Nu ştiu câţi oameni, chiar citesc biblia aia, "din scoarţă în scoarţă", apoi nu ştiu câţi oameni dintre cei care o citesc din "scoarţă in scoarţă" o fac într-un mod obiectiv, şi nu ignoră sau raţionalizează monstruozităţile din biblie. Astfel întrebarea în sine, nu ştiu dacă ar putea avea un răspuns, pentru că cine o citeşte cu ochii criticului, nu cred că poate cu bună ştiinţă să respecte învăţăturile.
Acum în mod obiectiv, majoritatea oamenilor făra biblie sunt "terminaţi", pentru că biblia e o fiţuică cu poveşti simpluţe, denumite pilde, cu finalităţi de raţionamente explicate uşor, şi e cea mai accesibilă formă de cunoaştere a moralităţii.
Nu multă lume are timp sau capacitatea de a înţelege un text filosofic serios, unde sunt folosite termene pe care dacă nu le întelegi, nu poţi atribui vreun sens raţionamentului. În facultate, profesoul de filosofie, zicea că filosofia e o ştiinţă, pentru că are mijloace şi metode de investigare proprii, terminologie proprie. Mă rog, nu ştiu acum cât de mult era pasionat de profesia lui şi cât de mult se poate numi filosofia o ştiinţă, însa cert e că într-adevăr are termenii ei, aşa cum orice domeniu de activitate are temenii ei tehnici, pe care dacă nu-i înţelegi, citeşti degeaba.
Astea fiind spuse, chiar crezi că stă cineva să aprofundeze problemele ce ţin de morală la nivel ridicat? E mai simplu, să iei jegul ăla uşor de digerat, şi să-ţi clădeşti moralitatea be baza ei, decât să pui totul sub semnul întrebării şi apoi să încerci să ajungi la un rezultat demn de fiinţa umană.
Deci ce-i rămâne unui credincios? Să se apuce să citească, să înveţe, să se dezovlte ca om, prin depunerea unui efort intelectual, sau să arunce ce nu-i convine din ştiftul ăla de colecţie de poveşti pentru reduşi mintali, şi să-şi asimileze "lucrurile bune".
Evident că, sunt obligaţi să creadă în biblie, pentru ca altfel ar trebui să depună o muncă prea mare pentru "iluminare".
P.S - Sunt conştient că există şi credincioşi destul de culţi, cu o grămadă de cărţi la activ, însă nimeni nu-mi poate spune că ei reprezintă o majoritate. Nimeni.
Nu. Nu cred mai nimic din ceea ce scrie în Biblie sau oricare altă carte religioasă.
In general textele sacre au mai multe intelesuri in functie de intelepciunea cititorului.
Intr-o singura fraza exista mesaje pentru mai multe categorii de oameni.
Dezastrul l-au comis traducatorii incompetenti care au pierdut sensurile pe care ei nu le-au inteles.
Un neinițiat nu ar înțelege nimic, decât ar citi o poveste frumoasă, însemnătatea spirituală rămânându-i ocultată.
Biblia are probleme cu traducerea. Cuvintele au mai multe sensuri. Nu e usor sa gasesti cuvantul potrivit. Uita-te, de exemplu, ce greu este sa traduci Othello. (intre minutele 12 si 20).
http://www.youtube.com/watch?v=3Nml97F8MUI
Absolut. Deoarece asta este convingerea mea. Diferentele "de limbaj sau traducere" nu modifica in nici un fel scopul si mesajul Bibliei ci doar creaza pricini de poticnire pentru cei ce nu-si doresc cele scrise si promise de Dumnezeu. Liberul albitru.
Anumite afirmatii sunt corecte. De exemplu existenta sclaviei, misoginismul din acele vremuri, faptul ca oamenii erau omorati din motive care mai de care mai absurde, ca se razboiau ca nebunii intre ei, de multe ori instigati chiar de liderii religiosi fie ei crestini sau de alta religie si altele de genul asta. Partea mistica si partile care intr-un fel sau altul au legatura cu ea sunt de toata jena, daca pe vremea aia e acceptabil ca majoritatea sa creada ca e posibil asta, astazi nu mai e decat o poveste, desi unii isi fac tot felul de scenarii, interpreteaza fiecare dupa capul lui, dau vina pe traduceri, pe codrii de arama sau alte aberatii, poate, poate iese ceva coerent, dar e imposibil.
Absolut.
In Noul Testament, pentru ca e scris de apostoli si multe sunt cuvinte ale lui Hristos.
In prooroci, pentru ca au fost oameni drepti, oameni ai adevarului; cei mai multi dintre ei au probat cu pretul vietii crezul lor.
In textele cu autori necunoscuti (Iov), pentru ca le-am citit de mai multe ori si le accept prin credinta.
Dumnezeu sa iti ajute!
Sunt multe.afirmati corecte.Ia locurile din biblie, locul unde a fost rasticnit Isus, exista sau mormantul Sau, sau toate capitolele din vechiul testament, au fost scris fara ca scritori lor sa se cunoasca, cu tote ca sau potrivit =D. si multe altele daca o citesti!
Eu cred cu fermitate tot ceea ce scrie in biblie, in special ca pamantul este plat si ca 2 exemplare din fiecare specie de pe Terra au incaput pe o barca uriasa construita doar de un om cu ajutorul familiei sale, ca dumnezeu a amestecat limbile oamenilor pentru ca vroiau sa construiasca un turn care sa ajunga pana la ceruri, etc
Nici dintr-o carte de stiinta nu e tocmai recomandat sa crezi orbeste tot, d-apoi dintr-o carte de povesti ca biblia.
Eu nu cred, e scrisa tot de un om..cred in cel care ne-a creat si atat. restul sunt afaceri...
anonim_4396 întreabă:
DeProfundis99 întreabă: