| Fatamuntilor a întrebat:

Un studiu mi-a atras atentia
http://www.descopera.ro/......ijoratoare
Zic,ok,poate autorii studiului au dreptate.
Dar nu acesasi lucru se intampla si cu copii carora li se citesc povesti.Ca tot de fictiune este vorba!
Si atunci ce faem? Le spunem copiilor ca asfel de personaje nu sunt reale, indifernt de are parte a baricadei sunt?

Răspuns Câştigător
NOname
| NOname a răspuns:

Diferenţa este că nu se insistă în masă şi în serios pe existenţa celorlalte personaje imaginare, ceea ce îi face pe copii să conştientizeze, în timp cel puţin, că nu sunt reale.
...plus deseori li se repetă "e doar o poveste, e doar un film, etc".

Îndoctrinarea cu ideile şi personajele religioase, în schimb, (căci, săracii, nu aud "e doar un coran, e doar o biblie...") lasă sechele pe viaţă şi distorsionează/perturbă contactul copilului (viitorului adult) cu realitatea. Majoritatea nu se vindecă niciodată.

Una e să vorbeşti copiilor despre personaje imaginare (zâne, elfi, moşi crăciuni...) în joacă şi alta e să insişti la modul serios pe existenţa reală a lor, împreună cu restul majorităţii adulţilor (inclusiv la tv, radio, pe internet, în grădiniţe, în şcoli...).

19 răspunsuri:
| May5Maslover16Rusher2009 a răspuns:

Sunt crescuta intr-o familie crestina. Am ascultat povestile printeselor Disney dar nu cred in ele. Am ascultat miracole facute de Dumnezeu si cred in ele. Colegele mele au ascultat povestile Disney iar cand erau mici vroiau sa devina zane, sirene s.a. Au ascultat si minuni facute de Dumnezeu si nu cred in ele. De fapt intreaba "Cutia milei mi se pare o prostie. Dumnezeu este doar un spirit, iar biserica a fost facuta sa manance banii oamenilor" a spus o colega de a mea la ora de dirigentie. NU EXAGEREZ! De vina cine sunt? Eu cred ca, (scuzati-ma pentru cacofonie) nu trebuie sa cadem intr-o parte extrema a niciunei tabere. Copilul trebuie sa faca diferenta intre fantezie si creeatile ei si Dumnezeu si minunile lui.

| Osirius a răspuns:

Cand erai mic/ă nu ti s-au citit povesti niciodata? Presupun ca da. Dar cand te-ai facut mai mare, 6-7 ani, mai credeai in zana maseluta sau alte tampenii d-astea?
Traim in era informatiei totusi, e destul de greu sa mai prostesti copiii cu povesti din astea.
Acelasi lucru e si cu religia, merge pana la un anumit punct, cand ajungi la scoala si inveti biologie, fizica si chimie, si realizezi ca biblia e o carte penibila de povesti jidanesti. Bineinteles, cei are chiar invata si se documenteaza. Insa marea majoritate care nu invata nimic la scoala, cu parinti la fel de prosti, sunt indoctrinati cu aceleasi mizerii...si urmatoare generatie va perpetua prostia parintilor.

NOname
| NOname a răspuns (pentru Osirius):

...asta dacă nu le-au sucit neuronii iremediabil. Pe foarte mulţi nici la maturitate, nici după 3-4 facultăţi, nu-i duce capul cât să scape de îndoctrinarea religioasă şi rămân pe viaţă cu ideile puţine şi fixe implantate în copilărie de alţi tembeli, la fel de ghinionişti de îndoctrinaţi.

| Inferno a răspuns:

Educatia religioasa ar trebui sa inceapa de la 18 ani in sus. Nu e normal sa-i spui unui copil ca exista in cer un om invizibil care sifdeaza logica si bunul simt, pentru ca exact asta le spunem copiilor.

"Le spunem copiilor ca asfel de personaje nu sunt reale"
Nu, nu le spui nimic copiilor, e foarte simplu. Nu te obliga nimeni sa discuti cu el despre Dumnezeu.
Daca vrei sa discuti OBIECTIV despre Dumnezeu si religie, atunci poti sa discuti cu un copil si de la 2 ani.
Daca vrei sa discuti SUBIECTIV despre Dumnezeu si religie atunci discuti cu el cand acesta implineste 18 ani si e capabil sa gandeasca.


Oricum nu inteleg logica studiului. Majoritatea copiilor de 5 ani cred ca un om invizibil le aduce cadouri sub brad, iar asta nu are legatura cu religia.

| Inferno a răspuns (pentru May5Maslover16Rusher2009):

Da,dar crezi in existenta zeilor olimpieni afirmand ca nu erau decat "persoane indracite", dupa cum reiese foarte clar din acest comentariu:
http://www.tpu.ro/......ina-2.html

| CommonSense a răspuns (pentru May5Maslover16Rusher2009):

Daca la 5 ani credeau in zane si tu-mi prezinti ca la 13+ ani nu mai cred in prostii, pai scuza-ma, dar este o marja de eroare ridicol de mare.

| Delmoniko a răspuns (pentru May5Maslover16Rusher2009):

Intre fantezie si dumnezeu nu e nicio diferenta. Tocmai asta e buba. Zeul tau e la fel de perplex si imaginar ca alti zei olimpieni, scandinavi, celti, japonezi, chinezi etc. Si zeii astia sunt la fel de imaginari ca alte personaje mitologice. Sunt doar SIMBOLURI. Cum mintea unui copil e prea necoapta pentru simboluri voi ii dati inainte. E penibil ca nici voi nu le intelegi substratul pentru ca cititi totul mot-a-mot.

| Delmoniko a răspuns:

Studiile sunt studii. Sunt facute de cercetatori britanici? Dar nu conteaza... Nu trebuia un studiu sa-ti dai seama ca le baga prostii in cap de mici. Te mai miri de ce unii intra in delir mistic si fac ca toti dracii?

| May5Maslover16Rusher2009 a răspuns:

Credeti ce rahaturi vreti. Daca voi refuzati sa credeti in Dumnezeu nu-i problema mea. Adevaratul crestin se cunoaste la dreapta judecata. Atunci o sa vedem cine va fi in iad.
Continuati sa va inchinati idolilor vostri spurciti un crestin nu se leapada de la Dumnezeul lui. Asta-i pentru toti ratacitii de duh si pentru toti necredinciosi.

| Fatamuntilor explică (pentru NOname):

Nu poti scapa de indoctrinarea copiilor.
In casa copiilor de care am avut/am grija gasesc si carti de povesti, dar si carti cu povestiri religioase pentru copii.
Cel mare (12 ani) mama lui l-a trimis ieri sa se impartaseasca, cel mic l-a luat cu ea la manastirea unde obisnuiasca sa mearga.
Dar de cele mai multe ori prefer sa-mi fac timp sa stau cu cel mic, in timp ce ea merge in fiecare vineri la Maslu. Oricum e prea mic sa-l expuna prea des la asa ceva.Si eu sunt crestina, dar consider ca ce-i prea mult strica.Si oricum nu pot interveni nefiind copii mei(oficial).

| Fatamuntilor explică (pentru Inferno):

Educatie religiasa la 18 ani? Nu se mai cheama educatie pentru ca atunci tanarul descopera singur.
Nu prea cred ca poti avea discutii religiase la aceasta varsta pentru ca de multe tanarul are propiile convingeri.

| Fatamuntilor explică (pentru May5Maslover16Rusher2009):

Draga mea, nu poti convinge un ateu sa creada in Dumnezeu!
Fiecare om e liber sa creada in cea vrea.
Singura persoana la care poti interveni va fi copilul tau, dar si atunci pana la o anumita varsta.

| Inferno a răspuns (pentru Fatamuntilor):

Am spus, daca doresti sa discuti cu un copil despre Dumnezeu de la o varsta frageda atunci discuti OBIECTIV, asta insemnand :
-nu afirmatii nefondate.
-nu favoritism.
Nu vad ce e asa rau in a-i explica unui copil ce este aceia religia si Dumnezeu, utilizand numai si numai si NUMAI definitii din dictionar.

| Alphawolf a răspuns:

Povestile nu sunt cu pretentia de adevar. Nimeni nu-i spune la copil ca Harap Alb este real, il ajuta si-l iubeste, nimeni nu-i spune la copil, ai grija cum te comporti sa nu cumva sa-l superi pe Fat Frumos. Aceste personaje din povesti nu le sunt induse la copii ca niste forte care le conditioneaza existenta. Personajele din povestile religioase le sunt induse la copii ca fiind super forte de care viata lor depinde.

Consider ca acel studiu indica realitatea, este un adevar. Si nu e vorba doar de copilarie, acea "imagine"(rationament) ii bantuie si la maturitate, poate chiar toata viata(traiesc in minciuna, cu falsitati), ea nu dispare asa usor(am observat destui crestini care nu pot distinge realul de fictiune). Consider ca majoritatea crestinilor adevarati(infocati) sunt plini de fictiune in rationamentul lor, ei au impresia ca personajele imaginatiilor lor sunt reale, ajuta, ocrotesc, ispitesc si pedepsesc, ca minunile sunt pe garduri, si ca exista super-oameni(nu stiu ce "sfinti") cu capacitati si cunostinte iesite din comun(imputernicite de forte imaginare). Totul, modul lor de a gandi, adoptarea imaginatiilor(care vin la pachet cu minuni, super-oameni si alte subiectivisme) se trag din indoctrinare, din ceea ce le-au bagat parintii(sau educatorii) in cap la varste fragede, prin atac la slabiciuni(adica incorect).

Problema este ca se educa cu prejudecati, acele convingeri religioase nu au absolut nici un suport, ele contin doar subiectivism(speculatie si fictiune) adoptate de slabiciunile omului drept adevaruri. Parintii care educa in credinta sunt victimele slabiciunilor, educa cu subiectivism(speculatii, prejudecati).

Majoritatea religiosilor nu sunt de acord cu T. Big Bang si cea a Evolutiei. De ce crezi ca ei nu le pot intelege? Au adoptat preconceput povestea biblica(alta varianta, subiectiva, fictiva), modul lor de a gandi s-a format in functie de ea, iar acum tot ce nu coincide cu modul lor de a gandi resping(asa cum hindusul respinge varianta biblica, iar crestinul varianta vedele).

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca autorii studiului sunt atei (si am senzatia ca asa este), rezultatele le poti arunca la cosul de gunoi.

| Holiday a răspuns (pentru May5Maslover16Rusher2009):

"Credeti ce rahaturi vreti. Daca voi refuzati sa credeti in Dumnezeu nu-i problema mea. Adevaratul crestin se cunoaste la dreapta judecata. Atunci o sa vedem cine va fi in iad.


Uite exact de aia e o prostie sa expui copiii la povesti religioase. Vezi cum fara nici o baza vii si amenti cu iadul si cu alte prostii. Esti exemplul perfect pentru a demonstra de ce religia este daunatoare la varste fragede.
Si iarasi tipic crestineste, in momentul cand vezi ca argumentele tale sunt doar apa de ploaie, vii cu amenintarea cu iadul, o prostie dealtfel pentru orice om rational si cu o minima logica.

Nu fata, nu o sa ajungem in iad, si nici tu in rai, o sa murim si ala e finalul, indiferent ce speri sau visezi tu.

| Alphawolf a răspuns:

Pentru Daniel1492: Dar tu cand incepi sa gandesti? Rezultatele sunt in fata ta, analizeazale(daca ai cu ce).

| Alcyon a răspuns:

Eu nu pun prea mare pret pe astfel de studii. Multe dintre ele prezinta doar niste informatii trunchiate. Hai sa fim seriosi, exact asta era problema cea mai mare laughing Religia. Nu site-urile cu filme xxx, care pot fi accesate de orice copil. Asta-i o tampenie. De multe ori, copiii indoctrinati, cand ajung adulti, dimpotriva, devin atei (sunt exemple si pe site-ul asta). Atunci cand il tot pisezi pe unul cu o chestie, ai toate sansele sa-l faci sa se razvrateasca. E-n firea omului. Nu mai suntem in Epoca de Piatra cand nu existau carti si mijloace de informare, iar oamenii credeau tot ce li se spunea.

| Fatamuntilor explică (pentru anonim_4396):

NU neaparat!
Fiecare parinte poate sa-si educe copilul religios asa cum vrea.
Dar e DATOR sa-i lase si o portita pentru noi cunoasteri.