Ce darz esti cand e vorba sa faci un drum pana la Dorohoi sa mergi la biserica cu mine.
Insa iar ai uitat sa spui din ce confesiune faci parte si sa imi gasesti si mie vreun neoprotestant intre anii 100-1500.
Sau altfel pusa, au existat buni crestini in perioada asta?
S-au mantuit oameni si pana la Luther?
Si ce au fost bunicii si strabunicii tai ai uitat sa imi spui.
Aici devii sfios si pudic.
Sau ma rog intervine un lapsus, un gol in memorie.
"Ce darz esti cand e vorba sa faci un drum pana la Dorohoi sa mergi la biserica cu mine." - Nu sunt darz in a merge la Dorohoi. Invitatia era sa vii tu la Bucuresti, ca sa iti satisfaci curiozitatea.
"Insa iar ai uitat sa spui din ce confesiune faci parte" - Iar eu ti-am cerut sa imi listezi care sunt confesiunile in care Hristos si-a impartit Biserica. Unde se gasesc ele in Biblie?
"si sa imi gasesti si mie vreun neoprotestant intre anii 100-1500" - Prietene, ai o problema. Nu iti poti justifica pretentiile sectei pseudo-ortodoxe din care faci parte si faci urat. Spuma nu face parte dintre argumente, by the way. Eu tocmai ti-am spus ca, indiferent de biserica locala din care faci parte, nu poti fi mai intai legat de o confesiune si apoi de Hristos. Asa ati inlocuit princpiile scripturale cu traditii si idei omenesti, functie de cum i-a basit unuia sau altuia mintea.
"Sau altfel pusa, au existat buni crestini in perioada asta?" - Normal. Au existat dintotdeauna, chiar si prin biserica ortodoxa. Din pacate au fost mai mereu in minoritate, ca peste tot. Nu ne miram, pentru ca Mantuitorul ne-a invatat ca cei mai multi vor fi pe calea cea lata. Daca observi pseudocrestinismul autohton vei intelege ca asa este.
"S-au mantuit oameni si pana la Luther?" - Sigur ca da. De aceea si-a dat viata Hristos.
"Si ce au fost bunicii si strabunicii tai ai uitat sa imi spui." - Bunicul a fost impiegat. A murit, relativ tanar, de ciroza, ca urmare a consumului de alcool. Era un om violent si cu probleme. Nu te avantajeaza sa intri in discutia asta, pentru ca facem paralela intre credinta si fapte. Faptele lui... nu au demonstrat credinta.
"Aici devii sfios si pudic." - Nicidecum. NU am pic de sfiosenie cand iti spun ca mi-am infruntat, de tanar, teama de a fi izolat de o familie care habar nu avea de ce este ortodoxa si ce inseamna asta, dar care traia in pacat si mizerie. Nu m-am dat la o parte si nu m-am rusinat atunci cand m-au numit pocait. Nimeni nu m-a racolat, nimeni nu m-a manipulat. De fapt, inainte sa ajung la Dumnezeu, BOR m-a pierdut, devenind ateu. Nu cred ca esti in masura sa afirmi asa ceva, daca nu ma cunosti.
"Sau ma rog intervine un lapsus, un gol in memorie." - Memoria nu ma lasa. Aveam 20 de ani cand m-am dus la biserica unde urma sa se marite sora mea, sa dam birul la boier (la popa). Am fost martorul unei discutii pe care o port cu mine ca un cosmar, intre o vaduva si un astfel de lup imbracat in haine de oaie. Femeia plangea si spunea ca nu are de unde si asta o tinea una si buna ca taxa trebuie platita. Din fericire nu am fost singur, pentru ca nimeni nu m-ar crede. Si nu eu am fost cel care a strigat acolo, nici cel care l-a luat pe mojic de piept, dar cel ce a facut-o imi este inca cunoscut. A, nu am facut nunta la acel lacas al disperarii, din aceleasi motive. Da, nu sunt toate la fel, dar nu ai idee cat de putine sunt cele altfel. Am o memorie mai buna decat mi-as dori, uneori.
Daca mai vrei iti mai spun, abia incep sa ma deschid.
Omule, eu n-am spus ca Hristos si-a impartit biserica in confesiuni, eu doar am intrebat din care faci tu parte. Nici eu nu stiam pana de curand ca penticostalii sunt una, biserica crestina dupa evanghelie alta, iar biserica evanghelica romana alta. Sau ca adventistii sunt una iar martorii lui Iehova alta.
Oricum eu sunt multumit ca recunosti ca s-au mantuit oameni si pana la Luther, adica in ortodoxie. Asta inseamna ca crestinii ortodocsi se pot mantui si astazi in credinta lor.
Iar de bunicii tai nu ma interesa daca au fost impiegati ci daca au fost ortodocsi, si s-a cam subanteles asta; ideea fiind ca orice ai arunca asupra ortodocsilor (hotie, pupatori de moaste, baseli) arunci de fapt si asupra neamului tau, si asupra acelor oameni care s-au mantuit in ortodoxism.
In ce ma priveste nu cred ca mai trebuie sa iti spun ca sunt ortodox si la fel au fost si bunicii mei. Si pupator de moaste, insa nu si hot.
Incolo fii sanatos, dar sa stii ca Dumnezeu stie sa isi smeresca oamenii care au limba prea libera.
„Omule, eu n-am spus ca Hristos si-a impartit biserica in confesiuni, eu doar am intrebat din care faci tu parte." – Faci o confuzie comuna. Biserica nu este limitata la o organizatie pamanteana, mai mult sau mai putin controlata de Stat si nici o cladire cu turnulete si clopot. Termenul biblic este ekklēsia (gr.) si se traduce prin „chemare afara, adunare". Se formeaza prin alaturarea a doua termene ek (din, afara, etc) si kaleo (a chema). Biserica se formeaza prin alaturarea TUTUTOR ucenicilor lui Hristos, chemati se separe de pacat. Faptul ca tu tii cu orice pret sa ma identific cu o confesiune sau alta arata ca ai pierdut din vedere esentialul. Nu vreau sa fiu ortodox, catolic, protestant, neoprotestant, indiferent la ce biserica merg, ci vreau sa fiu crestin. Punct. Biserica este una singura. Asta nu inseamna ca nu ma supun autoritatii unei biserici locale, ci ca Dumnezeu este pe primul plan in viata mea. Faptul ca nu imi raspunzi atunci cand te intreb cum a recomandat Hristos o confesiune sau alta indica mai multe, inclusiv necunoasterea istoriei Bisericii (si aici ma refer la organizatia pamanteana).
„Nici eu nu stiam pana de curand ca penticostalii sunt una, biserica crestina dupa evanghelie alta, iar biserica evanghelica romana alta. Sau ca adventistii sunt una iar martorii lui Iehova alta." - Sunt mai multe lucruri pe care nu le stiai, evident. Nu ai auzit de novationisti, de paulicieni, de waldezi, etc. Nu stii dedesubturile conciliilor si, mai ales, de ce nu tot ce sunteti invatati ca este Sfant poate trece de testul scriptural. Si, mai rau, nu cunosti ce spune Sfanta Scriptura, ca sa poti face ceea ce faceau crestinii din Berea. Apropo, stii pe cine verificau ei daca are sau nu dreptate in teologia lui?
„Oricum eu sunt multumit ca recunosti ca s-au mantuit oameni si pana la Luther, adica in ortodoxie." – Nu am cum sa nu recunosc, pentru ca este Biblic. Dar tu confunzi mantuirea cu apartenenta la o grupare religioasa.
„Asta inseamna ca crestinii ortodocsi se pot mantui si astazi in credinta lor." – Sigur. Atata timp cat credinta lor este „pisteuo". Este termenul oferit de Biblie pentru a descrie credinta mantuitoare. Nici nu am spus ca ortocsii nu se pot mantui, Doamne fereste! Spun doar ca „credinta vine in urma auzirii si auzirea prin Cuvantul lui Hristos". Credinta care te mantuieste are radacini strict biblice si se refera la jertfa Mantuitorului pentru pacat. Faptul ca esti trecut in registrele unui cult nu iti garanteaza mantuirea.
„Iar de bunicii tai nu ma interesa daca au fost impiegati ci daca au fost ortodocsi, si s-a cam subanteles asta;" – Ortodox inseamna drept credincios. Drept credincios este doar acela care isi bazeaza viata pe dreapta credinta, iar principiile dreptei credinte sunt prezentate in Biblie. Daca ne uitam la viata lui bietu’ bunicu’... el nu a fost astfel, indiferent ca popa din sat (apropo, fumator si mare amator de petreceri) l-a mintit altfel.
„ideea fiind ca orice ai arunca asupra ortodocsilor (hotie, pupatori de moaste, baseli) arunci de fapt si asupra neamului tau, si asupra acelor oameni care s-au mantuit in ortodoxism." – NU are nici o legatura neamul cu porunca divina personala de a crede si a te pocai, apoi de a trai o viata curata, in temere si ascultare de Dumnezeu. Si, daca te uitai mai sus, ai vedea ca eu doar am exprimat un punct de vedere ferm: nu avem dreptul sa vanam paiul din ochiul altora atata timp cat stalpul de telegraf trece prin ochiul nostru. Uita-te la prostiile debitate de Milan, inainte sa ma acuzi pe mine...
„In ce ma priveste nu cred ca mai trebuie sa iti spun ca sunt ortodox si la fel au fost si bunicii mei. Si pupator de moaste, insa nu si hot." – NU am spus nicaieri ca ortodox = hot. Asta ai vrut tu sa sugerezi, pentru ca te deranjeaza multele exemple prezentate pentru a ilustra ca si BOR are propriile ei mizerii si ca acestea sunt mai prezente decat la altii. Repet, inainte sa iei atitudine la mine, ce-ar fi sa ii scrii lui nea Milan si sa il contrazici, spunandu-i ca nu toti „sectantii" au ca principala motivatie banul! Abia apoi, dupa ce ai facut ce e drept, vino sa ma urechezi pe mine pentru ca l-am pus la punct.
„Incolo fii sanatos, dar sa stii ca Dumnezeu stie sa isi smeresca oamenii care au limba prea libera." – De acord. Si pe cei care judeca. Sper ca, dupa ce ai constatat acest lucru...vei tacea, ca sa nu te trezesti smerit.
alexarabu32 întreabă:
LisaJulie întreabă: