| 6684464 a întrebat:

Spuneti-mi si mie care-i faza cu pupatul icoanelor(sticlelor) din Biserica? Rugatul la ele(la cei ce sunt reprezentati in ele, sa nu credeti ca nu stiu) mai inteleg, dar pupatul lor?!
Serios! Chiar vreau sa stiu care-i faza cu "ritualul" asta.

Răspuns Câştigător
| VelaJohnny a răspuns:

Uite ce spune o carte:

„Primii creştini nu foloseau imagini în închinare. . . Această practică a fost adoptată de biserică în secolele al IV-lea şi al V-lea, întrucât s-a crezut că oamenii simpli puteau învăţa despre creştinism mai degrabă cu ajutorul imaginilor decât al predicilor sau al cărţilor." (Cyclopedia of Biblical, Theological, and Ecclesiastical Literature, de McClintock şi Strong, volumul 4, paginile 503 şi 504)

Ce spune Biblia?

„Să nu-ţi faci chip cioplit, şi nici vreo asemănare cu ceva din câte sunt în cer, acolo sus, ori din câte sunt pe pământ, aicea jos, ori din câte sunt în apele de sub pământ. Să nu te închini lor, şi nici să le slujeşti." (Exodul 20:4, 5, Biblia sinodală, 2001) În plus, iată ce le-a scris apostolul Ioan creştinilor din secolul I: „Copilaşilor, păziţi-vă de idoli!" (1 Ioan 5:21).

O alta carte istorica spune asta:

„La început, imaginile au avut rol didactic şi decorativ, acesta fiind principalul argument adus în sprijinul folosirii lor. În scurt timp însă, ele au ajuns obiecte de cult. În cazul ortodoxiei răsăritene, icoanele au devenit un element important" (The Encyclopedia of Religion).

2 Corinteni 5:7 spune „şi ştim aceasta fiindcă umblăm prin credinţă, nu prin vedere. "

Faptele 17:29 „Aşadar, pentru că suntem urmaşii lui Dumnezeu, nu trebuie să credem că Fiinţa Divină este asemenea aurului, a argintului sau a pietrei, asemenea vreunui lucru sculptat prin arta şi imaginaţia omului."

In Faptele 10:25 si 26 Petru le spune sa nu i se inchine pentru ca este om ca si ceilalti. Daca unei persoane umane nu trebuie sa ii aducem inchinare, de ce am aduce inchinare unui obiect care se presupune ca il reprezinta?

Ei...practica asta se trage din religiile pagane, iar toate religiile pagane se trag din Babilon, Babilonia a avut o infleunta mare asupra omului din punct de vedere religios. In Babilon a fost fondata inchinarea falsa, Biblia spune ca Nimrod a fost un vantor puternic in opozitie cu Iehova, iar el a constuit Babelul, care mai tarziu a ajuns o putere mondiala, un imperiu. Multe surse istorice confirma ca traditii si ritualuri isi au sursa acolo. Uite un citat:

„[În religia mesopotamiană] chipurile aveau un rol esenţial atât în închinarea oficială, cât şi în cea individuală, aşa cum reiese din răspândirea pe scară largă a reproducerilor ieftine ale acestora. Se credea, în esenţă, că divinitatea era prezentă în chipul respectiv, dacă acesta avea unele trăsături sau ornamente specifice divinităţii, fiind deci tratat cu atenţia cuvenită". — Ancient Mesopotamia — Portrait of a Dead Civilization, de A. L. Oppenheim (Chicago, 1964), p. 184.

9 răspunsuri:
| whatevernvm a răspuns:

Tehnici de indobitocire a populatiei

| 6684464 explică (pentru whatevernvm):

laughing asta a fost directa.
Si... asta este o ipoteza. Sper sa primesc un raspuns de la un ortodox care stie. Ca doar trebuie sa fie o explicatie destul de buna pentru faptul ca toata lumea pupa acolo. Parca m-as indoi ca toata lumea care face asta sa fie redusa si sa spuna ca o face pentru ca "si celilalti o fac", sau doar pentru ca "asa se face" fara vreun motiv.hee hee

| whatevernvm a răspuns (pentru 6684464):

Pai tu ai impresia ca toti care o fac stiu motivul? Haha, no.

| mentholinks a răspuns:

Nu-i niciun ritual. Pentru ei, acele obiecte sunt sfinte, de aceea le pupa.

| AdiTorrent7 a răspuns:

Prin icoane este cinstita persoana reprezentata, la fel ca intr-un album cu fotografii. "Inchinarea" nu este altceva decat o cibstire.
Toate sectele IPOCRITE folosesc imaginea din plin peste tot in reviste si brosuri, stiind bineinteles ca 'idolii' nu au fost decat ZEITATILE FALSE din istoria evreilor.

| ToKen a răspuns:

Sticla aia e cea mai apropiata imagine a divinitatii pe care o au credinciosii.
N-am idee de unde vine pupatul ei, cum nu am idee care e treaba cu frecatul pozelor de-o icoana.
Probabil au impresia ca se umplu de. sfintenie? Probabil

| AvalohAlyn a răspuns:

Icoanele se saruta in semn de cinstire, pretuire, respect si rugaciune pentru cei reprezentanti in icoane, Sfintii sau Domnul Iisus Hristos...nu ne inchinam si nu pupam lemnul, ci cinstim si pretuim persoanele reprezentate in icoane.happy

| 6684464 explică (pentru AvalohAlyn):

Atunci le pupi acolo unde este mana, nu fata.
Si esti sigura ca este ins semn de cinstire? Cine ti-a spus?

| AvalohAlyn a răspuns (pentru 6684464):

Preotul.
Da,persoanele reprezentate in icoane se cinstesc, se pretuiesc...nu lemnul acela sau obiectul..Cand saruti o icoana te gandesti ca saruti si cinstesti Sfantul reprezentat acolo sau pe Mantuitorul Iisus Hristos(daca icoana este cu Domnul Iisus).
Asa spun teologii crestini ortodocsi.


http://www.orthodoxe-calvados.fr/......ntei-cruci