Dumnezeu știe cum alege omul sa fie. Tu ești un exemplu. Copilul nu este precum puiul unui animal sau pasare da acționeze din instinct deși e posibil sa fie și acesta "educat" de părinți lui. La fel și oamenii părinți au obligația să își educe copiii. Nu degeaba se spune despre oameni că nu au cei 7 ani de acasă. La fel școala trebuie sa- i educe în paralel cu părinții. Dar când te gândești că și cei cu studii superioare nu țin cont de educația primită până a ajunge in facultate te mai miri că restul nu țin cont de ea? Așa că dacă crezi că Dumnezeu te obliga sa te comporți așa cum te comporți, încearcă de te schimba sa vezi dacă poți să o faci sau nu. După sa pui aceasta întrebare.
„Știe Dumnezeu sau nu știe că un anumit individ va fi bun sau rău? La aceasta intrebare nu cred ca e nevoie de un raspuns.Sigur il sti si tu acel raspuns
Individul nu este obligat să facă răul, altfel nu ar mai fi venit Domnul Isus să ne învețe cum să arătăm Binele.
Dumnezeu știe ce vrea omul să facă(rău în cazul tău) de unde și cunoașterea Sa la ce va face.
"Dumnezeu știe ce vrea omul să facă(rău în cazul tău) de unde și cunoașterea Sa la ce va face."
Cum nu este acesta un răspuns la întrebare? Explică-mi cum un om care face rău este de fapt bun? Sau unde este nelămurirea ta la răspunsul meu? În propoziția respectivă cunoaștere = știe
Dacă-ți spun că Dumnezeu știe că omul respectiv vrea să facă rău, și ulterior îl face, nu înseamnă că Dumnezeu știe că este rău? Sau ce înseamnă pentru tine a fi om rău? că mă faci să râd...
Există diverse opinii și interpretări în privința cunoașterii lui Dumnezeu în ceea ce privește comportamentul uman. Unele doctrine creștine susțin că Dumnezeu știe în mod necesar viitorul și că acțiunile umane sunt predestinate. Altele susțin că Dumnezeu știe posibilitățile viitorului, dar că libertatea umană permite posibilitatea alegerii și acțiunilor proprii.
Argumentul că aceasta ar însemna că omul nu are libertatea de a-și alege acțiunile și că cunoașterea lui Dumnezeu ar fi imperfectă, poate fi interpretat ca fiind o consecință a acestei perspective. Însă, este important să reținem că înțelegerea umană a lui Dumnezeu și a modului în care funcționează universul poate fi limitată, iar conceptele noastre despre libertatea umană și predestinare pot fi limitate.
Înțeleg, în doctrina ortodoxă, și în multe alte doctrine religioase, se crede că Dumnezeu știe totul, inclusiv viitorul. Aceasta înseamnă că Dumnezeu ar ști, în teorie, dacă un anumit individ va fi bun sau rău.
Dar, în același timp, doctrinele religioase diferite văd libertatea umană în moduri diferite. Unele doctrine cred că libertatea umană permite posibilitatea alegerii și acțiunilor proprii, în timp ce altele cred că acțiunile și deciziile sunt predestinate sau determinate în mod necesar.
Așadar, în final, răspunsul la această întrebare depinde de perspectiva și doctrina religioasă în care se bazează.
Catolici spun ca dz nu știe in ultima instanta ce vei face, daca dz stie deja inseamna ca a predestinat sa fie asa
1Atot..., sunt interesante răspunsurile tale. Spui ce susține religia ortodoxă, ce susțin alte doctrine...ce susțin unii, ce susțin alții, dar niciodată nu spui ce crezi tu. Omul asta vrea să știe.
Am văzut și la celelalte răspunsuri: Unele interpretări arată așa, altele altfel..., dar unde e interpretarea ta? Tu nu ai așa ceva?
Nu a predestinat, alfel nu ar mai avea sens sa vorbim de liberul arbitru. El nu a creat programe de calculator. El insa cunoaste ce vom alege de fiecare data si de aceea el cunoaste viitorul pana la sfarsit.
Toata zidirea va cunoaste creatia LUI abia dupa moarte.
Luati aminte la ce spun sfintii si nu mai cereti parerile neavizatilor. Chiar daca par logice nu au fundament REAL. Filozofia a dat gres in explicarea lui Dumnezeu.
Despre Dumnezeu cel mai indreptatit vorbesc sfintii. Restul sunt discutii la o bere.
Va recomand sa cititi tot ce a scris Klaus Kenneth trecand prin marile religii ale lumii.
Dumnezeu sa ne ajute si sa ne mantuiasca.
Nu, nu este adevarat. Faptul ca Dumnezeu stie ca vei fi rau nu iti influenteaza tie comportamentul.Nu prea are sens sa-ti pui intrebari de genul asta, singurul lucru la care trebuie sa te gandesti este ca daca faci lucruri bune si crezi in El, totul va fi bine.
El a predestinat deja totul, înțelegeți, tu numai ai de ales
Eu sunt crestin ortodox.Insa ce spui tu, e luat de la Protestanti(sau alte secte religioase). Daca esti ateu, tu nu crezi de fapt in Dumnezeu, iar daca spui ca esti agnostic in acelasi timp, inseamna ca tu nu crezi in ceea ce predica religiile, chiar daca iei in considerare posibilitatea unei "fiinte superioare". Insa ceea ce ai zis, este luat dintr-o secta care provine dim crestinism.Iar credinta conform careia Dumnezeu a predestinat totul nu are sens. Dupa logica asta, Dumnezeu a creat comunitatea LGBT ca mai apoi sa o urasca, insa de fapt este rezultatul caderii in pacat a lui Adam si Eva, in urma alegerii lor in propriul liber arbitru.Recomand Paradisul Pierdut al lui John Milton pentru o explicatie mai amanuntita!
RAY întreabă: