Daca vorbesti de zaharul asta procesat, rafinat bla bla. Chestia alba sau bruna de se gaseste in pungi de hartie sau plastic in supermarket pe raft, da, aproape am renuntat la zahar. Vreo...cred ca 4-5 ani nu am mâncat zahar decat ocazional, la vreo zi de nastere si ăla, din tort (sau pizza).
E ok, nu aveam scaderi bruste de energie sau cresteri bruste de energie.
Mancam fructe crude in schimb, si fructe uscate (nu confiate) rehidratate sau ca atare.
Dar fructe necombinate cu alte feluri de mancare.
Mai foloseam miere sau polen in apa/ceai/smoothie.
Si carbohidrati simpli (cartofi, mamaliga, legume fierte) sau carbohidrati complexi, gen paste, linte, naut, mazare uscata.
Iti dau destul de multa energie chetiile astea.
Mai ales daca nu mananci 10 feluri de mancare la o masa si e cat de cat simpla.
Pont: daca vrei, incearca dimineata sucuri de fructe cu ceva verde (spanac?) sau smoothie (tot sa aiba si ceva proteine - seminte canepa/chia/dovleac sau polen sau iaurt - daca mananci iaurt) sau fructe + nuci hidratate de seara. Daca mananci pe la 8-9, iti dau energie pana dupa pranz/dupa amiaza, depinde de organism.
Cioco neagra mai e ok. Chiar daca e cu zahar, e in Lidl ceva cu 95% cacao. Iti zic eu ca la aia nu ma simti gustul de zahar decat daca esti chiar dezobisnuit de el de ceva timp.
E ok viata fara zahar. Intr-un timp (eu am manca aproape raw-vegan vreo 2-3 ani...gen 70% raw, cam asa) chiar simteam ca nu il mai suport. Era ok o zi, cateva ore dupa, dar a doua zi eram zombie - daca mancam zahar sau prajitura sau ceva de genul.
P.S. Daca manancam oua, lapte, carne (ocazional) si derivate din ele, simteam nevoia de zahar. Nu pot explica fenomenul.
Un moment de reculegere pentru proasta de mine care credea că a renunțat la zahar când de fapt mâncam doar fructoza...
Bai man, sa reduci dulciurile e mereu o idee foarte bună, dar nu poți zice ca-ți iei angajamentul ca renunti la zahar, pentru ca e practic imposibil. De exemplu orice produse din paste făinoase, painea inclusa, după ce se ajung ca nutrienti în corpul nostru se transforma în glucoza, adică zaharuri. Fructele la fel, strugurii de exemplu, sunt cei mai neindicati, pentru conținutul lor ridicat de zahar.
Cheers
Buna! Eu am renuntat la zahar complet 2 saptamani odata. 0 dulciuri, 0 fructe, 0 orice. Practic mancam doar carne si cartofii si legume facute acasa lol Si primele 3 zile am fost ca un zombie! Extrem de obosita dar am observat ca dormeam MULT mai bine. Adica la 9 deja eram rupta. Si dupa alea 2 saptamani am revenit iar la zahar asa dintrodata dulciuri.......proasta idee am avut o diaree care a durat vreo 2 saptamani Ca nu a mai fost obisnuit stomacul meu sa digeste zahar ma gandesc!
Dacă reduci din zahar, automat crești consumul de proteine și grăsimi. Dacă nu exagerezi cu grăsimile și încerci să mănânci carbohidrați proaspeți(legume), o să ți se adapteze stomacul la noua dietă în 7 zile. Vei începe să pui puțină masă musculară(da, chiar și fără să faci efort), pielea va începe să fie mai fină, fața se va curăța de coșuri sau puncte albe/negre, va dispărea oboseala după masă, și în 2-3 luni te vei simții precum un supererou.
6 luni în care eram alt om, Best version of me gen. După m-a pus cineva sa gust niște ciocolata...și de atunci mănânc mai mult decât înainte când abia de mâncam ceva dulce pe săptămână.
Nu am renuntat, ca nu prea am cum ( cafeaua fără zahăr nu se poate în concepția mea ), dar am mai redus. Am slăbit , cam atât.