| Inferno a întrebat:

Stiinta este extrem de vasta,vorbim aici de mii de ani de descoperiri si cercetari, si in toti acesti ani, in care am reusit sa rezolvam parti mari din acest puzzle, nu a fost descoperita nici-o interventie divina,oricat de mica ar fi ea. Tinand cont de modul in care este definit Dumnezeu (omnipotent, omniscient si OMNIPREZENT) ma simt nevoit sa intreb: "Cum este posibil?"
Cum se poate ca o divinitate ce se presupune ca ar exista pana si intr-un fir de nisip sa nu fie descoperita, nu numai acolo,dar nici in tot macro-universul observabil?
Nu l-am gasit pe Dumnezeu nici in quarc,nici in proton,nici in atom,nici in molecula,nici pe Terra,nici in sistemul Solar,nici,nici. Nu am gasit nici-o interactiune divina nicaieri. Desigur,Dumnezeu ar putea sa existe in acea parte a realitatii pe care nu o cunoastem,ce formeaza 99, 99% din realitate. Dar daca Dumnezeu nu se afla si in acest 0, 001% din realitate pe care am reusit sa o intelegem,cum mai poate fi el omniprezent?
O alta explicatie ar fi cea potrivit careia Dumnezeu,in omnipotenta sa, se ascunde. Problema este ca explicatiile de acest gen sunt lipsite de orice suport logic.

15 răspunsuri:
| BlackSulphur a răspuns:

God, the hide-n-seek champion!

| Ben00 a răspuns:

Trebuie sa fii foarte fericit ca nu l-ai gasit pe Dumnezeu in quark sau in proton.

| tpuforyou a răspuns:

Stiu ca pare sf dar daca vom reusi sa calatorim in timp vom cunosate macar pe Iisus, daca nu vom reusi asta ne ramane doar sa asteptam si sa credem!

| Mădă0611 a răspuns:

"Imparatia lui dumnezeu" e in sufletul fiecarui credincios, prin carticica de basme scria asta; din moment ce creierul e sufletul si creierul creaza realitatea fiecaruia, e clar de ce pentru unii e omniprezent si pentru altii e lipsa.

| RAY a răspuns:

Omul crede in dumnezeu din nevoia de ajutor divin, el nu doreste dovezi pentru asa ceva de aia se numeste credinta

Răspuns utilizator avertizat
| tpuforyou a răspuns:

Putem sa ne punem intrebari fara raspuns 1 trilion si un trilion la doua dar o sa aflam adevarul cand indoielile, necredinta si frica de moarte vor fi invinse
"... "Cine este mama Mea, si care sunt fratii Mei?" Apoi Si-a intins mana spre ucenicii Sai si a zis: "Iata mama Mea si fratii Mei! Caci oricine face voia Tatalui Meu care este in ceruri, acela Imi este frate, sora si mama." (Matei 12:46-50
Iar apostolul Ioan scrie: "Vedeti ce dragoste ne-a aratat Tatal, sa ne numim copii ai lui Dumnezeu." (1Ioan 3:1)
Cand vom incepe sa respectam pe Dumnezeu El ne va rasplati cu un nou nivel de cunoastere.
"Adevărat vă spun că, dacă aţi avea credinţă cât un grăunte de muştar, aţi zice muntelui acestuia: "Mută-te de aici acolo", şi s-ar muta; nimic nu v-ar fi cu neputinţă." (Mat.17:20) happy

| PorumbRodica1965 a răspuns:

Da,spui si este adevarat, ca stiinta si tehnica azi au ajuns la cele mai inalte culmi, dar cu toate acestea omul de la sine nu si-a adus aportul la inbunatatirea vietii pe pamant de ce spun acest lucru,? Sa ne gandim :a descoperit atomul, uraniul, folosit cu gandire si consideratie pentru semeni -este folositor, abuzand de proprietatile lui iata ca i-au fost fatale, sau, un alt exemplu mic dar cu importanta, imi aduc aminte de vremea copilariei, cand mama sau bunica semana, planta textila de mare calitate, semintele de la canepa le folosea pentru a obtine o noua samanta pentru onoua cultura, planta ajunsa la maturitate aducea la departare un miros foarte puternic ce te imbia la odihna, in termeni populari la canepa pentru seminte in zona noastra l i se spunea azi in termeni horticoli nu mai foloseste ci i se spune iaca, unde am ajuns cu stiinta si tehnica, in 10 parti ne usureaza viata, iar in 90 ne distruge specia umana si animala. S i te rog sa analizezi :ce inbunatatire a adus stiinta si tehnica in relatiile sociale? Cu ce isi aduce aportul la protectia individului, dar al mediului, dar al duratei vietii, dar al civilizatiei -uita-te in tara noastra azi ce se petrece. Omul nu poate dupa stiinta lui elimina saracia, bolile, ura dintre oameni, criminalitatea, avorturile, rata divorturilor, suicismul, coruptia, sa nu mai vorbim de formele de guvernare care sau dovedit a fi inapte.Atunci, cum este, ce e de facut, cu Dumnezeu sau fara el cum este bine? DA, daca ai studia Biblia, si ti-ai da seama de actiunile lui D-zeu, ai vedea ca este aproape de noi de fiecare, gandeste-te ce sa-r intampla cu noi daca 5" nu am putea respira, sau ni s-ar opri circulatia sangelui? In orce caz intelepciunea si stiinta omului pacatos, n-a depasit intelepciunea lui Dumnezeu.In Biblie aflam ca dupa fiecare zi de creatie D-zeu a constatat ca ceea ce facuse era foarte bine, a schimbat amaratul de om imperfect ceea ce a creat D-zeu, a mutat o stea de la locul ei a schimbat puterea nucleara a Soarelui, sau gravitatia pamantului, cum isi explica omul faptul ca toate raurile se varsa in mare, si marea tot nu se umple? Poate omul de stiinta opri evaporarea apei din mari si oceane, poate coordona viata subacvatica, eventual o distruge, poate omul opri ploaia sau vantul, saracul om, nu-i sta in putinta sa-si indrepte pasii, fara D-zeu este lut, si mai intreaba omul,unde este Dumnezeu? Dar nu intreaba cine a creat Universul, in care domneste ordinea, ceea ce nu este intre oameni, pentru ca si-au dorit sa fie independenti, sa se conduca singuri, iata unde au ajuns au adus Pamantul intr-o ruina, pe pamant domneste ura, nelinistea si moartea pe care omul nu le poate eradica. Daca doresti putem comunica dar la realitatea Sfintelor Scripturi.

| martzian a răspuns:

Daca ai fi vrut, L-ai fi gasit de mult, pentru ca Dumnezeu face primul pas.

| Alphawolf a răspuns:

Am observat ca ai pus mai multe intrebari la care intrebi daca Dumnezeu este necesar universului, sau chiar ai afirmat ca existentul nu are nevoie de o entitate care sa-l sustina.
Desi sunt ateu convins, am sa-ti spun cum vad eu problema. Imagineazati un intreg, sa spunem 5D, care este, il reprezinta pe Dumnezeu, iar acum imagineazati un spatiu 3D(realitatea noastra) si unul 4D(o realitate superioara realitatii 3D), care pot fi doar niste procente mici din intreg, limitate in intreg. Sa spunem ca realitatea 3D reprezinta 5% din intreg, realitatea 4D reprezinta 30% din intreg, iar realitatea 4D este superioara realitatii 3D, o cuprinde. Intregul a inventat si creat totul, el nu este dependent sau limitat de nimic, nu se supune existentului(indiferent ca este vorba de legi, forme de energie, chiar si metafizice), si ca el cuprinde posibilitati si informatie fara limite, in plus (si restul de 70%) la care nu au acces realitattile 3D si 4D. Tinand cont de toate astea, intregul degeaba este cautat in existent daca intregul nu vrea sa fie descoperit, pentru ca existentul este opera lui, o inventie de-a lui. Intregul, presupunand ca este omnipotent, poate sustine universul, realitati, din umbra, de dincolo de legi. Gandeste-te ca el lucreaza cu puterea cuvantului, a gandirii lui, cu hocus-pocus, el a inventat normalul, logica, cauzele si efectele. Omniprezenta lui poate fi acolo, oriunde, doar ca ea nu poate fi detectata cu posibilitatile noastre, sau omniprezenta lui poate fi prin atotcunoastere, faptul ca cunoaste absolut orice amanunt il face ca si cum ar fi oriunde, omniprezent.

In fine, varianta asta este o posibilitate logica dar speculativa cu privire la Dumnezeu, insa fara sens, absurda din punctul meu de vedere, pentru ca problema o ridica intregul, Dumnezeu. Ratiunea nu ma lasa sa accept o entitate fara inceput, o putere si o constiinta fara suport, informatie fara suport. Daca anulez timpul din ecuatie, tot degeaba, entitatea nu are ce cauta acolo.

| Inferno explică (pentru Alphawolf):

Si tot asa poti presupune ca Dumnezeu a creat o realitate mult mai vasta, realitatea aceasta fiind doar o ramura ce s-a desprins NATURAL din adevarata realitate.
Dar cladim un intreg castel din mituri si presupuneri numai pentru a sustine o presupunere, in acest mod putem sa sustinem orice presupunere ca fiind falsa integrand-o intr-un context special creat de noi.
In contextul creat de tine avem 99% presupuneri, care sunt sansele sa fie adevarat?
Ca exista un context ce poate explica realitatea si pe Dumnezeu fara probleme stiam de la inceput, exista chiar mai multe variante. Dar nu facem decat sa lucram cu asertiuni lipsite de suport pentru a demonstra ceva lipsit de suport, asa cum anticii incercau sa explice ce sunt stelele cu ajutorul filosofiei.

| Inferno explică (pentru martzian):

Sunt convins de asta.

| Alphawolf a răspuns (pentru Inferno):

Contextul creat de mine este valabil in cazul creatiei, a lui Dumnezeu, a unei entitati absolute, dar bineinteles scenariul, decorul este pus doar pentru a intelege. M-am folosit de ideologia crestina si am inventat eu un decor in care realitatea 3D ar fi realitatea noastra si in realitatea 4D ar fi ingeri, draci, etc, insa ele sunt doar un decor explicativ, un ajutor in a explica pozitia noastra fata de creator. Ideea a fost sa arat ca, faptul ca existentul ne arata ca nu are nevoie de un creator, asta nu-i neaparat un argument de necombatut ca universul nu a fost creat sau ca nu este sustinut de un creator.

| Mikhtarian a răspuns:

Uita-te in tine, intelege-te pe tine.
Daca l-ai cauta cu adevarat, l-ai gasi, crede-ma.

| martzian a răspuns (pentru Inferno):

Stiu.