Adevăratul „ janvaljan", parcă nu era așa prost.
Cursuri de iconografie, poate se fac în cadrul Patriarhiei, dar nu cred că sunt gratuite și cred trebuie să dai și n examene + bani --mită --ca să fi acceptat la acele cursuri.
Existau niște cărți xeroxate, în vremea lui asasinatul, de multe sute de pagini care explicau cum trebuie pictate icoanele, în conformitate cu canoanele.
Nu este așa simplu.
Nu orișice obiect, care are aparență de icoană, este cu adevărat o icoană.
Sunt n cerințe care trebuie îndeplinite simultan ca obiectul final, să fie o icoană adevărată.
Între cele n cerințe mai importante, în opinia mea sunt următoarele :
1) Să știe să deseneze f corect.
2) Să cunoască la perfecție știința picturii: de la modul de preparare al suportului, până ce culori ai voie să amesteci cu ce culori, șamd și cum trebuie protejată lucrarea finală, spre a nu apare degradări și deteriorări în timp privind a cea ce ai pictat.
3) Să cunoască canoanele și cerințele impuse de Sfânta Biserică Ortodoxă
4) Pictorul să fie creștin
5) Pictorul să fie un bun creștin
6) Pictorul să fie un creștin foarte evlavios
7) În timp ce pictează icoana să fie inspirat în cea ce face, de Sfânta Treime, la realizarea icoanei șamd
8) Să fie abilitat / să aibă permisiunea din partea Sfintei Biserici Ortodoxe să picteze icoane.
9 ) Pictorul trebuie ca el să creadă în cea ce face și să înțeleagă mesajul religios pe care trebuie să îl genereze icoana pictată de el, drept credincioșilor.
10 ) Să cunoască teoria plastică a picturi! Reguli și legi de compoziție, în pictura de șevalet și în pictura murală șamd.
Nu oricine poate picta icoane adevărate, iar lipsa „ inspirației divinice ", atunci când pictezi icoana, face să se obțină un obiect fără nici o valoare, un fals cu aparență de icoană, fără nici o valoare religioasă reală!
Ce știi tu copilule, ce complicat este să pictezi, la modul real, icoane adevărate!
Falsuri cu aparență de icoane, dar fără putere religioasă reală, poate picta cam oricine care știe să picteze și care cunoaște canoanele religioase, dar sunt lipsite de o valoare religioasă reală!
Icoanele făcătoare de minuni, sunt numai cele cu o foarte puternică inspirație divinică.
False icoane poți picta dar, nu vor avea nici o valoare religioasă!
Pe bune ca ești tare ciudat(ca sa nu zic altceva.)Tot ce am făcut a fost sa cer câteva cursuri eventual de la cei "inspirati", apoi tu nu ai de unde sa știi dacă 1)stiu sau nu sa desenez corect
2)dacă cunoșteam perfect știința picturii, nu mai aveam nevoie de cursuri
3)poate cunosc canoanele BOR
4),5)și 6) te repeți inutil
7)cine hotăraște dacă a fost sau nu inspirat?!
8)doar dacă pictezi biserici în rest este suficienta binecuvântarea...
9)De acord.
10)Nu poate sa le cunoască pana nu le învață.
CINE VORBEA DE ICOANE FĂCĂTOARE DE MINUNI?! Crezi ca cei ce le-au pictat au hotărât ei ca acestea vor fi făcătoare de minuni?
Ma numesti copil fără sa ma cunoști și poate ca și sunt(copilul mamei mele)si încerci sa dai cu bolovanul fără sa încerci măcar sa dai o mana de ajutor. Ești rău, patetic și arogant însa dacă te-as întreba cu siguranță mi-ai spune ca ești un bun creștin. Iartă-mă dar eu nu ma regăsesc in creștinismul propovăduit de tine.
Las pe alții să-ți răspundă, poate vei obține și cea ce cauți!
Nu cred că cunoști canoanele și cerințele de pictură bisericească, că ei nu pun la dispoziția oricui, asemenea materiale.
Doar înalții prelați, aveau acces, la așa ceva!
Nu am fost nici o dată creștin / am fost botezat creștin ortodox / și de aceia nu mi s-a permis să pictez, pe pereții acelei biserici, chiar dacă aș fi cunoscut canoanele religioase.
Iconografia este, as putea spune, cea mai complicata ramura a artelor vizuale. Este mult prea complexa pentru a fi explicata in acest mod...cap-coada. Ce te-ar putea ajuta ar fi cateva carti, cu care ar trebui toti sa inceapa pictura de icoane, sunt bazele unui iconar. Una dintre ele ar fi Erminia picturii bizantine si cealalta se numeste Truda iconarului. De aici, depide de tine.
Rasfoind prin TPU, am descoperit si intrebarea ta si sper sa-ti fie de folos. Mmihai intr-o oarecare masura ti-a raspuns corect, chiar daca a mai exagerat in unele locuri.
Ca sa faci icoane bizantine trebuie sa ai atractie, sa ai har, in general sa fi un bun pictor, sa cunosti cromatica, cum se amesteca culorile si alte trucuri in ale picturii.
Eu am facut cursuri gratuite de pictura iconografica bizantina la una dintre cele mai mari ateliere de icoane bizantine din Grecia. Cursurile se tine depinde de cat esti bun, daca esti un bun artist si este receptiv in tot ce ti se comunica, poti face scoala in cateva luni. Nu este usor sa o faci de acasa, trebuie sa ai cumva un profesor langa tine pentru a te indruma, una e sa vezi pe internet si alta sa-ti spuna si sa-ti arate cum sa creezi.
Cursurile pe care le-am facut au fost de 6 luni la unul dintre ateliere-magazine ale lui Zindros din Kalampaka (in apropiere de Meteora).
Vorbeste cu preotul de la biserica de care tii si daca ar putea sa te bage ori la Zindros ori Zervopoulos ca sa faci cursuri de pictura. Acum nu stiu daca ar baga copii la studii, eram pe vremea respectiva nu numai de a lua cursuri cat si a lucra cu echipa de pictori in magazinul lui Zindros.
Cel mai bine ar fi sa incepi sa citesti ca sa intelegi care e starea de spirit cand te apuci de pictat icoane. Iti recomand cartea asta: http://ro-librarie.ro/librarie/spiritualitate/truda_iconarului_1066-carte