| Crâstoşelul a întrebat:

Voi cine credeţi că a creeat planetele, universul, şi celelalte?

Răspuns Câştigător
| Alphawolf a răspuns:

Nu le-a creat nimeni.

77 răspunsuri:
| danay72 a răspuns:

Dumnezeu.Geneza1:1

| Crâstoşelul explică (pentru danay72):

Dovada?

| Siegfried a răspuns:

Cred ca suntem prea "mici" pentru intrebarea asta.

| danay72 a răspuns (pentru Crâstoşelul):

Planeta vie
Viaţa pe Pământ nu ar fi putut exista dacă nu s-ar fi produs o serie de „coincidenţe" fericite, unele rămânând ascunse înţelegerii umane până în secolul al XX-lea. Iată câteva dintre ele:
▪ poziţia Pământului în galaxia Calea Lactee şi în Sistemul Solar, precum şi orbita lui, înclinaţia axei sale, viteza lui de rotaţie şi satelitul său neobişnuit, Luna
▪ un câmp magnetic şi o atmosferă care acţionează ca dublu scut
▪ cicluri naturale care realimentează şi purifică aerul şi rezervele de apă ale planetei.
În timp ce veţi analiza aceste subiecte, întrebaţi-vă: Sunt caracteristicile planetei noastre produsul întâmplării oarbe sau opera unui Proiectant inteligent?
„Adresa" perfectă a Pământului
Când vreţi să-i daţi cuiva adresa voastră, ce menţionaţi? Probabil precizaţi strada, oraşul şi ţara. Dar care este „adresa" planetei noastre? Ei bine, „ţara" este galaxia Calea Lactee, „oraşul" este Sistemul Solar, adică Soarele şi planetele care gravitează în jurul lui, iar „strada", orbita Pământului din Sistemul Solar. Graţie progreselor înregistrate în astronomie şi în fizică, oamenii de ştiinţă au ajuns să înţeleagă mai bine avantajele poziţiei cu totul şi cu totul deosebite pe care planeta noastră o are în Univers.
Să ne oprim mai întâi asupra „oraşului", Sistemul Solar. El se află într-o zonă ideală din Calea Lactee, nici prea aproape, nici prea departe de centrul galaxiei. Această „zonă locuibilă", cum o numesc oamenii de ştiinţă, conţine exact elementele chimice necesare vieţii, în concentraţia potrivită. Dacă ne-am fi aflat mai departe de centrul galaxiei, aceste elemente chimice ar fi fost mult prea rare; dacă ne-am fi aflat mai aproape, cantitatea mare de radiaţii potenţial letale, precum şi alţi factori ar fi pus în pericol viaţa. Putem spune, pe bună dreptate, că „locuim într-o zonă rezidenţială selectă" a galaxiei, cum se arată în revista Scientific American.1
„Strada" ideală: „Selectă" este şi „strada" pe care se află planeta noastră, sau orbita ei în Sistemul Solar, „oraşul". Situată la circa 150 de milioane de kilometri de Soare, orbita Pământului se află într-o zonă locuibilă, deoarece aici nu este nici prea frig, nici prea cald ca viaţa să fie pusă în pericol. Mai mult decât atât, orbita este aproape circulară, astfel că Pământul rămâne tot timpul anului cam la aceeaşi distanţă faţă de Soare.
La rândul său, Soarele este considerat „uzina energetică" perfectă. Este o stea stabilă, de mărime ideală şi emite exact cantitatea necesară de energie. Nu întâmplător Soarele a fost numit „o stea aparte".2
„Vecinul" perfect: „Vecin" mai bun pentru Pământ decât Luna nici că se putea! Acest satelit are un diametru puţin mai mare decât un sfert din diametrul Pământului. Comparată cu alte luni din Sistemul Solar, Luna este neobişnuit de mare pentru planeta în jurul căreia gravitează. O pură întâmplare? Puţin probabil!
Datorită Lunii se produc mareele, care au un rol esenţial în echilibrul ecologic al planetei. Luna contribuie şi la menţinerea stabilităţii axei de rotaţie a Pământului. Fără un satelit „croit" pe măsură, Pământul s-ar învârti asemenea unui titirez cu mişcări necontrolate, ba chiar s-ar răsturna. În acest caz, clima, mareele, dar şi alte fenomene naturale ar suferi schimbări cu consecinţe catastrofale.
Înclinaţia axei şi viteza de rotaţie ideale: Înclinaţia axei Pământului de aproximativ 23°30ˈ face posibilă existenţa anotimpurilor, a temperaturilor blânde şi a zonelor climatice variate. „Înclinaţia axei terestre pare a fi cea ideală", se spune în cartea Rare Earth — Why Complex Life Is Uncommon in the Universe.3
„Ideală" este şi lungimea zilelor şi a nopţilor — rezultat al rotaţiei Pământului în jurul axei sale. Dacă planeta s-ar roti mult mai încet, zilele ar fi mai lungi, iar partea expusă Soarelui s-ar pârjoli, în timp ce cealaltă ar îngheţa. În schimb, dacă planeta s-ar roti mult mai repede, zilele ar fi mai scurte, având poate o durată de numai câteva ore. În plus, s-ar stârni vânturi năprasnice, care nu s-ar mai opri, şi ar avea loc şi alte fenomene naturale dezastruoase.
Scuturile Pământului
Din cauza radiaţiilor letale şi a meteoroizilor, spaţiul este un loc periculos. Cu toate acestea, planeta albastră pare a se deplasa prin acest „poligon de tragere" galactic fără să aibă prea mult de suferit. Şi asta pentru că Pământul are o „armură" uimitoare: un câmp magnetic puternic şi o atmosferă unică.
Câmpul magnetic al Pământului: Nucleul planetei, alcătuit din fier topit, se roteşte foarte repede generând un puternic câmp magnetic ce se extinde până departe în spaţiu. Acţionând ca un scut, el ne ocroteşte de radiaţiile cosmice deosebit de puternice şi de pericolele ce provin de la Soare. Între acestea se numără vântul solar, mai exact un flux constant de electroni şi protoni, erupţiile solare, care eliberează în câteva minute o energie egală cu cea eliberată de miliarde de bombe cu hidrogen, şi exploziile din coroana solară (regiunea luminoasă din jurul Soarelui), în timpul cărora sunt împrăştiate în spaţiu miliarde de tone de materie. Putem vedea cu ochii noştri dovezi ale existenţei acestui scut. Atât erupţiile solare, cât şi exploziile din coroana solară generează uluitoare aurore, spectacole multicolore de lumină, vizibile în atmosfera înaltă, în apropierea polilor magnetici ai Pământului.
Atmosfera Pământului: Acest înveliş alcătuit din gaze nu doar face posibilă respiraţia, dar ne şi ocroteşte. Un strat superior al atmosferei, stratosfera, conţine ozon, o formă de oxigen care absoarbe până la 99% din radiaţiile ultraviolete (UV) provenite de la Soare. Stratul de ozon protejează multe forme de viaţă — de la om la plancton, care asigură o mare cantitate din oxigenul necesar vieţii — de radiaţiile periculoase. Cantitatea de ozon stratosferic nu este fixă. Dimpotrivă, este variabilă, crescând în funcţie de intensitatea radiaţiilor UV. Prin urmare, stratul de ozon este un scut dinamic deosebit de eficient.
Atmosfera ne ocroteşte şi de milioanele de fragmente cosmice, unele cât un grăunte de nisip, altele cât un bolovan, care ne bombardează zilnic planeta. Totuşi, majoritatea lor ard în atmosferă, devenind meteori, puncte luminoase pe bolta cerească. Scuturile Pământului nu opresc însă radiaţiile esenţiale vieţii, de pildă căldura şi lumina vizibilă. De fapt, atmosfera chiar contribuie la distribuirea căldurii pe glob, iar noaptea acţionează ca o pătură, încetinind pierderea de căldură.
Deşi nu sunt încă înţelese pe deplin, atmosfera Pământului şi câmpul lui magnetic dovedesc cu prisosinţă că au fost proiectate cu un scop. Acelaşi lucru se poate spune şi despre ciclurile care susţin viaţa pe planeta noastră.
Cicluri naturale ce susţin viaţa
Dacă într-un oraş nu ar mai exista nicio sursă de aer curat sau de apă potabilă, iar sistemul de canalizare s-ar înfunda, bolile şi moartea ar face în scurt timp ravagii. Planeta noastră însă se autoîntreţine. Ea nu este ca un restaurant, unde alimentele şi produsele necesare sunt aduse din afară, iar gunoiul este luat şi dus în altă parte. Aerul curat şi apa potabilă de care depinde viaţa noastră nu sunt aduse de undeva din spaţiu şi nici deşeurile nu sunt trimise în spaţiu. Cum reuşeşte planeta noastră să rămână un loc curat, propice vieţii? Datorită ciclurilor ei naturale, precum cel al apei, al carbonului, al oxigenului şi al azotului, prezentate în continuare pe scurt.
Ciclul apei: Apa este esenţială vieţii. Niciunul dintre noi n-ar putea trăi fără ea mai mult de câteva zile. Ciclul hidrologic asigură apă curată, potabilă întregii planete. El constă în trei etape: 1) Datorită căldurii Soarelui, apa se evaporă în atmosferă. 2) Această apă purificată se condensează, formând norii. 3) Din nori, apa cade sub formă de ploaie, grindină, lapoviţă şi ninsoare înapoi pe pământ, de unde se va evapora din nou, încheind astfel ciclul. Câtă apă se reciclează anual? Potrivit unor estimări, suficient de multă ca să acopere întreaga suprafaţă a planetei cu un strat de circa un metru.4
2
← ◯
↓ 3 ↑
↓ 1 ↑
↓ ↑
→ →

Ciclul carbonului şi cel al oxigenului: Ca să trăim trebuie să respirăm: să inspirăm oxigen şi să expirăm dioxid de carbon. Gândindu-ne însă că miliarde de fiinţe fac asta, ne-am putea întreba: De ce nu se termină oxigenul din atmosferă şi de ce aceasta nu ajunge suprasaturată cu dioxid de carbon? Secretul stă în ciclul oxigenului: 1) Plantele absorb dioxidul de carbon şi cu ajutorul energiei solare îl transformă în carbohidraţi şi oxigen, acest proces uluitor fiind numit fotosinteză. 2) Ciclul se încheie când inspirăm oxigenul din atmosferă. Toate procesele care au loc în plante şi rezultatul lor, aerul respirabil, sunt procese curate, eficiente şi discrete.
2 oxigen

← ←
↓ ↑
↓ ↑
↓ ↑
→ →

dioxid de carbon 1
Ciclul azotului: Viaţa depinde şi de producţia de molecule organice precum proteinele. A. Pentru ca aceste molecule să fie produse e nevoie de azot. Din fericire, circa 78% din atmosfera terestră este azot. Fulgerele şi bacteriile transformă azotul atmosferic în compuşi ce pot fi absorbiţi de plante. B. Plantele folosesc apoi aceşti compuşi pentru a produce molecule organice. Animalele care consumă plante asimilează şi ele azotul. C. În cele din urmă, când plantele şi animalele mor, bacteriile descompun compuşii de azot. În urma procesului de descompunere, azotul este eliberat în sol şi în atmosferă, încheindu-se astfel ciclul.
← ← ← ← ← ← ← ← ← ←
↓ ↑
↓ Atmosfera terestră ↑
↓ conţine 78% azot ↑
↓ ↑
↓ ↓ molecule ↑
↓ A ↓ organice ↑
↓ bacterii ↓ B ↑ ↓ C ↑
→ compuşi de azot bacterii →
→ → →
Reciclare perfectă!
În pofida progreselor tehnologice înregistrate de om, anual se produc tone şi tone de deşeuri toxice, nereciclabile. Totuşi, Pământul îşi reciclează perfect toate deşeurile, fiind un adevărat „expert" în inginerie chimică.
Cum credeţi că au apărut sistemele de reciclare ale Pământului? „Dacă pura întâmplare ar fi stat în spatele dezvoltării ecosistemelor planetei, atunci armonia din natură nu ar fi putut atinge o asemenea perfecţiune", afirmă Michael Corey, publicist pe teme religioase şi ştiinţifice.

| Duucu a răspuns:

Un unicorn roz zburător.

| RAY a răspuns (pentru danay72):

Numa copy paste,daca te intreb cei electromagnetismul nu sti,ce il cauzeaza,el nu purifica aerul nic astmosfera,pamantul nu e intr-un loc special in calea lactee,nici in sistemul solar nu e intr-un loc perfect,pamantul nu o planeta perfecta,e o planeta plina de oceane cu apa nepotabila,deserturi, tarauri inghetate, selectia naturala este cel mai important lucru,animalele sau adaptat la mediu,tu vb ca pamantul planeta perfecta dar nu ai rezista o zi in antartica, sahara, sa bei apa din oceane, mari, noi suntem adaptati nu planeta, daca un exatrestru vine la noi moarte din cauza ca nu este adaptat

| RAY a răspuns:

Nimeni,a rezultat ca urmare a evolutiei universului de peste 14 miliarde de ani, ca doavada sta cele doua elemente simple hidrogenul si heliu din ele au rezultat restul elementelor chimice prin fusiune nucleara, cea ce spune danay e axact ca stramosi nostri cand nu stiam ce un fulger=zeus
planeta pamant nu-i perfecta, apa potabila nu prea avem, vb de ploaie atunci de ce mor milioane de persoane din cauza lipsei ei?
http://www.ziare.com/......te-1225847
, 1,2 miliarde din cei 7 miliarde de oameni de pe Pamant nu au apa curata, iar 2, 4 miliarde nu au acces la canalizare.

deci nu e perfecta planeta,stiintific exista o explicatie,animalele sau adaptat la mediu prin evolutie, selectie naturala cei care au supravetuit tiau transmis genele mai departe asa in timp animalele sau adaptat peste tot, daca evolutia e gresita atunci du-te in siberia, sahara vezi poti sa traiesti ca aia?
ca exemplu englezi nu putea sta la soare cand au ajuns in Australia nici in prezent nu pot da aborigieni pot de ce?

daca sar muta animalele de la noi in siberia ar muri multe sau in sahara, daca specile nu ar evolua nu sar adapta la mediu
micribi sau adaptat la plastic ceva nou
de ce exista legume salbatice?

| robby212 a răspuns:

Imparatul Dumnezeu!

| sublime89 a răspuns:

Eu cred ca e gresit sa intrebam "cine le-a creat". Facem asta dintr-un fel de instinct pe care l-am dobandit in vremurile cand am inceput si noi sa cream anumite lucruri. Si tot in aceeasi perioda am si inventat zeii probabil. Si atunci concluzia aparent logica la care am ajuns a fost: "Asa cum noi putem sa cream, si zeii ne-au creat pe noi si lumea din jur". Pentru ca zeii erau asa un fel de super-oameni, ca pana la urma nu puteau fi altceva daca noi i-am inventat. Dar cand vine vorba de Univers, nu cred ca putem spune ca a fost "cineva", ci mai degraba "ceva". Universul nu arata ca ceva creat de o fiinta inteligenta, ci doar a ceva aleatoriu, intamplator, haotic, adica doar un simplu fenomen natural fara vreo interventie din partea unei "zeitati" sau cum vrei s-o numim.

| Essencest11 a răspuns:

laughing lol
Sti cine, ma? EXTRATERESTRI!

Lasand gluma la o parte avand in vedere ca sunt crestina raspunsul e evident...dar asta nu inseamna ca trebuie sa tip pe aici sus si tare ca mai apoi sa fiu luata in deradere.

| Mădă0611 a răspuns:

Gravitatia.

| Inferno a răspuns:

Prin termenul "voi" te raportezi la intreaga comunitate TPU. Intrebarea pleaca de la premisa ca toti utilizatorii acestui site cred ca "planetele universul, si celelalte" au fost create.
Cu alte cuvinte ai afirmat indirect a toti utilizatorii acestui site cred ca "planetele universul, si celelalte" au fost create. Esti obligat sa-ti argumentezi afirmatia cu cele mai coroborante si concludente dovezi.
Astept.

| albaKiara a răspuns (pentru Essencest11):

Unei adevarate crestine nu ii este rusine sa-L laude pe Bunul Dumnezeu de creatia Sa.

| danut a răspuns:

Dragule, eu voi fi de acord cu tine (iti cunoastem parerile) DACA si NUMAI DACA ne spui si noua, astora mai naivi (adica crestinii) CUM a aparut si a EVOLUAT OCHIUL fiintelor de pe terra. Daca poti DEMONSTRA STIINTIFIC evolutia OCHIULUI atunci devenim toti ATEI. P.S. Inca nu a reusit nimeni de pe terra sa demonstreze o evolutie reala a ochiului. Iei si premiul Nobel daca faci acest lucru.

| Someonewhoappreciatelife a răspuns:

Evrei 3:4 - "Bineînţeles, orice casă este construită de cineva, dar cel care a construit toate lucrurile este Dumnezeu."

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dumnezeu!

| EmaS a răspuns (pentru Alphawolf):

Si atunci cum au aparut?

| Alphawolf a răspuns (pentru EmaS):

Intamplare.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru danay72):

Raspunsul tau e de pus in rama! RESPECT! Acum nu stiu daca l-ai luat de undeva sau l-ai gandit. Daca l-ai gandit atunci esti mai informat ca toti de pe categoria asta. Parerea mea!

| AltcinevaPeAcestCont a răspuns:

Dumnezeu a creat tot!

| HueyFreeman a răspuns:

Nimeni nu a creat nimic. Acestea s-au format.

| Inferno a răspuns (pentru danut):

Inca nu putem explica evolutia ochiului in totalitate, asa cum mai exista si anumite specii de animale a caror fenotip nu poate fi explicat in totalitate. Dar asta este ceva cat se poate de normal. Nu putem sti nici pozitia lunii cu exactitate folosind formula lui Newton,cu toate ca teoretic ar trebui sa o putem calcula exact. Asta ce inseamna ca Newton a gresit atunci cand a formulat-o si ca toata fizica Newtoniana este gresita? Nu, sigur ca nu,deoarece exista n dovezi ce demonstreaza ca formula lui Newton este corecta,asa cum exista n dovezi ce demonstreaza ca Darwin avea dreptate si Teoria evolutiei este corecta, suficient de multe pentru a convinge intreaga comunitate stiintifica de veridicitatea sa, motiv pentru care la ora actuala nici-un biolog nu mai incearca sa demonstreze teoria evolutiei, ci doar sa o inteleag. Doar anumiti inculti si inapoiati crestini mai fac asta. Asa cum exista dementi care mai cred ca Heliocentrismul este doar o ipoteza amarata a stintei, exista si inculti care cred ca teoria evolutiei este falsa.
Modul in care se formeaza ochiul se poate explica stiintific,atat motivul pentru care se formeaza. ce nu putem explica sunt cateva chichite care nu sunt prea relevante, legate de anumite parti ale ochiului ce se intalnesc doar la anumite specii,cum ar fi Homo Sapiens Sapiens de exemplu. Deci in genere se poate demonstra modul in care a evoluat ochiul, ca exista anumite exceptii,anumite mamifere care au ochiul mai complex decat altele si nu putem explica perfect si evolutia ochiului lor,este alta problema. Dar oricum ceea cee faci tu aici, in cel mai bun caz, se numeste "generalizare nefondata" si este doar un sofism.
Doar pentru ca exista anumite goluri in evolutie,asa cum exista si in fizica newtoniana, si in cea cuantica si in toata biologia, astronomia si cosmologia asta nu inseamna ca toate acestea sunt false.

Inca un lucru foarte important, probabil cel mai impotant din tot ce am scris aici.
Practic prin raspunsul tau iti justifici "necredinta" in teoria evolutiei, pretextand cu un lucru ce nu poate fi demonstrat de aceasta.
Extrapoland rationamentul tau tuturor domenilor din stiinta putem sa negam valabilitatea intregii stiinte. Cu alte cuvinte daca rationamentul tau este corect, atunci si rationamentul meu, ce spune ca intreaga stiinta este falsa, este corect, deoarece el este doar o extrapolare a rationamentului tau. Deci vin la pachet cele doua. Cum comentezi?
Este toata stiinta gresita? Putem sa afirmam ca intreaga stiinta este gresita?
Daca rationamentul tau este corect, atunci raspunsul este un "DA".
Asta ar trebui sa te puna pe ganduri.

| Mikhtarian a răspuns:

Parerea mea este ca, o fiinta suprema,iubitoare de oameni, ne-a creat pe noi si toate frumusetile nemarginite ( luna, natura, planetele ).
Stiinta are si ea o treaba pana la un punct, de acolo Dumnezeu apare!

| AnghelB a răspuns:

Oamenii de stiinta atei.

| Acidacetilsalicilic a răspuns:

Mama Natură!

| angelicsin a răspuns:

BigBang, "timp" si gravitatie.

stiu argumentul clasic care este de la teoria big-bang incoace, ca big-bang este evidenta a unui act de creatie. sumtie nefondata din ambele parti alte taberei pentru ca de fapt nimeni nu stie. dar de fapt asta nu are nici cea mai mica legatura cu omenirea si prezenta unei entitati divine. pentru ca universul nu a aparut pentru omenire, a gandii asat este a fii ipocrit si egomaniac.

iti pun eu o intrebare.

daca vr-un dumnezeu exista si daca el a creat omenirea si universul, atunci cum se face ca intr-o buna zii soarele se v-a transorma intr-un gigat rosu (pentru ca e prea mic sa explodeze intr-o supernova) va inghitii pamntul si probabil il va topii. daca e vr-un dumnezeu care a creat omul de ce o sa se intample asta?

si acum toti credinciosii para ii si aud:
""inainte de asta dumnezeu ne va lua pe toti in rai si. bla bla bla. etc."". aiurea

sau vreunii cu mai multa imaginatie o sa zica

""pana atunci v-om descoperii cum sa zburam prin spatiu pe alte planete si o sa scapam."" am vesti pentru voi dragilor. oamenii de stiinta care lucreaza la a inventa asa ceva sunt ATEI. laughing

| Cristocentric a răspuns:

Http://www.youtube.com/watch?v=BDPnB0fTn9s
Asculta asta si ai sa iti dai seama ca este un Dumnezeu care a creat toate lucrurile chiar si pe tine si pe mine.

| Cristocentric a răspuns (pentru RAY):

Ma bucur ca esti sincer si te declari ateu, nu ca unii care desi se numesc " crestini" nu traiesc ca niste crestini adevarti. Pot sa te intreb ceva? Ce te-a determinat sa devi ateu.

| мιнαɛℓα36 a răspuns:

Dumnezeu, bineinteles. Dovada:

"La inceput, Dumnezeu a creat pamintul si s-a odihnit. Apoi a creat plantele, florile si copacii si s-a odihnit. Apoi a creat barbatul si s-a odihnit. Apoi a creat femeia. Si nici barbatul, nici Dumnezeu nu s-au mai odihnit niciodata si nici nu o vor mai face in veci."