Biserica "are terenuri, maşini..."
"are terenuri?" - da, de 2000 de ani are terenuri. Biserica este sinonimă cu creştinismul şi cu vechimea lui de 2000 de ani pe aceste pământuri, biserica a însoţit întreaga istorie... Istoria străbinilor tăi, a neamului, a culturii şi a limbii se suprapune peste aceea a Bisericii, a transmiterii harului dat de apostoli în biserica, în istorie...
În biserica a apărut limba română scrisa, prin biserica s-a dezvoltat cultura. Averea patrimonială a bisericii şi culturii (sute de manastiri, complexe vechi, etc...) necesita o altă avere pentru o groază de lucrări de întreţinere...
Biserica "are maşini..."
Nu spun nimic de 1 sau 2 din 20000 care, din nepotrivirea lor cu misiunea la care s-au înjugat, au aşa, maşini mai rar intâlnite, dar marea majoritate dintre ei, daca au masina, au o masina care nu iese din media celor care circulă pe la noi...
- sau probabil ai vrea să-i vezi pe toţi cu căruţă? Mergi la ţară şi acolo ai să-i vezi şi aşa...
Statul nu oferă decât 40 % salariul brut (!) al preoţilor, bani care rămân fie tot la stat (pentru toate cheltuielile referitoare la asigurarea de sănătate, impozit, pensie, etc) fie la Episcopie (pentru volumul de cărţi şi reviste care le este destinat lor - dar pe care nu îl pot vinde, nu îl pot valorifica- sau pentru taxele faţă de aceasta).
Aceşti bani nu intră în nici un buzunar al nimănui (să nu fim atât de copleşiţi de exemplele politicului...), nu intră în nici un cont, nu se transformă nici în iahturi şi nici în palate... Sutele de ziare şi de televiziuni de abia ar fi aşteptat asta!
Profitul la care se referă în mod tendenţios articolul, va reprezenta în cadrul mitropoliilor sau patriarhiei, un "buget" pentru anul imediat următor, din care Biserica îşi va putea în 2013, acoperi şi lărgi cheltuielile cu lucrările de reconsolidare, reconstrucţie de biserici şi instituţii sociale, cu spaţiul de misiune pentru românii care se extind peste tot în lume(şi din moment ce acei români vor uita limba peste o generaţie, două, credinţa va mai râmăne singurul lor numitor comun şi singura legătură cu neamul şi ţara ). Şi cu cât acest profit va fi mai mare, cu atât implicarea Bisericii în spaţiul voluntariatului şi al instituţiilor sociale va fi mai mare…
Dar la urma urmei, cu ce te deranjează pe tine că oamenii din Biserică sunt întreprinzători şi muncesc? Nu se ocupă nimeni cu cămătăria, totul este obţinut prin muncă cinstită. Sau ai prefera ca Biserica doar să aştepte să primească banii de care are nevoie, iar în rest să nu desfăşoare nimic?
Oricum, este prezentă ea şi în câmpul voluntariatului prin cele peste 700 instituţii social-filantropice destinate tuturor categoriile sociale defavorizate, pentru susţinerea cărora, spre exemplu, în anul 2011 au fost cheltuiţi peste 54.000.000 lei...
Hai să vedem :
1 Scandalul din poarta bisericii.
Acest fenomen este întâlnit atunci când se schimbă un preot de la o parohie la alta. Acest fenomen este foarte rar dar când se întâmplă se creează aceste neplăceri. Nu încerca să strici reputația bisericii pentru acest scandal. Au ieșit în stradă cu dorința de ași recăpăta preotul înapoi. Bucureștenii nu ies în stradă pentru schimbarea conducerii statului? Cum ar fi ca, de exemplu, tatăl tău să plece și-n locul lui să vină altul și să spună că el e tatăl tău.
2 Mai întâi, nu știm cât de reală e povestea, dar, deși nu ne putem mândri cu asta, avem și câțiva preoți,, șarlatani,,.
3 Patriarhia ajută pe cât posibil și bătrânii, și copii și bolnavii. E adevărat că stau în puf, dar politicienii noștri cum stau. Patriarhia dă, dar nu poate da mereu. Politicienii trebuie să dea mereu, dar culmea, ei iau mereu. S-o luăm în alt fel de sens. O floare dacă este udată doar odată se usucă, dar dacă este udată mereu înflorește. Nu patriarhia deține puterea, ci parlamentul. Apropo, pe multe terenuri ale patriarhiei sau construit orfelinate, azile de bătrâni și mănăstiri care găzduiau și ele azile.