Intra in Sfantul Mormant nu trei episcopi ortodocsi, ci episcopi a cinci biserici orientale, printre care un ortodox. Ceilalti episcopi sunt noncalcedonieni; sunt mult mai departe, ca teologie, de ortodocsi decat catolicii. Lumina nu coboara din cer, asta este o legenda. Nu datele si ritualurile sunt esentiale intr-o religie. Daca esti ortodox, esti ca un catolic care in loc de Papa e condus spiritual de Daniel, diferenta e nesemnificativa.
Aia cu lumina asa-zis sfinta a fost demistificata de mai bine de un secol, dar nah...
La Sf. Mormant lumina o primeste patriarhul Ierusalimului care este in comuniune cu Biserica Ortodoxa Rasariteana, printre care si BOR. In sec. 14 noncalcedonienii sau monozitii, cum vr sa le spui au incercat sa intre pentru a primi lumima, dar nu au reusit, de atunci este un zid care are taieturi, drept marturie a refuzului lui Dumnezeu de a oferi lumina altcuiva decat Bisericii Sale.
Sa vedem intai cine primeste lumina: Then, having venerated at the Holy Deposition, He went to the Holy Altar of the Catholicon and the three communities of Armenians, Copts and Syrians came and received the blessing to receive the Holy Light. Articolul Patriarhiei din Ierusalim:https://en.jerusalem-patriarchate.info/......rchate-3/. Deci participa un patriarh ortodox, doi monofiziti si un telofizit. Cum puteau monofizitii sa patrunda cu forta in mormant, in detrimentul ortodocsilor, cand monofizitii erau mult mai slabi decat ortodocsii pe vremea aia, nefiind protejati de puteri straine, ca acestia? Legenda de care vrei sa vorbesti spune ca musulmanii nu l-au lasat pe patriarh sa intre in biserica, acesta s-a asezat pe o piatra plangand, iar lumina a venit si a trecut prin zid, aprinzand lumanarea din mana patriarhului. Oricum, e o simpla legenda, pornind de la o arsura pe o coloana, pe care nu o strapunge. Sute de ani catolicii au participat la ritual, dar Papa le-a cerut sa nu mai dea gir, prin participarea lor, unei fraude.
Conform relatărilor istorice și tradiției ortodoxe, în acel an (1579), patriarhul ortodox grec Sofronie al Ierusalimului a fost împiedicat să intre în Biserica Sfântului Mormânt, fiind forțat să rămână împreună cu credincioșii ortodocși în afara acesteia. Monofiziții au preluat altarul și au oficiat propria lor slujbă. Totuși, Sfânta Lumină nu a coborât în biserică în timpul slujbei lor.
Tradiția spune că, în mod miraculos, Sfânta Lumină a apărut în afara bisericii, pe coloana de piatră de lângă intrare, acolo unde patriarhul Sofronie și credincioșii ortodocși se rugau. Coloana respectivă ar fi rămas fisurată în urma acestui eveniment, iar tradiția populară susține că fisura poate fi văzută și astăzi.
Asta cu monofizitii este o alterare recenta, foarte recenta a legendei. Legenda in forma ei de acum cca 40 de ani spune ca musulmanii l-au impiedicat pe Sofronie sa intre in biserica, lumina nu l-a gasit in biserica si a iesit prin coloana, si i-a aprins lumanarea din mana. De ce i-ar fi favorizat musulmnii pe monofiziti? Ei pe monofiziti ii persecutau; crestinii din zona, din actualele tari Egipt, Siria, Israel, Iordania erau monofiziti. De ce vine lumina azi pentru o comisie formata din doi monofiziti si un monotelist, daca nu vine pentru monofiziti? De ce ai nevoie sa recurgi la traditie, pentru o cladire care exista? Urma pe coloana, fisura in coloana cu urme de arsura, de la care probabil a pornit si legenda, exista, se poate vedea si azi, si nu patrunde, nu trece dintr-o parte in alta, deci nu putea veni din biserica, cum spune traditia.
Pot avea loc administrativ asupra locului, chiar nu stiu daca asa stau lucrurile, totusi ecleziogic nu fac parte din Biserica. Numarul de enoriasi nu are relevanta in ceea ce reprezinta Adevarul, iar dupa cum am zis, lumina este primita de catre patriarhul Ierusalimului care ofera si celorlalti, asa cum a fost intotdeauna mai putin in anul 1579, restul sunt chitibusuri.
Chiar daca dvs. sunteti catolic, nu inteleg motivul pentru care puneti atat de multa emfaza pe un eveniment la care nu participati activ.
Da, monofizitii si monotelistii nu fac parte din Biserica Ortodoxa, toti sunt inalti ierarhi in cate o biserica, toti se roaga si primesc lumina impreuna, nu sunt catolic si nu vad ce importanta are, oricum catolicii sunt calcedonieni, si foarte aproape de ortodocsi, intre aceste doua biserici e schisma, nu diferente teologice majore ca intre ortodocsi si monofiziti. Nu sunt chitibusuri, tot ce ai afirmat este gresit, de la primirea luminii de catre ortodocsi pana la legenda Sfantului Sofronie.
Asta e o falsa impresie, catolcii si protestantii sunt mult mai departe de ortodocsi decat monofizitii din cauza experimentului scolasticist occidental din evul mediu, cunoscut astazi drept dark ages. Cat despre ultima afirmatie va lipseste argumentul, precedentele raspunsuri nu au o justicare serioasa.
1. Important este cine primeste lumina si o ofera celorlalti pentru ca este acelasi care o primeste dintotdeauna.
2. Unde e atasata dovada asta empirica?
3. Coloana e despicata de fapt, chiar acum am cautat deoarece m ati facut curios.
https://www.pemptousia.ro/2015/04/coloana-despicata-de-sfanta-lumina-1579/
3. Da, crapatura asta e altfel decat cea pe care am vazut-o eu; aceea era sus. Ti se pare ca patrunde in biserica? Eu zic ca e posibil. 2. Dovada mi-ai furnizat-o tu, ca se gaseste destul de greu; citeste cu atentie materialul la care mi-ai dat link, si vei vedea ca nu e vorba de monofiziti, ci au interzit musulmanii intrarea in biserica. E forma originala a legendei; formele de fapt, legenda a avut mereu variante, iar acolo sunt trei.1. O sa iti trimit atunci materiale cu ritualul primirii sfintei lumini, in engleza ca ai nostri au intrat in mania de a minti in favoarea lui Dumnezeu, cum cred ei. Dar nu pot sa caut acum; insa nu te uit. Lumina o primesc toti patru.
In toate cele trei variante din articolul la care mi-ai dat link scrie ca dregatorul musulman a interzis intrarea patriarhului Sofronie. A fost inchisa biserica, ce mai vrei? Nu scrie nimic de monofiziti, iar acestia nu au loc in economia legendei. Doar nu voiai sa nege o inventie din Romania anilor 2000?
Cel ce afirma poarta the burden of proof; el trebuie sa demonstreze. Afirmi ceva fara sursa, inseamna ca nu e adevarat, caci nici nu aveai de unde sa stii. Ni se dau trei surse, daca in nici una nu scrie de monofiziti, de unde poti stii tu de ei? Dintr-un articol din 2000 si ceva, intr-un ziar romanesc, care nu citeaza nimic? Ar fi relatat sursele primare, daca faptul ar fi avut loc. Dar chiar si daca nu tinem cont de asta, odata ce avem surse ale legendei, iar autorul roman spune ceva in plus fata de ele, spune ceva ce nu are de unde sa stie; minte.
Dumneavoastra l-ati trimis pentru poza, tocmai pentru ca poza este o sursa pentru una din discutii, cea privind fisura din coloana. Eu, pe baza sursei, am admis ca fisura poate fi patrunsa. Deci, trag concluzii pe baza surselor, a datelor disponibile adica, si in felul asta concluziile sunt comforme realitatii. Iar in articol avem si sursele legendei despre Patriarhul Sofronie, trei surse, trei documente de epoca. Ce facem acum, nu ne mai luam dupa surse? Nu mai avem nevoie sa tragem concluzii comforme cu realitatea?
Rizztheseballs6969 întreabă: