Daca ne uitam in istorie, sau la evenimentele contemporane legate de terorismul religios, putem vedea cat se poate de clar ca religia inceteaza sa mai reprezinte un pericol pentru societate doar in momentul in care ea nu prea mai e luata in serios. Atunci devine ceea ce numim credinta "moderata". Dar atat timp cat o societate e dominata total de una sau mai multe religii, in asa fel incat viata oamenilor e controlata de acestea, conflictele sangeroase vor fi inevitabile. Tocmai de aceea exista aceasta diferenta intre lumea crestina si lumea musulmana din prezent. Dar in vremurile cand crestinismul domina autoritar Europa, am avut nenumarate razboaie religioase, sau incalcari grave ale drepturilor omului, cum ar fi procesele asa numitor vrajitoare, sau pogromurile anti-evreiesti. Lumea o ia razna complet atunci cand irationalul e la putere si controleaza tot. Atunci nimic nu mai e absurd sau deplasat. In numele credintei, si cand crezi ca soarta sufletului tau depinde de anumite actiuni pe care trebuie sa le faci, ratiunea e lasata la o parte.
Adica hai sa devenim fundamentalisti sau extremisti? nu-nteleg ce are raspunsul tau cu intrebarea pusa. eu doar intreb pentru ca n-am priceput ce rol au ateii in ecuatie...
Inferno fi calm crestini nu exista doar cu numele si aia nici 5% din biblie nu stiu
Nici vorba. vreau sa spun ca o lume fara indoctrinare si fara fanatism nu e neaparat mai buna pentru ca astea doua sunt cauze ale neafilierii cu existenta. suntem in absurd iar chestia asta e simtita cu sau fara religie
Religia este un pretext pentru statul islamic sa se comporte asa, o simpla invidie la nivel de civilizatie
Peste tot sunt excese dar limita nu pote fi determinata de cineva din afara fenomenului. Extremisti sunt peste tot dar de multe ori credinta pura poate fi confundata cu extremismul de aceia numai cineva din interiorul sistemului poate spune cand a fost depasita limita. De multe ori fundamentalismul se confunda cu respectul pana la sacrificiu pentru fiinta divina.
Pretext?
Ca si cand invocarea unui motiv religios ar putea scuza crimele abominabile, cum ar fi decapitarile. Chiar crezi asta? Ca religia poate servi drept pretext pentru asemenea crime?
Am deveni o tara normala in rand cu alte tari cu societati dezvoltate!
Nu este nicio invidie, este lupta lor pentru ocuparea planetei Terra pentru ca nu-i asa ...Alah a creat pamantul ...si a facut-o pentru oamenii sai!
Nu am spus ca le poate scuza, am spus ca e folosita ca pretext si nu ea e adevaratul motiv
Alah n-are nicio treaba, e folosit ca sa manipuleze, la fel si crestinismul in nazism si ateismul in comunism
CracanelTrasPrintrunInel întreabă: