| Steregoi a întrebat:

Un necredincios care nu crede in Dumnezeu isi face el un idol inchipuit, un dumnezeu, zane maselute, spiridusi, demoni, locuri paradiziace si feerice chiar sinistre pe care le pune in jocurile video, in filme sf si fanteziste ale caror caractere le imita dupa bunul sau plac si despre care spune: "Ah, ce bine ar fi sa existe asa ceva!" Ce puteti spune?

15 răspunsuri:
| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

Unul dintre aceste jocuri video de care zici e WoW. Am jucat, mi-a placut.
Are elemente fanteziste, din cultura populara din nordul Europei. Si? Ce-i gresit cu asta?

De altfel. nu inseamna ca programatorii care au facut jocul sunt pur atei. Jocul prezinta doar un alt fel de lume. Nu are nicio treaba cu credinta celor ce-au lucrat la el.

| Steregoi explică (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

In intrebarea mea am inclus dorinta de a exista lucrurile din jocuri. Dorinta de a face acele lucruri vizibile este transpusa in joc. Interesant este ca ceea ce au transpus unii in filmele sf devine un gen de religie de credinta stiintifica. In filmul sf Star Trek erau prezentate civilizatii extraterestre si iata ca acum exista multi oameni care cred ca exista extraterestrii undeva si ii cauta staruitor. In acest film se vorbeste despre colonizarea altor planete si iata ca exista proiecte in derulare pentru colonizarea planetei Marte. Dintr-un joc sau dintr-un film inchipuit de cineva se ajunge la tot felul de credinte. Ai putea spune ca Star Trek nu e prima idee de acest gen. Chiar daca ideea de a crede in extraterestrii este mai veche vorbim de fapt despre acelasi lucru.

| Steregoi explică:

Nu vad rostul tau pe acest site. Ai probleme cu comparatorul.

| SilentRain a răspuns:

Exagerezi,asta ar insemna ca si tu pacatuesti cand vezi un film, te joci un joc, stai pe TPU

| Steregoi explică (pentru SilentRain):

Eu n-am zis ca ar fi neaparat un pacat. Am facut o simpla comparatie intre modul de gandire al unui necredincios si al unui credincios referitor la a crede in ceva si a dori ca ceva sa existe.

| Amials a răspuns:

Că unii oameni nu sunt credincioși și totuși nu idolatrizează scenarii ridicole din jocuri video. Te rog nu da hate la atei doar pentru că unii sunt așa cum ai spus tu.

| Romanul86 a răspuns:

Extratereștrii sunt creația nonreligioșilor.

| Steregoi explică (pentru Amials):

Nu m-am referit doar la idolatrie. Orice om isi face o parere sau crede in ceva care ar vrea sa existe desi probabil ca nu exista. rolling on the floor

| EcceHomo a răspuns (pentru Steregoi):

Şi ți se pare că din "Iisus din Nazaret" oamenii nu s-au /se inspirat/inspiră? Tot ficțiune e şi acolo, doar că e religioasă.

| Andy888 a răspuns:

Si spui ca nu ar fi deloc interesant sa existe asemenea lucruri, sau oamenii sa aiba super puteri, gen unu sa alerge cu 100km/h, altul sa aiba telekinezie, altul sa zboare, altul sa traga cu energii din maini, altul sa devina invizibil sau mai stiu eu ce?
Cand ma uit la chestiile astea, normal ca spun ca as vrea sa existe si in realitate, deoarece sunt niste lucruri foarte tari si interesante, pe care nu le intalnesti in realitate, lucrurile astea ii starnesc curiozitatea omului, la fel cum iti starneste si tie biblia curiozitatea, cand citesti acolo iti imaginezi ingeri, te gandesti la felul cum zboara ei, daca citeste alt cineva, si-i imagineaza altfel, regizorii si aia care fac efectele vizuale, isi pun imaginatia si cunostiintele in filmele alea.
Daca apreciezi ceva, nu inseamna ca e idolul tau, pur si simplu asa e omul, prin lucrurile astea marunte, prin efectele speciale pe care le vezi in filme poti sa-ti dai seama ca omul este destul de limitat, si ca a avut nevoie sa,, creada,, in ceva, adica i s-a parut foarte interesant sa aiba un creator, i-a oferit un confort mintal, la fel e si cu religiile monoteiste, politeiste, etc... omului ii place sa infloreasca realitatea, tu crezi ca doar ateii urmaresc filme sau se joaca jocuri video? Atat timp cat o faci cu cap, nu vad nimic rau in asta.
Ca sa intelegi cum functioneaza imaginatia omului, compara monitorul asta vechi: https://imgur.com/a/PIRPNtJ
Cu monitorul asta: https://imgur.com/a/PjPsDmq
Care ti se pare mai interesant? Ala care atunci cand urmaresti un clip iti arata imaginea de ii vezi si pixelii, sau ala care iti arata detaliile ca si cum ar fi realitate, si mai e si mare? E normal sa-ti doresti mai mult, cu ajutorul imaginatiei sunt facute si basmele, povestile, daca nu esti de acord cu asta, da vina pe Dumnezeu, el ne-a dat imaginatia, nu?
Biblia începe cu istoria omului, bărbat şi femeie, creat „după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu". Altfel spus, omul a fost creat „dezvoltat" de la bun început, reflectând multilateral trăsăturile divine. Cu toate acestea era om nu dumnezeu. Iar porunca le-a fost binevoitoare lui Adam şi Evei: „creşteți". Nu de statură era vorba, și nici de numărul membrilor familiei, căci vine apoi și ideea de „înmulțiți-vă". În acest „creșteți" se citește clar un îmbietor „dezvoltați-vă"! Evident, profesorul omului era Dumnezeu Însuşi iar potențialul era +infinit.
Cred ca esti doar un troll si mi-am batut gura degeaba.

| Steregoi explică (pentru EcceHomo):

Cel putin pare mai adevarata sau se pretinde a fi adevarata. Daca ar fi fost o civilizatie extraterestra pe Pamant ar fi fost si acum in mod vizibil.

| Steregoi explică (pentru Andy888):

Cand am vorbit de idol m-am referit la faptul ca omul tinde sa imite sau sa transpuna in realitate ceea ce isi inchipuie in jocuri si filme adica de exemplu pentru a ridica greutati mai mari isi face un supraschelet, etc.
Nu vreau sa spun ca e ceva rau in asta atata timp cat se cauta imitarea sau dezvoltarea unor aptitudini bune.

| Delmo_Catalin_1984 a răspuns (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

In Wow, la Lich King si acum cu valarjarii apar elemente din cultura vikinga. In expansion-ul Battle for Azeroth avem cultura mayasa si spiritele lua din religia voodoo. In Pandaria am avut de-a face cu mitologia asiatica. Au cam trecut prin toate.
Nu ma interesa intrebarea, dar voiam sa ma laud laughing

| Veltorb a răspuns:

Nu pot spune mai mult despre ei decât despre cei care cred orbește în anumite zeități

| Steregoi explică (pentru Veltorb):

Necredinciosii cred orbeste in extraterestrii. rolling on the floor