| DragosDrDra a întrebat:

Sunt nedumerit cu o intrebare.
Ziua Sfantă este Duminica sau Sambăta pentru că unii spun că este sambăta dar de cand mă stiu apropiati spuneau că e Duminica
Ce să mai cred? :O

Răspuns Câştigător
| suffarstar a răspuns:

Evreii si acum tin sambata ca zi de odihna. Isus li s-a aratat crestinilor intr-o zi de Duminica si de atunci s-a stabilit conventional sa se intalneasca Duminica sa imparta Cina. Isus nu a spus nimic despre zile. El a spus doar sa luam Cina. Nu inteleg de ce ar trebui sa ne impiedicam noi in asta.

23 răspunsuri:
| asmorendy a răspuns:

Duminica. In vechiultestament era sambata dar in noul este duminica deoarece intr-o zi de Duminica a inviat Mantuitorul Iisus Hristos.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ceteste despre sabat.

| zurick a răspuns:

Duminica e prima zi din saptamana, nu?
Hai sa numaram atunci. Duminica(1),luni(2),marti(3),
miercuri(4),joi(5),vineri(6),sambata(7)
Deci daca duminica e prima zi, sambata e a 7-a si prin urmare este cea sfanta.
Daca duminica e a 7-a atunci duminica e cea sfanta.
Ce se mai contrazice singura biblia?
(...)

| iurii75 a răspuns (pentru zurick):

Nu se contrazice.
Conform legii mozaice sabatul începea vineri seara după asfinţirea soarelui şi se termina sâmbătă la asfinţitul soarelui. Această cerinţă a fost valabilă până la Isus şi nu era doar o zi în care nu era permis să efectueze lucrări ci o zi dedicată lucrurilor spirituale. Creştinilor nu li s-a cerut să ţină o anumită zi, dar e daroria fiwcăruia de aşi face timp regulat pentru lucrurile spirituale.

| milan9 a răspuns:

Cel puțin în cinstea ÎNVIERII lui HRISTOS crestinii cinstesc duminica...

| zurick a răspuns (pentru iurii75):

1.De ce a fost valabilă până la Iisus?(învățătura lui Dumnezeu e învechită, proastă?)
2. Legat de 1. și asta n-o înțeleg(de fapt nimic nu înțeleg)
De ce este urmată mai mult noua lege?
3.De ce trebuie să fim altfel duminica? De ce ni se cere neapărat duminica? Ce importanță are pentru mine de exemplu că Iisus a înviat duminica?(of aici știu că vei înțelege greșit)Adică trebuie să mă bucur de asta duminica? De ce? Poate eu vreau marți. Oricum ce vreau să zic este că nu pricep de ce a fost inventată faptul că duminica e sfântă...E o zi simplă și cu nimic mai special în ea.Ție dacă ți se întâmplă ceva bun sărbătorești sau te bucuri pentru ziua aia? Nu...

| iurii75 a răspuns (pentru zurick):

A fost un legământ încheiat cu naţiunea Israel (nu învăţătură).
Pavel arată care era scopul legii mozaice - galateni 3:24 Astfel, Legea a devenit tutorele nostru care ne conduce la Cristos, ca să fim declaraţi drepţi datorită credinţei. 25 Dar acum, după ce a venit credinţa, nu mai suntem sub tutore
Duminica "sfântă" nu este biblică. (of, chiar mă consideri aşa mediocru? happy )
Singura zi specială pentru creştini a fost instituită de Isus în ultima seară petrecută cu apostolii. luca 22: 19 De asemenea, a luat o pâine, a adus mulţumiri, a frânt-o şi le-a dat-o, zicând: „Aceasta reprezintă corpul meu, care urmează să fie dat pentru voi. Continuaţi să faceţi lucrul acesta în amintirea mea". 20 Apoi, la fel, şi paharul, după ce au luat cina, şi a zis: „Paharul acesta reprezintă noul legământ, pe baza sângelui meu, care trebuie să fie vărsat în folosul vostru.

| sublime89 a răspuns:

Sa crezi ca nicio zi nu e sfanta.

| milan9 a răspuns:

Cel puțin în cinstea ÎNVIERII lui HRISTOS dar și a COBORÂRII SFÂNTULUI DUH asupra SFINȚILOR APOSTOLI (evenimente ce au avut loc în prima zi a săptămânii, DUMINICA), primii creştini respectau duminica nu ca "Sabat creştin", ci ca o zi specială de închinare și cinstire față de Mântuitorul Iisus Hristos.
Sabatul deja făcea parte doar din Legământul Vechi.

În această zi specială dedicată lui Dumnezeu se încetează şi lucrul în directă legătură cu porunca a patra.

- Faptele Apostolilor 20, 7: "În ziua întâi a săptămânii (Duminică) adunându-ne noi să frângem pâinea, Pavel, care avea de gând să plece a doua zi, a început să le vorbească şi a prelungit cuvântul lui până la miezul nopţii."

- I Corinteni 16, 2: "În ziua întâi a săptămânii (Duminică), fiecare dintre voi să-şi pună deoparte, strângând cât poate, ca să nu se facă strângerea abia atunci când voi veni."

| besleaganicolaecosmin a răspuns (pentru zurick):

Unde se contrazice?

| besleaganicolaecosmin a răspuns (pentru zurick):

Crede ceea ce trebuie! Duminica e Ziua Invierii si a invierii noastre din pacat; evreii serbau sambata pentru iesirea din robia Egiptului; daca esti evreu serbezi sambata sau daca esti crestin ortodox serbezi duminica

| RAY a răspuns:

In basmele evreiesti sambata e zi de odihna in alea crestine duminica alege si tu basmul preferat

| dragos38 a răspuns:

Vezi daca nu te uiti si tu peste istoria (imperiului roman nu cea din scoala) cuvantul provine din latinescul ''dies dominus,, ziua domnului-In lumea romana inainte de aparitia crestinismului se sarbatorea ziua soarelui in cinstea divinitatii, deci zi dedicata soarelui, divinizau soarele.Asta este din punct de vedere istoric, din punct de vedere al bisericii ortodoxe duminica este dedicata invierii domnului Isus Hristos, si mai mult ziua a 7 vine din biblie in care d-zeu s-a odihnit, nu ca ar fi avut nevoie dar daca asa scrie in biblie asa este, Flavius Josephus un istoric evreu a s[ecificat clar ca sabatul se sarbatoreste sambata insa acest lucru avea sa se schimbe in anul 323 cand imparatul Constantin cel care a infintat crestinismul a declarat ca Duminica sa fie zi de odihna si de rugaciuni si de sarbatori, deci iata cine a schimbat ziua de sambata in cea de duminica tocmai pentru a putea controla mai bine masele mari de oameni printr-o noua religie ceea crestina.deci e clar ca el s-a transformat peste noapte din pagan care credea in zeii romanilor si Solis Invictus(ziua de inchinare la soare)intr-un crestin.Astfel a desfintat sabatul adevarat (ziua de inchinare la d-zeu)

| zurick a răspuns (pentru besleaganicolaecosmin):

Mersi de sfat da... niciodata n-o sa cred ceea ce trebuie, o sa cred ceea ce vreau.

| besleaganicolaecosmin a răspuns (pentru zurick):

Veche lege il astepta pe mesia, Hristos a implinit acele profetii, oamenii cred doar ce vor ca sa nu-si creeze obligatii fata de ceva sau de cineva

| zurick a răspuns (pentru besleaganicolaecosmin):

Poate... da privește partea bună tu nu ești vinovat de concepțiile mele.
(E vina lui Dumnezeu, El m-a făcut așa dacă dorea să fiu altfel o făcea de mult)

| besleaganicolaecosmin a răspuns (pentru zurick):

Dumnezeu nu se indeparteaza de oameni, e neschimbator, omul face pasi inapoi si eventual fuge; El zice : luati jugul Meu ca este usor

| besleaganicolaecosmin a răspuns (pentru suffarstar):

Mai proasta explicatie nu gaseam nici la copii de gradinita

| zurick a răspuns (pentru besleaganicolaecosmin):

Atunci lasă-mă să fug.

| besleaganicolaecosmin a răspuns (pentru zurick):

E problema ta nu a Lui

| Someonewhoappreciatelife a răspuns:

Salut

După ce Isus a pus bazele creştinismului nu sa mai stabilit ca să fie respectată o zi anume cum era în cazul israieliţilor.

În Romani 14:5, 6 citim în acest sens: Unul consideră o zi mai presus decât alta, altul consideră o zi la fel ca toate celelalte. Fiecare să fie pe deplin convins în mintea lui. Cel ce ţine o zi, pentru Dumnezeu o ţine. La fel, cel ce mănâncă, pentru Dumnezeu mănâncă, fiindcă îi aduce mulţumiri lui Dumnezeu, iar cel ce nu mănâncă, pentru Iehova nu mănâncă, şi îi aduce şi el mulţumiri lui Dumnezeu.

Important e să ne facem timp pentru relaţia noastră cu Dumnezeu, acesta a fost şi motivul pentru care israieliţii respectau sabatul săptămânal.

Cele bune!

| milan9 a răspuns:

Normal este ca un creştin să lase în pace sabatul evreilor (sâmbăta) şi să cinstească cel mai important eveniment din istoria umanităţii - ÎNVIEREA DOMNULUI!

Porunca sabatului nu a fost dată creştinilor ci evreilor:
"Acesta este semn veşnic între Mine şi FIII LUI ISRAEL"!
"Să păzească deci FIII lui ISRAEL ziua odihnei..."

Noi creştinii nu suntem "fiii lui Israel"...


Rânduielile Legii Vechi a evreilor nu mai sunt valabile azi pentru creştini. Această problemă a fost clarificată între apostoli foarte clar în Noul Testament. Tot respectul pentru evrei şi ziua lor de odihnă, dar cele câteva sute de legi şi prescripţii iudaice NU AU FOST MOŞTENITE în creştinism! Astăzi nici măcar evreii nu le mai respectă!

| dragos38 a răspuns:

Iar in ceea ce priveste pe Isus zis Hristos, in primele 2 sec. dupa aparitia crestinismului n-a existat nici un portret a lui Isus Hristos si nici legende cu infatisarea lui.Chipul lui Hristos s-a conturat de abia in sec. VI chipul lui Hristos atotstapanitorul, imparatul cerului si al pamantului, cu un glob de aur si un sceptru in maini-a fost sugerat de reprezentarea precrestina a lui Mithra zeul iranian al soarelui.deci toate sarbatoriile crestine au fost preluate de la vechile religii pagane,inchinarea la icoane inainte paganii se inchinau la pietre,rauri,pomi,animale,acum ne inchinam la icoane de fapt toat aia este ori te inchini la un copac ori la o icoana,venerarea crucii,botezul,cultul sfintiilor,sarbatoarea nasterii lui Hristos, sarbatoarea pastilor sau a invierii lui Hristos, sfanta treime sau rusaliile toate aceste sarbatori au fost preluate din vechiile religii pagane.Un bun exemplu este ca egiptenii aveau treimea lor. Osiris zeul tata, Isis zeita mama si Horus, zeul fiu.si daca vei citi vreodata si legendele olimpului vei vedea ca si acolo este prezenta treimea(familia)Zeus-Hera-Hercule.