1. Daca ar exista un Dumnezeu atotputernic cum scrie in Biblie, ar exista o singura credinta. Religia nu este credinta, ea este ce spunea Eminescu: "Religia - o frază de dânşii inventată
Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug". Se refera la cei puternici, la stapanitori.
2. Am avut ocazia, cand eram la liceu sa citesc o carte scrisa de un american, care explica stiintific toate faptele descrise in vechiul Testament.
3. Noul testament este scris de diferiti capi ai bisericii sau la comanda acestora, in functie de vremurile scurse ale istoriei.
4. Da, este posibil sa vina sfarsitul lumii, daca marile puteri se mai ameninta mult cu arma nucleara si vor trece la folosirea ei. Se va ajunge ca zonele unde actioneaza acestea sa fie precum in filmul „planeta maimutelor", dar asta doar dupa perioada de injumatatire a substantei folosite: de la 9 • 10-17scunde la ca. 7•1024 ani.
As putea scrie mult, deoarece am studiat (nu citit) Biblia si alte carti religioase, descifrandu-le talcul ascuns.
O sa mai scriu ceva la postarile userilor.
Cum se numeste cartea?
Nu mai stiu cum se numeste cartea. Mi-a ramas in minte ca se numeste "Saniuta de argint". dar am cautata asa ceva pe net si nu am gasit.
Cartea o imprumutasem de la un coleg.
Dacă tu crezi că apocalipsa e o idee inventată e treaba ta. Alții cred că e adevărată. Și nu ești tu mai important decât alții și nici opinia ta personală mai specială decât a altora.
Cei care au inventat-o, apoi s-au gasit niste unii sa creada in ea. As ar fi si vu ''Harry Potter''. Daca se gasesc unii, o fac religie
Nu poți inventa ceva ce adevarat
Dovedeste ca e adevarat.
De curiozitate, câte argumente pentru existenta lui Dumnezeu ai studiat? Nu mă refer la auzit ici-colo de la creștini. Mă refer câte ai studiat tu personal
Serios? Cate argumente pentru existenta inorogului meu ai studiat?
Nu există inorogi. Acum o să repet întrebarea. Câte argumente pentru existenta divinitatii ai studiat?
Si eu repet. De unde stii ca nu exista? Si cate argumente pentru existenta inorogului meu ai studiat?
Daca nu este Apocalipsa o idee inventata, atunci ce este?
De unde sti tu ca este adevarat si nu este inventat?
Ce argumente pentru existenta lui Dumnezeu ai studiat? Ca, in afara de scrierile unor oameni, nu exista dovezi cu adevarat.
Orice argument exista pe lumea asta, pentru orice adevăr pe care îl accepți este până la urmă o "scriere a unor oaneni". Și cercetarile stiintifice sunt "scrieri ale unor oameni" și argumentele logice si filozofice sunt "scrieri ale unor oameni" deci nu prea inteleg ce vrei sa spui
Revelată
De unde știu că nu exista inorogul tau psihotic?
Pentru că inorogul se presupune a fi un animal, o entitate zoologică naturală și normală. Dacă e pur și simplu un animal înseamnă că dovada suficientă pentru existenta acestui animal ar fi sa fie vazut si studiat și clasificat biologic pentru a stabili relatia lui cu celelalte specii de animale.
Da, este adevarat, dar scrieri demonstrate. Altele, care nu sunt demonstrate sunt doar idei filozofice. unele din ele se intalnesc cu realitatea intr-o anumita a existentei istorice a omenirii.
Care este este argumentul de baza al religiei? "Crede si nu cerceta". Dar eu ma raportez la ce zicea Arghezii: "Vreau să te pipăi şi să urlu: „Este!""
Nu, cercetarile stiintifice nu sunt scrieri. Doar rezultatele acestora sunt inserate in scrieri, scrieri care pot fi puse sau verificate in practica. Nu confunda cercetarile stiintifice cu filozofia existentiala. Cercetarile stiintifice sunt demonstrate sau negate de practica. Ideile filozofice sunt relative. Sa-ti dau un exemplu in acest sens. Ce spune filozofia despre frumos? "Nu este frumos ce este frumos, ci este frumos ce-mi place mie. Cum este caracterizat un lucru ca este frumos? Prin cumulul parerilor mai multor indivizi. Este la fel ca si in etica si morala, care au evoluat in functie de epoca in care s-a manifestat.
Am zis eu ca e vizibil?
Inorogul meu e spirit. Acum dovedeste ca nu exista inorogul meu
Si ''Harry Potter'' e la fel. Revelata
Dacă inorogul tău e spirit tot trebuie să aibă o explicatie pentru existenta lui, din moment ce e contingent
Filozofia nu este relativă. Lol. Și dacă crezi că e, te anunț că cineva te-a mințit. Teoretic există o pozitie paradigmatică în filozofie numită "relativism", dar e o pozitie destul de slabă și nebăgată în seamă de filozofii serioși. Filozofia studiază în principal epistemologia, ontologia și etica. Aceste 3 domenii stau la baza acelor cercetări științifice de care vorbești. Fără ontologie și epistemologie și fără domeniul metafizicii în general n-ar exista știința. Deci automat argumentele filozofice sunt cel puțin, dacă nu chiar mai importante decât argumentele științifice.
Aici greșești și greșești dintr-o lipsă crasă de înțelegere a filozofiei și religiei. N-o zic acuzator totuși, chiar pari o persoană deschisă și inteligentă deci sunt sigur că dacă îți explic în ce mod te înșeli vei înțelege mai bine filozofia si religia.
Deci filozofia are și ea demonstratii, la fel ca orice studiu stiintific. Să zici că nu e așa înseamna sa nu intelegi ce este filozofia.
Iar argumentul de bază a religiei nu este "crede și nu cerceta". Total greșit. Eu însumi sunt un om religios și nu sunt deloc de acord cu acest "crede și nu cerceta". Nici Biblia nu e de acord cu asta, nici Koranul, si crede-mă că nu știu să existe o religie pe pamantul asta care să creadă în acest dicton. Toți sfinții Bisericii Ortodoxe din primele secole au încurajat educația și am avut numeroși sfinți care au cercetat pe bună dreptate domeniile de educatie din vremea lor: astronomia, matematica, filozofia, etc. E drept că de atunci aceste domenii au evoluat, dar ideea e că nu erau împotriva cercetării și cunoașterii.
Simplu. Are. Exista dinainte de eternitate Ia-ta explicatia. A mai creat si tot Universul.
Cu siguranta ca sunt mintit, dar nu in halul asta cum sunteti voi.
Realizezi că o fiinta contigenta nu poate doar sa fie si nici nu poate creea universul, nu?
Nu intelegi tu logica inorogului meu.
Nici macar nu are logică ce spui. O fiinta contigenta nu poate sa faca ce ai zis tu ca face. Efectiv te faci te ras, gaseste-ti alt argument. Stiu ce ai vrut sa faci și ai eșuat lamentabil. Te-ai gandit că dacă credinta in Dumnezeu nu este absurda si ilogica atunci de ce credinta intr-un inorog imaginar nu e la fel? Greșeala ta a fost să nu iei în considerare faptul că un inorog e o fiinta contingentă în timp ce divinitatea nu este contigentă prin definitie. E prea ușor să căștig o dezbatere cu voi, mascarici de 2 lei care va pierdeti vremea pe internet ca niște lăbari infecti ce sunteti
Nu intelegi tu logica inorogului meu. Inorogul meu nu e o fiinta contingenta, ci spirit
Și spiritele sunt fiinte contingente cap-sec ce esti. Iar un inorog prin definitie este o fiinta contingentă
Spiritele nu sunt fiinte contingente. Sau vrei sa zici ca Barbosul e fiinta contingenta?
Lasa definitia. Si Barbosul prin definitie e fiinta contingenta, ca nu ziceti voi ca seamana cu voi?
Nu stiu despre ce barbos vorbesti. 1)Spiritele sunt fiinte contigente.
2) nu ai nici cel mai mic habar ce înseamnă contigent. Ești ca un copil mic care aude un cuvânt interesant pentru prima dată în viața lui și îl folosește aiurea
Deci Barbosul e?
Eu nu sunt un om religios, dar am studiat destule scrieri religioase, nu numai ortodoxe. A fi un om religios inseamna a crede ce zic mai marii bisericii. Eu cred ceea ce citesc.
Stii ca si intre anumite editii ale bibliei sunt foarte multe diferente, inclusiv lipsa sau in plus capitole? Din unele editii au fost scoase acele scrieri care erau contrazise de realitatea stiintifica. Si atunci cum sa cred ca Biblia este cuvantul lui Dumnezeu? Cand si-a schimbat Dumnezeu cuvantul si a scos din Biblie acele capitole?
Si acum sa raspund la ce ai scris.
1. Nu sunt de acord cu faptul ca nu scrie in cartile de capatai ale religiilor: Biblie, Coran, Talmud etc. nu cuprind dictonul "crede si nu cerceta". E adevarat ca nu este scris ad literam, dar Biblia cuprinde nenumarate pasaje care indeamna la asa ceva. Acest lucru a fost impamantenit de conducatorii biserici, pentru prostime, in acest dicton.
2. Nici un sfant nu a cercetat domeniile de care zici. Cercetarile au fost facute de invatatii timpului si insusite sau nu de mai marii bisericilor, in functie de modul in care corespundeau propagandei lor.
3. Sunt de acord ca nu erau impotriva cercetarilor, dar ii ardeau pe rug pe cei care sustineau stiintific altceva decat sustinea Biblia. Si in prezent, in anumite comunitati de alte religii, acei care sustin teze impotriva cartilor sfinte sunt, cel putin, biciuiti.
4. Si inchei cu ceea ce ai inceput: diferenta dintre religie si filozofie este data de cum se raporteaza cele doua la stiinta si cercetarile stiintifice.
a) Filozofia se bazeaza pe experienta si cercetari stiintifice, pe cand religia doar pe gandirea unor conducatori ai bisericii. Eu nu
b) Filozofia nu este ceva absolut, ea se adapteaza in conformitate cu cu mersul vremurilor. O sa ma refer putin la asta la urmatorul raspuns.
Filozofia are ramurile ei care nu se schimba si altele care se schimba - ma refer la continutul si modul de analiza a fenomenelor.
Nu vreau sa scriu o prelegere, dau doar doua exemple:
1. Filosofia logicii, care, in prezent, se bazeaza foarte mult pe informatica.
2. Etica. Normele morale stabilite de-a lungul istoriei de aceasta ramura a filozofiei au diferit in functie de evolutia societatilor.
Cat priveste inexistenta stiintei fara metafizica, problema este relativa.
Poate ca filozofia nu este relativa, dar continutul multor ramauri este relativ si schimbator, lucru sustinut de marii oameni de stiinta care s-au exprimat asupra relativitatii intregului univers, si pendinte de acesta este si filozofia.
Dacă anumite ramuri ale filozofiei sunt "relative" in sensul de schimbatoare atunci si stiinta in sine e la fel de relativa. Pentru că oricine studiază 5 minute istoria științei știe cât de multe ipoteze au fost acceptate și după înlocuite cu altele.
Nope. Greșit. Biblia nu îndeamnă la "a crede și nu cerceta". De fapt nici măcar nu îți zice să crezi, dacă nu vrei. Omul are liber arbitru, poate să creadă sau nu. Si e total fals faptul ca sfintii nu au avut parte de educatie clasica in vremea lor. Toti marii sfinti capadocieni au avut parte de educatie clasica in tinerete. Iar arderea pe rug, dacă a exista, a fost doar un eveniment izolat, intr-un anumit timp si anumit spatiu, practicat de Biserica Catolică, nu cea ortodoxă.
Am spus deja că nu știu despre ce vorbesti
Serios? Ce inseamna ''Pomul cunoasterii''?
Tu chiar ai studiat Biblia? Mai studiaz-o si ai sa vezi ca sunt indemnuri de acest fel strecurate in fraze intortocheate.
Un mic exemplu: versetele 20-23 din Ecclesiastic.
20. Cele mai presus de tine nu le căuta şi cele mai tari decât tine nu le iscodi.
21. Cele ce s-au poruncit ţie, acelea cu cuviinţă le cugetă, că nu-ţi sunt de nevoie cele ascunse.
22. În multele tale îndeletniciri nu te ţine de lucrurile zadarnice, că ţi s-au descoperit destule din cunoştinţele omeneşti.
Si asa, intreaga Biblie este impanata de indemnuri de a crede in ce zice cuvantul lui Dumnezeu, ca acela este adevarul.
Tu nici nu ai inteles ce am spus! Totul este relativ, inclusiv stiinta. Doar ca stiinta se bazeaza pe probe care s-au descoperit la acel moment. Pana in evul mediu se credea ca pamantul este plat, mai ales pe preceptele biblice. Apoi s-a descoperit ca pamantul este rotund. Tu stii ca sunt oameni care nu cred ca pamantul este rotund?
Ce bine ca ai scos niste versete din context fara sa stii macar ce inseamna. Chiar ti-ai facut argumentul cu asta. Versetele astea nu sunt impotriva educatiei. Cel mai probabil sunt impotriva practicilor ezoterice cum ar fi alchimia sau magia care pana si astazi suntem cu totii de acord ca sunt gresite, superstitioase sau pur si simplu malefice. "Lucrurile zadarnice" sunt dupa cum le zice si numele gresite, degeaba, absolut fara folos.
Pomul cunoasterii binelui si raului. Spune-i intregul nume. Adam si Eva aveau deja cunoastere, dar binele si raul inca nu era desavarsit inteles de ei. Dar totusi ce legatura are asta cu ce vorbeam?
Da vesetele in care zice asta
Voi va plangeti de rupturi din context? Isaia 7
Vorbesti prosti. Daca tu atata intelegi, nu mai am ce discuta cu tine.
Ti-am mai spus, tu nu cunosti nici biblia. Eu am studiat-o, comparand cele scrise cu existentialismul stiintific.
Nu te supara, dar gandirea ta a ramas la nivelul bigotismului religios. Si cu asta basta. Nu imi mai scrie ca te ignor.
Versetul în care zice ce mai exact?
In care zice ce zici tu acolo
Acolo unde?
La aceasta postare
Calistrat
Il respect pe acest preot, deoarece, imbracand in precepte biblice, spune si multe adevaruri pamantene. Tocmai in asta sta puterea de convingere a propagandei religioase: imbracarea minciunii, neadevarurilor, a ideilor fantasmagorice in haina ideilor si faptelor adevarate, accesibile oricarui muritor de rand cu nu prea multa scoala.
Care 436?
Cum care? Din Biblie. Ai cautat?
Da versetele.
Ce este Biblia? O culegere (sa nu zic o adunatura) de scrieri a unor "invatati", pentru ca mai marii bisericilor si conducatorii popoarelor sa poata tine sub jug prostimea.
Am scris mai sus ca un american a demonstrat stiintific toate faptele vechiului testament.
Pentruca esti un nesimtit si ai trecut la jigniri o sa te ignor.
Tu nu intelegi ce scriu si asta imi denota ca ai un intelect limitat.