Ca sa spund ceva stil "Guru", mai mult de o jumatate de raspuns sta in intrebarile tale. Din ele rezulta in primul rind indoiala ta ca aderarea la o religie sa te afecteze prin niste constringeri asupra vietii tale, constringeri care nu esti pregatita sa le accepti.
Exact asta si este. Pastreaza-ti libertatea. Foloseste-o ca sa afli mai multe despre viata (asta nu dureaza mult, 30-40 de ani acolo), fara sa ocolesti un pic de lectura din filosofie, istorie, istoria religiilor.
Nu-ti fa problem, daca iei la bani marunti "acea majoritate" vei constata usor ca multi nu inteleg mai nimic din credinta lor.
Cine e instanta care te poate obliga sa ai o credinta? Poate un impostor cu tupeu?
La un anumit nivel de maturitate raspunsul iti va fi si mai clar, dar pina atunci, ramii intr-o expectativa inteligenta.
Vorbind despre o relgie, mai putem constata ca una este "Divinitatea nemijlocita" (oricare ar fi ea) si alta jungla de ritualuri, interdictii, recomandari pe care unii ca si noi, oameni in carne si oase, si-au luat cu de la sine putere misiunea sa ni le impuna.
Ce se intimpla daca crezi cu toata convingerea in Buda (sa zicem) dar nu mergi la niciun temple? Pai tot credincios te numesti.
Fa distinctie intre ceeace au nascocit niste oameni (in stare de semi-salbaticie) pentru ca mult mai tirziu alti oameni sa-i urmeze ca niste oi si ceeace (sau cine) poate fi acolo sus.
Ai auzit de asta " izvorul mântuirii provine direct de la Dumnezeu, în afara oricărui merit, fără mijlocirea preotului și fără vreo condiționare materială."?
In ce ma priveste, fara ca sa impun parerea mea nimanu, daca cineva ma intreaba ce religie am raspund cu convingere: "Sint necredincios". Poate cind voi fi batrin, din necredincios devin ateu sau altceva.
Religia "adevarata" NU se cunoaşte după libertatea oamenilor, după faptele lor! Este absurd! Matei 7, 20 se referă la cu totul altceva:
Omul este produsul faptelor sale;
Omul este produsul libertăţii sale;
Omul este definit prin faptele libertăţii sale; (poate fi pom bun sau rău, cu faptele corespunzătoare…)
Legea sau învăţătura NU este vinovată pentru faptele omului:
- Nu Dumnezeu prin LEGEA Sa a fost vinovat pentru căderea lui Adam şi a Evei în Rai; (pomul rău cu roade rele era omul cu LIBERTATEA lui)
- Nu Dumnezeu prin LEGEA Sa a fost vinovat pentru căderea evreilor (chiar de fiecare dată după ce Dumnezeu completa aceeastă Lege!), ci omul cu RESPONSABILITATEA lui.
- Nu Dumnezeu prin LEGEA Sa a fost vinovat pentru căderea unui anumit apostol (Iuda), sau anumitor creştini în chiar Noul Testament (Anania şi Safira), ci omul cu LIBERTATEA lui!
Exista vreo situatie cind "Dumezeu prin legea sa" s-a facut vinovat? Conform scriptelor la care faci apel, presupun ca NU.
Daca asa stau lucrurile, ce sens are raspunsul tau? L-a invinuit cineva in discutia de fata pe Dumezeu? Poate fi macar in unele situatii omul disculpat?
Intrucit pozitia lui Dumezeu nu pare a avea vreo legatura cu faptele omului, nu ar rezulta de aici ca Dumnezeu e practic tot timpul absent din viata omului? Ce folos are omul de pe urma religiei (nu morale sociale)? Sa fie in posesia unui instrument care il inculpa in mod sistematic?
Daca omul e produsul faptelor, libertetii sale prin el insusi si numai prin el, atunci lumea incojuratoare ce rol mai are?
"Daca omul e produsul faptelor, libertetii sale" dar oare omul si existenta lui se compune numai din alegeri?
E o intreaga infrastructura care asigura existenta in ansamblu, existenta biologica, comuniunea cu semenii, promisiunile unei fericiri vesnice, harul care sa conlucreze permanent cu omul in virtutea acceptarii din partea omului, providenta care evita haosul care ar risca sa fie creat (daca nu ar interveni Dumnezeu) creat pana si de cea mai mica nebunie a capacitatii incredibile a omului de a se lasa viciat de nebunie, de razbunare, de mandrie, orgoliu, etc...
Uneori "supapele" acestei providente sunt coplesite de rautatea omului, de "nevoia" de refulare a omului, ce actioneaza in afara oricaror norme morale (pe care el ar trebui sa le respecte pentru a evita dezastrele)...
667Pestilence667 întreabă: