| Octavian199 a întrebat:

Sfantul Ilie ramane fara fulgere iarna si primavara?

14 răspunsuri:
| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

Vrei sa zici Zeus?

| Octavian199 explică (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

Romanii o ard cu sfantul ilie rolling on the floor

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu le are. Trebuie cristale de ghiață în nori. să se frece între ele.
Astea se formează în condiții specifice. De ce? El nu e prost, folosește ce are la îndemână, când are. La fel cu întrebările tale, ai dori să iasă fulgere, dar iese doar un fâs. Trăznetele, bubuiturile se vor auzi când te vei ocupa de lucruri mai serioase.
îți mai acord șansa să ai un răspuns de la mine. Pe urmă, dacă continui tot așa, te las să te cerți cu teii, până ți se acrește.

| Octavian199 explică (pentru sadrian46):

De ce nu fulgera iarna si primavara?

sadrian46
| sadrian46 a răspuns (pentru Octavian199):

Am scris mai sus. Norii sunt vapori de apă, adică ceață.
Când e frig, iarna, temperatura scăzută face ca pe un grăunte extraordrinar de mic de cristal de gheață format instantaneu, datorită temperaturii scăzute, să adere alt mic cristal, de asemenea minuscul. Acesta când are o densitate a corpului format mai mare ca densitatea aerului la altitudinea respectivă, începe să cadă sub forma unui fulg.
Vara, în norii foarte groși, datorită evaporării masive de la sol și de pe mare, la temperaturile verii, în interiorul norului gros, temperatura scade foarte mult, până la punctul de înghețare. Dar această înghețare pe micro regiuni din nor, nu este așa de bruscă ca iarna, așa că se realizează cristale aciculare, care cresc treptat până ajung uneori să formeze acele mingi de golf de grindină.
Dar atât timp cât sunt încă foarte mici, în interiorul norului sunt turbulențe, curenți locali, acele de ghiață. micile sfere formate se freacă între ele. Din atomii de hidrogen din apă această frecare scoate electroni, care atașați fiind de cristale le transfomă pe acestea în acumulatori electrici. Se ajunge în cazul unui nor mare, la potențiale de milioane de volți, care ionizează aerul din jur. Aerul ionizat devine bun conducător de electricitate. În jum electonii migrează prin aer spre zonele alăturate de potențial zero.
Pas cu pas, cum zice și Klaus Johannis, se formează canalul spre pămănt numit fulger, Zonele luminiscente prin care trece fulgerul se încălzesc extraordinar de tare în termen foarte scurt. Astfel la extinderea lor, se produce explozie care generează undele sonore pe care le auzi ca trăznet.
Vezi așa procedează Sfântul Ilie.
Dacă te prinde pe afară, te folosește pe post de paratrăznet și o încasezi în numele Tatălui.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns (pentru Octavian199):

Eu sper că ți-am explicat mai clar ca el, sper.

| Octavian199 explică (pentru sadrian46):

Era vorba de religie

| Helper07 a răspuns:

"Sfantul" Ilie n-are treaba cu fulerele, feriti-va de datina batranilor.

| Octavian199 explică (pentru Helper07):

Nici un sfant sau zeu nu are treaba cu fulgerele.

| Pricope_Marius_1997 a răspuns:

Sfantul Ilie e un criminal chestia e cum de a ajuns sfant.

| Octavian199 explică (pentru Pricope_Marius_1997):

Asa cum a ajuns si Stefan cel mare, mai e si in calendar.

| Henrypericolpublic a răspuns:

Sincer asta ma intrebam si eu.
(Dracii dupa care trage cu fulgerele sunt doar vara cand e cald, ies doar pe caldura, sunt invatati ca la iei in iad unde e cald. In restul anului e prea frig pentru ei.)

Întrebări similare