceput sa dispara, in doar vreo 60 de ani s-a ajuns aproape de 60%, iar peste inca 50 de ani s- trecut de 90%.
cam atea-s datele care "recomanda" biserica drept un factor de progres inegalabil.
Asta cu "biserica a facut si a dres" e la fel ca povestea unora despre comunism, cum ca a fost bun, a facut metrou, blocuri, canale, etc, fara sa isi dea seama ca fara ei aveam de 5 ori mai multe si mai bune. La fel si cu biserica, a facut ceva, dar daca n-ar fi fost s-ar fi facut de 10 ori mai mult si mai bine.
"...cand a trebuit sa "cedeze" terenurile catre stat, avea 840 paturi si platea 1400 salariati. Lucrurile stau putin viceversa, bisericii i s-a luat, nu a furat. Mai citeste cat i s-a luat cu japca bisericii, si in timpul lui Cuza, si mai apoi pe timpul comunistilor."
Bisericii i s-a luat doar o parte din ce a obtinut prin amenintare, minciuna si forta de-a lungul timpului. Tot, dar absolut tot ce detine biserica este doar rezultatul vanzarii unui serviciu, viata eterna, pe care nu-l va da nimanui, niciodata. Practic este cea mai mare escrocherie din istorie. Iar tot ce are este obtinut prin inselaciune.
Referitor la comunism, mai bine taci, v-au dat comunistii in schimbul aliantei cu voi pentru indobitocirea populatiei, bisericile cultelor interzise de ei in Romania si acum in nesimtirea caracteristica BOR, refuzati sa le inapoiati.
Asa ca...la vaicareli nu va intrece nimeni, si mai rau ca unii chiar pun botul la ele, pe undeva logic, fiind indoctrinati de voi. Dar vezi si tu, se cam termina cu asta...
DeProfundis99 întreabă: